MotoGP: 2009'da Tek Lastik Tedarikçisi Olacak

Son bir kaç haftadır ortaya çıkmış olan söylentilerin ardından MotoGP Yarış Komisyonu gelecek seneden itibaren tek lastik tedarikçisi olacağını duyurdu.

Karar bu sabah Motegi'de güvenlik ve harcama gerekçeleriyle birlikte Komisyon tarafından alındı.

Bu kararın alınmasında kuşkusuz Çekk Cumhuriyeti yarışı etkili oldu. Bu yarışta Michelin sürücüleri hiç bir koşulda rekabetçi olamamış ve Michelin kullanan Repsol Honda sürücüsü Dani Pedrosa sezon ortasında Bridgestone'a geçişe karar vermişti.

Tam bir sene önce MotoGP sürüş haklarına sahip Dorna da Bridgestone'un 2007'deki baskınlığının ardından 2008'te tek lastik kullanılması teklifinde bulunmuştu.

Ancak yapılan görüşmelerin ardından Dorna teklifini geri çekmişti ve Rossi Michelin'den Bridgestone'a geçme kararını vermişti.

Rossi Bridgestone lastikleri ile bu sene şampiyonluğu kazanmayı başardı.

Kaynak:trf1

valla aslında olmaması daha ıyı olurdu ama demekkı mıchelın artık basa cıkamıyor rekabetcı olamıyor...eger yarıslar daha zevklı hale gelıcekse guzel...vardır bı bıldıklerı dıger sezon goruruz...

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Bu haberin içerdiği bir diğer anlam ise, lastik sektöründe gelişme ve ilerlemenin biteceğidir.
Tek marka lastik seçimi,firmalar arasındaki teknolojik ilerleme ve daha iyisini yapma yarışının sonunu getirir.
Çünkü motosiklet lastiği üreten firmaların son yarış alanı MotoGp'di.
artık bu alanda kapatılıyor.
Bu şu anlama geliyor.
2019 yılında kullanacağımız ve hatta 2029 yılında kullanacağımız lastikler, 2008 yılının teknolojisiyle üretiliyor olacaklar.

MotoGp sanıldığı gibi sadece bir motosiklet yarışı değildir.
Motor teknolojilerinin, fren ve süspansiyon sistemlerinin,lastik,zincir,dişli ve aklınıza gelen yürüyen ve esneyen tüm aksamın,yarıştığı bir platformdur.
Sadece bununla da sınırlı kalmaz.
En yeni teknoloji kasklar, en iyi tulumlar,botlar,eldivenler,koruma ekipmanları, bu platform sayesinde geliştirilmiş ve son kullanıcıya sunulmuştur.

Burada oluşacak bir tekelcilik,ne gibi sonuçlar doğurur? Bunun iyi analiz edilmesi gereklidir.

Uzun zamandır bu konu gündemdeydi.
Ben hayata geçirilebileceğine ihtimal vermiyordum.
Hala da vermiyorum.
Ama ateş olmayan yerden duman çıkmaz atasözünün doğrulanma ihtimali yüksek görünüyor.
MotoGp'de tek lastik döneminin başlaması ve yürütülmesi konusunda Dunlop ve Pirelli firmalarının uzun zamandır adları geçmekteydi zaten.
Eğer düşündükleri şey gerçekleşirse, önümüzdeki yıl MotoGp'yi bu iki lastikden biriyle geçirmemiz, büyük olasılık gibi görünüyor....

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
MotoGp'de tek lastik döneminin başlaması ve yürütülmesi konusunda Dunlop ve Pirelli firmalarının uzun zamandır adları geçmekteydi zaten.
Eğer düşündükleri şey gerçekleşirse, önümüzdeki yıl MotoGp'yi bu iki lastikden biriyle geçirmemiz, büyük olasılık gibi görünüyor....

Abi adamlar bridgestone diyor sen dunlop ve pirelli.:p

Ben mi yanlış okuyorum haberi nedir anlamadım ki.:silent:

Son bir kaç haftadır ortaya çıkmış olan söylentilerin ardından MotoGP Yarış Komisyonu gelecek seneden itibaren tek lastik tedarikçisi olacağını duyurdu.

Karar bu sabah Motegi'de güvenlik ve harcama gerekçeleriyle birlikte Komisyon tarafından alındı.
Kaynak:trf1

Bu haberin içerdiği bir diğer anlam ise, lastik sektöründe gelişme ve ilerlemenin biteceğidir.

Burada oluşacak bir tekelcilik,ne gibi sonuçlar doğurur? Bunun iyi analiz edilmesi gereklidir.

Uzun zamandır bu konu gündemdeydi.
Ben hayata geçirilebileceğine ihtimal vermiyordum.
Hala da vermiyorum.
Ama ateş olmayan yerden duman çıkmaz atasözünün doğrulanma ihtimali yüksek görünüyor.

Elint diyor ki karar alındı, tek tedarikçi var.

Bu haberin içerdiği tek anlam tekelcilik sayın coq, siz ihtimal versenizde vermesenizde sayın cipiciler ateşi yakmışlar hatta ateş bacayı sarmış, kısaca geçmiş olsun diğer markalara ve bridgestone a da hayırlı olsun.:cherry:

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Aye;
SBK'da da öyle diyorlardı ama Pirelli işi götürdü.
Bu işi karıştıran da Dunlop ve Pirelli.
Muhtemelen de ihaleyi alırlar.:)
Bridgestone aklını peynir ekmekle mi yedi de bu işi karıştırsın.
Zaten çoğunluğun tedarikçisi onlar...

Yazıya dikkat ederseniz, herhangi bir lastik markası telaffuz edilmiyor.
Sadece mevcut durum nedeniyle Bridgestone adı geçiyor.
Adının geçmesi ya da çoğunluğun onu seçmesi bir klavuz değil.

Burada nasıl bir yöntem uygulanacağı önemli.
Yani takımlara mı sorulacak?
İhale mi yapılacak.
Başka bir yöntem mi uygulanacak?
Bunlar muaallakta...
Bu konuda kesinleşmiş bir karar okumadım.

Yazdıklarım duyduklarımla ilgilidir.
Bildiğim bir şey değil.
Zaten bir söylenti diye de eklemiştim.
Adı geçen firmaların bastırdığı bir gerçek...
Belli olmaz.
Belki de parayı veren düdüğü çalar.:bounce:

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Dunlop olsun öyleyse michellin ve bridgestone dandik zaten.:p

Peki benzin tedarikçisi tek firmamı?

Hani ben hep totalden alıyorum motogp nerden alıyosa oraya mı gitsek.:p

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Dunlop olsun öyleyse michellin ve bridgestone dandik zaten.:p

Peki benzin tedarikçisi tek firmamı?

Hani ben hep totalden alıyorum motogp nerden alıyosa oraya mı gitsek.:p

Şimdi bir şey var mı acana diye MCN sitesine baktım.
İngilizcem berbat bir durumda olduğundan tam anlayamadım ama onların da gönlü Bridgestone'dan yana görünüyor.
Rossi'nin Michelin'in bana göre lastikleri kötü ama olacaksa ya Michelin ya da Bridgestone olsun.
Dunlop kullanıp risk almak istemem mealinde uyarı sözlerine de yer vermişler.

Eğer işi takımlara bırakacaklarsa,ne olacağı belli zaten.
Fakat bunun dışında bir yol izlenirse, ortalık karışacağa benziyor.

Bir diğer konuda MotoGp'ye oldukça yüklü bir bütçe ile destek sağlayan ve bunu bir tehdit unsuru yapması muhtemel olan Michelin'in takınacağı tavır.

Gerçi lastik fabrikam olmadığı için bu gelişmeler beni doğrudan ilgilendirmiyor.
Lastik teknolojisinin gelişimi açısından zararlı olacağını düşünüyorum sadece.

Motosiklet sürücüsü olarak ilgilendiriyor ama.
Kullandığım motosiklet en fazla 5bin km lastik dayandırdığı için, senede 4-5 kez lastik değiştirip, arada çeşitli markaları da deneme imkanı buluyorduk.:)
Bu saatten sonra yeni bir şey çıkar mı diye endişeleniyor insan...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar