Ön amatisör yağı ne kadar olmalı

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
daha düşük viskozite veya bir miktar az yağ koyarsan amortisör yumuşar bozuk yerlerde konfor artar ama iki kişi binince daha çok çöker bu seferde altı sürtebilir..
Yağın çökmeye cok etkisi yok diye biliyorum? Yağ miktarı ve viskozitesi sadece çökmenin (ve eski hale gelmenin) hızını ve amortisör yolunun sonuna geldiğindeki davranışını etkiliyor olmalı...

Soru:
Explain the effects of increasing or decreaaing air gap in a motorcycle fork.

Cevap:
In a **motorcycle front fork**, the **air gap** is the distance between the **top of the fork oil** and the **top of the fork tube** when the fork is **fully compressed with the spring removed**. Changing this air gap mainly affects the fork’s behavior **near the end of its travel**, not the initial part.

Here’s how it works and what happens when you change it:

---

## How the air gap works

* The trapped air above the oil acts like a **progressive air spring**.
* As the fork compresses, the air volume decreases and **air pressure rises**.
* Smaller air volume = pressure rises faster = **stiffer at the end of the stroke**.

---

## Decreasing the air gap (more oil)

**Effects:**

* **More progressive fork action**
* **Stiffer near full compression**
* Increased resistance to **bottoming out**
* Can feel **harsh on big hits**
* Reduces available fork travel slightly

**When this is useful:**

* Heavy riders
* Aggressive riding
* Track use
* Hard braking zones
* Big bumps or jumps

**Too small an air gap can cause:**

* Hydraulic lock
* Seal damage
* Very harsh ride

---

## Increasing the air gap (less oil)

**Effects:**

* **Less progressive fork action**
* Softer feel near full compression
* Easier to use full travel
* Increased chance of **bottoming out**
* Smoother over large bumps

**When this is useful:**

* Light riders
* Street riding
* Rough roads
* Comfort-focused setups

**Too large an air gap can cause:**

* Excessive bottoming
* Reduced control under hard braking

---

## What the air gap does NOT affect much

* Initial fork stiffness
* Sag
* Low-speed compression damping

Those are mainly controlled by:

* Fork springs
* Oil viscosity
* Damping valving

---

## Simple summary

| Air Gap | Fork Feel |
| ----------- | ---------------------------------------- |
| Smaller gap | Stiffer at end of travel, less bottoming |
| Larger gap | Softer at end of travel, more bottoming |

---

If you want, tell me:

* Your bike model
* Rider weight
* Riding style (street, track, off-road)

I can suggest a **starting air gap** for your setup.

Yağın çökmeye cok etkisi yok diye biliyorum? Yağ miktarı ve viskozitesi sadece çökmenin (ve eski hale gelmenin) hızını ve amortisör yolunun sonuna geldiğindeki davranışını etkiliyor olmalı...
Evet motoru taşıyan yay ve lastiğin içindeki havadır ama yağ incelirse daha çok esner , azalırsa amortisörün içindeki hava bozuk zeminde daha az sıkışır yaya destek veremez..

dümdüz tertemiz asfaltta yağ ve havanın çok etkisi yoktur ama tümsekten , çukurdan geçerken , yamalı yollarda özellikle yüklü ve hızlı kullanırken fark hissedilir..

Motosikleti
Evet motoru taşıyan yay ve lastiğin içindeki havadır ama yağ incelirse daha çok esner , azalırsa amortisörün içindeki hava bozuk zeminde daha az sıkışır yaya destek veremez..

dümdüz tertemiz asfaltta yağ ve havanın çok etkisi yoktur ama tümsekten , çukurdan geçerken , yamalı yollarda özellikle yüklü ve hızlı kullanırken fark hissedilir..
Benim NC'de de CB500F'te de Honda'nın standart 10 numara yağını 15 ile değiştirmiştik. Amortisörün asıl işi olan hareketi sönümlendirme etkisi çok daha oturaklı / stabil bir hale gelmişti, öncesinde biraz pogo çubuğu gibiydi. (Hava boşluğunu da birinde Hyperpro'nun tavsiye ettiği şekilde bırakılmıştı, diğerinde Motoface Eyüp usta ayarlamıştı...) Aynı motor aynı sürücüde bile sürüş şekline göre veya sürüş yeteneği artıp motosiklet daha agresif / daha sınırlara doğru kullanmaya göre ideal değerler değişebiliyor. İnce işler...

Benim NC'de de CB500F'te de Honda'nın standart 10 numara yağını 15 ile değiştirmiştik. Amortisörün asıl işi olan hareketi sönümlendirme etkisi çok daha oturaklı / stabil bir hale gelmişti, öncesinde biraz pogo çubuğu gibiydi. (Hava boşluğunu da birinde Hyperpro'nun tavsiye ettiği şekilde bırakılmıştı, diğerinde Motoface Eyüp usta ayarlamıştı...) Aynı motor aynı sürücüde bile sürüş şekline göre veya sürüş yeteneği artıp motosiklet daha agresif / daha sınırlara doğru kullanmaya göre ideal değerler değişebiliyor. İnce işler...
Bende Vstrom a 30 no yağ koymuştum çok daha iyi hissettirdi ama asfalttan çıkmıyordum ve sürekli iki kişi çantaların içi , üstü , depo üstü çanta ful yüklüydü , birde amortisör yaylarında sık sarımlı bir kaç bakla olur , onlardan iki tanesinin arasını genişletmiştim , tahminen bir 50 kg falan daha taşır gibi oldular yani bir tık uzayıp sertleştiler..

Çok uzun süre kullanınca deneme yanılma ile kendi kullanım şartlarıma uyarlıyorum tüm motorlarımı , diğerlerinde de hep birşeyleri değiştirmişimdir ☺️

Motosikleti
Bende Vstrom a 30 no yağ koymuştum çok daha iyi hissettirdi ama asfalttan çıkmıyordum ve sürekli iki kişi çantaların içi , üstü , depo üstü çanta ful yüklüydü , birde amortisör yaylarında sık sarımlı bir kaç bakla olur , onlardan iki tanesinin arasını genişletmiştim , tahminen bir 50 kg falan daha taşır gibi oldular yani bir tık uzayıp sertleştiler..

Çok uzun süre kullanınca deneme yanılma ile kendi kullanım şartlarıma uyarlıyorum tüm motorlarımı , diğerlerinde de hep birşeyleri değiştirmişimdir ☺️
Ben şimdilik memnunum V Strom'un amortisörlerinden. Kullandığım her koşulda (ufak preload ayarlamaları ile) istediğim tadı yakalayabildim. Ama motoru çok da zorladım diyemeyiz - ortalama bir kullanım için gani gani yeterli.

Motosikleti
Yamaha XT660R
Motosikletin servis manuelinde yazar bu bilgi, her motosikletin ve her amortisör sistemine göre koyulacak yağ değeri değişiyor. Örneğin ters teleskobik yani sadece tek bir amortisörün içinde yay olan sistemde her iki amortisöre koyulacak yağ değeri farklı. Eski sistem düz teleskobik yani iki amortisörde de yay olan sistemde ikisi de aynı değerde koyuluyor. Amortisörü sertleştirmek yumuşatmak için yağın ml değerini değiştirmeyin ne ise onu koyun ölçerek. Frenlemeyi etkiliyor. Deneyimle sabittir :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar