Hiç kimsenin hiç kimseyi çıkarttığı ses dolayısıyla fark ettiğini düşünmüyorum. Motosiklet bizim altımızda ve haliyle duran trafikte de akan trafikte de hareket kabiliyetinin çoğunluğu bizim elimizde. Doğru hamle ile sıyrılmak, uzaklaşmak ya da atlatmak mümkün iken birilerinin bizi farkedip kenara çekilmesini, daha dikkatli olmasını sağlamaya çalışıyor olmak tamamen bir ilüzyon.
Araç sürücülerinin birçoğu yüksek sesle müzik dinliyor, büyük bir kısmı sürekli telefonda konuşuyor; kim fark edecek egsoz sesini, kim "lanet olsun takmış gemi sireni gibi kulağımın dibinde ara gaz veriyor" demek yerine "aa bir motosiklet geliyor, zaten çileden çıkmış olduğum İstanbul trafiğinde şimdi dikkatimi yanımdan geçen 56. motosiklet sürücüsüne odaklayarak yoluma devam edeyim" der?
Kendimizi kandırmayalım. Kişisel tatmini meşrulaştırmak dışında bir tez değil bu. Aynı şekilde tuhaf aydınlatma yöntemleriyle tanımlanamayan uçan cisme döndürülen motosikletler de var. Farkındalık yaratmak istenirken sakin insanlar da sinirlendiriliyor, bilhassa dikkatleri dağıtılıyor. Flaşörler, parlak lambalar vs. Evet dikkat çekiyor, seyir halindeki bir aracın sürücüsünün bir anda aynaya odaklanmasını, neyin yaklaştığını anlamaya çalışmasını sağlıyor o arada da yola olan dikkatini kendisinde topluyor. Egsozların da fonksiyonu bunun ötesine geçmiyor " bir motor sesi geliyor, sağdan mı bakayım aynaya yok, soldan mı bir bakayım yok, tam arkamda olabilir...." derken yol ile olan alakası indirgeniyor.
Ben tasvip etmiyorum ve hiçbir zaman taktırmadım. Taktıran herkese de keyifli sürüşler diliyorum.