arkadaşlar 95 oktanda bide motorsikletlerde az kurşun içeren benzin veya katkılı benzin kullanılmalımıdır acaba yoksa kurşun suz benzimi iyidir arbalarda 1994 öncesi kesinlikle kurşunlu benzin veya yani çıkan şu katkılı kurşunsuz benzin öneriyorlar teknik nedenle yani bu çin motorları veya eski motorlarda bu şekilde üretilmiş olmasın belkide katkılı benzin kullanmalıyız bilgisi olan varmı?
Eski motorlarda kurşunlu benzin kullanmak lazım ama bulmak pek kolay değil artık. Motorumda eskiden normal ve süper varken süper kullandığım zaman daha performanslı oluyordu (normal benzine göre). Kurşunsuz çıkınca biraz vuruntu yaptığını farkettim ve bir süre daha süper kullandım. Artık süper de bulunmuyo mecburen 95 kurşunsuz kullanıyoruz. PO nun potasyumlu 95 oktan benzinini de denedim ama pek beğenmedim. Daha sonra motorun avansını falan bir elden geçirttim şimdi 95 le düzgün çalışıyor.
Bizdeki bu yüksek oktan takıntısıda oldukça yersiz aslında. Apollo projesinde astonotları aya götüren roketler Nafta çözeltisiyle çalışıyodu (sıvı haldeki naftalin). Asya ülkelerinde dha düşük emisyon oranlarına sahip olduğu için 91 oktan benzin kullanımı teşvik edilmektedir. Yüksek oktanlı benzin kullandığınızda ğer motorunuzun kopresyon oranı 12:1 den küçükse tam yanma gerçekleşmez ve havaya daha fazla miktada karbonmonoksit salınmış olur.
Kompresyon oranınız 12:1 den büyükse bile enjeksiyon sisteminiz motorun karışım değerlerini algılayıp enjeksiyon sistemini buna göre düzenleyecek donanıma sahip değilse performans farkı elde edemezsiniz (97 oktanın üzerindeki oktanlarda yada performans arttırıcı katkıları olan benzinlerde)