Motorunu Tani Projesi

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Evet arkadaşlar projemle çok pis dalga geçebileceğinizi goze aldım,ama olsun bana nedense mantıklı geliyor.

Projenin amacı:

Bu işe yeni başlayanlar veya yıllarca motor kullansa bile daha balatasını bile değiştirmekten bile aciz olanlara(mesela ben)

servislerde yapılan nerdeyse tüm bakım işlemlerini anlatmak ve bizzat kendisine yaptırmak :)

Evet,

eline hayatında bir kez bile anahtar almamış adam bize geliyor ve başlıyoruz anlatmaya..

her bir kullanıcıya yaklaşık 4 - 5 saat ayırıyoruz.. bunun sonucunda ne oluyor ?

1- lastiklerini (tupeless veya tupetype) tek başına değiştirmeyi öğreniyor.
2- hava filtresi,yağ filtresi,su antifreeze gibi sıvılarının değişimini yaptırıyoruz.
3- motorun zincir ve dişlililerini değiştirmeyi öğreniyor.
4- balatalarını değiştirmeyi öğreniyor.
5- grenajı çıkarmayı ve bujilerin değişimini öğreniyor.
6- aku,elektrik aksam,sigortalar falan nedir,zor durumda kalırsan neler yapılır anlatıyoruz.
ve benim şu an aklıma gelmeyen ekstra başka guzel işlerde yapılabilir tabi..

dikkatinizi çekerim tüm bunları kendisi yapıyor,en iyi öğrenme metodu uygulamaktır arkadaşlar,haksızmıyım ?

Eğitim sonucunda adama evladiyelik guzel bir takım çantasıda veriyoruz(izeltaş falan olsun kalite onemli)

Toplamda 1500 - 2000 TL alıyoruz.

Nasıl fikir ama ,iş yapmaz mı ? Yani lütfen şu forumu okuyan girişimci bir arkadaş bu işe girsin bence kesinnn iş yapar.

Forumdan Uzaklaştırıldı
ben bunların hepsini youtube da video izleyerek öğrendim :)

Arkadaşa katılıyorum. Youtube gibi bir nimet varken yapması halletmesi kolay. Zaten bunları yapacak yerim olsa direk İzeltaş'tan takımları daha ucuza alırım :D Fakat böyle düşünmeğe devam et. Aklına güzel fikirler gelecektir...

Gereksiz bence. Ben bindiğim motoru kendim topladım. Şu an usta gibiyim. Takıldığım yerde bu forumda sordum veya tanıdıklara sordum. Geçen sene hiç anlamazdım benzinli motordan. İki vasıta topladım öğrendim. İnsanın içinde varsa zaten öğrenir.

Dört cıvata sökmeyi öğrenmek için o kadar para verende enayidir benim gözümde.

---------- Mesajlar birleştirildi - 00:50 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:47 ----------

He takım çantası yapmakda öyle ucuz değil. İzeltaşın sadece lokma takımını alırsın 400 500e. Açık ağız anahtar ve pense mi takım çantası dediğin ?

Forumdan Uzaklaştırıldı
Gereksiz bence. Ben bindiğim motoru kendim topladım. Şu an usta gibiyim. Takıldığım yerde bu forumda sordum veya tanıdıklara sordum. Geçen sene hiç anlamazdım benzinli motordan. İki vasıta topladım öğrendim. İnsanın içinde varsa zaten öğrenir.

Dört cıvata sökmeyi öğrenmek için o kadar para verende enayidir benim gözümde.

---------- Mesajlar birleştirildi - 00:50 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:47 ----------

He takım çantası yapmakda öyle ucuz değil. İzeltaşın sadece lokma takımını alırsın 400 500e. Açık ağız anahtar ve pense mi takım çantası dediğin ?

Simdi insanlara enayi demeyelim lutfen,
Abimizin guzel pahali sayilacak bir motoru var diyelim..
Hobi olarak ugrasacak veya servis ucretlerinden agzi yanmis biri de olabilir bu kisi

Yani takim cantasi fiyatindan haberim yok,sadede motosiklet icin kullanilabilecek kaliteli bir canta 500 tutar mi ? tutsa bile verilebilir bence

sertifika yok, belirli bir kamu kurulusuna (egitim oldugu icin mebe bagli olmaniz gerekir) bagli degilsiniz, kursu verecek hoca kimdir necidir belli degil, kurs ucreti karsiligi verilen fatura vs kayit yok dogal olarak herhangi bir aksilikte basvuracagim kimse yok, uzar gider bu liste.
adamin birisi cikip ben sana 4-5 saat kurs verecegim sen bana 1500/2000 tl (daha o bile belli degil) ama 4-5 saat sonunda sunlari sunlari ogretecem diyecek, gel de guven. ogretmeniz icin uygulamali gostereceksiniz sanirim, teker teker saydiklarinizi sokup taksaniz 4-5 saatten fazla surer.
kisacasi musteri bulur musunuz bilemem ancak ben kesinlikle boyle bir topa girmem.
istediginiz ucret bir memurun aylik maasi. koca koca proflar 4-5 saate o kadar ders ucreti almiyor.

Forumdan Uzaklaştırıldı
sertifika yok, belirli bir kamu kurulusuna (egitim oldugu icin mebe bagli olmaniz gerekir) bagli degilsiniz, kursu verecek hoca kimdir necidir belli degil, kurs ucreti karsiligi verilen fatura vs kayit yok dogal olarak herhangi bir aksilikte basvuracagim kimse yok, uzar gider bu liste.
adamin birisi cikip ben sana 4-5 saat kurs verecegim sen bana 1500/2000 tl (daha o bile belli degil) ama 4-5 saat sonunda sunlari sunlari ogretecem diyecek, gel de guven. ogretmeniz icin uygulamali gostereceksiniz sanirim, teker teker saydiklarinizi sokup taksaniz 4-5 saatten fazla surer.
kisacasi musteri bulur musunuz bilemem ancak ben kesinlikle boyle bir topa girmem.
istediginiz ucret bir memurun aylik maasi. koca koca proflar 4-5 saate o kadar ders ucreti almiyor.

Hocam kesinlikle sertifikali bir yer olmali,herkesin yapabilecegi bir is degil bu.Mesela isim yapmis surus egitimi veren yer(isim vermiyim,reklam olmasin) bu isi de yapabilir.

Bence bu paralari rahatlikla verebilecek cok insan var,adama ozguven gelecek birkere,dagda bayirda yolda bir sorun yasadiginda ogrendigi sey onu kurtarabilir.

Ayrica kendi motorunu bakimini yapabilecegi icin cook mutlu olacak bu abimiz,evet.

Toplamda 1500 - 2000 TL alıyoruz.

Buraya kadar iyi gidiyordu. Bu noktada patladın. O kadar parayı bir anda çıkarıp verebilecek olan adam zaten yetkili servise gider merak ederse kendi motorunun yağ değişimini yakından izleyerek öğrenir. Bizim gibi 5-10 liranın hesabını yapanlar da youtube videoları izleyerek öğrenir bu işleri.

oğlum biz berberde jöle, briyantin tırtıklayan milletiz lan, bir şey öğretti diye kim kime 2.000 papel verir bu zamanda?

tutmaz bu fikir.

Ben hepsini değiştirmeyi serviste bi kere görsem kendim yaparım. Fiyat biraz daha makul olabilir bence.

Simdi insanlara enayi demeyelim lutfen,
Abimizin guzel pahali sayilacak bir motoru var diyelim..
Hobi olarak ugrasacak veya servis ucretlerinden agzi yanmis biri de olabilir bu kisi

Yani takim cantasi fiyatindan haberim yok,sadede motosiklet icin kullanilabilecek kaliteli bir canta 500 tutar mi ? tutsa bile verilebilir bence

İşte yukarda yazdıkların çok basit şeyler. Kafası biraz çalışan insan bi yerden görmedende yapabilir. Kardeşime escooter aldım. Arıza durumlarında bilerek yapmıyorum. Hatta birazda kızıyorum filan. Kendi kendine tamir etmeyi öğrendi.

Grenaj sökmek buji değiştirmek filan. Bunlar zaten çok basit işlemler. Çoluk çocuğun eline tornavida, anahtar versen yapar.

Ayrıca zaten motorcu dediğin meraklı olur bakım yapılırken başında durur. Nasıl yapılacağını görüp öğrenir. Ha kimisi kendine güvenip ellemez motora. Kimiside pisliğe bulaşmak istemez.

Takım çantasıda dediğin şekilde ucuza halledilir. Benim motora mesela. 5 alyan, düz ve yıldız tornavida, 8 , 13 ve 10 anahtar olsa başka birşeye ihtiyaç yok. Bu şekilde takım yaparsan ucuza gelebilir.

Ama bu tip bi sistemin tutacağına ihtimal dahi vermiyorum.

Dostum fikir gayet güzel önce bunu söyleyeyim.

Yanlız bu işin Türkiye'de yapılacağını göz önünde bulundurarak, biraz Türk işi yapılmalı. Yani kılıfına uydurulmalı.

Özetle bu fikrin arkasından gitmek istersen kesinlikle boş fikir olmadığı;
Ancak burada okuduğun aksi yorumları ticari açıdan degerlendirmeni isterim.

Bunları yaptığında motorunun garanti kapsamı dışında kalacağını da söylemeyi unutmuyoruz.

Bana göre süper gereksiz işler, neden adam bunları kendi yapsın ? Zevk için yapacaksa veya servise verecek parası yoksa yapsın tabi ama bunları bilmeyen adam motoruna zarar vermeden, bir eğitimle nasıl yapacak ? Açıkçası lastik değiştirme dışında hepsini istesem kendim yapabilirim ama parmağımı oynatmam.

Bunları yaptığında motorunun garanti kapsamı dışında kalacağını da söylemeyi unutmuyoruz.

Bana göre süper gereksiz işler, neden adam bunları kendi yapsın ? Zevk için yapacaksa veya servise verecek parası yoksa yapsın tabi ama bunları bilmeyen adam motoruna zarar vermeden, bir eğitimle nasıl yapacak ? Açıkçası lastik değiştirme dışında hepsini istesem kendim yapabilirim ama parmağımı oynatmam.

Hobi olarak yada kendini yatkın gören kişilerin elinde bilgi(service manual) ve ekipman olmak şartıyla yapabileceği işler vardır. Yetkili servis her şey demek değildir. Tabii ki serviste yapılması gereken işler vardır. Fakat basit işler için (yağ-filtre-ampul-balata vs) servise gitmemek motor için ve cüzdan için daha hayırlı oluyor.

Her ne kadar benzinli olmasa da motorumu ben arkadaşlarımla topladım sök tak sök tak öğrendim biraz YouTube varken gereksiz bir şey bence

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar