TOPLU SÜRÜŞ HK. BİLMEMİZ GEREKENLER

Katılım
23 Ara 2003
Mesajlar
203
Toplu sürüse deginmek istedim günün birinde illa uzun yola arkadaslarla cikilicak tabi,
Ikiteker sitesinde böyle bir konu acilmisti bende buldugum resimlerle takviye etmeye calismistim, resimleri asagida ekliyorum. Tabii D.D amcanin yazi dizisinden metin olarak detaylari bulabilirsiniz,

Toplu sürüs tarzilarindan biri yeterince net resimlerde
versetztes_fahren.gif


diszipliniert_unterwegs_01.jpg


kreuzung_fahren.gif


diszipliniert_unterwegs_02.jpg


eee dostlar FireBlade bu bilincli motor ve okadar sürücü derim :wink:
(Totale Kontrolle)
Konu mankenlerinde hepsinde FireBlade var ona göre

bu mesaj alıntıdır ben sadece copy paste yaptım :bounce:
 
Katılım
23 Ara 2003
Mesajlar
203
Schluss fahrer icin "kilit surucu" diyebilirsin. Bu adam kilittir, cunku grubun dagilmamasi, emniyeti, liderle haberlesme gibi konular onun sorumlulugundadir. Liderin sag kolu her zaman kilit surucu olma adayidir. Bir kavsaga gelindiginde grubun gerisi kaybolmasin diye lider 2. surucuyu kavsakta birakip yola devam eder, bu surucu grubun tamami o kavsaktan dogru yone sapincaya kadar bekler, sonra en sona, kilit surucu olarak gecer. Bir evvelki kilit adam ise butun grubu teker teker sollayip, herkesin durumunu kontrol ederekten liderin hemen arkasina 2. surucu olarak yerlesir.

bu mesaj alıntıdır ben sadece copy paste yaptım :bounce:
 
Katılım
23 Ara 2003
Mesajlar
203
Çok önemli bir konuya değindiniz üstadlar.

Bu kültür henüz bizim gruplarımızda oluşmadığı için, yıllardır toplu gezilere katılmıyorum ben.

FD - çizimler inanılmaz ,
DD yorumların inanılmaz,
CBR espirin inanılmaz ve sino sen en deli inanılmaz sınnn. 8)

--------------------------------------------------------------

Sıra geldi FD ve DD üstadların verdiği ve dikkat çektiği güzel bilgileri pekiştirmeye :eek:

Kaynakça : www.americancruisers.us

Dağınık ve disiplinsiz bir grup yerine organize olmuş bir grup olarak yapılan bir sürüş tüm sürücüler için daha güvenli bir sürüş sağlamaktadır. Bu hem grubun kendinden hem de dışardan gelebilecek etkilerde görülebilir. Eğer bir grup düzenli bir şekilde seyahat ediyorsa bireyler birbirlerinin yoluna çıkmayacakları gibi yoldaki diğer araçların grubu rahatsız etmelerini de caydırılmaktadır.

Bir motorsiklet grubu içinde grup hainde sürüş kuralları konduktan sonra herkesin bunlara uyması beklenir. Kurallara uymayan ve diğer grup üyelerinin güvenliğini zedeleyecek davranışlar sergileyen sürücüler uyarılır. Bu tutumları sürdüğü takdirde grup aktivitelerine alınmazlar.



Aşağıdaki kurallar farklı kaynaklardan toplanmıştır. Birçok grup benzer kuralları uygulayarak seyahat ederler.



El İşaretleri
Fermuar düzeni
Şerit değiştirme
Trafik Işıkları ve Kavşaklar
Grup parkı
Road Captain görevleri
Tail Gunner görevleri


Buluşma noktasına muhakkak dolu depo gelinir.
Eğer sürat, keskin viraj, vs. gibi özel endişeleriniz varsa muhakkak Road Captain'a bilgi verin.
Eğer grubu varış noktasından önce terkedecekseniz muhakkak hem road captain'a hem de Tail Gunner'a bilgi verin. Ayrıca grupda önünüzde ve arkanızda olacak sürücülere de bilgi verin ki, bir problem olduğunu düşünmesinler.

Eğer fermuar düzeninde bir sürücü grupdan ayrılırsa onun arkasındaki sürücüler çizgi değiştirerek boşluğu kapatırlar.
Eğer motorunuzun benzin menzili düşükse road captain'a söyleyin. Aynı şey mesane menzili için de geçerlidir.
Muhakkak tahmin edilen hava koşulları için uygun giyecek bulundurun.
Eğer sürüş gece de devam edecekse gözlerinizi korumak için uygun gözlükler bulundurun.
Otobandan çıkarken muhakkak süratinizi muhafaza edin ki, arkadan gelen sürücüler otobanda uygunsuz bir sürate düşmek zorunda kalmasınlar.
Yeni (ve tecrübesiz) sürücüler mümkün olduğu kadar ön sıralarda yer almalıdırlar.
Herhangi bir acil durumda grubu uygun bir şekilde durdurmak road captain sorumluluğundadır. Eğer bir motor bozulursa vs. o motor sağa yanaşır ve durur. GRUP DURMAZ. Tail Gunner duran motor ile ilgilenecektir. Road Captain grubu güvenli bir yerde durduracaktır.


El işaretleri


Her sürücü önündeki sürücü tarafından yapılan el işaretini tekrarlayarak grubun arkasına bu bilgiyi geçirmelidir.



stop.gif
STOP

left.gif
SOLA DÖNÜŞ

right.gif
SAĞA DÖNÜŞ

slow.gif
YAVAŞLA

speed.gif
HIZLAN

single.gif
TEK SIRA

stager.gif
FERMUAR DÜZENİ

DÜZENİ SIKLAŞTIR
Eğer Road Captain motorların birbirine daha yakın seyretmeleri gerektiğini düşünüyorsa (ki bu genellikle Tail Gunner tarafından uyarılır), sol kolunu kaldırarak elini sürekli açıp kapar. Tüm sürücüler bunu tekrar ederek motor aralarındaki gereksiz mesafeleri kapatırlar.

UYARI
Bu işaret her sürücü tarafından başlatılabilir. Tehlike arzedecek herhangi birşey gören her sürücü eliyle onu işaret eder. Takip eden tüm sürücüler bunu tekrarlayarak tehlikeden kaçınırlar.


Fermuar Düzeni

Güvenlik nedeniyle eğer aksine bir karar yoksa fermuar düzeni ile seyahat etmek en doğru yöntemdir


Fermuar düzeninde direk olarak aynı çizgide önünüzde bulunan motorla en az 2 (iki) saniye mesafe bulundurmak gerekir. Otoban süratinde giderken bu 2 saniyenin hayli büyük bir mesafe olduğunu düşünebilirsiniz, ancak herhangi bir problem durumunda olayın farkına varana kadar 2 saniye geçer gider.



Peki bu 2 saniye nasıl ölçülebilir ?



Kolay :
Önünüzde giden motorun yanından geçtiği sabit bir cismin yanından siz de geçene kadar şu cümleyi söyleyin:



"Only a fool breaks the two-second rule."



Tabii bunun yerine siz türkçe bir muadilini de bulabilirsiniz. ;-)



Tail Gunner tam şerit ortasından tüm ışıkları yakılı olarak gider. Böylelikle Road Captain onu rahatça görürü ve tanır.


stagerriding.gif




Şerit Değiştirme



A. Basit Şerit Değiştirme

Bu çoğunlukla kullanılabilecek yöntemdir.

Tail Gunner şerit değiştirerek geçilecek olan şeriti güven altına aldıktan sonra Road Captain sinyal vererek şerit değiştirme kararını bildirir. Bunu gören tüm sürücüler de sinyal vermeye başlarlar. Daha sonra Road Captain şerit değiştirir. Onu takip eden tüm sürücüler de şerit değiştirir. Burada en önemli nokta hiçbir sürücünün önündeki sürücü şerit değiştirmeden şerit değiştirmeye başlamamasıdır.



B. Arka Doldurma

Bu yöntem yeni şeritte gerekli miktarda aralık bırakılamayacak durumlar için uygundur. Mesela sağ şeritten orta şeride geçmeye çalışırken sol şeritten diğer araçların bırakılan boşluğa girmesi durumunda bu yöntem kullanılır.

Road Captain hangi şeride geçmek istiyorsa o sinyalini verdikten sonra tüm sürücüler sinyallerini yakarak bu bilginin Tail Gunner'a ulaşması sağlanır.
Tail Gunner şerit uygun olduğu zaman yeni şeride geçerek oradan gelecek trafiği keser.
Tail Gunner trafği kestikten sonra Road Captain elini omuz hizasından dışarı iterek işaret verir. Tüm sürücüler işareti tekrarlar. Bu bilgi en arkadaki sürücüye ulaşınca en arkadaki sürücüden başlayarak sırayla yeni şeride geçilir. Önemli husus arkanızdaki sürücü şerit değiştirmeden sizin şerit değiştirmemenizdir.


passing.gif



Trafik Işıkları ve Kavşaklar


Grup olarak seyahat ederken bir trafik ışığında veya kavşakta durmak zorunda kaldığınız zaman fermuar düzeninden ayrılarak diğer sürücünün yanına geliniz ve ikili gruplar halinde durunuz. Bu grubun boyunu yarıya indirir. Kavşaktan çıkana kadar bu düzeninizi muhafaza ediniz. Bu şekilde grubu en kısa zamanda kavşaktan geçirerek grubun bölünme riskini azaltırsınız.



Eğer siz henüz trafik ışıklarından geçemeden kırmızı yanarsa bir kere korna çalarak durun. Kırmızıda geçmeye çalışarak grubu riske atmayın. Road Captain grubu yavaşlatarak veya uygun bir yerde durdurarak sizi bekleyecektir.



intersectionstop.gif



Grup haline güvenli park


Düzenli bir şekilde park etmek grubun en hızlı ve güvenli şekilde trafikten çıkarak park haline geçilmesini sağlar, ancak daima park etmeyi beklerken trafiğe maruz kalacak sürücüler olabilir.



Eğer yer müsaitse her sürücü park edeceği yerin önüne gelerek geri geri park yerine girmelidir. Bu hayli hızlı yapılabilir, çünkü hiçbir sürücü bir diğerini beklemek zorunda kalmayabilir.



Eğer grubun en sonundaysanız ve parketmek için akan trafikte beklemek zorundaysanız bir tur atarak vakit geçirin ve sonra tekrar park yerine geliniz.



groupparking.gif



ROAD CAPTAIN


Güvenli bir sürüş sağlamak

Şartlar ve sürücü yeteneklerine göre güvenli bir sürat belirlemek

Şerit değiştirme, durma, yol şartları ve grup formasyonu hakkında sürücüleri el işaretleri ile uyarmak

Grubun kontrol ve bütünlüğünü muhafaza etmek

Rotayı önceden gitmek

Rotanın haritasını çıkartmak

Dinlenme noktaları belirlemek

150 km'lik aralıklarla benzin molaları ayarlamak

Yol çalışmaları ve tehlikeler için önlemler almak

Seyahat öncesi sürücüleri bilgilendirmek



Seyahat planlarını açıklamak

Gidilecek yer

Tercih edilecek rota

Seyahat mesafasi ve süresi

Planlanan molalar

Benzin

Yiyecek

Resimler

İhtiyaç molaları

Grup sürüşünün nerede başlayıp nerede bittiği

Diğer Road Captain'ler kimler

Tail Gunner'lar kimler

Road Captain ve Tail Gunner'ların görev ve sorumlulukları nelerdir.


Diğer sürücülerden özel koşullar hakkında bilgi almak

Tıbbi ihtiyaçlar

Sürat/Viraj

Küçük benzin deposu

Küçük ç.ş deposu

Otoban trafiğine alışkanlık



TAIL GUNNER



Tail Gunner Road Captain'ın gözleri gibidir.

Grup Formasyonunu gözler, her türlü potansiyel problemden Raod Captain'ı haberdar eder.

Diğer araçları gözler ve grubun arasına girmek isteyen araçlar veya aşırı rüzgar yaratan ağır vasıtalar gibi potansiyel tehlikeleri Road Captain'a bildirir.

Yandan karışan yolları/şeritleri gözler. Gerektiğinde bu şeritlere geçerek buradan gelecek trafiğin grubun arasına girişini engeller.

Road Captain'ın talimatı doğrultusunda şerit değiştirmelerde ilk olarak şerit değiştirerek o şeridi güvence altına al .

rideleader.gif
 
Forumdan Uzaklaştırıldı
Katılım
11 Nis 2005
Mesajlar
229
Dostum cut copy yapan parmaklarına sağlık... :rendeer: üzülme cut copy yapmak ayıp değil.. Yeter ki emeğe saygı gösterip kaynak belirtmek.. Bak sen buraya cut copy yapmasaydın ben bu yazıyı o kadar işimin arasında arayıp bulamaz ve okuyamazdım.. Ama buraya getirmişsin ben çayımı yudumlayarak oturdum ve okudum.. Hatta bende kaynak belirterek siteme ekleyeceğim.. Teşekkürler
 
Katılım
12 May 2005
Mesajlar
1,511
cerecc, gerçekten görsel öğelerle de desteklenmiş cok güzel ve bilgilendirici bir yazı. Özellikle daha önce grup sürüşü yapmış kişiler, bunları okuyunca bazı şeyleri daha iyi anlıyo ve bundan sonraki sürüşlerde bunları bilerek gidecek olmanın zevkini yaşıyo (ben ben ben :) )
 
Katılım
14 Tem 2005
Mesajlar
40
çok güzel düşünmüşsün, teşekkürler cerecc..
:cat:

sevgilerimle..
saygılar...
 
Katılım
2 Tem 2005
Mesajlar
40
teşekkürlerr böyle yararlı bilgileri arkadaşlar bizlerle
paylaşırsa sevinirimmmmm
ama bu işi pratiğe dökmemiz lazımmmmm
sık sık gezmeye gitmek lazımm
 
Katılım
15 Haz 2005
Mesajlar
344
kardes tesekkurler cok faydalı bılgıler gercı bunu burda yollarda uygulamak cok zor enazından sımdılık okadar cok bılıncsız sofor warkı trafıkte ama neyapmak lazım pes etmıcez bı sekılde bu kurallara uyucaz herkes motosikletin trafıktekı onemını anlayana kadar pes etmıcez dayanısma baslatcaz
saygılar...
 
Katılım
13 May 2005
Mesajlar
1,861
Kaan Antalya grubu için olan grup sürüş düzenini senin bizimle paylaştığın bu güzel yazıyıda içine laraktan yaptım. Gerçekten çok gerekli ve bir o kadarda hayati önem taşıyan bir yazı olmuş. Copy Paste yapan ellerine sağlık :). Allah iniş takımlarına zeval vermesin :p ...
 
Katılım
23 Ara 2003
Mesajlar
203
ne demek arkadaslar elimden geldıgı kadar ne bulursam ne bilirsem palaşırım nede olsa motosiklet.net kardeşligi biraz fromalanya ya katılıyorum bunu uygulamak zor gıbı ama uygulaya bılırsek cok guzel bir olaya imza atmış olacagız en azından antalya gurubu oalrak deneyelım bir gezide
 
Katılım
28 Tem 2005
Mesajlar
98
arkadaşlar bunları sizlerin türkiye şartlarında uygulayabilcenize inanmıyorum çünki ne yol durumu nede araba sürücülerinin trafik bilinci buna olanak sağlamaz siz en iyisi türkiye şartlarına göre bi sürüş taktiği geliştirin
 
Katılım
23 Ara 2003
Mesajlar
203
:) bizde deneyeli mdiyoruz saten belki bakarsın tutar ha tutmadımı ozaman dedigin gibi gene guzel bir şekil yaparız :)
 
Forumdan Uzaklaştırıldı
Katılım
14 Tem 2005
Mesajlar
675
cok guzel bısey.acaba boyle bı gezı yapmak nasıp olcakmı bıze.??? :silent:
 
Katılım
14 Haz 2005
Mesajlar
181
Arkadaşlar daha çok resim koyun resimler bakmak çok zevkli Oluyor AAYnı çizgi flim gibim :p şaka bi yana faydalı bilgiler. :thumleft:
 
Katılım
20 May 2005
Mesajlar
67
Bence de, bilinmesi elbette faydali olacaktir ama. Türkiye için biraz daha farkli metodlar uygulansa daha yerinde olur bence.

Ama yazilar oldukça yalin ve bilgilendirici, animasyonlar da ayri bir tatli olmus zaten. Sadece yazi olsa hem okumaya üsenebilir, hem de okusam da gözümde canlandiramadigim noktalari anlamadan geçebilirdim.

Gerçekten bana pek faydasi oldu bu yazinin, yazanin da , copy-paste yapanin da ellerid ert görmesin. Ahh bir de Allah kismet ederse söylr bir toplu gezi yapabilsek...
 
Katılım
28 Tem 2005
Mesajlar
98
arkadaşlar tüm bu resimler falan almanyadan alınmış yazılarda zaten almanca ben motosikllet klübümle böyle gezilere çıktım(almanya)burda bile böyle gurublara arbasıyla dalan maganda almanlar var böyle işlererin uygulaması tecrübe olmayınca zor çeşitli olaylar olabiliyor ama işlerde yolunda gidersede çok zevkli oluyor bilmenizi istedim
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst