Merhaba
arkadaşlar forumdaki bazı yazılarda v tipi motor bahsi geçiyor..ne olduğunu merak ediyorum.başka ne tip motorlar var,aralarındaki farklar nelerdir..bilgisini esirgemeyecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Motor tiplerini sıralayacak olursam: Sıralı I, V, W, X, Wankel, Boxer diyerekten yazabiliriz. Tepkili motorları dahil etmedim sadece pistonlu ve rotoru olanlar bu harflerle bilinir.
Sıralı tip dediğimiz günümüzde otomobillerde en sık kullanılan motor tipidir.
Diğer motor tipi V tipi diye bilinen motor tipidir.
Diğer motorumuz W tipi motorlar. Bu motoru iki V motorun irleştirilmesi gibi düşünebilrsiniz. Teknik bir resim verelim daha iyi anlaşılır.
X tipi motor resmi bulamadım. Ama oda aynı X şekli gibi konumlandırılmış silindir sıralarıyla şekillendirilmiş bir motor bloğu kullanıyor. Uçak gemi vb. motorlarda kullanılıyor.
Yıldız motor: Daha çok pırpırlı tabir ettiğimiz uçak motorlarında kullanılır. Zamanında arabaya uyarlanmış uçuk kaçık projelerde de rol almıştır.
Wankel (Rotary) motorlar Alman mucit Felix Wankel tarafından icat edilmiştir. Benim en beğendiğim 2 motor tipinden biridir. Zamanında NSU arabalarda kullanılmıştır. Ayrıca motosikletlerde de kullanılan örnekleri vardır. Günümüzde Mazda RX8 modeli ile hala üretime devame tmektedir. Titreşimsiz çalışması ve devamlı devirlenme isteği ayrıca tek tur zamanda 4 zamanında gerçekleştirmesi sebebiyle eşsiz bir teknolojidir. İşte resimleri.
Alın buda wankel motorlu motosiklet.
Boxer: VW (tosba) araçlarda ve BMW, Zündapp, Ural vb motosiklet markalarında gördüğümüz motor tipidir. Yatık motor olarakta adlandırılır. Benim en sevdiğim motor tiplerinden biridir.
Daha başka motor tipleride var ama bizim için çokda gerekli değil.
Görüşmek üzere. İyi çalışmalar.