Yeni yasaya uygun motosiklet eldiveni önerisi

Motosikleti
Rs200
Merhaba eldiven takmak da zorunlu olduğu için yeni bir eldiven alacağım ama yasaya uygun eldiven marka, model vb. Bilmiyorum rica etsem parmaksız ve parmaklı eldiven modeli önerebilir misiniz

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Etiketinde "EN 13594" ibaresi olması lazım. Alırken onu kontrol edeceksiniz. On-line alışverişte belirtilmediyse satıcıya sormanız gereken sertifikasyon bu.

Motosikleti
Yamaha YZF R25 ‘25
Yasaya uygun parmaksız olabilir mi emin değilim. Belirtilen standart Avrupa'da da uygulanan kabul görmüş ciddi bir koruma standardı. Kontrolünü nasıl yapacaklarını sormak için bursa trafik denetleme müdürlüğünü aradım EN 13594 standardını onaylayan bir sertifikayı mı göstermemiz gerektiğini sordum. Konudan pek haberleri yoktu :) Memur arkadaş eldiven takmış mı diye bakılır sadece ancak bir kaza olursa, zarar oluşur şikayet olursa, sigorta / kasko şirketleri ödemeler için standarda uygun eldiven takılıp takılmadığına bakar dedi. Benim bu cümleden anladığım sürücü ya da artçının eli zarar görürse tazminat talebinde EN 13594 kontrolü yapılacak.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
şimdi bizim motomax gibi büyük mağazalardan aldığımız, dünya çapında bilinen markaların CE sertifikalı eldivenleri de bu EN 13594 standardını karşılıyordur herhalde?

Motosikleti
Yamaha YZF R25 ‘25
şimdi bizim motomax gibi büyük mağazalardan aldığımız, dünya çapında bilinen markaların CE sertifikalı eldivenleri de bu EN 13594 standardını karşılıyordur herhalde?
Karşılamayabilir. Her eldivenin üretim amacı farklıdır. Motosiklet eldiveni diye pazarlanan eldivenler aslında başka bir amaç için üretilmiş olabilir. Motomaxtaki açıklamalarda zaten bu belirtiliyor. EN 13594:2015 güncel standarttır. Bazı eldivenlerde (Dainese Scout 2 Gore-Tex Eldiven (Kışlık)) EN 13594:2010 eski standardı gördüm hala satıştalar. Ayrıca bu eldivenleri uzun yıllar kullanıyoruz sürüş tarzınıza uygun olarak seviyesini de seçmelisiniz. EN 13594:2015 KP I VE KP II olarak 2 seviyede sunulmaktadır.

Adam gibi bir eldivenin zaten var ama ille de çevirmede etikete bakarlar diye endişen var ise... Eski bir korumadan yada kıyafetten o standartları yazan etiketi kes. O etiketi de uhu gibi hafif bir tutkal ile eski etiketin üzerine yapıştır sorun kalmaz.

Motosikleti
Hero Dash 125
Eldiven aldığımda ilk işim içindeki etiketleri makasla kesmek oluyordu. Hadi kesmedik diyelim zamanla etiket üzerindeki yazılar siliniyor. Sertifika kontrolü yapabileceklerini düşünmüyorum. Kaskların da mutlaka bir standart vardır ancak bu zamana kadar memurların kaskta sertifika standart kontrolü yaptığını görmedim.

Motosiklet eldiveni olduğu belli olsun. Üzerinde göstermelik bile olsa korumalığı olsun yeterli olacaktır bence. Kesik uçlu yada tam parmak olduğuna bile bakmayacaktır polisler.

Son düzenleme:
Motosikleti
Yamaha YZF R25 ‘25
Kesik uçlu yada tam parmak olduğuna bile bakmayacaktır polisler.
Aman dikkat trafik polisleri genelde iyi niyetlidir. En azından benim karşılaştıklarım öyleler. Ama illaki cins olanlarına da denk gelebiliriz. Yarım parmaksız eldivenlerin (fingerless) EN 13594 standardını tam olarak karşılamaları mümkün değildir. Motorcu düşmanı cins bir polis standart kontrolü yapamasa bile yarım/parmaksız gördüğü eldivene direkt ceza uygulayabilir.

