Elektrik arızası devir saati ve far düzensiz çalışıyor

merhaba arkadaşlar.

bi süredir elektriksel bir sorun yaşıyorum.

videoya dikkat ederseniz far gaz verme durumuna göre yanıp sönüyor. devir saatide far söndüğü sırada sıfırlanıyor. çalışma ve diğer aksamlarda sorun yok. aküm de yeni ve sağlam. sol elciğin üzerindeki voltmetreye bakarsanız voltajda olması gerektiği gibi. videonun ortasında sis farını açıp kapatıyorum. voltaj o yüzden biraz düşüyor. oda bence normal. toplam 110w sisler.
motor çalıştığı sürece far hep açık, sanırım motorun çalıştığı bilgisi devir saatinden alınıyor. far bu yüzden yanıp sönüyor.

konjektörden şüphelendiğim için voltmetreyi takmıştım ama sağlam gibi görünüyor.
aslında yedek konjektörde aldım ama konjektör bu motorun neresindeyse bulamadım denemek için :cherry:

motor, kuba superlight 125.
sizce sorun ne olabilir?

https://youtu.be/N3maD7xKOtc?si=_m3WaGvCrabrvphM

Not: videoyu direkt koymayı beceremedim.
linkten izleyebilirsiniz.

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
Youtube attığınız video gizli ondan dolayı bir yorum yapamayacağım. Gaz açınca far vb. gücü artıyorsa statörünüz elektrik üretiyor demektir, tahminen elektrik tesisatınız aküden besleme alamadığı için yük statöre biniyor ve sabit bir akım sağlamıyor. Bundan dolayı akünün tesisatını takip edin oksitlenme veya temazsızlık olabilir.

Konjektörde yüksek ihtimalle deponun altındadır.

video gizliliğini kaldırdım. bu işlerde biraz acemiyim.

cevabınız bana mantıklı geldi. akü bağlantılarımda pek şüphelenmiyorum ama sistemin statordan besleniyor olması teorisi ilginç geldi.
bu da bizi yine konjektöre götürüyor aslında.
akşam eve geçince şu depoyu bi sökeyim bakalım.

Motosikleti
Ns200 15"
video gizliliğini kaldırdım. bu işlerde biraz acemiyim.

cevabınız bana mantıklı geldi. akü bağlantılarımda pek şüphelenmiyorum ama sistemin statordan besleniyor olması teorisi ilginç geldi.
bu da bizi yine konjektöre götürüyor aslında.
akşam eve geçince şu depoyu bi sökeyim bakalım.

Akü kutup başlarından ziyade akünün giden kablolarına bakmanızda fayda var, zaten aküden çıkan bir adet kutup marş otomatiğine gidecektir öbürü ise deponun altındaki tesisata göre gidecektir, yanılmıyorsam devir göstergenizde volandanki okuyucu vasıtası ile okumaktadır. Düzgün bir akımın sağlanmaması yine bu tarz sorunlara sebebiyet verecektir. Test amaçlı konjektörü değiştirin sorununuzun çözülme ihtimali olabilir ama bu haliyle çok çalıştırmanızı tavsiye etmem çünkü enjeksiyon sisteminide düzensiz akım giderse yakma ihtimali yüksek.

Aylar sonra sorunu çözmeyi başardım.
arızalı parçayı bulmak için herşeyi sökmeye başladım.
koltuk ve depoyu söktüm konjektör yok. bu arada cdi, flaşör, diyot ne bulduysam söküp elimden geldiğince sağlamlık kontrolü yaptım.
Sonunda konjektör hava filtresi muhafazasının altından çıktı.
Konjektörü değiştirip denedim. herşey düzeldi.
eski konjektörü ölçtüm, sağlam görünüyordu. geri taktım. hala herşey düzgün :)))
sonuç olarak hiçbirşeyi değiştirmeden geri topladım. herşey çok güzel çalışıyor.
Demekki aşırı yükten ve ısıdan (sisleri açınca konjektör soketi ve kablolar çok ısınıyor) kaynaklı
soketlerin birinde geçirimsizlik oluşmuş.
sökme takma işlemi sorunu ortadan kaldırmış. mucize gibi
Aylardır kafayı yiyordum kimse çözemedi.
araçlardan tepki alıyordum artık sürekli sellektör yapar gibi far açıp kapamaya başlamıştı.

Akü kutup başlarından ziyade akünün giden kablolarına bakmanızda fayda var, zaten aküden çıkan bir adet kutup marş otomatiğine gidecektir öbürü ise deponun altındaki tesisata göre gidecektir, yanılmıyorsam devir göstergenizde volandanki okuyucu vasıtası ile okumaktadır. Düzgün bir akımın sağlanmaması yine bu tarz sorunlara sebebiyet verecektir. Test amaçlı konjektörü değiştirin sorununuzun çözülme ihtimali olabilir ama bu haliyle çok çalıştırmanızı tavsiye etmem çünkü enjeksiyon sisteminide düzensiz akım giderse yakma ihtimali yüksek.

Volan dan okuma nasil oluyor tam olarak izah eder misiniz ? Her motorda var mi böyle okuma, yoksa yeni eski farkediyor mu ? Ve okumanin yapildigi o noktaya nasil ulasiliyor ?

Motosikleti
Ns200 15"
Volan dan okuma nasil oluyor tam olarak izah eder misiniz ? Her motorda var mi böyle okuma, yoksa yeni eski farkediyor mu ? Ve okumanin yapildigi o noktaya nasil ulasiliyor ?

Genel olarak her motosikletin volanında çıkıntılar bulunmaktadır, enjeksiyonlularda bu çok sık aralıktayken karbüratörlü motorlarda tek adet bulunuyordu sanırsam. Volanın yakın kısımlarına okuyucu vardır, okuyucuda volanın üstündeki çentikleri okuyarak gerekli sensörlere sinyal gönderir. Kimi motosikletilerin servis manuelinde bu okuyucuların sentil çakısı ile boşluğunun ayarlanarak takılması söylenmektedir.

Arkadasimizin actigi konudan uzaklasmak istemem ama burada konuyla ilgili birsey daha sormak istiyorum.

Volan dislisi motor rölantideyken ve viteste degilken de dönüyor mu ? yani volan dönmüyorsa teker de dönmüyor, volan dönüyorsa teker de dönüyor diyebilir miyiz ?

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
Arkadasimizin actigi konudan uzaklasmak istemem ama burada konuyla ilgili birsey daha sormak istiyorum.

Volan dislisi motor rölantideyken ve viteste degilken de dönüyor mu ? yani volan dönmüyorsa teker de dönmüyor, volan dönüyorsa teker de dönüyor diyebilir miyiz ?

Volan direkt olarak krank miline bağlıdır, motor çalışıyorsa volan dönüyordur aksi halde dönmez.

Motosikleti
Kawasaki KLX
Aylar sonra sorunu çözmeyi başardım.
arızalı parçayı bulmak için herşeyi sökmeye başladım.
koltuk ve depoyu söktüm konjektör yok. bu arada cdi, flaşör, diyot ne bulduysam söküp elimden geldiğince sağlamlık kontrolü yaptım.
Sonunda konjektör hava filtresi muhafazasının altından çıktı.
Konjektörü değiştirip denedim. herşey düzeldi.
eski konjektörü ölçtüm, sağlam görünüyordu. geri taktım. hala herşey düzgün :)))
sonuç olarak hiçbirşeyi değiştirmeden geri topladım. herşey çok güzel çalışıyor.
Demekki aşırı yükten ve ısıdan (sisleri açınca konjektör soketi ve kablolar çok ısınıyor) kaynaklı
soketlerin birinde geçirimsizlik oluşmuş.
sökme takma işlemi sorunu ortadan kaldırmış. mucize gibi
Aylardır kafayı yiyordum kimse çözemedi.
araçlardan tepki alıyordum artık sürekli sellektör yapar gibi far açıp kapamaya başlamıştı.

Sorunun çözüldüğüne sevindim. 110W enerji tüketimi (sis her zaman açık olmasa bile) çok fazla. Led sis farı kullanarak tüketimi düşürmenizde yarar var yoksa konjektör aşırı yükten dolayı ısınıp bozulabilir. Bir de bir konjektörün sorunsuz olduğuna sadece voltaj ölçerek emin olamazsınız başka kriterler de var.

malesef sorunum yine hortladı.
beynin soketlerini söküp takarak bir süre idare ettim ama artık o da çözüm olmamaya başladı.
ama sorunun kaynağını da buldum.
motorun koltuğunun altındaki öne giden ana kablo grubu, hava filtresi ile akünün arasına sıkışıyor. aralığı biraz artırıp kabloları rahatlatınca sorun düzeldi.
anladığım kadarıyla daha önceki aşırı yüklemelerim kabloların izolasyonunu zayıflattı ve yumağın içinde bir yerde sıkışınca kısa devre yapar hale geldi.
şimdilik sorun yok.
ama başka bir sorun peydah oldu.
bu kezde motor devri 6500 üzerine çıkınca far zayıflamaya başlıyor. 8000i geçince resmen sönüyor. ampul ömrü de çok kısa. 3. ampulümde patladı.
valla bıktırdı bu elektrik sorunu.
bu arada sisleri lede çevirdim. 10w falan çok az harcıyor.

---------- Mesajlar birleştirildi - 23:45 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:42 ----------

gidonda voltaj göstergem var. sürekli takip ediyorum. max 14.2 gördüm. motor devri voltajı pek etkilemiyor. yani ampul zayıfladığındada voltaj sabit.
sadece rölantide ışıklar sisler sinyal açık bende frene basıyorsam 12v civarı görüyorum.

Motosikleti
yamaha WR 125x
rks rn 180 motorsikletime universal gösterge takacağım ENG nedir kablo nereye bağlanacak bilen varsa yardım edebilir mi

Motosikleti
yamaha WR 125x
motorum Yamaha wr 125x kontağı açıyorum far normal yanıyor uzun kısa düğmesi normal çalışıyor motoru çalıştırınca far sadece uzun yanıyor düğme işlem yapmıyor neden olabilir yardımcı olabilecek olan var mı

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar