motosiklet satışı nasıl oluyor

Yaşadığım için söylüyorum eğer karşı taraf Ben biliyorum şunu şuradan yapıyorsun vs. gibi terimlerle telefonu elinizden alır işlemleri kendi yaparsa vermeyin benden şer*fsiz 1500TL kırmıştı öğrencinin parasına göz dikti :D

Elbette babasının hayrına çalışmıyorlar da, söylemeye çalıştığım alınan bedelin tamamının noterlere kalmadığı konusuydu. İşlem için devlet adına tahsil ettikleri var bildiğim kadarıyla, artı olarak da noterlerin verdiği vergileri ve dolayısıyla bize yansıttıkları tutarı ekle.

2025 yılındaki tarifede, harç tutarının %30'u olarak sabitlenmiş miktar noterlere bırakılıyor. Ev satışında başka falan da bu sabit oldukça genel. Ayrıca diğer tahsilatına aracılık ettileriişlerden de %2 gibi pay alıyorlar.

Bence müthiş iş.
Müşterini devlet zorla ayağına itiyor. İş geliştirmene, pazarlama yapmana, satış baskısı hissetmene gerek yok.
Hiç bir şekilde rekabete maruz değilsin, insanlar kapılarda sıra oluyorlar ve bok gibi hizmet vererek hayatına devam edebiliyorsun.

Böyle baktığında tipik bir kamu dairesi gibi duruyor. O zaman her ilçeye 5 tane noterlik koy, 20şer tane devlet memuru koy, sabit maaş öde bitsin gitsin? Ama bunun aksine, kamu işletmesi gibi olmanın tüm avantajlarını kullan, üstüne de maliyetin üstüne çıktığın gibi burada oluşan karı cebine at. Müthiş iş müthiş.

Noterlerin verdiği vergiyi bize yansıtmasını unutmamana da bayıldım gerçekten :)
Bence noterler gelir vergisinden muaf olmalı ki, bu nedenle vatandaşa yansıtılan tutarlar azalsın. Noter masrafları düşer ve halkımıza faydası olur.

Bence müthiş iş.
Müşterini devlet zorla ayağına itiyor. İş geliştirmene, pazarlama yapmana, satış baskısı hissetmene gerek yok.
Hiç bir şekilde rekabete maruz değilsin, insanlar kapılarda sıra oluyorlar ve bok gibi hizmet vererek hayatına devam edebiliyorsun.

Dükkanda beklemene bile gerek yok. Yetkili bir katip bırakıp gidersin. Canın sıkıldığında veya yolun düşerse, geçerken şöyle bir uğrarsın. :ROFLMAO:

Motosikleti
V-Strom L4 Youtube&Insta: Dengeliyorum
Kimsenin avukatlığını yapmıyorum. Yapıyor olsam zaten ben de noter olurdum herhalde. :)
Damdan düşer gibi bir yerlere gelinmediğini, her işin kendine göre bir zorluğu olduğunu biliyorum sadece. Noterlik konusunda da bildiğim kısmı bir arkadaşımın Elazığ Ağın'da, Çanakkale'den git gel ve gidildiğinde kalmak üzere kiralanan evle beraber, kafa kafaya veya bazı aylar zararına çalıştığı bilgisi. Katip bulmakta bile zorlanmışlardı. Ve bazı dönemler mecburen işin başında olman gerekiyor. Sonrasında iyi iş yapan yerlere geçebilmek için belirli bir hizmet yılının dolması gerekiyor vs.
Bize göre servisler de pahalı, psikologlar bir saatte parayı götürüyor, doktorlar zaten köşe. İki vida sıktığımızda bile bazen yalama yapıp bırakıyoruz.
Noterler çok zor durumda dini bayramlarda boş geçmeyelim demiyorum ama, hepsi de onlara gidiyor gibi bir algı oluşmasın diye belirtmek istedim.
(%30 iyiymiş yine)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ne kazanıyorlar diye merak edip google'dan arattım.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Noter maaşı aylık ortalama 94.800 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Noter maaşı 75.900 TL iken, en yüksek ise 138.500 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
---
Eleman.net verilerine göre; Noter maaşları ortalama 109.000 TL civarındadır. Önceki dönem 102.900 TL civarındaydı. Son iki dönem ortalamasına göre, 2026 Yılında %16 oranında zam alabilir.

Anlatamadım sanırım.
Konseptte sıkıntı var. Devlet senin hizmetlerini alınmasını zorunlu kılıyor. Herhangi bir evrağı noterden tasdik ettirmenin, vergi dairesine gidip ıslak imzalı borcu yoktur kağıdı almaktan ne farkı var? Rakip vergi dairesi yok, orada kötü hizmet versen senin müşterini azaltacak bir etkisi yok.
Vergi dairelerinin özel olduğunu, ödenilen verginin %5'i gibi cüzi bir şeyin daire başkanı dediğimiz özel girişimcilere bırakıldığını düşünebiliyor musun mesela?

"ve bazı dönemler mecburen işin başında olman gerekiyor"
wow. utandım şimdi söylediklerimden :)

Bir özel işletmenin sahibi olan insanı maaş kelimesiyle birlikte google'da aratmandan da şunu anladım, yukarıda yazdıklarım da boşuna olmuş. Düzgün şekilde ifade edememişim problemin ne olduğunu.

Motosikleti
Bana kalırsa devletin verdiği nüfus kağıdını, yine devletin kurumu olan emniyet müdürlüğüne vermek için gidip noterden onay alma gerekliliği de saçma. O açıdan farklı bir yerde durmuyorum zaten
wow. utandım şimdi söylediklerimden :)

Bir özel işletmenin sahibi olan insanı maaş kelimesiyle birlikte google'da aratmandan da şunu anladım, yukarıda yazdıklarım da boşuna olmuş. Düzgün şekilde ifade edememişim problemin ne olduğunu.
bu kısmını mesafenin çokluğuna rağmen gidip gelmek zorunda olduklarını vurgulamak için yazmıştım. Anlatmış olduğum başlangıç hikayesinin bütünlüğünden koparmaz, yaşlıveacemi'nin de yazdığına bakarsan daha anlamlı gelir belki.
Sarkastik bir tavır içerisine girmene gerek yoktu ama nasıl tercih edersen. Süzme salak olduğumdan, noterlerin maaşla çalışmadığını bile bilmiyorum, onun için mal mal maaşlarını arattım, sen de benim gibi bir salağa laf anlatmaya uğraşıyorsun kusura bakma.

Diğer arkadaşlar için açıklama yapayım. Noterler ne kazanır? sorgusundan böyle bir dönüş geldi. Ortalama olarak kazanca ilişkin bilgi verebileceğini düşündüğüm için paylaştım.

Başka bir araştırma sonucu:
İşte Boğaziçi Enstitüsü verilerine göre Türkiye’de en fazla kazandıran meslekler ve ortalama maaşları:
1. Noterlik – 456.000₺
2. Pilotluk – 350.000₺
3. Yazılım Mühendisliği – 348.000₺
4. Sigorta Uzmanlığı – 270.000₺
5. Avukatlık – 264.000₺
6. Eczacılık – 242.000₺
7. Doktorluk – 228.000₺
8. Mali Müşavirlik – 216.000₺
9. Petrol Mühendisliği – 204.000₺
10. Yönetim Danışmanlığı – 192.000₺

Dip not: Burada da maaş olarak olarak geçtiği için, serbest meslek statüsünde olmalarına rağmen gelirleri maaş olarak mı adlandırılıyor onu da bilemedim. Herhalde maaş deyip, kestirip atmışlar.
Meraklısı olan varsa da 4 yıl hukuk okur, üstüne 4 yıl da avukatlık yaparsanız, sınavlarını falan da verip Allah'ın adını unuttuğu bir yerden başlayabilirsiniz.

Devlet tarafından zorunlu olarak hizmet satan bir meslek grubunun çalışma şartlarının zorluğundan falan bahsetmenden sonra sarkastik şeyler yazarak ayıp mı etmiş oldum şimdi. Tamam abi sen de benim yazdıklarıma sarkastik cevaplar ver yani bu kadar önemli mi?
Ortada varlığına senin de pek itiraz etmediğini söylediğin, hiç bir ekonomik disipline tam olarak oturmayan garip bir meslek var; bunların kazancı konuşulduğunda kaba bir özetle "onların da hayatı zor" diyorsun, ben de dalga geçerek cevap veriyorum evet. Verdiğim cevaplarda bir yanlışlık ya da doğrudan seni hedef alan bir negatif tavır da yok aslında.

Bağlamda koparmamak için tekrar bakıyorum atladığım bir şey var mı diye,
Cyan noterlere verilen paranın işlevsizliğinden şikayet etmiş ve sen de önce o paranın tamamını noterin almadığını söylemişsin. (Yani bu yanıtın muhattabı da buradan alınganlık çıkartabilir ben bunu bilmeyecek kadar davar mıyım diye :) ) Sonra da noterlerin kazanç sisteminden bahsedilmiş. yasliveacemi kucuk illerde bunlar vergi sampiyonu olurdu demis, konu cografya degil demişsin. Nerede bağlamdan çıkartıp bir şey yazmışım ben anlayamadım.

Bana yönelik yanıt yazdığında da tanıdığın noterlerin yaşadıkları zorlukları anlatmışsın - ki yanıt verdiğin mesajda da ben zaten ekonomik prensipler çerçevesinde noterlik mesleğinin para kazanma şeklini eleştirmişim. Konu tamamen burası.
Yani doğrudur zorluklar yaşamışlardır. Ben ekonomi disiplini ve biraz da etik açıdan konuya yaklaşıyorum, bana ne zorluğundan? Şimdi kokain kaçakçılarının yaşadıkları zorlukları konuşsak bir şey değişecek mi yaptıkları işle ilgili? Böyle abartılı örnek verildiği zaman anlam değişmiyor, aynısı her meslek için söylenebilir. Burada mesleğin içerebileceği zorluklar konu değil ki.

çok uzatmanın anlamı yok. Noter de olabilirsin, ailendeki çoğu kişi de noter olabilir, bu dediklerimin hiçbiri de olmayabilir.. bu meslek sahipliği standart olarak herhangi bir tekil noteri ahlaksız bir insan falan yapmaz elbette. ancak noterlik denen şeyin Türkiye'de inanılmaz yanlış şekilde kurgulandığı, noterlerin abuk subuk paraları hiç bir gereği yokken, devletin zorlamasıyla, kazandıkları gerçeği de değişmez.

Yani araştırma bakacaksak Türkiye'de 2025 yılının ilk 11 ayında

938bin sıfır otomobil
238bin hafif ticari araç
6milyon otomoil devir (ikinci el)

Sfırı araç için işlem başına 1138TL ücretin yaklaşık 450TL'si
Sıfır HTA için işlem başına 1138TL ücretin yaklaşık 450TL'si
Ikinci el otomobil için 1498TL ücretin yaklaşık 550TL'si

Yani bu yukarıda verdiğim rakamlar çerçevesinde Türkiye genelinde 3 milyar 829 milyon 200bin TL para noterlere ödendi. Notere kalan kısım.
Türkiye'deki 2385 noterin sayısına bölersek noterlik başına 1milyon 605bin TL ediyor. Bu da 11 ayı bölersek ayda 145bin TL gelirin sadece bu saydığım işlemlerden ötürü notere ödendiğine ulaşıyoruz.

Toplam kara taşıt devri (ikinci el işlem) 10 milyon bu arada. Ben otomobil diye sınırlandırarak 6milyon dedim.

boğaziçinin araştırması zaten insanın gözünü seyirtiyor.. farklı bir şey söylemiyorum ben de.

1. Noterlik – 456.000₺
2. Pilotluk – 350.000₺
Meraklısı olan varsa da 4 yıl hukuk okur, üstüne 4 yıl da avukatlık yaparsanız, sınavlarını falan da verip Allah'ın adını unuttuğu bir yerden başlayabilirsiniz.

Her mesleğe girişin kendine göre kuralları var, o kuralları yerine getirdikten sonra o mesleğe giriyorsunuz. Noterlik mesleğinin de giriş kuralı buymuş demek, herkes için kurallar eşitse gocunacak bir durum yok. İşine gelmezse noter olmazsın.

O mesleğe girdikten sonra da en alt, kıdemliler tarafından tercih edilmeyen yerden başlamanızdan da doğal ne olabilir ki.

Benim oğlumda pilot, şirkette kıdem olarak en alt seviye de olduğu için Hindistan'da iç hatlarda çalışmaya gönderiliyor o varken daha kıdemliler mi gönderilsin?

Hem noterden de daha az kazanıyor. Ona bakarsan noter yatsın kalksın dua etsin, müşteri garanti, işe gitme mecburiyeti yok, hem daha fazla kazanıyor, hem de Türkiye de.

Senin yazdığına bakarsak, benim oğlumun da kaderine isyan etmesi lazım. ( Tövbe, tövbe. )

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
illaki bakan olacak satış işlemleri hemen hemen yazıldığı gibi oldu ama bi toparlıyayım önce alıcı bi sigorta buldu sigortayı yaptırdı bunun için ruhsatın fotoğrafı ve alıcının kimlik numarası gerekli noterde sıraya girmeden güvenli ödemeyi başlattık sırayı aldık noter satıcı ve alıcının kimliklerinin fotokopisini çekti 2 kağıda imza attırdı işlem tamamlandı anlaşılan bedel satıcının ibanına düştü giderler yılbaşından önce şöyle küsüratlarını hatırlamıyorum ama 2100 küsür tl noter tuttu 200er tl de güvenli ödeme tutuyor

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
illaki bakan olacak satış işlemleri hemen hemen yazıldığı gibi oldu ama bi toparlıyayım önce alıcı bi sigorta buldu sigortayı yaptırdı bunun için ruhsatın fotoğrafı ve alıcının kimlik numarası gerekli noterde sıraya girmeden güvenli ödemeyi başlattık sırayı aldık noter satıcı ve alıcının kimliklerinin fotokopisini çekti 2 kağıda imza attırdı işlem tamamlandı anlaşılan bedel satıcının ibanına düştü giderler yılbaşından önce şöyle küsüratlarını hatırlamıyorum ama 2100 küsür tl noter tuttu 200er tl de güvenli ödeme tutuyor
Şimdi 1.000₺'den az olmamak kaydıyla %0,2 ek harç geliyormuş.

Motosikleti
Neyse yazışarak bu kadar oluyor demek ki, sıkıntı yok benim açımdan. Herkese iyi yıllar. 👍✌️

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar