Kahve Kültürü

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Aeropress'in mucidi kahve yapmayı bilmiyormuş desenize? Adam 85C tavsiye ediyor. :) :) :)

Şaka bir yana ben de kaynatıp azıcık bekledikten sonra kullanıyorum, tahminim 90-95C arası oluyor. Aeropress iyidir ya, eşki veya acı olmayan kahve yapabiliyorsunuz birkaç denemeden sonra. Tek sorunu bardak bardak yapmak zorundasınız.

Daha fazla kahve yapmak için Chemex mi V60 mı tavsiye edersiniz?

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Aeropress'in mucidi kahve yapmayı bilmiyormuş desenize? Adam 85C tavsiye ediyor. :) :) :)

Şaka bir yana ben de kaynatıp azıcık bekledikten sonra kullanıyorum, tahminim 90-95C arası oluyor. Aeropress iyidir ya, eşki veya acı olmayan kahve yapabiliyorsunuz birkaç denemeden sonra. Tek sorunu bardak bardak yapmak zorundasınız.
Aklima iki sebep geliyor:

1. Belki sicaklik erken yipratiyordur pistonu? Bayagi bir insan bir sure sonra su ve hatta kahve kacirdigini soylemis.

2. Bir de sanirim basinc isin icine girince isler degisiyor. Mesela tipik ocak ustu mochapot'lar da aslinda ideal sicaklikta kahve yapmiyorlar, ama aninda tuketince tadlari hic fena degil. Cunku idealden uzak ta olsa basinc uyguluyorlar. Ama onlar da 1-2 saat bekletince eksiyorlar. Hem aluminyum Benelli, hem de ful celik olanda denedim. Sonuc ayni. Ama yapar yapmaz icince tadlari hic fena degildi.

Bir de 24 saatte soguk demlenen kahve olayi var... Bir kez disaridan alip denedim. Dolayisiyla cekirdeklerden cok emin degilim... Sonuc: eh iste... Eksi degildi ama.

Motosikleti
Valla benim piston değil de (motor terimiyle) gömlek sanki gevşedi gibi, alalı 2,5 ayı geçti ve birkaç kere azıcık kaçırma yaptı. Ama ben filtreleri birden fazla kez kullanıyorum, 3-4 seferden sonra daha fazla baskı uygulamak gerekiyor. Sıfır filtre kullanırken daha hiç kaçırma yapmadı.

Bu arada V60'a karar verdim; Chemex'in burada desteği pek yok gibi, Hario'nun bir temsilci firması var, V60 malzemesi (dripper, filtre sürahi falan) bulunuyor. Alacağım.

Bir de düzgün termos almak lazım...

şu ürünü aldım.

ilk izlenimim, yeterli.
300-500 tl seviyesinde olanların çoğunun malzeme kalitesi problemleri var.
bu ürünün daha uzun zaman kullanılabilir olabileceğine kanaat getirdim.

Motosikleti
Ben de babalar günü şeysi davasına " Tchibo - Easy Cafissimo " aldım, Espresso adına moka Pot kullanırken elde edemediğim köpüğü verdiği için mutluyum, süt ile uyumu da güzel. Americano için Moka Pot, diğer türler için bunu kullanacağım artık anlaşılan ..

https://www.tchibo.com.tr/haftanin-...Lw_wcB&wt_uk=8111d4687d674ffebf1ec56bf73f35c8

Ben de (aynı şekilde) babalar günü şeysine Hario V60 02 aldım, çok güzel kahve oldu şaşırdım açıkçası. Şirkete termosta 500ml kahvem ile geliyorum artık, süper oldu.

Benim makina alttaki resimde.
Fakat nedense kahve istediğim kadar sıcak olmuyor.

Suyun sıcaklığını artırmanın bir yolu var mı?

Cihaz çakma değil. Distribütöre yazdım. Ayar yok dediler.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Benim makina alttaki resimde.
Fakat nedense kahve istediğim kadar sıcak olmuyor.

Suyun sıcaklığını artırmanın bir yolu var mı?

Cihaz çakma değil. Distribütöre yazdım. Ayar yok dediler.

[url]https://i.hizliresim.com/ziYb9F.jpg[/url]

Bu kapsüllü makina değil mi?
Çok da şey beklemeyin bu tip makinelerden.

Bu tip bir makinenin en pahalısını da alsanız düzgün bir espresso yapamaz, anca çakma bir şey çıkar. Tek sorunu su sıcaklığını doğru ayarlayamaması değil.

Kapsül kullanan kitle için ASLA İÇMEMESİ gereken 2 adet kapsül yazıyorum ( görsel paylaşıyorum ), bunu kendi adıma bir haykırış, başkaldırış, sorumluluk bilinci olarak görüyorum.

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Değirmen mi alsam yanına hangi makinayı alsam falan derken ikisi bir arada bir makina aldım.
Şu arkadaş;

philips22_ep2224_40.jpg

İlk denemeyi lavazza 6/10 ile yaptım fena değil.
Sonraki etap raflarda ne kadar kahve varsa hepsini deneyeceğim.

Daha önce kapsüle takılıyordum ama hem seçenek az hem pahalı

Değirmen mi alsam yanına hangi makinayı alsam falan derken ikisi bir arada bir makina aldım.
Şu arkadaş;

https://www.maxicoffee.com/images/products/large/philips22_ep2224_40.jpg
İlk denemeyi lavazza 6/10 ile yaptım fena değil.
Sonraki etap raflarda ne kadar kahve varsa hepsini deneyeceğim.

Daha önce kapsüle takılıyordum ama hem seçenek az hem pahalı

İyi günler. Makineniz hayırlı olsun. Makinenin öğütme performansı nasıl acaba tam kıvamında kahve türüne göre öğütebiliyor mu?

Bu tip makinelerin en çok korktuğumuz tarafı yıllar geçerken öğütücünün bıçaklarının veya ezicinin körelmesi bu konu hakkında bilginiz var mı?

Ben de kapsül makine kullanıyorum. En sonunda doldurulabilir kapsül aparatı almıştım. Bu tip makineleri de merak etmiyor değiliz.

İyi bir kahvenin yerini başka bir şey tutmuyor.

COQ

Motosiklet Eğitmeni
İyi günler. Makineniz hayırlı olsun. Makinenin öğütme performansı nasıl acaba tam kıvamında kahve türüne göre öğütebiliyor mu?

Bu tip makinelerin en çok korktuğumuz tarafı yıllar geçerken öğütücünün bıçaklarının veya ezicinin körelmesi bu konu hakkında bilginiz var mı?

Ben de kapsül makine kullanıyorum. En sonunda doldurulabilir kapsül aparatı almıştım. Bu tip makineleri de merak etmiyor değiliz.

İyi bir kahvenin yerini başka bir şey tutmuyor.

Hah tam adamına sordun. :)
Abicim benim damak zevki viski ve şarap konusunda gelişmiştir.
Yani süperim diyemem ama ortalama içiciye tavsiye verebilirim.
Kahve konusu ise tamamen zayıf olduğum bir konu.
Yalnız bir nokta var.
Kahve içerken bu güzel işte diyebileceğim bir kıvamda olmali.
Güzel değil dediğim bir çok kahve var.
Ama bu referans olmaz sakın ha! :)
Makina öğütüyor mu?
Öğütüyor ama öğüttüğü kahveyi biz görmüyoruz.
Sadece artıkları gördüm(boşaltırken) ince görünıyor.
Kahve güzel mi dersen lavazzayı beğendim.
Fakat esspresso modunda yaptığım kahveyi beğendim diğer kahve modunda yaptığı kahve fena değil ama süper de değil
Fakat su ve kahve dozajını ayarlayabiliyormuşuz onu da bugün tesadüfen farkettim.
3 kademe su ve kahve dozaj ayarı var.
Ben şimdilik ortada espresso performansını beğendim.
Ama belki sen beğenmezsin.
Sakın bana güvenme!

Kahve konusu ise tamamen zayıf olduğum bir konu.
Yalnız bir nokta var.
Kahve içerken bu güzel işte diyebileceğim bir kıvamda olmali.
Güzel değil dediğim bir çok kahve var.
Ama bu referans olmaz sakın ha! :)
Makina öğütüyor mu?
Öğütüyor ama öğüttüğü kahveyi biz görmüyoruz.
Sadece artıkları gördüm(boşaltırken) ince görünıyor.
Kahve güzel mi dersen lavazzayı beğendim.
Fakat esspresso modunda yaptığım kahveyi beğendim diğer kahve modunda yaptığı kahve fena değil ama süper de değil
Fakat su ve kahve dozajını ayarlayabiliyormuşuz onu da bugün tesadüfen farkettim.
3 kademe su ve kahve dozaj ayarı var.
Ben şimdilik ortada espresso performansını beğendim.
Ama belki sen beğenmezsin.
Sakın bana güvenme!

Her halükarda fikir almak iyidir.

Teşekkürler.

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Kahve zevkimi referans almak istersen diye ekliyorum
Kapsülde idare eder dediğim kahve bu;
41HpohXGsdL._AC_SY400_.jpg

Olmadı 9 ve 5 numarasını da içiyorum ama 5 öncelikli tercihim.

Oldum olası içemedim heleki o filtre kahve dedikleri kömürden bozma zehri...

Motosikleti
Mondial Virago 50i

Bir hafta önce cider kurmuş biri olarak ver bakayım ordan iyi bir şarap tavsiyesi toprağına!:)

Bende benimkini buraya koyayım; suvla karasakız (fiyatına göre tercih edilesi..)

Kahvesever forumdaşlar şu davidoff kahveyi deneyenlerden benzer aromayı bulabileceğim bir çekirdek tavsiyesi alabilir miyim (bölge, kavrulma, cinsi.. gibi)

Motosikleti
Bir kilo kaliteli çekirdek kahve 200 lirayı geçmiş. Euro'nun yükselmesi biz kahveseverleri de vurdu. :(

Bu ay denemek için çok kötü olmayan ama çok da pahalı olmayan ucuz kahvelerden deneyeyim diyorum. İnternetten satış yapan ucuz kahve nereden alabilirim? Çok kaliteli çekirdek beklentim yok zaten evde dandik filtre kahve makinesinde yapacağım ama en azından kavurma tarihi çok geçmiş olmasın, bu nedenler tchibo, lavazza ya da starbucks gibi yurtdışında aylar öncesinden kavrulmuş kahveleri tercih etmiyorum.

Şu siteden aldım fiyatları uygun dediğiniz bir yer vardı sanki.

Bir kilo kaliteli çekirdek kahve 200 lirayı geçmiş. Euro'nun yükselmesi biz kahveseverleri de vurdu. :(

Bu ay denemek için çok kötü olmayan ama çok da pahalı olmayan ucuz kahvelerden deneyeyim diyorum. İnternetten satış yapan ucuz kahve nereden alabilirim? Çok kaliteli çekirdek beklentim yok zaten evde dandik filtre kahve makinesinde yapacağım ama en azından kavurma tarihi çok geçmiş olmasın, bu nedenler tchibo, lavazza ya da starbucks gibi yurtdışında aylar öncesinden kavrulmuş kahveleri tercih etmiyorum.

Şu siteden aldım fiyatları uygun dediğiniz bir yer vardı sanki.

Tchibo ya baktınız mı 1000gr çekirdek kahve 130Tl gibi bir fiyatı var.

Motosikleti
Tchibo ya baktınız mı 1000gr çekirdek kahve 130Tl gibi bir fiyatı var.

tchibo, lavazza, starbucks gibi markalar yurtdışında kavrulıuyor, yani bize ulaşana kadar depoda gümrükte nakliyede vb. 30 günü çok çpok geçmiş oluyor, hatta tchibonun kavurma tarihleri en az 3-5 ay oluyor. Standartlara göre kahve çekirdeği kavurma tarihinden 30 gün sonrasında aromalarını tamamen kaybetmiş kabul edilir, yani kötü çekirdek ile iyi çekirdeğin pek de farkı kalmaz. En azından taze kavrulmuş olsun istediğim için burada kavuran bir yerden almak niyetindeyim.

tchibo, lavazza, starbucks gibi markalar yurtdışında kavrulıuyor, yani bize ulaşana kadar depoda gümrükte nakliyede vb. 30 günü çok çpok geçmiş oluyor, hatta tchibonun kavurma tarihleri en az 3-5 ay oluyor. Standartlara göre kahve çekirdeği kavurma tarihinden 30 gün sonrasında aromalarını tamamen kaybetmiş kabul edilir, yani kötü çekirdek ile iyi çekirdeğin pek de farkı kalmaz. En azından taze kavrulmuş olsun istediğim için burada kavuran bir yerden almak niyetindeyim.

Bu kadar üstünde düşünmemiştim kusura bakmayın.

Aydınlatıcı bir bilgi oldu çok teşekkürler.

O zaman bizim için merkeze gidip bir kahve dükkanından çiğ kahve almak kalıyor. :mrgreen:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar