konuyu ben de hortlatayım,
Yolcu sepetli olan tek silindirli planet 5 aldım. sepetli caferacer yapacaktım motorun doğasına uygun olmadığını görünce de dönüştürme projesinden vaz geçtim.
Ne var ki yolcu sepetinin sonradan ruhsata işlenmeyeceğini öğrendim ve sepeti ruhsata işli bu motorun işime yarayabileceğini düşündüm.
Forumda genellikle İstanbul trafiğinde zor kullanılacağı yazılmış ancak atlanılan bir nokta var; takılan sepet motorun arazi kabiliyetini ciddi oranda arttırıyor. Karda çamurda su geçişlerinde arazi aracı gibi girdiği gibi çıkıp yoluna devam ediyor.
Motoru aldıktan sonra hakkında biraz araştırma yapmaya çalıştım, Türkçe olarak hiç bir kaynak olmadığı için Rusça kaynaklardan bulduğum kadarıyla da;
Her ne kadar hepsine Planet denilse de aslında bu yanlış, tek silindirli olanı Planet 5 22hp, çift silindirlisi ise Jupiter 5 ve 24hp, bu iki motorun avantajları ve dezavantajları var, kısaca;
Jupiter 5
Avantajları; tek silindirliden daha hızlı, ivmelenmesi ve son hızı daha fazla, titreşimi daha az
Dezavantajlar; Fazla yakıtı ile ün salmış olan iki silindirli Jüpiter 5, 100km de 7-8 L yakıyor. Dahası da iki silindirin bitmek bilmeyen elektrik problemi, karmaşık ateşleme sistemi sürekli arıza çıkartıyor, güncel bir ateşleme sistemi ile değiştirildiğinde düzelebiliyor. Motoru en yüksek torkunu daha üst devirlerde verdiği için zorlanmaya fazla gelmiyor,
Planet 5
Avantajları; Tek silindirli olan Planet, çift silindirli olan Jüpiter'e göre belirgin derecede daha az yakıyor, (5-6L 100km) motoru en yüksek torkunu çok daha alt devirlerde veriyor, bu sebeple de yüke daha fazla dayanıklılığı var, Ateşleme sistemi çok daha basit, neredeyse hiç sorun çıkarmıyor,
Dezavantajları ise Jupiter kadar hızlı değil, titreşimi daha fazla..
Sonuç olarak sepetsiz ve düz yollarda gazlanacaksa çift silindirli Jüpiter 5, daha az yakması ve daha az problem çıkarması isteniyorsa da Planet 5 doğru tercih olacaktır.
Yukarıdakiler Rusça dan çeviri ile anladığım kadarını yazmaya çalıştım.
Her ne kadar iki silindirli Jüpiter 5 ülkemizde çok tutulsa da tek silindirli olan Planet 5'in daha kullanışlı olduğunu düşünüyorum. Zaten yol motosikletim var, bu motoru tamamen arazide kullanacağım. motorun torkunu alt devirde vermesi ve daha az problem çıkarması biraz daha hızlı gitmesinden çok daha gerekli.
Başka ayrıntıları yazmam gerekirse de, motora bağlı sepette ayrıca fren ve amortisör var, bu sebeple de oturması çok rahat, araba koltuğunda yolculuk ediyormuş hissi veriyor. Tam yakıtı ölçme imkanım olmasa da kesinlikle fazla değil, tamamen nasıl kullandığınıza göre değişiyor, sürekli yük altında bırakılırsa nasıl az yaksın.
Motorun bir başka avantajı da a dan z ye tüm parçaları internet üzerinde var ve oldukça uygun, 2021 ocak ayı fiyatlarından bazılarını örnek vereyim, piston sekman seti 106 TL, debriaj 31 TL, vites kolu 44 TL, komple jant 350 TL, arka iki amortisör 220 TL, ön fren teli 10 TL..
Sonuç olarak ara ara eski motor alıp yenileme hastalığım var, sepetli motor istediğim için fazla tercihim de yoktu, Bir de Ural markası var 2021 ocak ayı itibariyle 215 binden başlıyor fiyatları.
Bu motorun ise parçası ucuz ve tamamen yenilenmesi oldukça kolay. Sırf arazi için bile tercih edilebilir, 4x4 alıp her sene sigortasını ve mtv sini ödeyip kenarda yatırmaktan daha mantıklı