Schumacher istatistiksel olarak en başarılı pilottur, doğrudur. Ama en büyük pilot diyemeyiz. Daha önceki şampiyonların hiçbiri Schumacher yarıştığı gibi bir dönemde yarışmadı ki bu dönemde Hakkinen dışında -ki 3 sene zorlama şansı oldu- adam gibi rakibi olmadı. Yine bu dönemde Ferrari'nin de adam gibi rakibi olmadı. Sonuçta geçtim pilotu, araba olarak bile zorlanamayınca tabii ki Schumacher'in yenilmezliği olur.
Fikirler sabit olunca, laflar da bi öyle bi böyle oluyor :cherry: Biraz yukarda araba sayesinde şampiyon oldu denilen Schumacher, dönemin açık ara en iyi arabası Williams Renault' yu geride bıraktı. O fark hiç bir zaman Ferrariye nasip olmadı !
Nitekim Ferrarinin Mercedesi geçtiği ilk yılda da kesin kes Mercedes daha üstün bir araç idi, hatta ikinci yılda da...
Gelelim ısrarla söylediğim ama hiç kimsenin bir türlü yorumlamadığı meseleye...
Schumacher Ferrari'ye geçtiğinde, Ferrari tarihinin en acı günlerini yaşıyordu. Markalar sıralamasında ilk üç hayal olmuştu. ( Burada büyük pilotun aldığı riski değerlendirin ) O dönemde yüzdesel istatistiklerinin ciddi bir düşüş gösterdiği de ayrı bir mesele...
Ferrari patronlarına şöyle bir soru soruldu : "Araba bu kadar kötü durumdayken, niye dünyanın en büyük pilotunu transfer edip, bu kadar para ödediniz ?
Cevap şöyle geldi : "Biz onu bu arabayı sürsün diye değil, geliştirsin diye transfer ettik."
Nitekim aynen de öyle oldu ve Schumi mekaniklerle birlikte Ferrariyi dilinize dolanan duruma getirdi. Yani anasının ak sütü kadar helaldi o araba ona...:cat:
Arzu eden o yıllardaki Ferrari sonuçlarına bakabilir :wiinkk:
Unutmayın ! Mekanikler ne yapacaklarını bilemezler ise, arabayı geliştiremezler.
Haklı olduğunuz bir nokta var. Geçmişte pilotlar daha denk, arabalar da aynı seviyelerde idi...
Ama Schumacher gelince pilotlar arası eşitlik bozuldu. Mansell ve Lauda'nın Schumacher ile ilgili söyledikleri, sanıyorum bizim TV başında atıp tutmamızdan daha ağırlıklıdır. Bu 2 pilot da nerede ise adı geçen bütün diğer pilotlar ile aynı dönemde yarıştılar.
Evet. Schumi pek sevilmedi ( Almanlar, İtalyanlar ve ben hariç ) Ama zaten bunun bedelini de ödedi. Yarış pistinde başta Coulthard ve Villeneuve olmak üzere sürekli onu zora soktular, rakiplerini ise rahat bıraktılar.
Ama hani nasıl futbolda "büyük takımsan, hakemide yeneceksin" diye bir laf varsa, Schumide bu 3. sınıf pilotları komik durumlara düşürerek amacına ulaştı. Sonra bir de ikinci pilotlarına laf ederler. Yahu Schumiye bi kendi ikinci pilotu yardım ediyodu, rakibine pistteki geri kalan tümü...
Bazeı bilgilere ansiklopedilerden ya da internet sitelerinden bilgi almakla olmuyor, seyretmek ve yaşamak lazım !
Pek tabii ki, herkesin kendi fikri olacaktır, ancak şu şekilde olursa daha uygundur : "ben şu pilotun sürüş tarzını daha çok beğeniyorum, Raikonen daha yakışıklı" gibi. Ya da istatistiklerden yararlanarak "Pole yüzdesi" gibi değerlendirmeler de olabilir.
Ama o zaman da hemen şu soru akla gelir: pilotların esas işi yarış kazanmak olduğuna göre, acaba birincilik/yarış yüzdesi en iyi olan kim ? ( Ferrari de boşa geçen ilk yıllara rağmen) :cherry::cherry::cherry:
Hemen atlayıp da, yeni oğlanı söylemeyin yalnız :queen:
Sahi, water ! Sen bu işleri iyi yapıyorsun. Şu yarış kazanma ile ilgili istatistikleri buraya ekler misin, rica etsem :rendeer: