Karbüratör

Açık hava filtresi takacağım motoruma, amacım karbüratordende yakıt acıp motordan fazla hp cıkarmak deyıl.

Amacım biraz goruntuyu toparlamak, sormak istediğim normalde acık hava fıltresı kulanıldıgında hava akışı fazlalaştığından karburatorden de yakıt artırılmaz ise sanırım fazla havadan dolayı yakıt yanmıyor anladıgım kadarıyla. Tam tersini yapabılıyormuyuz ?
Yani karbüratorden yakıtı acıcagımıza havayı kısabılıyormuyuz ?

Birsey daha var orjınal egzosta hiç bir değişiklik yapmadan sadece biraz uste aldırmak ıstıyorum karbüratorden egzosa kadar olan borunun 20cm uzaması birşeye etki edermi ?

Teseşkkürler.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
... sormak istediğim normalde acık hava fıltresı kulanıldıgında hava akışı fazlalaştığından karburatorden de yakıt artırılmaz ise sanırım fazla havadan dolayı yakıt yanmıyor anladıgım kadarıyla. Tam tersini yapabılıyormuyuz ?
Yani karbüratorden yakıtı acıcagımıza havayı kısabılıyormuyuz ?

hava akimini kismak tabii ki mümkün, simdiki hava filtrenin üstüne kartondan (basit bir kagit bile olabilir) birsey kes ve yerlestir - performansi düsürmenin en kisa yoludur.

"acik" hava filtresinin ne yaptigini anlatalim: motora daha fazla hava gitmesini sagliyor. bunun sonucunda da motora giden yakit daha temiz ve verimli yaniyor. öyle korkunc performans artisina neden olmaz ama yine de motoru biraz rahatlatir - orta devirlerde %2-5 performans artisi beklenebilir, düsük ve üst devirlerde etkisi yok denecek kadar az olur. yakit tüketimine ciddi bir etkisi olmaz, ne olumlu ne olumsuz.

Karışımda fazla hava varsa (fakir karışım) motor aşırı ısınır, az hava avrsa (zengin karışım) motor boğularak çalışır diye biliyorum ben.

Az hava girişini istemendeki amacı anlayamadım yakıttan tasruf veya performansı artırmak mı istiyorsun? Eğer boyle düsünüyorsan performansını dusurursun ve motor içerisinde yanmayan yakıtın meydana getırdığı kabon-mono oksit sonucu aşırı kırlenme ve deternasyon(vuruntu) sonucu yıpranmaya neden olur. Birde keeway'lerin yapısını bilmiyorum ama normal bir motorda egsoz cıkısı ve karbüratörün bir alakası yoktur. her iki parçada ayrı sistemlere bağlıdır karbüratör emme sistemine , egzoz borusu ise egsoz sistemine ait bir parcadır.

Amacım motorun performansını artırmak deyıl amacım yaklasık 40cm uzunluk 15cm yukseklık 10cm genıslıktekı kocaman kapalı hava filtresini ortadan kadırarak daha guzel bır gorunum saglamak.

Bunu kadırmak ıcın acık hava fıltresı takıcam. Bunu takıncada yakıt oranını artırıp motoru zorlamak ıstemıyorum.. Sadece hıc bısey yapmadan takarsam kesınlıkle sorun cıkacak eminim.. o yuzden takınca karburatorden havayı bıraz kısıp sankı eskı fıltre varmıscasına eskı hava mıktarını verıcem..Ama kocamn fıltre ortadan kalkmıs olcak..

Yanı amacım olması gerekn hp olması gereken normal performans = kocaman hava fıltresı olmadan..

Bu arada doru dıyorsun karburatorden gelmıyor eksoz :) neyse borunun mesafesının bıraz uzamasının sakıncası olurmu acaba ?

Son düzenleme:
Karbüratör girişine takacağın performans filtresinin görüntü olarak seni tatmin edeceği kesindir. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Hava filtresi elemanı boyutlarının orjinal hava filtresinden küçük olmaması gerekir. Zira bu durumda motor rahat nefes alamayacaktır. Basit bir ayarlama ile rahat nefes alan motorunun performans yada yakıt tüketimi değerlerini minimum değişiklikte tutman olasıdır. Filtrenin karbüratörden sonraki kısmının uzatılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak havanın emildiği yerin konumu önemlidir. Öncelikle bu kısım, sıcak hava emmeyecek veya süratli kullanımlarda motorun rahat hava alabileceği bir konumda olması gerekir. Sıcak hava emmesi ihtimaline karşı egzos veya motor gövdesine yakın bir konumda olmamalıdır. Ayrıca, kullanımlarda filtre elemanının herhangi bir sert cisim veya su gelme olasılığının ortadan kaldırılması gerekir. Filtre kabının bir özelliği de, motorun çalışması esnasında hangi sürat veya devirde olursa olsun emişin silindirler tarafından yapılmasına imkan vermesidir. Yani sürat arttıkça motorun hızına bağlı olarak içeriye daha fazla hava girmesini önlemek, filtre kabının görevlerindendir. Böylece sürat arttıkça gereksiz oran karışımı ile sıcak hava girişi engellenmesi sağlanır.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
sen "acik" hava filtreni tak ve gerisini bosver, oradan gelecek "fazla" hava ile motora birsey olmaz - yani hayatta "fakir" karisim felan olacak kadar hava cekemez.

egsoz borusunu uzatarak sadece performansi (mantigini dogru kuruyorsam birazcik düsebilir) ve sesi degistirmis (bu kesinlikle azalir) olursun, motor'a bundan dolayi pek birsey olacagini zannetmiyorum.

Acıklamalar için sağolun arkadaşlar.

Acık hava filtresini taktım ve karbüratörde hiç biseye dokunmadım. Predator[23rd] ün dediği gibi hiç bir sorun cıkmadı.

Motorumda devir göstergesi mevcut deyıl ama mototum 5bin de ve baya alıştıgım ıçın eskısıne nazaran, dusuk devirlerde actığım gaz ıle hız arasında hısedılır fark oldu motorum artık sankı daha az devırde daha hızlı gıdıyor :)
İvmelenmede de hısedılır fark var hem kalkısta hemde hareket esnasında verdıgım gaz motorda cok daha cabuk devrıne ulaşıyor. Ses cok fazla artmadı rahatsız edıcı deyıl.
En çok beni sevindiren şey karbürator ıle urasmama gerek kalmaması.
Karburatorden yakıt ayarını acmadıgım ıcın şu an normal yakıt tüketimi yapıyor.

Filtreyı taktıktan sonra depoyuda fulledım bakalım fıltreden dolayı belkı yakıttan bıle bıraz tasarruf olabılır.

Max hızda degişme oldumu bakamadım 60/70 yapabidim pazartesi bi işim var otoyoldan gidicem zaten, denemiş olurum onuda yazarım eski hali rüzgarsız duz yolda 100/110 yapıyordu.

Son düzenleme:
Specops güle güle kullan teknik hocanın dediği gibi büyük filtre takılmasından bir sorun çıkmaz. Küçük filtre takma yeterki. Motorun hava emmesi piston harketine bağlıdır hava filtresi ne kadar büyük olsada piston kendi hacmi kadar emme yapacaktır. Hava ve yakıt miktarını arttırarak performansı arttırmak mümkündür elbette. Motorun daha fazla hava yakıt karışımı almasını sağlayan üç araç vardır.
1- Supercharger (bugünkü kompresörlere benzer doğrudan krank milinden tahriklidir)
2- Turbo (egzost gazının basıncıyla çalışır)
3- Kompressör (gücünü motordan alır)
Bu araçlar sıkıştırılmış hava yakıt karışımını motora vererek daha yüksek güç elde edimesini sağlarlar.
1970lerde Formülada yasaklanmadan hemen önce BMW 2000cc hacminde bir motorla turbo kullanarak 1500 BG güç elde etmeyi başarmıştı. Üstelik bu iş için BMW 2002 modelinin standart seri üretim motor bloğunu kullanıyorlardı!

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar