Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Hacettepe Üniversitesi'ndeki Akademik Çalışmamıza Kısacık Bir Yardım

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    26 Nisan 2014
    Şehir
    Bursa
    Değerli MT üyeleri selamlar,

    Ben Hasan Çörtük. Hacettepe Üniversitesi'nde Psikoloji Lisans 3. sınıftayım. Sizden motosiklet ile ilgili konular dışında yardım isteyeceğim. Biz, bölümden Yard. Doç. Dr. Yasemin Abayhan ile birlikte bir ölçek hazırlamaya çalışıyoruz. Bu ölçeğimiz Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santral ile ilgili. Kesinlikle nükleer santral karşıtı ya da destekleyicisi bir araştırma değildir. Bize yardımcı olacak siz değerli katılımcıların da destekleyip desteklememesi hiç önemli değildir. Zaten hiçbir kimlik bilgisi istenmemektedir. Peki sizden ne rica etmek durumundayım? Türkiye'de nükleer santral'e ilişkin hazırlanmış bir ölçek yok. Bu sebeple bilimsel yollarla hazırlanmış ilk ölçek olmasını istiyoruz. Türkiye'nin birçok ilindeki bireylerden cümlelerimizi toplayıp ölçeğimize ilk şekli verdik ve şimdi pilot çalışma aşamasındayız. Sizin vereceğiniz değerli cevaplarla istatistiksel analizleri kullanarak ölçeğimizden gereksiz maddeleri çıkarıp, ölçeği kısaltmak, geliştirmek istiyoruz. Yapmanızı rica ettiğim tek şey konunun sonuna koyacağım online ölçek linkine tıklayıp samimi cevaplarınızla doldurmanız. Artık çoğumuzun "üzerine biraz daha koy YBR al" mesajlarından daha fazlasını yapabileceğini düşünüyorum Düşünen, tartışabilen insanlar olarak bana yardımcı olmanızı rica ediyorum. Dediğim gibi karşı olmanız, destek vermeniz bizim için hiç önemli değil. Zaten amacımız da bu değil. Araştırma ile ilgili kafanıza takılan her şeyi bana özel mesaj olarak ya da hocamızın mail adresi olan "yasemina@hacettepe.edu.tr" yazabilirsiniz. Tekeriniz düz bassın!

    Tekrar çok teşekkürler;

    Araştırma Linkimiz: https://goo.gl/forms/yC0dSfb1EAATCsBp2

    Önemli Bir Not: Dürüst olacağım, ölçeğimiz biraz uzun. Bir 10 dakikalık boşluğunuz olursa yapabilirsiniz. Değerli vaktiniz ve cevaplarınız için tekrar teşekkürler. Hayırlı forumlar


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    22 Eylül 2016
    Motosikleti
    .
    Geçen çok oldu diabetle ilgili araştırmaya gelecek ekip olucak dediler işte,oturdum 2 saat hedef bilgileri çıkartiverdim

    Sonuç gelmediler.



    Ondan öncede eşek arısı ile ilgili bir araştırma için biri yardım istemişti.Onada bir sürü kafa yordum,gelen giden olmadı.Konu arazi oldu.


    Link açılmadı,sanada dolduruvercektim.

  3. #3

    Üyelik
    05 Haziran 2017
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    bakalım bu kararsızlıkla ne alcaz :D
    Hallettik cevapladık ama bi bitmedi yahu. En iyisi sen "üzerine biraz daha koy ybr al" :D

  4. #4

    Üyelik
    10 Mart 2017
    Zaten "üzerine biraz daha koy ybr al"'dan fazlasını yapıyoruz. En azından amaçsız bilimsel çalışma yapmıyoruz. Saçma sapan post atmasaydınız belki insanlar yardım ederdi.

  5. #5

    Üyelik
    29 Kasım 2016
    Şehir
    ANGARA
    Motosikleti
    SYM JET 14
    o iş tamam yanıtladım

  6. #6

    Üyelik
    05 Haziran 2017
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    bakalım bu kararsızlıkla ne alcaz :D
    Alıntı Monty adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Zaten "üzerine biraz daha koy ybr al"'dan fazlasını yapıyoruz. En azından amaçsız bilimsel çalışma yapmıyoruz. Saçma sapan post atmasaydınız belki insanlar yardım ederdi.
    Saçma sapan gibi anlaşıldıysa kusura bakılmasın. Hepsini okudum hepsini kendimce yanıtladım. Yaptığınız iş takdir edilesi, sadece ybr al muhabbeti komiğime gitti ondan şeyaptıydım. Çalışmanızda başarılar

  7. #7
    MrMud - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2016
    Şehir
    İSTANBUL
    Motosikleti
    Husqvarna TE250
    Bence üzerine az daha koyulup ybr alınması, nükleer bilmem nesinden daha önemli...
    Gevşeklikten yazmıyorum bunu, cidden bu ölçeğin amacı faliyeti nedir...
    Ybr işe götürüp getiriyor, araç felan
    ...
    Ölçek ne iş görür ?
    Ulusumuza ne gibi katkılarda bulunacak ?
    Insanligi kaçınılmaz yok oluştan kurtarabiliyor mu...

  8. #8
    KUVVETMİRA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Temmuz 2008
    Şehir
    ankara
    Motosikleti
    xt 600
    ölçek işi nedir, psikolojiyle alakası nedir anlamadım.
    uzun açıklamanızda mevzunun ne olduğuna değinmemişsiniz.

    Alıntı İriKıyım adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Saçma sapan gibi anlaşıldıysa kusura bakılmasın. Hepsini okudum hepsini kendimce yanıtladım. Yaptığınız iş takdir edilesi, sadece ybr al muhabbeti komiğime gitti ondan şeyaptıydım. Çalışmanızda başarılar
    kastamonu çık aradan!
    hatlar karıştı

  9. #9

    Üyelik
    17 Aralık 2012
    Şehir
    Ankara
    Açılın ben doktorum. Zengin olan çeşidinden değil de ölçek mölçek şeylerinden. Ölçme zaten hepimizin bildiği bir nane. Belirli özelliklere sayı atama işi. Bu cismin kütlesi 80 birim, bu arabanın hızı saatte 140 km falan filan gibi. Bu örnekler fiziksel ölçme örnekleri. Bunların ölçülmesi için cihaz geliştiriyorlar. Çok yüksek bir hassasiyetle ölçüyor ve sonuçları kullanıyorlar. Ölçmeye konu olan değişkenler bazen bu örnekler gibi makinalarla doğrudan ölçülemiyor. Özellikle psikoloji ve onun yavrusu eğitim alanında ilgilendiğimiz değişkenler doğrudan ölçülemiyor. İlgi, başarı, tutum, zeka, yetenek, eleştirel düşünme becerisi, analitik yürütme becerisi, kürtaja karşı tutum, dindarlık, sağlık kontrol odağı, liberallik düzeyi hep doğrudan, dışa dönüklük, yabancı dil becerileri, okuduğunu anlama becerileri, yaratıcılık, işbirlikli problem çözme becerisi, özyeterlik düzeyi, özsaygı... Bunlar hep cihazlarla ölçemediğimiz psikolojik yapılar. Bunları ölçmek için dolaylı bir ölçme yapıyoruz. İnsanlara bazı sorular soruyoruz ve bu sorulara verdikleri cevaplara sayı atayıp bir toplam puan oluşturuyoruz. Örneğin cebirsel işlem becerileri ile ilgili 20 soruluk bir çoktan seçmeli bir test hazırlıyorum. Buna verilen cevaplardan doğru olanlarına 1 diğerlerine 0 puan verip toplam puan alıyorum. Böylece kişilerin matematiksel ilişkilerden yararlanma gücünü ölçüyorum. Bu türden ölçmelerin yapıldığı araçların tamamını kapsayan bir terim var: test. Bunların hepsine test deniyor. Başarıyla ilgili olanlarına çoğu zaman sınav veya test diyoruz. Psikolojik özelliklerin ölçüldüğü araçlara psikolojik test veya ölçek diyoruz. İnsanların belirli yapı üzerinde nerede durduklarına dair sayı elde etmekte kullanılıyor. İlgilerin ve psikolojik özelliklerin ölçülmesinde en yaygın kullanılan ölçme aracı Likert tipi ölçek. Burada bazı ifadeler veriliyor ve bu ifadelere ne kadar katıldığınızı işaretliyorsunuz. Kesinlikle katılıyorum, katılıyorum, kararsızım, katılmıyorum, kesinlikle katılmıyorum gibi seçenekler arasından birini seçiyorsunuz. O seçeneklerden her birinin bir puan değeri oluyor. Bu puanlar toplanıp toplam puan elde ediliyor. BU araçların kapsamlı olanlarına envanter diyenler de oluyor. Sınav, test, ölçek, envanter temelde hepsi aynı nanedir.

    Bu ölçme araçlarının geliştirilmesi aşamasında genişçe bir katılımcı grubu tarafından cevaplanarak denenmesi gerekiyor. Üzerinde yapılacak analizlerle düzgün işlemeyen maddeler eleniyor ve ölçeğe son hali veriliyor.

    Ardından ölçeği akademik hakemli bir dergide yayınlıyorlar ve geçerlik kanıtlarını sunuyorlar. Temelde "Gençler biz bu değişkeni araştırmasında kullanmak isteyenler için bu ölçeği geliştirirdik düzgün çalıştığına dair delilleri de sunuyoruz." deniyor. Daha sonra bu değişkeni kendi araştırmasında bir değişken olarak incelemek ve başka değişkenlerle ilişkisini incelemek isteyen araştırmacılar bu ölçme aracını, yani ölçeği kullanıyor.

    Lisans 3. sınıf öğrencisi olduğuna göre bu şey bir bitirme ödevi veya hocanın öğrencilerinden talep ettiği bir şeyler olabilir. Genellikle lisans üstü öğrenciler veya akademisyenler ölçek geliştirir. Geliştirilen ölçeklerin % 99'u bir dergide yayın olmak dışında pek bir işe yaramaz. Belki bir iki kişi kullanır zaman içinde. Gerçekten işe yarar ölçme araçlarının geliştirilmesi çok fazla kaynak, iş gücü ve zaman ister. Psikolojik ölçeklerin işe yrar olması için norm gruplarının oluşturulması gerekir. Zeka testleri mesela öyledir. TOEFL çok kaliteli bir ölçme aracıdır. TOEFL'un giriş ücretinden ne kadar yüksek maliyetli bir operasyon olduğu anlaşılabilir. Çoklu zeka kuramının sahibi Gardner çoklu zekaların ölçülmesi projesini başlatmış ve sonra "Bu iş çok zor, çok zaman istiyor, çok para istiyor" deyip projeyi kısa kesmiştir. Çoklu zekaların tamamını ölçekte kullanılan doğru dürüst bir ölçme aracı da piyasada yoktur. Bazıları muhtemelen hiç olmayacaktır.

    İnsanlığı kaçınılmaz sondan kurtarmaz da işte bir lisans öğrencisinin ödevine yardımcı oluruz falan filan.

    Anket diye başka bir şey var. Ama ölçekle onu karıştırmamak lazım. Ölçekler, testler, envanterler toplam puan üretirler. Ve o toplam puan ölçtüğümüz değişkenin bir ölçüm sonucu olarak istatistiksel analizlere dahil edilir. Ama anketteki maddeler birbirinden bağımsızdır. Toplam puan üretmezler. "Okulda öğretmen olarak mı çalışıyorsunuz, idareci mi?", "Son seçime hangi partiye oy verdiniz?", "Haftada kaç öğün pirinç yiyorsunuz?", "Sizce motosikletle kaza yapmanız sizin dışınızdaki faktörlere mi bağlıdır?", "Sabahları neşeli uyanır mısınız?", "Evinizde buzdolabı var mı?", "Emniyet kemeri takıyor musunuz?" gibi toplandıklarında anlamlı bir puan üretmeyecek maddeler bir araya getirildiğinde anket diyoruz. Ölçek başka anket başka yani.
    ayetlervaray bunu beğendi.

  10. #10
    ayetlervaray - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2016
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Superlight 200
    doldurdum. umarım yardımı dokunur.

  11. #11
    KUVVETMİRA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Temmuz 2008
    Şehir
    ankara
    Motosikleti
    xt 600
    "faşizm konuşma yasağı değil uzun yazı okutma mecburiyetidir."
    Hans van Breukelen


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)