Mayis ayinda ne yapilir?... Gezilir.

Barselona da suphesiz en ilgi ceken yer "Sagrada Familia" - " Kutsal Aile" klisesi.
Yilda 2,5milyonun uzerinde ziyaretci sayisiyla Ispanyanin en cok turist ceken yeri unvani buraya ait.

p1020981kg0.jpg

Klise unlu mimar Antoni Gaudi (1852 – 1926), nin eseri. Deli mi dahi mi oldugu diplomasini aldigi gunden beri hala tartisilan Gaudi, Barselona civarinda kucuk bir sehirde dogmus, Barselona da okumus, eserlerini vermis, hayatini bu sehre vakfetmis.
Sehre serpistirilmis pek cok eseri var ve hepsi de unlu ugrak yerleri turistler icin.

Biz de tabii ki bunlarin hepsine ugradik. Aksini dusunemiyorum zaten... Barselonaya gidip Sagrada familia yi gormemek bir turistin yazin Bodrum a gidip denize girmemesi, Nevsehir gidip peri bacasi gormeden donmesi gibi bir sey...

Kliseden bahsedeyim azicik. Insaati 1882 de baslamis ve Gaudi omrunun son 40 yilini sadece ve sadece bu klise insaatina vakfetmis... Sıkı durun... Insaat hala suruyor. 1900 lerin basinda boyle bir projenin iki-uc yuz yil surecegi hesaplaniyormus. Ancak bugunku bilgisayar teknolojileriyle insaat oldukca hizlanmis durumda. 2026 da bitecegi kuvvetle tahmin ediliyor. Yani Gaudinin olumunun 100. yili.

Icerden bir perspektif...

stitched014ne0.jpg

Her ne kadar fotograf biraz fikir verse de binanin ici ve disi insani hayretlere dusuren detaylar, insaat teknikleri, akla hayale gelmeyecek muhendislik ve mimarlik dahasiyla dolu.

resizeofstitched002ot7.jpg

cepheden bir detay, meyvalar, heykeller, salyangozlar, vitraylar, cicekler, bocekler... Basdondurucu...

Gaudi, binanin bitmesi "yuzyillar surer" diyenlere "Isverenimizin bir acelesi yok" diyormus. Insanin kendi omrunun yetmeyecegi bir projeye bu gercegi bilerek atilmasini her zaman takdirle karsilamisimdir.
"Kose donuculuk" yada "vur-kac" denilen ve gozumde hic bir degeri olmayan hayat tarzinin tam karsi ucu bu dusunce tarzi.

Inailmaz entrikali detaylarla dolu giris kapilarindan biri...
p1020993js1.jpg

Gaudi bunu bildiginden projesini detaylariyla hazirlamis, maketler, modeller yapmis, yaptirmis... Iste bina bitince boyle gorunecek...
(yuksekligi 170m yi buluyor. Bogaz koprusu ayaklari 100m dir)

resizeofp1030085ff5.jpg

Icerden bir diger perspektifle Sagrada Famiglia ya elveda diyoruz. yuksekligi 50m yi bulan ana salon...

resizeofstitched001qk9.jpg

Konuyla ilgilenenler icin alttaki linkleri tavsiye ederim...
http://www.sagradafamilia.cat/
http://www.greatbuildings.com/buildings/Sagrada_Familia.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Sagrada_Família

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Klisenin dışarıdan görünüşü bile İspanya ziyareti için yeterli bir bahane oluşturuyor.:)

Çok gezen mi bilir yoksa çok okuyan mı?
muhabbetini test etmek için sanırım uğrayacağım oralara...:)

Ellerine sağlık hocam....

Anlaşılan adam feci sıyırmış debriyajı :) Bu ne ya :) Böyle birşey fotoğraflarda bile görmedim daha önce.

Barselona civarında fay hattı yoktur umarım :)

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Anlaşılan adam feci sıyırmış debriyajı :) Bu ne ya :) Böyle birşey fotoğraflarda bile görmedim daha önce.

Barselona civarında fay hattı yoktur umarım :)

:)

Her ne kadar hayatımın çok kısa bir bölümünü bir kaç proje ve şantiye içinde geçirmiş olsam ve bir daha da asla bulaşmamış olsam da benim de ilk üniversite mevzum inşaat üzerinedir.:)
Bu nedenle her ne kadar bilir kişi olarak bir değeri olmayacaksa da şunu söyleyebilirim ki bitmiş inşaat yoktur.
Sadece bittiği iddia edilen ve sahibinin oldu diye kabul ettiği inşaat vardır.
Tabii artık buna inşaat denmez.:p

Teknoloji bu kadar ilerledi ama henüz bitirilmiş bir inşaat yeryüzünde görülmüş şey değil.:)

Bu nedenle bu amcanın olayına şaheser olarak bakmak tabii ki mümkün ama işin felsefe kısmı bu günkü gerçekle de tamamen örtüşüyor.

DD hocam bu işi meslek olarak ve profesyonel yapıyor.
Yani kazancı bu işten.
Bilmiyorum bana katılacak mı?
Ama ben inşaatı bitmiş bir bina bu güne kadar görmedim.:)
Bu nedenle şaşırmamak lazım.
Benim ilgimi çeken şey mimari öğeler.
Proje taştan yontulmuş gibi duruyor.
Kaidelerin nasıl oturtulduğunun tabii ki statik hesapları ortaya çıkar.
Ama bu hayal gücünün bir açıklamasını bulmak zor.

Yakından görmem lazım.
Mutlaka göreceğim...:cat:

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar