Vulcan S'i araştırdığım için söylüyorum. Vulcan S motoru Ninja 650 motorudur ama olduğu gibi alınmamıştır. Yapılan düzenlemelerle düşük-orta devirlerdeki torku yükseltilmiştir. Kullanıcıların yorumuna bakılırsa da 3500 devirin üstündeyken her viteste gidebilen bir motormuş. Öte yandan klasik cruiserlarda olmayan bir son hıza sahip. Mesela VN900'ün en çok eleştirilen yönü motorda güç olmasına rağmen 5. vitesin kısa seçilmiş olduğu ve yüksek hızlara çıkamamasıdır. Hatta bazıları 105km üstünde titreşim başladığından bahseder. Vulcan S, spor ve cruiser tarzının birleşimi benim vardığım sonuç.
Dostum, anladığım kadarıyla sen de cruiser motosiklet almak istiyorsun ve Vulcan S'i beğenmişsin. Tüm bu yazacaklarımı, 10 yıldır cruiser makineler sahibi birisi olarak sana yardımcı olması için yazıyorum. DS 650, Shadow 750, Suzuki M 800, Vn 900, DS 1100 ve Vulcan S tamamını kullandım. 3 yıl DS 650 sahibiydim, 6,5 yıldır da DS 1100 sahibiyim. Diğerlerini kısa turlamalar şeklinde kullandım.
Şimdi burada bir ayrım var. Vulcan S'i beğeniyorsan gidip almalısın tabii ama o makineyi "ben cruiser aldım" diye düşünerek alma, veya kimseye cruiser olarak tavsiye etme. Güzel bir motosiklet olarak tavsiye edilir, ama cruiser arayan adama tavsiye edilmez. Kawasaki burada yeni, melez bir ürün yapmış. Bu ürün ilk bakışta cruisera benziyor ama aslında naked bir motosiklet. Kawasaki yapmış, mutlaka iyi bir motosiklet bu alet. Seveni ve alıcısı da mutlaka var. Ama cruiser değil. Şimdi tasarımdan başlayıp, sürüş özelliklerine devam edelim. Bu alet neden cruiser değil ona bakalım;
Tasarım:
Uzaktan çok da dikkat etmeden bakılınca Vulcan S'in silüeti bir cruiser gibi duruyor. Bunda en büyük etkenler; çamurluklar, depo şekli ve alçak profile sahip olması. Ama yakınlaşıldığı zaman; motor bloğunun sıralı çift silindir olduğu, egsozun bir naked egsozu gibi neredeyse gizlenmiş olduğu, arka amortisör yerleşim şeklinin tam bir nakedda olacağı şekilde seçildiğini, arka maşanın da naked motosiklet maşası şeklinde olduğunu görüyoruz. Yani alet uzaktan silüetinde bir cruiserı andırıyor ama teknik bölümlerine baktığımızda bir naked görüyoruz.
Sürüş:
Bir cruiserdan beklenen sürüş şudur;
Düşük devirlerde hemen vites yükseltilebilmeli. Bu yapıldığı zaman alet zorlanmadan gitmeli. Yani 5. viteste 60 la giderken önüme çıkan rampada gazı açtığım zaman, o makine çatır çatır benim verdiğim gazı yemeli ve öne atılmalı. Bu hareketi yaptığında çıkan ses de kulağa çok hoş gelmeli. Son hızının yüksek olmasının bir önemi yok, hatta son hızı yüksek olursa yukarıda yazdığım şeyi zaten yapamaz. Rampada vites düşürmek zorunda kalırsın, devir artar, artan devir de kulağı tırmalayan bir ses çıkmasına sebep olur. Cruiser sahibinin rahatsız olmadan yapacağı maksimum hız 120 dir, daha fazlası hem ses olarak kulağı tırmalar, hem de vücudunu aşırı zorlar. Bunu da uzun süre devam ettiremezsin. Çünkü oturuş pozisyonu itibariyle rüzgara karşı yelken gibi açık duruyorsun. Otoyolda bile rahat gideceğin hızlar 100-110 dur.
Şimdi DS 650, Vulcan S ve Er 6 nın teknik özelliklerine bakalım;
Ds 650; Vulcan S; ER 6;
Maks. gücü: 40 HP-6.500 devirde Motor Gücü 61 hp @ 7500 rpm. Motor Güc 71 hp @ 8500 rpm.
Maks. Tork : 5.1 kg-m-3.000 devirde Tork 63 Nm @ 6600 rpm Tork 66 Nm @ 7000 rpm.
Burada da görüldüğü gibi Vulcan S, teknik özellikleri açısından DS 650 ile hiçbir alaka göstermiyor. Ama bir naked olan Er 6 ile çok yakın değerlere sahip. Sürüş özellikleri de aşağı yukarı Er 6 gibi. Zaten bu yüzden tasarımında egsozun konumu, arka amortisörün konumu, maşa şekli bu tarza uygun seçilmiş.
Yani Vulcan S, standart cruiser alıcısının beklentisini karşılamaz. Standart hareketleri yaptığında alacağın sonuç kötü olur.
Rampaya vurayım dersin, vites düşürmeni ister. Egsozu değiştirmiş olursun, yüksek devir çevireceğin için çıkan ses tizleşerek kulağını tırmalar.
Kullanıcıların yorumuna bakılırsa da 3500 devirin üstündeyken her viteste gidebilen bir motormuş
"-mış", "-muş" ile iş yapma dostum. 3500 ün üstünde her viteste hangi yollarda gidiyor? Giderken canın sıkıldı ani gaz açtın, açtığın gazı bir DS 650 gibi yiyebiliyor mu? Mümkün değil ki, DS torkunu 3000 devirde veriyor, Vulcan 6600 devirde...
Öte yandan klasik cruiserlarda olmayan bir son hıza sahip. Mesela VN900'ün en çok eleştirilen yönü motorda güç olmasına rağmen 5. vitesin kısa seçilmiş olduğu ve yüksek hızlara çıkamamasıdır.
Son hızın yüksek olması, yukarıda da anlattığım gibi cruiser için bir dezavantajdır. Yani Vn 900 ü "son hızı az" diye eleştiren kim gerçekten merak ettim. Böyle bir beklenti yok ki, beklenen şey başka VN 900 de o beklentiye göre üretiliyor.
"Ben, kullanım olarak spor bir motosiklet istiyorum, ama şöyle bakınca da cruiser gibi dursun" diye bir istek varsa Vulcan S alınır. Ama "ben cruiser sahibi olmak istiyorum" diyen insan Vulcan S den uzak durmalı.