Motosiklet İleri ve Güvenli Sürüş Teknikleri eğitmeni olarak değiştirilemeyen fizik kuralları haricinde motosiklet sürüş tecrübesi eğitmenden eğitmene, kullanıcıdan diğer bir kullanıcıya farklılık gösterebiliyor. Motosikletin cinsi, gücü, aerodinamiği vs gibi etkenlerde bu farklılıkları arttırıyor.
Son zamanlarda Trail Breaking Viraj alma tekniği (fren tekniği değil) üzerine akademik olarak çalışmakla birlikte pratik çalışmaları da yapıyorum. Kısa süre içinde çalışmamı bitirip Trail Breaking ile ilgili bilgi paylaşımı yapacağım. Bir çok eğitmen pistte değiliz şeklinde bir açıklama ile Trail Breaking tekniğine sıcak bakmıyor.
Yapmış olduğum araştırmalar neticesinde tüm dünya da sıklıkla kullanılan, sadece pist değil sokak da da uygulanabilen, virajı güvenli alma konusunda çok büyük kolaylık sağlayan bir teknik.
Frenlemedeki iki parmak, dört parmak olayında da düşüncem şudur;
Panik veya ofansif frenleme de hızımız 40 km/h bile olsa dört parmak frenleme şart. Tek veya iki parmak gerekli olan frenleme kuvvetini zaten sağlayamaz.
2-3 parmakla fren yaptığını zannedenlere kapalı ve kontrollü alanlarda aynısını uygulatıyorum. Tek, iki ve 3 parmakla fren yaptırıyorum. Sonra da dört parmakla fren yaptırıyorum. (Tabiki panik frenleme tekniğini öğrettikten sonra) Dört parmak harici yapılan frenlemede 2-3,5 mt fren mesafesi daha uzun oluyor, test edildi....
3 parmak ve 4 parmak arasında serçe parmak fren manetine bile yetişemiyor ne faydası olacak derseniz de; serçe parmağı kaldırıp manete doğru ileri yönlü bir hamle yapıyorsunuz, bu esnada gazı kapatmış oluyorsunuz vs.vs. kesinlikle Panik frenlemede 4 parmak.
Akan trafikte aralardan derelerden geçerken çok ani gelişecek olaylarda hazır bulunmak amacıyla kısa sürelerde iki parmak ön fren manetinde olabilir. Tozunu alacak kadar frenleme, hazır kıta bekleme vs amaçlarla iki parmak frenlemeyi (hız 20-30Km lerde ve panik frenleme haricinde) ben yapıyorum. İsteyen yine dört parmak yapabilir. Bana daha güvenli geliyor ve faydasını gördüğüm çok nokta oldu.
Başta dediğim gibi eğitmenden eğitmene değişebilir. Panik frenlemeyi dört parmak yaptıktan sonra akan trafik veya farklı koşullarda iki parmak toz alacak kadar frenlemeyi (yine diyorum acil durumlar haricinde) öneren veya önermeyen eğitmenler olabilir.
Ya da yavaş sürüş sırasında debriyaj kavrama noktasında sabit, gaz 2.500-3.000 devirlerde açık ve sbt. kontrol arka frenle, pompalamadan- kontrol amaçlı yapılır. Bazı eğitmenlerde gaz, debriyaj duruma göre ayarlanır sabit tutulmaz olarak öğretiyor. İkinci dediğim biraz daha tecrübe gerektiriyor, öğrenildiğinde tadından yenmez. Ama o veya bu teknik tamamen yanlış veya doğrudur denemez.
Gymkhana disiplininde (Japon polislerinin kapalı alan yarışlarında görebiliriz bunu) bakış disiplini çok farklıdır. Mesela hızlı sekiz çalışmasında (12mt aralıkla iki koni düşünün, hızlı bir şekilde aralarında sekiz çizerek slalom yapmak gibi bir tarifi var.) Polisler iki tane apex noktası belirlerler. Gazı açabilecekleri bir hat veren birinci apex, sonrasında tam keskin dönüş sırasında bakışı düşürmeden tam önlerine denk gelen ikinci apex. Tabi bunlar çok farklı ayrıntılar ama kesin ve net fizik kuralları ve dinamikler dışında en doğrusu budur demek çok da efektif bir yaklaşım değil düşüncesindeyim.