Ayrıca söz konusu olan şey güvenliğimiz. Bu tip eldivenleri kullanarak en büyük zararı kendi kendimize veririz. Hiç bir işe yaramayan kaskların sırf ceza yememek için takılmasına benzer bu durum.

Motosikleti
Hero Dash 125
Aman dikkat trafik polisleri genelde iyi niyetlidir. En azından benim karşılaştıklarım öyleler. Ama illaki cins olanlarına da denk gelebiliriz. Yarım parmaksız eldivenlerin (fingerless) EN 13594 standardını tam olarak karşılamaları mümkün değildir. Motorcu düşmanı cins bir polis standart kontrolü yapamasa bile yarım/parmaksız gördüğü eldivene direkt ceza uygulayabilir.

Ayrıca söz konusu olan şey güvenliğimiz. Bu tip eldivenleri kullanarak en büyük zararı kendi kendimize veririz. Hiç bir işe yaramayan kaskların sırf ceza yememek için takılmasına benzer bu durum.

Alın böyle eldiven kullanın demiyorum. Ben de avuç içi kaydırıcıları olan, mümkünse bilek korumalı modelleri tercih ediyorum. Ancak ülkemizde yapılacak denetimler konusundaki öngörümü belirttim. Polis yazmak isterse her türlü ceza yazar. Hatta aracı bile men eder.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Eldiven aldığımda ilk işim içindeki etiketleri makasla kesmek oluyordu. Hadi kesmedik diyelim zamanla etiket üzerindeki yazılar siliniyor. Sertifika kontrolü yapabileceklerini düşünmüyorum. Kaskların da mutlaka bir standart vardır ancak bu zamana kadar memurların kaskta sertifika standart kontrolü yaptığını görmedim.

Motosiklet eldiveni olduğu belli olsun. Üzerinde göstermelik bile olsa korumalığı olsun yeterli olacaktır bence. Kesik uçlu yada tam parmak olduğuna bile bakmayacaktır polisler.
Esasen zaten *standartlara uymayan bir mal ithal edilemeyeceği için* etikete bakmalarının hiçbir anlamı yok gerçekten de. Motosiklet eldiveni olduğu bariz bir şey olsun yeter.

Motosikleti
Yamaha YZF R25 ‘25
Kanun çok açık: Trafikte TS EN 13594 standardına uygunluk aranıyor. Standart dışı ürünler maalesef piyasada hâlâ yaygın. Bu nedenle, sadece can güvenliği için değil, yasal zorunluluk gereği de eldivenin üzerinde veya etiketinde "EN 13594" yazısını ve koruma seviyesini (Seviye 1 veya Seviye 2) kontrol etmek zorunludur.

Çoğu bilinçli motosiklet kullanıcısı bu hususlara zaten dikkat etse de, zorunluluktan haberi olmayan geniş bir kitle var. Asıl tehlike burada başlıyor. Bu vatandaşlar, zorunluluğu ceza ile öğrenecek ve derhal bir eldiven edinmek isteyecek. Tek amacı ceza yememek olan ve bu konularda bilgi sahibi olmayan bu kullanıcı, bizler kadar detaylı araştırıp kaliteli bir eldivene ulaşabilecek mi? Yoksa, piyasadaki denetimsizlik nedeniyle, fiyatı uygun bulduğu ve sahte etiket taşıyan ilk ürünü alarak kendini sahte bir güvenliğe mi teslim edecek?

