1999 yılında bıraktım sigarayı. 26 yıl bitmiş... o günden beridir tek bir dal içmedim. Öyle çok uzun yıllar da içmemiştim zaten. Üniversite bittikten sonra başlamıştım nedense. 8 yıl falan içtim.
Kısa Camel içiyordum o sıralar. Günde bir paket civarı. Bir ara daha ucuz Winston falan içmiştim. O dönem bu kadar çeşit yoktu zaten. Şimdi bazen marketlerde falan denk geliyorum kasa yanındayken. Acayip acayip versiyonlar istiyorlar kasiyerden. O da zavallı arayıp duruyor, olmadı yandaki arkadaşından istiyor falan. Hafif bir gülümseme kaplıyor çehremi o durumda...
Nasıl bıraktım?
Valla öyle son sigaram deyip attım. Paket bitsin diye beklemedim bile. O dönem sidik yarıştırdığımız mesai arkadaşımla birlikte bıraktık. Sonra o başladı, ben başlamadım. Yeni evliydim bir de. Eşim hiç içmemişti sigara. İçmeyen biri için, sigara içenle aynı ortamda olmak eziyet. Motivasyon kaynağım oldu, bunu da düşünerek başlamadım biraz da...ne sevinçte, ne hüzünde, ne içki içerken, ne ortam uygun iken vs. hiç bulaşmadım bir daha. Bir kez bu iradeyi gösterirseniz, sonrasında zaten nefret ediyorsunuz o kokudan ve tadından.
Tabii o dönemden sonra sigara içilen ortamlarda bulunmamaya da özen gösterdim. Türkiye'de en zor iş...
Cafe'ye gidersiniz, sigara içilmeyen alanlar en arkada, izbede. Sözde bahçe ve sigara içilen alanların zaten her yeri fiilen kapatılmış durumda.
Dinlenme tesislerine gidersiniz, atmosfer sigara kokar. O nasıl bir dumansa, havada asılı kalır.
Otobüs, tren terminallerinde sözde sigarasız alan belirlenir, ama adam ısrarla gelir dibinde yakar o mereti...
Yazın plajlarda kumun arasında yetişiyor mesela izmaritler

Çok da verimli. Bir dal ekin, seneye 1000 dal. Bazı yerlerde kumdan daha çok görülüyor.
Bir de o izmariti öyle parmakların arasından süzülerek fırlatma seremonisi vardır ki, en sevdiğim. Parklar, yollar, her yerde...
Ayvalık'ta kapımızın önünden her sabah avuç dolusu izmarit toplarım. Güzel saksılarım var çiçek dolu. Sanıyorum küllük vazifesi görüyorlar. Denk gelse tiryakimiz evden güzel bir küllük vereceğim de, o şansı yakalayamadım henüz...
Farklı bilimsel yöntemler deneniyor sigara bırakma konusunda. Kişisel olarak iradenize güvenemiyorsanız mutlaka deneyin ama iş kişinin kendisinde bitiyor. Özellikle kendinizi mutlu edeceğiniz bir sporla uğraşmanızı salık veririm. Bu, sizi sigara bağımlılığından uzaklaştıracak en önemli motivasyonlardan biridir. Tat alma duyunuz düzeldikçe, nefesiniz rahatladıkça, eforunuz arttıkça sigara içme isteğiniz de körelecektir.
Hele bırakıp da, yeniden başlamak büyük hata. Biraz sabredin, sigara içtiğiniz yıllara lanet okuyacaksınız...