Motosiklet servisi açmak

Herkese selamlar, iyi forumlar abilerim, kardeşlerim.
Uzun zamandır kafamı kurcalayan, üzerine detaylı planlar yaptığım ve nihayetinde hayata geçirmek için ciddi adımlar atmak istediğim bir servis/dükkan açma fikrim var. Sektörün içinden ustaların, tecrübeli sürücülerin ve bu işin ticaretini bilen insanların fikirlerine, eleştirilerine çok ihtiyacım var.

Şu anki Durumum ve Yaş Mevzusu:
24 yaşındayım. Daha önce Bilgisayar Mühendisliği okuyordum ancak mekaniğe ve iki tekere olan tutkum ağır bastığı için radikal bir kararla Mersin Üniversitesi Makine Mühendisliği'ne geçiş yapmıştım. Yaşım 24, yani hayata atılmak ve kalıcı bir şeyler inşa etmek için en kritik dönemdeyim. Ancak şu an önümde çok daha net ve amaca yönelik yeni bir plan var.

Mühendisliği Bırakıp Teknikerliğe Geçiş ve Ustalık Belgesi Planım
Mühendislik teoride harika bir zemin hazırlasa da 4 yıl boyunca soyut teorilerle boğuşmak ve hayata 30 yaşında başlamak yerine dükkan açma hedefime beni doğrudan ulaştıracak bir yola girmeye karar verdim. Makine Mühendisliği'ni bırakıp, doğrudan işin pratik eğitimini veren 2 yıllık bir Teknikerlik (Otomotiv/Mekanik bölümü) programına geçiş yapmayı planlıyorum.
Bunun bana sağlayacağı iki çok büyük avantaj var:

Zaman Kazancı: 4-5 yıl mühendislik okumak yerine 2 yılda mezun olup sahaya erkenden atılacağım.

Ustalık Belgesi ve Resmiyet: Kendi servisimi açabilmem, yasal prosedürleri aşabilmem ve dükkan ruhsatı alabilmem için en kritik şey Ustalık Belgesi. İlgili bir meslek yüksekokulundan mezun olduğumda, bu belgeyi alma sürecim hem çok daha kısalacak hem de resmiyet kazanacak. Sadece alaylı değil, aynı zamanda diplomalı ve belgeli bir usta olarak sektöre girmek istiyorum.

2 Yıl Boyunca Ustaların Yanında Pişme Dönemi:
Tabii ki okul ve diploma tek başına asla yetmez, sanayinin raconu çok farklı. Bu yüzden bu 2 yıllık eğitim sürecim boyunca, bu işin kurdu olmuş tecrübeli ustaların yanında tabiri caizse çırak gibi, köle gibi çalışıp işin mutfağında pişmeyi hedefliyorum. Sanayide ezilmeden, ustanın fırçasını yemeden, o tezgahın tozunu yutmadan esnaf olunmayacağının bilincindeyim. Amacım sadece motor bloklarını söküp takmayı öğrenmek değil; müşteriyle nasıl konuşulur, parça tedariği nasıl yapılır, dükkan nasıl yönetilir ve en önemlisi esnaflık ahlakı nasıl olur, bunları o ustaların tezgahında yaşayarak kapmak.

Kendi Çapımda Yaptığım İşler (Pratik Tecrübem):
"Elim anahtar tutuyor mu?" derseniz, dükkan açma fikri tamamen sıfırdan, havadan gelme bir heves değil. Kendi çapımda, garaj ortamında bugüne kadar mekanik olarak ciddi işlere girdim. Konunun sonuna fotoğraflarını da eklediğim işlerden bazıları şunlar:
CBR 250: Debriyaj balatası değişimi ve debriyaj sistemi revizyonu,
R25: Kronik sorunlara mahal vermemek adına yağ pompası değişimi ve kontrolü,
TVS Apache RTR 200: Komple motor bloğu toplama, sıfırdan silindir, piston ve segman değişimi.

Dükkan Öncesi Stratejim: Geçici Mobil Servis
Gelelim işin stratejik kısmına. Direkt dükkan açıp kira, stopaj ve fatura yükünün altına girmek yerine akıllıca bir geçiş planı yaptım. 2 yıllık bu hazırlık ve ustaların yanında pişme sürecimde, dükkanı açana kadar geçici bir süre "Mobil Servis" hizmeti vereceğim.
Dükkana gelecek vakti olmayan veya motorunu nakledecek imkanı bulunmayan sürücüler için yerinde periyodik bakım (yağ, filtre, balata vb.) ve hızlı müdahale hizmeti sunacağım.
Bu mobil servisi yapmaktaki temel amacım: Sabit dükkanı açana kadar hem piyasada ciddi bir çevre edinmek, müşteri portföyü oluşturmak hem de dükkan sermayesine katkı sağlayacak bir yan gelir yaratmak. Dükkanı açtığım gün, arkamda hazır bir müşteri kitlesiyle kapıyı açmış olmayı hedefliyorum. Dükkan açıldıktan sonra mobil işini bırakıp tamamen servise odaklanacağım.

Mühendislikten vazgeçip meslek yüksekokulu + ustalık belgesi yoluna girmek, 2 yıl sanayide ustaların yanında ezilerek pişmek, dükkanı açana kadar da mobil servis ile çevre ve sermaye yapıp ardından dükkana geçmek sizce ne kadar doğru bir strateji?

Yaptığım işlerin fotoğraflarını aşağıya bırakıyorum. Sektörün gidişatını, müşteri beklentilerini ve yasal dükkan açma süreçlerini göz önüne aldığınızda bana ne gibi tavsiyeler verirsiniz? "Şu hatayı kesinlikle yapma" dediğiniz noktalar nelerdir?
Şimdiden vakit ayırıp tecrübelerini ve acı-tatlı gerçekleri paylaşacak olan herkese çok teşekkür ederim. Tekeriniz düz

çok mantıklı bir planın var abi. Sektördeki ustaların esnaf ahlakına sahip olduğunu pek düşünmüyorum, en azından çoğunun olduğunu düşünmüyorum. Gerçekten kaliteli bir usta yanında çıraklık hatta zaten anladığın bir konu olduğu için direkt kalfa olursun seneyede usta olursun zaten. Ben mekaniğe pek girmedim henüz çünkü yeterli alet edevat olmadan risk almak istemedim. Oturduğum yerdeki bir dükkana gidip elektrik tesisatımın tamiri yapılmasını istemiştim. Usta tekti ve vakti olmadığı için yapmak istememişti ama benim eve dönmem gerektiği için ben sökeyim sen hemen yaparsın usta dedim. Motorun tesisatı dışında heryerini sökmüştüm. Usta benim elimden geldiğini görünce gel beraber çalışalım dedi ama ben şuan icralık olduğum için düşük maaşla çalışamam diye kabul etmemiştim. Şimdi aklımda seninki gibi bir plan var. Sertifikalı eğitim veren bir kurumdan eğitim alıp kendi garajımı açmak istiyorum ama önümde hem icra hemde diploma sorunu var benim. Sen İnşallah hayalini gerçekleştirirsin abi

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
bu yaşlarda 2 yıl hiç bir şey sayılır, yani 2 yıl fazladan okusan geç kalmış sayılmazsın, bence hazır girmişken mühendisliği bitir öyle yap, hem çevrede ünün yayılır bu adam aslında makine mühendisi ama bu işi yapıyor diye. Hem de artık teknoloji ilerledi, mühendislik sadece teorik blgi demek değil, mühendislik disiplini diye bir şey var, onu edinirsen ileride daha rahat edersin.
Karşısına motor geldiğind etornavida ile orasını burasını dürtükleyerek iş yapan usta ayrı, orjinal ingilizce servis amnuelini internetten bulabilip oradaki çizimlerden talimatlardan anlayacark düzgün iş yapabilmek ayrı meziyetler, ikincisinden olursan hem işçilik fiyatın konusunda paarlık bile yapmayacak hale gelirsin.

Bende makine mühendisliği okuyup, yazları motosiklet tamircisinde çalışıp, motosiklet tamircisi olmak istiyordum. Hayalimi yapmaya çalışıyorsunuz.

Naçizane tavsiyem makine mühendisliğini bitirmeniz ve okurken de bir motosiklet tamircisinde çalışarak bu işi öğrenmeniz.

Size makine mühendisi etiketi, iyi bir tamirci olmakla birlikte farklı kapıları açacaktır.

En azından sizi piyasa ustalarından farklı bir konuma getirir, sizde bu konumu mesleki bilgi ve meslek ahlakı ile birleştirirseniz önünüzün çok açık olacağını düşünüyorum.

İnsanlar piyasa ustalarından bıktı, kesinlikle isminize makine mühendisi etiketini ekleyin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar