Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Mobil bankacılıkta büyük tehlike

Motovento
    REKLAM ALANI
    Voltaren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    İyi geceler dostlar...

Cumhuriyet gazetesinin köşe yazarı Murat Ağırel'in haberinden öğrendim, tahminimce dolandırıcıların yeni bulduğu bir yöntem.

Kurumsal firmalarda bulunan kişisel verilerimiz, kurumdaki kötü niyetli çalışanlarca basit bir şekilde ele geçiriliyor, ve bu bilgiler listeler halinde Whatsapp, Telegram, vs. gibi gruplarda dolandırıcılara satılıyor.

Buraya kadar tamam, senelerdir bildiğimiz bir şey.

Şimdi bu dolandırıcılık şeklini kendi üzerimden örnek vererek izah etmeye çalışayım...

Dolandırıcı benim kişisel verilerimi ele geçiriyor: Adım, soyadım, TC kimlik no'm, telefonum, ikametgahım, baba adım, anne kızlık soyadım, vs. her şeyi.

Telefon numarama bakıyor, hangi operatörden: Türkcell'den.

Türkcell'in çağrı merkezini arıyor, benmişim gibi konuşarak bana kayıtlı numarayı geçici olarak dondurmak istediğini talep ediyor.

Çağrı merkezi TC no, baba adı, anne kızlık soyadı vs. gibi güvenlik soruları soruyor, dolandırıcı hepsini doğru olarak cevaplıyor.

Numaram - hattım dondurulmuş oluyor.

Aradan bir saat geçtikten sonra dolandırıcı tekrar Türkcell çağrı merkezini arıyor, dondurduğu hattımı tekrar aktif etmek istediğini söylüyor / talimat veriyor.

Ama bir değişiklikle, dolandırıcı tekrardan aktif etmek istediği numaramın yeni bir sim-karta yüklenmesini talep ediyor.

Bir şekilde bu aşamayı da hallediyor...

Sim kartını kendi telefonuna takıyor ve benim numaram artık onun telefonunda...

Hangi bankanın mobil uygulamasını kullandığımı da biliyor - bu aşamada kötü niyetli banka çalışanlarının da bu suça-şebekeye ortak olduğunu düşünüyorum. Yoksa dolandırıcı hangi kişinin hangi bankayla çalıştığını nerden bilebilir, belki yüz tane banka var...

Neyse...

Benim kullandığım mobil banka uygulamasını kendi telefonuna indiriyor.

Sonra bankanın çağrı merkezini arıyor ve şifresini kaybettiğini söylüyor, yeni şifre istiyor.

Gene güvenlik sorularını aşıyor, banka mobil onay kodu gönderiyorsa da o kod zaten benim değil, onun telefonuna geliyor, onu da rahatlıkla aşıyor.

Mobil uygulamada ben tanımlı cihaz seçmişsem, yani "Mobil uygulamamı elimdeki telefondan başka hiç bir cihazda çalıştırma" talimatını vermişsem, çağrı merkezi sayesinde onu da iptal edebiliyor.

Sonrası malum, mobil bankama giriyor, hesabımda ne varsa boşaltıyor, yetmiyor, üstüne ne kadar limitim varsa benim adıma kredi çekiyor ve onu da kendi hesaplarına aktarıyor.

.........

Kurban, belki saatler sonra telefonunun hattının kesik olduğunu fark ediyor, GSM operatörüne gidiyor, durumu anlıyor, bankasından hesabının boşaltıldığını öğreniyor bir süre sonra belki, ama olan olmuş oluyor muhtemelen 1-1,5 saat içinde.

Murat Ağırel, bu konuyu 2-3 gündür yazıyor köşesinde, tahminimce o da şaşırmış böyle şeytanın aklına gelmeyecek bir yönteme.

Bu şekilde hesabı boşaltılan 5-6 kişiden bahsediyor, dolandırıcılığın Akbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası'nın mobil uygulamaları üzerinden olduğunu söylüyor (hatırlayabildiğim kadarıyla); olay tabii ki savcılığa-mahkemeye itikal ediyor, ama banka kesinlikle bunu kabul etmiyor. Bilmiyorum ne olur mahkeme sonunda...

...........

Bugün bir Türkcell bayisine gittim, durumu izah ettim, bu şekilde dolandırıcılık türemiş dedim, ben dedim, çağrı merkezi üzerinden - telefonla - vs. hattıma hiç bir işlem yapılamamasını talep ediyorum dedim, hat dondurma-tekrar açma-adıma yeni hat alma-kapama, vs. ne varsa: Sadece ben fiziki olarak şimdiki gibi bayiinize gelip, kimliğimle, resmimle işlem yapabilmek istiyorum dedim.

Türkcell yetkilisi, böyle bir şeyin sistemsel olarak mümkün olmadığını belirtti. Dediğimi kendi de kabul etti, "Evet ağbi, verilerin benim elimde olsa, ben de çok rahat şekilde senin hattını açarım-kaparım-dondururum vs. maalesef sistem böyle."

...........

Tahmin edebileceğiniz gibi canım bir hayli sıkkın. Binbir güçlüklerle kazandığın paradan zorluklarla biriktirebildiğin paranı gelsin bir dolandırıcı bir saatte sıfırlasın. Yetmediği gibi bir de senin adına 500 - 800 vs. bin lira kredi çeksin, bir de seni borçlandırsın. :(

............

Pazartesi günü sabahtan banka şubeme gideceğim. Bu yöntemi banka müşteri temsilcisine de anlatacağım, herkesin büyük risk altında olduğunu belirteceğim. Bankama da talimat verip, çağrı merkezinden mobil bankacılığıma ait hiç bir işlem yapılamamasını talep ettiğimi söyleyeceğim, önce de dediğim gibi sadece ben fiziksel olarak bankaya kimliğimle gelip işlem yapabilmek istediğimi söyleyeceğim.

Ancak korkarım ki tıpkı GSM operatörü firma gibi banka da, böyle bir şeyin sistemsel olarak mümkün olmayacağını söylecek.

.............

Ne yapacağımı şaşırmış bir durumdayım. Bu anlattığım dolandırıcılık bana göre üst düzeyde bir dolandırıcılık, sistemin çok sağlam açığını bulmuşlar dolandırıcılar.

Önceki türden dolandırıcılıklar, işte hakimim-savcıyım-milli istihbarattanım, adınız FETÖ'ye karışmış, şu hesaba para yatırın, ya da "telefonunuza gelen onay kodunu bana söyleyin" tarzı şeylere çoğu kişi gibi benim de karnım tok. Öyle bir durumla karşılaşsam direk telefonu kapar, numarayı engellerim.

Gerçek savcıysa zaten beni polisle aldırır.

Ama bu anlattığım dolandırıcılıkta yapabileceğimiz hiç bir şey yok, alabileceğimiz hiç bir tedbir görünmüyor, uyanık olmak, kod vermemek vs. hiç bir işe yaramıyor.

Muhtemelen kurban gece uykusundayken, her şey 1-2 saat içinde olup bitiyor.

...................

Tavsiyelerinizi-yorumlarınızı duymak isterim arkadaşlar. Herkese iyi geceler.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    tommygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Kawasaki Er6F (2008)
    Turkcell der ki "kimlik belgesi olmadan öyle kafana göre yedek sim kart çıkartamazsın"

https://www.turkcell.com.tr/yardim/h...sil-alabilirim

Dolayısıyla "hattımı dondurdum, hattımı yeni sim karta yükleyin" kısmı kimliğiniz yanınızdaysa pek olası gözükmüyor. Bu nedenle golü buradan yemeyiz bence.
    DickName ve espresso bunu beğendiler.

Ama yapmışlar @tommygun hocam, bir şekilde o engeli de aşmayı başarmışlar. Murat Ağırel'in yazısından bir bölüm:

Diğer bir Yargıtay kararı da şöyle... Bursa’da bir eczacı adına kullanımda bulunan telefon hattına ait SIM kart, kimliği belirsiz kişilerce iptal ettirilerek aynı numaraya yeni SIM kartı çıkartıldı. Akabinde internet bankacılığı yoluyla eczacının özel bir banka şubesindeki kredili mevduat hesabından 49 bin 880 TL’nin aynı bankanın müşterisi olan bir kişinin hesabına transfer edildi.
    http://www.cumhuriyet.com.tr/yazarla...edium=Yazarlar

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:53 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:46 ----------

Bu kısım da Murat Ağırel'in iki gün önceki aynı konu hakkındaki yazısından:

(Murat Ağırel) Uzmanları aradım sordum. Kimlik bilgilerimizin bazı sitelerde para karşılığında satıldığını, bu bilgilere ulaşan kişilerin telefon operatörleri ile iletişime geçerek hattı devre dışı bıraktığını, sonrasında tekrar açtırarak bankacılık uygulamasını kullandıklarını ve hesapları boşalttıklarını veya hatları kopyaladıklarını belirttiler.

Hırsızlık nedeniyle zar zor biriktirdiğin parayı bankaya yatırıp güvene aldım diye düşünüyorsun ama dolandırıcı, çok fazla güvenlik önlemi almış olan telefon operatörünü de bankayı da atlatabiliyor. Akıl alır gibi değil.

Özetlemek gerekirse hepinizin hepimizin sadece TC kimlik numaraları değil, bütün soy ve kütük ve adres bilgilerine kadar her şey internette dolaşıyor şu anda. Bunun sorumlusu da kişisel bilgilerimizi korumakla görevli olan devlettir, hükümettir, İçişleri Bakanlığı’dır.
    http://www.cumhuriyet.com.tr/yazarla...ksiniz-2117397
    tommygun ve espresso bunu beğendiler.

hokahey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Eğer haberimiz olmadan sim kartı değiştirebiliyorlarsa bu büyük bir skandal demektir. Operatörlerin bu konu üzerinde titizlikle çalışması gerekiyor.

Eğer birisi benim bütün bilgilerime sahip ve üzerine de sim kartımı da alabiliyorsa gelsin beni evde ziksin bir de. Yani yapılabilecek başka ne kaldı bundan gayrı?

Sade ve dürüst vatandaş olarak hiçbir yetkimiz yok ki bu sahtekarlığa karşı.

tecrube0 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    ns 160, Dominar 400 Tur Versiyon
    Bu yazı araştırılmadan yazılmış.

Birincisi Türkiyede insanların bilgilerinizi görmek için mühendislik yapmasına , çöp karıştırmasına , size fake formlar atıp doldurmanızı istemesine veya özlük dosyanıza ihtiyacı yok .her bilginiz internette mevcut .

İkincisi kimliksiz herşeyi okey bir şekilde sim kartı klonlattığınızı varsayıyorum . Sim kart değiştiğinde bankalar şifrenizi internet bankacılığınızı blokeler SIM KART BLOKESİ olarak size sms gelir. Bunu açtırmak için OTP dışında alınan güvenlik önlemleri vardır ;kart numarasının bir bölümü, cvv (bu bilgi banka personelinde bile yoktur ) , internet bankacılığı veya kart şifresi gibi.Bu bilgiler olmadan işleminizi yapmazlar süreç değişebilir ama ek güvenlik önlemleri mutlaka vardır.

Sim kart klonlaması dışında dolandırıcıların kullandığı birçok yöntem var

Müşteriyi arayıp paniğe sevk ediyorlar (Örn;kredi kartınızdan yüklü bir alışveriş yapılmış , size özel 5000 bonus formu doldurun puanı kapın vs vs .)

Müşteriler gelen mesajları okumuyor panikle ve karşıdaki hangi bilgiyi isterse veriyor.

Ve

Önce diyorki gönderdiğimiz linkten mobil bankacılığa girin .Ama link bankanın değil .Müşteri şifresini ve tcsini veya müşteri numarasını giriyor.Bilgi karşı tarafta

Evreka

Aynı anda dolandırıcı da giriş yapıyor.
    Gelen şifreyi giriyor ikinci ekranda şifre de karşı tarafta sonra müşteri hata mesajı ile karşılaşıyor .Telefondaki diyorki şifrenizi bloke ettik açmak için gelen sms i söyleyin kredi başvurusu yapıyor.Sonra western union veya moneygram ve para yurtdışında

Ya da dolandırıldınız diyerek kartın numaralarını istiyor ama adam cömert diyorki ilk 6 rakamı paylaşmayın sonrasını paylaşın .Prefixler zaten hep aynı
    kartın türüne göre değişiyor yalnızca hhangi kart olduğunu öğrenmesi yetiyor örneğin;
    world kart 450634
    bonus klasik 403280

gibi gibi bu sisteminde patlama durumu var tabi kartın türünü sonradan değiştirdiyseniz patlıyorlar ama onunda çözümünü bulmuşlar :D

Yani Murat kardeş araştırmadan nasıl yapabiliyor olabilirler diye kahvede konuşurken duyduklarını yazıya dökmüş bence

O dedikleri sitede dönemin içişleri bakanının bile bilgileri var sadece o da değil de neyse
    tommygun ve espresso bunu beğendiler.

DickName - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Uyanıklıktan oluyor işte hep bunnar.
    Ümran K., devlet memuru. 5 Eylül günü “Akbank sigorta bölümünden arıyorum” diyen kişi Ümran Hanım’ın daha önce kullanmış olduğu kredilerin bilgilerini aktarıyor ve “Hayat sigortasının iadesini yapacağız” diye konuşma devam ediyor. Telefonda onay alıyor ve sonra görüşme sonlandırılıyor. Ümran Hanım kontrol edince Akbank hesabından 200 bin TL kredi çekilip Ziraat Bankası maaş hesabına aktarıldığını görüyor. Bu hesaptan da M.Y. adlı kişinin Akbank hesabına aktarılmış. Aynı kişiler Garanti Bankası’ndan da aynı işlemi deniyor ancak Garanti Bankası şüpheli durum olarak tespit edip Ümran Hanım’ı arıyor ve işlemler durduruluyor. Soruşturma devam ediyor.

Emekli Hasan Çakmak. “Denizbank’tan sigorta ödemesi için arıyorum, 1200 TL iade edeceğiz” diyorlar. Hasan Bey, “Benim alacağım yok” demesine rağmen telefondaki kişi bilgileri tekrarlıyor. Konuşma esnasında hesabına 80 bin TL para havale edildiği belirtiliyor. Hesabını kontrol eden Hasan Bey, Aktif Bank D.I. adlı hesaptan 80 bin TL geldiğini görüyor. Hasan Bey bu parayı iade edeceğini belirtiyor ve gönderilen IBAN numarasına parayı iade ediyor. Telefonu kapatınca hesaplarını kontrol ediyor ve kredi kartından 80 bin TL çekildiğini ayrıca emekli maaşının da çekildiğini görüyor. Yani hesabına gelen ve sonrasında iade ettiği para aslında zaten kendi parasıymış. Savcılık soruşturmaya devam ediyor.
    Sülün Osman, girdiği cezaevinde de “Alınteri ile yaşamak” konulu konferanslar verdi. Deyim yerindeyse cin olmadan adam çarpanları çarptığını işte şöyle anlatıyor;

"Benim dolandırdığım insanlar dolandırıcıydı aslında. On tane bilezikle geliyorum adamın önüne akşam vakti. Kuyumcunun kapısındayız. Ve dükkân kapalı. Karımın hastalığını anlatıyorum, acilen bilezikleri bozdurmam gerektiğini, o an nöbetçi eczaneye gidip hastaneden istedikleri ilaçları almamın şart olduğunu söylüyorum falan. Hakiki olsalar bileziklerin fiyatı bin lira. diyorum ki 300 liraya ihtiyacım var. Paranın gerisi umurumda değil, yeter ki karım ameliyat masasında kalmasın...

adam sabah kuyumcuya gidip bilezikleri bin liraya bozdurabileceğini ve birkaç saat içinde havadan 700 lira kazanacağını düşünüyor. O arada benim ayakçım da ortaya çıkıyor ve o almak istiyor bilezikleri. Telaşlanıyor adam kazanç imkânı kaybolacak diye. 300 lirayı verip alıyor bilezikleri, be de kayboluyorum ortalıktan. Adam ertesi sabah kuyumcuya gidip de bileziklerin sahte olduğunu öğrenince, dolandırıldım, diye karakola gidiyor. Ben aranıyorum. demiyorlar ki ona, be adam 1000 liralık bileziği 300 liraya almayı düşünürken aklında ne vardı, diye. Gayet açık ki, beni dolandırmayı planlamıştı. Ben hayatım boyunca beni dolandırmaya kalkışmamış tek bir kişiyi dolandırmadım.
    "

espresso bunu beğendi.

espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha x max 250 ABS
    Bu devirde dünya çapında en büyük tehlike teknolojinin insanların çoğunun anlayacağından çok daha ileri gitmiş olması. Teknolojik aletleri insanlar nasıl çalıştığı konusunda hiç bir fikri olmadan kullanıyorlar ya da kullandıklarını sanıyorlar. Sonra böyle en ufak temel bilgi olmadan kullanınca da kolayca kandırılmaya açık oluyorlar.

Cebinizdeki telefon diye kullandığınız şeyler çok güçlü ve karmaşık birer bilgisayar, masanıza koyup ekranı açıp oraya buraya mouse ile tıklayarak kullandığınızı sandığınız şeyler de çok karmaşık bilgisayarlar, en azından merak edin neden nasıl böyle çalışıyor kısmını bilin, rastgele ezbere iş yapmayın azcık öğrenin. Bunlar hep kapitalizmin suçu, bu bilgisayar denen aletleri hiç anlamayanlar da kullanabilsin diye bebek zekasıyla bile kullanılabilir basit arayüzler yapıp herkese bol bol daha çok sattılar, kullanmasını bilmeden kullandığını sanan nesiller yetişti.

tecrube0 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    ns 160, Dominar 400 Tur Versiyon
    Alıntı espresso adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bu devirde dünya çapında en büyük tehlike teknolojinin insanların çoğunun anlayacağından çok daha ileri gitmiş olması. Teknolojik aletleri insanlar nasıl çalıştığı konusunda hiç bir fikri olmadan kullanıyorlar ya da kullandıklarını sanıyorlar. Sonra böyle en ufak temel bilgi olmadan kullanınca da kolayca kandırılmaya açık oluyorlar.

Cebinizdeki telefon diye kullandığınız şeyler çok güçlü ve karmaşık birer bilgisayar, masanıza koyup ekranı açıp oraya buraya mouse ile tıklayarak kullandığınızı sandığınız şeyler de çok karmaşık bilgisayarlar, en azından merak edin neden nasıl böyle çalışıyor kısmını bilin, rastgele ezbere iş yapmayın azcık öğrenin. Bunlar hep kapitalizmin suçu, bu bilgisayar denen aletleri hiç anlamayanlar da kullanabilsin diye bebek zekasıyla bile kullanılabilir basit arayüzler yapıp herkese bol bol daha çok sattılar, kullanmasını bilmeden kullandığını sanan nesiller yetişti.
    Bilgisayar o kadar zor birşey değil ikili sistemde çalışır Herşey 1 ve 0 İnsan beyni bence mükemmel bir makina ama açıkları var. Karşımızdaki adamlar çok profesyonel ve biz cahiliz Ekstra kullandıkları bir silah var "kaygı" korkutarak beyni bloke ediyor adam .

Burada iş bankalara düşüyor.enpara farklı bir cihazdan giriş olursa şifreden önce uyarı gönderiyor. birazdan sana şifre göndereceğiz bu şifreyi kimseyle paylaşma minvalinde bir mesaj atıyor süre tanıyor okuman için ondan sonra şifreyi yolluyor.

Başınıza bu tarz olaylar gelirse kesinlikle pes etmeyin bankanızı mahkemeye verin hukuksal olarak yapmanız gereken herşeyi yapın belki uzun sürer ama sonunda muhtemelen siz haklı çıkarsınız .

3 boyutlu şifre sizin güvenliğinizi sağlamaz bu arada bankanın güvenliğini sağlar

Motosikleti
    falcon flash 100
    Alıntı tommygun adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Turkcell der ki "kimlik belgesi olmadan öyle kafana göre yedek sim kart çıkartamazsın"

Dolayısıyla "hattımı dondurdum, hattımı yeni sim karta yükleyin" kısmı kimliğiniz yanınızdaysa pek olası gözükmüyor. Bu nedenle golü buradan yemeyiz bence.
    Turkcell mi

Turkcell mi

Kusura bakma ve üzerine alınma.

Bir gün telefonuma bir mesaj geldi numaranızın Turkcell e taşınma talebiniz alınmıştır diye benim numaram başka öperatörde ve böyle bir talebim yok.

Üç gün sonra telefonum kesildi ve uçunda başka biri hayda, benim numaramı biri kullanıyor.

Hemen Turkceli aradım bayiye gidin derdinizi oraya anlatın dediler, bayi bizimle ne alakası var dedi, Turkcelin genel merkezi evimin karşısında oraya gittim kapıdan sokmadılar beni tekrar bayiye gönderdiler. Muhatap yok öyle kaldım.

Oradan savcılığa gittim şikayet ettim suç duyurusunda bulundum.

Adıyaman'da bir bayi benim numarayı Turkcele taşıyıp satmış.

Geçmiş gün mahkeme 1000 tl ceza verdi işi kapattı. Karara itiraz ettim sonuç çıkmadı cezası 1000 liraymış.

Bu sürede hattım kapandı. Hattı aldığım bayiye gittim hatta para yatırılmadığı için kapanmış ama belli bir süresi varmış hat ücretimi yatırırsam aynı numarayı alma hakkım varmış. Verdim parayı aynı numaramı tekrar geri aldım.

Sonra tüketici hakem heyetine gittim beni haklı buldular aldığım karar ile icra zoruyla paramı ( 155 lira ) Turkcellden tahsil ettim.

1000 / 1500 lira arası masraf ve o kadar git gel yaptım ama olsun huzurluyum.

Sözün özü kimse hat benim demesin küt diye bakarsınız numaranız sizin adınıza ama başa biri gürül gürül konuşuyor olabilir.
    espresso ve mertowski bunu beğendiler.

tommygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Kawasaki Er6F (2008)
    Alıntı yaşlıveacemi adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Turkcell mi

Turkcell mi

Kusura bakma ve üzerine alınma.

Bir gün telefonuma bir mesaj geldi numaranızın Turkcell e taşınma talebiniz alınmıştır diye benim numaram başka öperatörde ve böyle bir talebim yok.

Üç gün sonra telefonum kesildi ve uçunda başka biri hayda, benim numaramı biri kullanıyor.

Hemen Turkceli aradım bayiye gidin derdinizi oraya anlatın dediler, bayi bizimle ne alakası var dedi, Turkcelin genel merkezi evimin karşısında oraya gittim kapıdan sokmadılar beni tekrar bayiye gönderdiler. Muhatap yok öyle kaldım.

Oradan savcılığa gittim şikayet ettim suç duyurusunda bulundum.

Adıyaman'da bir bayi benim numarayı Turkcele taşıyıp satmış.

Geçmiş gün mahkeme 1000 tl ceza verdi işi kapattı. Karara itiraz ettim sonuç çıkmadı cezası 1000 liraymış.

Bu sürede hattım kapandı. Hattı aldığım bayiye gittim hatta para yatırılmadığı için kapanmış ama belli bir süresi varmış hat ücretimi yatırırsam aynı numarayı alma hakkım varmış. Verdim parayı aynı numaramı tekrar geri aldım.

Sonra tüketici hakem heyetine gittim beni haklı buldular aldığım karar ile icra zoruyla paramı ( 155 lira ) Turkcellden tahsil ettim.

1000 / 1500 lira arası masraf ve o kadar git gel yaptım ama olsun huzurluyum.

Sözün özü kimse hat benim demesin küt diye bakarsınız numaranız sizin adınıza ama başa biri gürül gürül konuşuyor olabilir.
    Çok affedersin İsmet Abi içinden geçeyim böyle ülkenin. Her kurum batmış bu ülkede.
    DickName ve espresso bunu beğendiler.

Motosikleti
    falcon flash 100
    Çok affedersin İsmet Abi içinden geçeyim böyle ülkenin. Her kurum batmış bu ülkede.

Dilerim kimsenin başına gelmez ama acayip bir duygu kendi numaranı çeviriyorsun hattın ucunda tanımadığın ne idiğü belirsiz biri alo diye cevap veriyor.

Bu hat benim adıma sen kimsin diyorum safa yatıyor ya abi ben bunu bayiden aldım falan filan tabi insanın aklından bin bir türlü şey geçiyor ya kiriminal tiplerse telefonu olur olmaz işlerde kullanırlarsa ayıkla pirincin taşını.

Kısacası yusuf yusuf yapıyorsun.

Not: Anılarım depreşti. Bir sene iki ay sonra savcılık kararı çıkmış sonra ben buna itiraz ettim. Mahkeme bitti sonra tüketici hakem heyeti lehime çıkan karar ve icra ile hattımın tekrar bana satılması için ödediğim 155 lirayı almak için verdiğim uğraş en az iki sene sürmüş be.

Bende de ne azim ne sabır varmış.
    DickName, espresso ve mertowski bunu beğendiler.

+ TIRTCELL hangi kurumun denetiminde?
    - Darlık donu.
    + Darlık donunun patronu kim?
    - ???
    + Başka sorum yok kadı efendi.

espresso bunu beğendi.

OnixsyS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda Cbr 500R

kimlik bilgisinden kasıt tc kimlik numarasıysa trdeki herkesin kimlik numarasına geçmişte sahip olduğu telefon numaralarına aile soy ağaçına ulaşmak günümüzde dakikalar almıyor
    sağlık bakanlığımız sağolsun tüm bilgilerimizi sızdırdı

Dolandırıcı ilk adımı attığında, yani kurbanın hattını dondurmak istediğinde, GSM operatörünün çağrı merkezi bir mobil onay kodu gönderse, belki de kişi/kişiler dolandırılmaktan kurtulacaklardı.

Çünkü bu aşamada, hat halen gerçek sahibinde, dolayısıyla mobil onay kodu ona gelecekti.

Dolandırıcı da bu kodu elde etmek için kurbanı arayacak, hakimim-savcıyım-vs. bir ton yalan söyleyerek kodu öğrenmek isteyecekti.

Bu durumda kurban belki dolandırılmak istediğini anlayarak kodu vermeyecekti, dolayısıyla dolandırılmayacaktı.

Ama GSM operatörlerinin böyle bir güvenlik önlemi yok demek ki.

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:26 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:13 ----------

Atıyorum, şöyle bir onay kodu gönderse çağrı merkezi mesela:

0 123 456 78 99 no'lu Vodafone hattınıza ait "hat dondurma" talebiniz işleme alınmıştır.

İşleme devam etmek için mobil onay kodunuz: 123456

Güvenlik açısından lütfen mobil onay kodunuzu hiç kimseyle paylaşmayın.
    ...muhtemelen %90 olasılıkla dolandırıcı emelini gerçekleştiremeyecekti.

Alıntı Voltaren adlı üyeden alıntı Mesajı göster

"Atıyorum, şöyle bir onay kodu gönderse çağrı merkezi mesela:

0 123 456 78 99 no'lu Vodafone hattınıza ait "hat dondurma" talebiniz işleme alınmıştır.
    Güvenlik açısından lütfen mobil onay kodunuzu hiç kimseyle paylaşmayın."

...muhtemelen %90 olasılıkla dolandırıcı emelini gerçekleştiremeyecekti.
    Peşinden şaaak bir mesaj daha;
    "0 123 456 78 99 no'lu Vodafone hattınıza ait "hat dondurma" talebiniz işleme alınmıştır.
    Daha önceden fazla ödenmiş 12 aylık hizmet tutarlarının iadesi için
    lütfen mobil onay kodunuzu 3169'a SMS olarak gönderiniz.

..muhtemelen %85 olasılıkla dolandırıcı emelini gerçekleştirecekti.
    espresso bunu beğendi.

maximusti, - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    KTM DUKE 250
    eski bir telefoncu / türkcell bayisi olarak söyleyim,
    telefonla sim kart değişikliği yaptırmak imkansız, 2000 li yıllarda oluyordu ama 2005 2006 yıllarından sonrasında bunun için çok önlem vs. alındı.
    örneğin 2008 yılında bir hat için eksik evrak cezası bayiye 3000 kontör tutarıydı (evet o zamanlar kontör diye bir zımbırtı vardı)
    artı, bankalar sim kart değişikliği olduğu zaman güvenlik şifresi kesinlikle göndermiyor, mecbur bankamatikten veya müşteri hizmetlerinden bu blokeyi açtırman gerekiyor.(kullandığım bankalarda bu uygulama bu şekilde, işbank, ziraat, garanti ve teb)

ha diyeceksin ki olmuş işte örneği var, bu durumda fiili olarak bire bir kimlik fotokopin veya görüntüsü onu yapan kişinin eline geçmiş demektir.
    espresso ve Thracian bunu beğendiler.

REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)