Piyasada standartlara uygun olmayan ürünlerin satılmasına izin verilirken, sadece trafikteki sürücüyü denetleyip cezalandırmak son derece adaletsizdir. CE/PPE Yönetmeliği gereği koruyucu donanımların CE işareti taşıması gerekir, ancak bazı üreticiler bu işareti ve EN 13594 etiketini istismar etmekte veya sahtesini kullanmaktadır. Adalet, denetime kaynakta başlamayı gerektirir. Eldiven satışını yapan işletmeler sıkı bir şekilde denetlenmeli, mağazada uygunluk belgelerini denetim memurlarına gösterebilmeli ve uygun olmayan ürünlerin satışı engellenmelidir.

Ancak piyasadaki standarda uymayan ürünler raflardan çekildikten sonra sürücülerden tam uyum talep edilebilir; o zaman bu zorunluluk gerçekten adil ve koruyucu bir amaca hizmet edecektir.

Kanun çok açık: Trafikte TS EN 13594 standardına uygunluk aranıyor. Standart dışı ürünler maalesef piyasada hâlâ yaygın. Bu nedenle, sadece can güvenliği için değil, yasal zorunluluk gereği de eldivenin üzerinde veya etiketinde "EN 13594" yazısını ve koruma seviyesini (Seviye 1 veya Seviye 2) kontrol etmek zorunludur.

Çoğu bilinçli motosiklet kullanıcısı bu hususlara zaten dikkat etse de, zorunluluktan haberi olmayan geniş bir kitle var. Asıl tehlike burada başlıyor. Bu vatandaşlar, zorunluluğu ceza ile öğrenecek ve derhal bir eldiven edinmek isteyecek. Tek amacı ceza yememek olan ve bu konularda bilgi sahibi olmayan bu kullanıcı, bizler kadar detaylı araştırıp kaliteli bir eldivene ulaşabilecek mi? Yoksa, piyasadaki denetimsizlik nedeniyle, fiyatı uygun bulduğu ve sahte etiket taşıyan ilk ürünü alarak kendini sahte bir güvenliğe mi teslim edecek?

Piyasada standartlara uygun olmayan ürünlerin satılmasına izin verilirken, sadece trafikteki sürücüyü denetleyip cezalandırmak son derece adaletsizdir. CE/PPE Yönetmeliği gereği koruyucu donanımların CE işareti taşıması gerekir, ancak bazı üreticiler bu işareti ve EN 13594 etiketini istismar etmekte veya sahtesini kullanmaktadır. Adalet, denetime kaynakta başlamayı gerektirir. Eldiven satışını yapan işletmeler sıkı bir şekilde denetlenmeli, mağazada uygunluk belgelerini denetim memurlarına gösterebilmeli ve uygun olmayan ürünlerin satışı engellenmelidir.

Ancak piyasadaki standarda uymayan ürünler raflardan çekildikten sonra sürücülerden tam uyum talep edilebilir; o zaman bu zorunluluk gerçekten adil ve koruyucu bir amaca hizmet edecektir.

Ortadoğu'da güneşli bir gün.. 🌞

seneler önce aldığım alpinestars sp8 eldivende en-13594 ibaresi yok, bunlar trafikte iş görmez mi şimdi? gayet de sağlam eldiven aslında.

Motosikleti
Yamaha YZF R25 ‘25
Trafikte iş görecektir tabiki! Nede olsa bizim polisler sertifikaya değil eldivenin tipine bakarak karar verecekler. Bildiğim kadarıyla 2. ve 3. versiyonları standarda uygun. Ama ilk versiyondan emin değilim. Yüksek ihtimalle uygundur. Bu tür büyük ve ciddi firmalar uzun zamandır Avrupa standartlarına uygun üretim yapmaktalar tabi o dönemlerdeki geçerli olan standart farklıda olabilir. Kanunu harfi harfine uygulamak isteyen bir polise denk gelirsen o zaman ceza yiyebilirsin.

Şahsi fikrim hiç bir trafik polisinin bunu kontrol etmeyeceği yönünde sadece tipine bakacaklar. Bazı motorcu dostu polisler bilinçlendirme amaçlı ceza yazmadan etiketi sorup böyle bir eldiven alınması gerektiğini, mevcut eldivenin korumadığını söyleyebilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar