arkadaşlar,
bizim tabirimizle bu olay dengelemedir. statik ve dinamik durumdaki kuvvet ve moment hesaplarıyla dengelemede konulacak karşı ağırlıklar bulunur. bu hesaplamalarla dengeleme büyüklükleri(dengeleme ağırlıkları) bulunduğu gibi, bunların yeri ve açısı da bulunur.
her krankın(en azından her marka ve modelde; hatta üretimin kalite standartlarının kötü olması sabebiyle aynı modelde bile farkedebilir) üstüne konunlacak dengeleme büyüklükleri, yeri ve açısı farklıdır. bunun sebebi her krankın boyutlarının, ağırlıklarının ve şeklinin farklı olmasıdır.
bu hesaplarla dengeleme büyüklükleri, yeri ve açısı bulunmuşsa, kranklara uygulanabilir. ancak bu kolay bir işlem değildir. uzman olan birisinin bunu yapması gerekir. zaten bu dengeleme daha üretim aşamasında gerçekleştirilmeli ve krank ona göre imal edilmelidir. sonradan uygulanabileceğini pek sanmıyorum. krank değişirse olabilir. çünkü benim bildiğim, hesaplardan sonra krankın bu ağırlıklkar üstünde olacak şekilde üretildiği.
titreşimin sebebi, krankın dengelenmemiş olmasından kaynaklanıyor tabi ki. dengeleme yapılmadığı için krank belli bir devirde dönerken dengelenmemiş krank büyüklükleri farklı momentler ve kuvvetler oluşturarak krankı dönme ekseninden uzaklaştırmaya çalışır. bu da titreşime sebep olur. yüksek devirlerde bu eksenden uzaklaşma eğilimi daha fazla olacaktır.
umarım açıklamam faydalı olmuştur.
benim tavsiyem bu konuyu iyice bilen ve daha önce uygulamış olan biririn gerçekleştirmesi olacak.
ben de bu konuyu teoride bilmeme rağmen, pratiğe dökmek apayrı bir olaydır.