Soru güzel lakin cevabı kısa da değil kolay da. İznin olursa sana bir tavsiyede bulunmak isterim: "Motosikletle değil, eğitimle başlanır..." Siteleri forumları gez, OMM'nin kitabını al, gruplara, eğitimlere katıl, benim siteme bak; eğitimle başla böylelikle en doğru yerden ve yine en doğru şekilde başlamış olursun. İnan motosikleti almak ve tepesine çıkmak en kolayı Mesele binmek değil, hükmetmek, bunu hep aklında tut.
Sana bir motosiklet dışında da maliyeti var bu işin: kask, mont, eldiven, vs derken bir yekün tutuyor bu yatırımlar.
http://motorhikayesi.wordpress.com/2010/10/26/bana-kaca-patlayacak/ bu adreste biraz bahsetmiştim. Bu arada kask meselesi için yüksek rakamlara çıkmakta fayda var, 100 liralık kask pek mantıklı değil mesela.
Motosiklet konusunda ise 125'lik bir makine ile de iki kişi binlerce kilometre yapanlar var. İlla ki büyük hacimle başlamak zorunda değilsin. Fakat skutır yerine motosikletle başla derim ben. Zira skutırın sürüş dinamiği farklı, ona alışıp motosiklete geçince zorlanmanın bir anlamı yok.
Yeterince eğitimli olursan, motosiklete bilen biriyle çıkacaksan, yani altını doldurursan ER5 gibi bir makine ile de başlayabilirsin. Fakat tekrar etmiş olalım, 125'lik ile başlaman daha doğru. Ben sıkı eğitim çok okuma ve ilk tepesine çıktığımda bilen biri ile başladığım için ER5 ile başlayabildim ve çok sorun yaşamadım.
Fakat şunu lütfen unutma: mutlaka düşeceksin, acemilik zaten bu demek. Bu sebeple bütçeni oluştururken koruyucu donanımı motosikletten daha önemli gör lütfen. Bu pencereden bakınca bahsettiğin rakamlara motoru alsan donanım, donanımı alsan motorun eksik olacak. O nedenle bütçeni revize etmen de çok büyük fayda var...