2005 model Kanuni 250 C, 21.000 km yol yaptım.
Son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim: bu paraya bu kadar motor olur

2005 nisanında aldığımdan beri çıkan arızaları sayayım size;
İlk başlarda tüm ısrarlarıma rağmen az da olsa süpap ayarlarını düzeltmeyen servisimden ötürü emme manifoldları deliniyordu. Her seferinde garantiden değiştirildi, nihayetinde servisi değiştirdim, sorun çözüldü.
Üzerinde gelen ön fren balatalarının arkaları dümdüz olduğu için, balata incelince fren pistonu ile disk arasındaki boşluğa sıkışıp düştü. Yedek parça olarak satılan balataların arkasında bunu önleyen bir tırnak var.
Amortisörleri çok sert. Özellikle arka amortisörler, artçının popo kaslarını geliştirmeye birebir. Virago 250 amortisörü ile değiştirme girişimindeyim. Ön amortisörlere yağ takviyesi yaparak azıcık fayda elde etti bizim servistekiler.
Vites göstergesinin vitesleri algıladığı yere biriken toz ve çamur artıkları sistemi çalışmaz hale getirmişti. 15.000 de temizlendi, şimdi tıkır tıkır.
Benzin göstergesini de servisde hacamat ettiler. Onu da bu hafta garantiden karşılayacağız.
Ve en kötüsü; arka fren pedalından arka balataya giden demir çubuğu, hiç bir yerde mafsal ile esnetmedikleri için kasislerde veya iki kişi giderken arka fren kasılıp kalıyor. Bu mühendislik hatasını çözmenin en pratik yolu, çubuklu fren sistemi yerine telli fren sistemine geçmek. Ve tabi, çelik teli arka maşanın mafsal noktasına mümkün olduğunca yakın bir noktadan geçirerek arkaya uzatmak. Bu modifikasyon yapılmayınca, motorda sabit bir ayarda fren yapamazsınız. Hafif fren yapayım derken, yoldaki küçük bir tümsek sayesinde arka fren kitleyebilir. Gerçi saniyenin onda biri kadar kısa bir süre kitleniyor ama, tehlike tehlikedir...
Yine bir servis problemi; geçen hafta arka teker bilya dağıttı. 20.000 servisi dahil, hiç bir zaman bu tür detay kontrollerin serviste yapılmadığını öğrenince fabrikasına yazı yazdım. Her serviste nelerin kontrol edilmesi gerektiğini bana söylemelerini, çünkü servislerin bunu kontrol etmediğini söyledim. İcabına bakmak için servisin adını istediler
Bunlardan başka birkaç kere sigorta attı, bir kere devirdiğim için deponun bağlantı kulağı kırıldı, far ampulleri patladı, kötü benzin yüzünden bujileri değiştirmek icap etti felan.
Yukarıda saydıklarımdan amortisör ve fren tertibatı dışında kalan tüm arızalar ya benden ya da servisten kaynaklı arızalar. Kanuni bu açıdan iyi bir motor sürmüş bence piyasaya.
Çinli üreticiden mal alacağınız zaman, "kaç paralık bir ürün istersiniz" diye sorarlar adama. Verdiğin fiyata uygun kalitede motor üretirler. Bu demektir ki, yüksek fiyat = kazıkçı firma değil ama düşük fiyat = kalitesiz mal. Çin malının da 1. sınıfı ve 5. sınıfı var...
Motorum ilk 5.000 km ankara'da fink attıktan sonra, yürüyerek 750 km'yi 12 saatte geldi. Ağustosun 15 inde yaptığım bu yol boyunca sadece kendi ihtiyaçlarım ve motora benzin almak için durdum. Yani şişme pişme gibi dertleri de yok. Ayrıca 300-400 km lik gezintilerde de sorun çıkarmadı. Yol boyu iki kişi 100 km'nin altına düşmez, kadranda sık sık 120, bazen 130 görüyorum. Hele 100 oktan benzin alınca 120 sabitleniyor
Şimdi amortisör ve fren problemini de çözüp, tatilleri onun üstünde geçirmeyi planlıyorum.
Sat, daha iyi bişey al diyenlere aldırmıyorum. Satmaya kalksam piyasası 1.500-2.500 arası. O paraya scooter alınır.
Ben Kanuniyi aldığım zaman, alınabilecek daha iyi bir motor yoktu. Ama bugün olsa, Regal Raptor alırdım. Yere daha yakın, su soğutmalı, yumuşacık amortisörleri var ve sesi güzel.
Son sözümüzü bir daha hatırlatalım: Bu paraya bu kadar motor olur