250NK Lanetli Arıza!

Motosikleti
250 NK
Merhabalar, 2023 model 14 bin km'de 250 NK sahibiyim eylül ayında saatte 140km/s hız ile giderken motor bir anda stop etti, bacaklarımın arasından ince bir "zırrr" sesi duyuldu, hız göstergesi 155km hız gösterdi ve başladı süzülmeye. Motoru sağa çektim indim warnings kısmını inceledim herhangi bir uyarı yoktu marş denemesi yaptım marş düzgün basıyordu ama motor çalışmıyordu, yakınımda bulunan bir kaç "yetkili(!)" servisi aradığımda direkt olarak "Kardeşim 50'bini koy cebine gel, motoru indiricez, egzantrik dağıtmış, yatak sarmış, subap kesmiş..." tarzı şeyler söylüyorlardı benim kafama yatmadığı için bi kaç ay motoru yatırdım hiçbir tamirciye de götürmedim.

Kendim sürekli olarak yapay zekalar ile olayı tekrar tekrar analiz ettirdim, arkadaşımın ODB2 cihazı vardı 500 küsür tl'ye aldığı bir ürün onunla hata kodlarını incelediğimde "P0005 Fuel Shutoff Circuit ile P0121 Throttle Position Sensor Circuit" error kodları mevcuttu ve en sonunda sigorta sistemine göz atmaya karar verdim. (İlk motosikletim ve bugüne kadar motosiklet tamir bilgim yoktu) sıra sıra sigortaları incelerken 10A EFI sigortasının patladığını gördüm ardından yedek sigortayı değiştirdim ve marşa bastığımda motor çalışmaya başladı sorun çözüldü fakat motor arıza ışığı sönmedi. Tekrar OBD2 cihazını bağladım ve arıza kodlarını inceledim bu kez "P0031 H02S Heater control circuit low bank 1 senson1, P2300 Ignition coil A primary control circuit low, P0261 Cylinder 1 Injector circuit low ile lanetli olan o P0301 Cylinder 1 misfire detected" hata kodlarını gördüm. Motor stop anında ECU'nun kaydetmiş olabileceği arıza kodlarıdır belki diyerekten arıza kodlarını sildim, bir süre motoru test ettim üzerinde anormal hiçbir durum yok motor dengeli ve normal çalışıyor fakat P0301 ile "P0116 Engine coolant temperature sensor 1 circuit range/performance" uyarısı geri geldi arızayı tespit edemiyorum, elektrik tesisatını inceledim yırtık, yanık bir yer yok.

Arıza durumu yukarıda anlatmış olduğum şekilde oluştu ve şimdiye kadar bu şekilde ilerledi, sizlerden ricam bu konuyla ilgili gerçekten bilgi sahibi olan veya arızanın sebebini anlamış olanlarınız konuyla ilgili yorum yaparsa sevinirim, amacım tüm bu arızalar neden oluştu bunları belirlemek ikinci olarak ise "Cylinder miss fire" uyarısını kalıcı olarak gidermek.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Sizi yanlış yönlendirmeyeyim ama Japonların dediği gibi "Çalışıyorsa, kurcalama" demek isterim. Hata kodları olur, gidiş duruş ve yakıt tüketiminizde bir sorun yoksa önemsemeyin, ileride sildirirsiniz.

Motosikleti
250 NK
Sizi yanlış yönlendirmeyeyim ama Japonların dediği gibi "Çalışıyorsa, kurcalama" demek isterim. Hata kodları olur, gidiş duruş ve yakıt tüketiminizde bir sorun yoksa önemsemeyin, ileride sildirirsiniz.
OBD2 cihazım olduğu için hata kodunu kendim siliyorum fakat kodu silsem de tekrardan oluşuyor. Özetle bir yerlerde bir şeyler düzgün çalışmıyor ve yarın öbür gün daha büyük bir sıkıntı olarak karşıma çıkacak.

Motosikleti
Ns200 15"
10 amperlik efi sigortası atması sonucu ateşleme bileşenlerine voltaj gidemediğinden ötürü bu hataları yaktı, çekişte ve gidişte problem yoksa mekanik olarak bir arıza düşünmeye gerek yoktur. Önemli olan sigortanın neden attığını bulmanız gerekmektedir, ateşleme bobininin soketlerini ve tesisat hattını, ecu nun soketleri ve sigorta panelinden aşağı doğru giden hattı kontrol edin. Eğer soketlerde oksit varsa sigorta attırabilir veya kablolar küçük yerlerden kırılmış olup şase yaptırmış olabilir.

Motosikleti
250 NK
10 amperlik efi sigortası atması sonucu ateşleme bileşenlerine voltaj gidemediğinden ötürü bu hataları yaktı, çekişte ve gidişte problem yoksa mekanik olarak bir arıza düşünmeye gerek yoktur. Önemli olan sigortanın neden attığını bulmanız gerekmektedir, ateşleme bobininin soketlerini ve tesisat hattını, ecu nun soketleri ve sigorta panelinden aşağı doğru giden hattı kontrol edin. Eğer soketlerde oksit varsa sigorta attırabilir veya kablolar küçük yerlerden kırılmış olup şase yaptırmış olabilir.
Bir tek soketlerin içerisini inceleyemiyorum çünkü motorun kapalı yapısı el ile ulaşmayı muazzam şekilde engelliyor, yukarıda da belirttiğim gibi kablolarda kırık vb. yapılar görmedim, elektrik tesisatının neredeyse %90'nı ısıya dayanıklı bantlarla çevrelenmiş halde açıp bakmak imkansıza yakın.

Mekanik'te sıkıntı yok gayet düzgün çalışıyor benim de peşinde olduğum şey "Cylinder miss fire ile Engine coolant temperature sensor 1 circuit range/performance" uyarısını üreten elektronik parçayı tespit edip elektronik sıkıntıyı gidermek. İlgili arıza kaynağını nasıl tespit edebilirim önerin var mı?

Motosikleti
Ns200 15"
Bir tek soketlerin içerisini inceleyemiyorum çünkü motorun kapalı yapısı el ile ulaşmayı muazzam şekilde engelliyor, yukarıda da belirttiğim gibi kablolarda kırık vb. yapılar görmedim, elektrik tesisatının neredeyse %90'nı ısıya dayanıklı bantlarla çevrelenmiş halde açıp bakmak imkansıza yakın.

Mekanik'te sıkıntı yok gayet düzgün çalışıyor benim de peşinde olduğum şey "Cylinder miss fire ile Engine coolant temperature sensor 1 circuit range/performance" uyarısını üreten elektronik parçayı tespit edip elektronik sıkıntıyı gidermek. İlgili arıza kaynağını nasıl tespit edebilirim önerin var mı?
Bahsettiğiniz "Cylinder miss fire ile Engine coolant temperature sensor 1 circuit range/performance" birbirinden bağımsızdır. 2. Hata soğutma sıvısı ısı sensörü (müşürü) arızası veya hatta kopukluk var manasına gelmektedir, motosiklet olması gerektiği yerde fan açıyor ve sıcaklık değerini okuyorsa problem yoktur. Üst kapakta bulunan 2 çıkışlı sensöre gelen kablolarda 12 volt varsa problem yoktur.

Motosikleti
D400
250cc 19kw motor ile 140 ile sürüyorsunuz sonra motor neden problem yapıyor.

bi de cfmoto yani.

Motosikleti
250 NK
250cc 19kw motor ile 140 ile sürüyorsunuz sonra motor neden problem yapıyor.

bi de cfmoto yani.
Sonuç olarak arızanın çıkış sebebi ve güncel sorunun çözümü için bir öneriniz var mı?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bahsettiğiniz "Cylinder miss fire ile Engine coolant temperature sensor 1 circuit range/performance" birbirinden bağımsızdır. 2. Hata soğutma sıvısı ısı sensörü (müşürü) arızası veya hatta kopukluk var manasına gelmektedir, motosiklet olması gerektiği yerde fan açıyor ve sıcaklık değerini okuyorsa problem yoktur. Üst kapakta bulunan 2 çıkışlı sensöre gelen kablolarda 12 volt varsa problem yoktur.
Bahsettiğiniz "2 çıkışlı sensör" kavramını anlayamadım biraz daha detay verme şansınız var mıdır?

Miss fire uyarısını ayrı çözmeye çalışıyorum ısı müşürü'nün arızasının ayrı olarak çözmeye çalışıyorum fakat tıkandım kaldım;
Miss Fire için hangi parçaya bakmalıyım? Isı müşürü ile ilgili neyi kontrol etmeliyim? bunları bulamadım.

Motosikleti
Ns200 15"
2 çıkışlı sensör dediğim şey hararet müşürü, üst kapakta bulunan 2 soket girişi olan par.a

Miss fire hatası efi sigortası patlaması sonucu vermiştir, eğer çalışmasında sıkıntı yoksa ve fan açıyorsa bütün hataları silin.

Motosikleti
CBR 500 R
Arıza kodlarına bu kadar takılmayın. Bayiden cıkardıgınız sıfır bir aracı bile OBD ye bağlasanız birkaç tane arıza kodu verecektir. Ama onun dışında çözümün kolay, alıyorsun bi tane voltmetre , bütün soketleri , sensörleri test ediyorsun . Hatayı kısa sürede bulabilirsin

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Statör/Alternatör kontrol et, kitapçıkta yazar şu devirde şu kadar Amper x Volt üretirim diye,
Buji ve bobin kontrolü, imkan varsa sıfırıyla test edilmeli,
Akü kutup başları sökülüp bir süre beklenmeli, yarım kontak verilip 2-3 seferden sonra marş verilip bakılmalı.(ECU sıfırlama)
Isınmadan sonra bazı hata kodları gidebilir, düşük voltaj "uyarı" her zaman hata değildir !.
Akü sağlığı kesinlikle test edilmeli, örnek vereyim; DCT A.Twin sahibi komşum bir süre çalıştırmadığı için biten aküsünden dolayı motoru hareket ettirememişti, evimde şarj cihazıyla şarj etmiştim; Ekranda "-" gösteriyordu ve yürütemedik motoru.
Sigorta kutusunda nasıl bir işlem yaptın bilemiyoruz ama gözle eriyik/deforma kablolara bak, aksesuarlar varsa tamamını sök. Korozyonlar da temas kaybına ve düşük voltaj hatalarına sebep olabilir.
Kontrol etmesini biliyorsan role kutuplarını kontrol et, yuvaları kontrol et.

Elektrik arızalarında biraz bilmek lazım, yanlış şase yapmak dahi hatasız olan parçayı çöp edebilir. Mekanikten olduğunu düşünmüyorum.

Bu arada 250cc bir motoru bu kadar sıkıştırırsan bambaşka sonuçlar da alırsın, yerinde olsam 100-120 üstüne çıkmazdım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar