Nasıl ki yağın kalitesi sadece viskozitesi ile ölçülemiyorsa, yakıtın kalitesi de oktanla ölçülmez. O sıvının çalışma şekliyle, performansıyla ilgili bir tane ölçüt o. Türkiye'de bu durum daha da civcivli hale geliyor zira eskiden olduğu gibi yüksek performanslı/premium yakıtlar daha yüksek oktanla da gelmiyor, bir dönem vardı 98 oktan 97 oktan yakıtlar. Başka konuda da yazmışımdır, Yunan'da Bulgar'da pırıl pırıl 100 oktan benzin satıyorlar, arabanın sesi direkt değişiyor. Canım benim. Burada V-Power da FuelSave de 95 oktan olduğu için fark elbette daha az. Bu arada bazı ülkelerde FuelSave 93 oktan, Türkiye'de o da 95 oktan imiş, belki düşüktür burada da diye baktım da değil.
Shell V-Power'ın içinde fuel save'e göre daha fazla temizleyici var, daha fazla sürtünme azaltıcı var. Bunun bir içten yanmalı motor için faydalı olmayacağını söylemek, Ay'dan zıpladım Merkür'e indim demek gibi bir şey. Ama ne kadar faydalı olur, ne kadar fazla para harcatır vs bu inanılmaz göreceli bir şey. V-Power almazsan da Fuelsave alırsan motoruna bir şey mi olur? Sanmıyorum. Ha aramızdan bir yiğit iki tane sıfır km motosiklet alır birine sürekli V-Power diğerine sürekli Fuel Save alır, aynı şekilde rodaj yapar, aynı şekilde kullanırsa (ki bu da imkansız ya) 200bin km sonra farkı görebiliriz.
Bunlar hep cincik cincik farklar. Motor yağı değiştirirken flush yapmanın faydası var mı? Var. Gerekli mi? Hayır.
Çok üst düzey yağ kullanmanın fayfası var mı? Var. Gerekli mi? Hayır.
Ama yine de en anında etki gösterecek şeylerden biri yakıt kalitesi. O yüzden V-Power almaya gerek olmasa da iyi benzin almak gereklilik benim gözümde.
---------- Mesajlar birleştirildi - 11:09 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:03 ----------
daha hızlı bitip bitmemesi ile ilgili bi ölçüm yapmadım.
ölçüm yapmadan söylenenlere de pek takılmıyorum.
Yaparsan da yaptığın ölçüme güvenme. Ne yol bilgisayarının teorik hesaplayıcısı, ne de bizim "ben aynı yolda aynı şekilde gittim" diye kendimizi kandırdığımız ölçümler asla birbirinin %100 aynısı test ortamları elde edemediğimiz, verinin güvenilirliğini ispat edemeyeceğimiz deneyler. Bir verinin bilimsel olarak kabul edilebilir bir veri olması için çok fazla güvenilirlik koşulu sağlanması lazım, bunu çıkıp motosiklet sürerek asla sağlayamayız. Ne depo her seferinde aynı doluyor, ne aynı litre aldığımız iki t anında aslında aldığımız yakıt aynı, ne de aynı sandığımız sürüşlerimiz aynı.