Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
2. sayfa BirinciBirinci 123 SonuncuSonuncu

Linux, Pardus, Ubuntu, OpenSuse Bilgi Paylaşım Başlığı

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #21

    Üyelik
    11 Eylül 2012
    Şehir
    Türkiye
    Motosikleti
    Yamaha X-Max 250
    Maalesef Pardus projesi sonlandırıldı (Hepinizin tahmin edebileceği, benim söylemeye yüzüm kızaracak sebeplerden).Gelişimine nacizane katkı yaptığım için bu işe sebep olanlara hakkımı helal etmiyorum..
    (Benim için sürpriz değildi, B.Gates ile Başbakan Davos'ta başbaşa görüştüğü gün bunun böyle olacağını yazmıştım)
    Dr.MZÇ bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #22
    umurcan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Haziran 2010
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    MT-07
    Pardus’un Yarını Çalıştayı, Türkiye’deki özgür yazılım topluluğundan davet edilen 36 kişinin katılımıyla tamamlandı. TÜBİTAK’ın ulusal işletim sistemi Pardus’tan desteğini çektiği dedikodularına karşı Pardus’un gelişiminin gerek bireysel gerek kurumsal sürüm olarak TÜBİTAK öncülüğünde topluluğun katılımıyla sürdürüleceği, TÜBİTAK tarafından belirtildi.

    Çalıştayda Pardus Projesi’nin Türkiye özgür yazılım hareketinin vazgeçilmez bir parçası olduğu bir kez daha vurgulandı. Pardus’un geleceğine yön verecek gerekli kararları alacak bir kurul oluşturuldu. Söz konusu kurul şu şekilde oluşacak: TÜBİTAK yönetim temsilcisi, STK temsilcisi, Kullanıcı topluluğu temsilcisi, Geliştirici temsilcileri (biri topluluktan olmak üzere 2 kişi), Pardus çözüm ortaklarından bir temsilci, Üniversite (akademik) temsilci, Kamu kurumlarından temsilci.

    Kurulun şeffaf olması ve yapılan çalışmaların hem Türkçe hem İngilizce olarak duyurulması kararlaştırıldı. Kurul üyelerinin de kendi temsil ettikleri topluluklardan seçim yoluyla belirleneceği eklendi.

    Pardus’un en önemli hedefinin en iyi Türkçe desteği veren işletim sistemi haline gelmek olduğu, Türkçe dil desteği ve belgeleme çalışmalarına toplulukla birlikte öncelik verileceği vurgulandı.


    Teknolog sitesinden bir daha baktım da Pardus'un geleceği kurultayı yapılmıştı mart ayında. Orada yeni sistemle yeni denmişti.
    Tekrar çıkmayacak mı şimdi? Çıkmayacak demekteki dayanağınız nedir?
    Heil Spellcheck

  3. #23
    Dr.MZÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Ekim 2007
    Şehir
    Bursa
    Motosikleti
    Suzuki DL650 + Hero Xpulse 200
    @ umurcan

    O toplantıda temsiliyetin yeterli olmadığı
    Alınan kararşarın çok ucu açık ve temenniden öteye gidemediği söyleniyordu.
    27 Mart'ta yapılmıştı sanırım forumdan takip ettiğim kadarıyla tam bir hayal kırıklığı olmuştu forum sitesinde.
    o vakitten bu yana bir gelişme olmadı bir de
    Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum?
    Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez buyunum.

  4. #24
    Tolme - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Mart 2008
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Yamaha XMAX 400ABS, Motoran Vento 100
    1998-2003 yılları arasında bütün Linux sürümlerini desktop client ve FreeBSD yi de sunucu olarak kullandım ,askerden sonra ise zaman bulamadığım için körelip gittiler,windows arabirimlerin Linux taklidi olan X Windows ara birimler KDE ve Gnome çok değişmiş ve kullanıcı dostu olmuşlardı,özellikle pardus azda olsa etrafta kullanımına rastlamıştım ama Windows 7 ne yazıkki insanların Linux sürümlerine kayışını durdurdu, şimdi yine Linux kernelini kullanan android sistemler cep telefonlarımızda ,tabletlerimizde yerini alıyor ve microsoftu kastırıyor windows8 yarı androide benzeyen Windows tabanlı yapısıyla tamamen uyduruk bir sistem olmuş(eski Windowslara göre daha hızlı çalışıyor ama ara birim bi moka benzemiyor), eğer android gelişimini bu şekilde devam ettirirse 2 sene içinde Microsoft tam android kopyası olacak olan Windows 9 uda çıkarmak zorunda kalır,başlığı sizlerin sayesinde takip edeceğim ...
    İnsanlarıda Para Gibi Işığa Tutun, İçinde "ATATÜRK" Yoksa Sahtedir!!! - "Don't ride faster than your angels can fly"

  5. #25
    umurcan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Haziran 2010
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    MT-07
    Bağlantıdan anladığım kadarıyla bildiğimiz Pardusu, Anka Projesi adı altında Tübitak'tan bağımsız bir şekilde geliştirmeye hevesli bir grup var. Ama siteleri kapalı ve blogları da temmuzdan bu yana hiç birşey paylaşmamış.

    Görüntü itibariyle var olacak dedikleri Pardus, Pardus logoları yapıştırılmış, Türkçe bir Debian'dan öteye gidemeyecek.
    Tam bir devlet işi.
    Heil Spellcheck

  6. #26
    timoti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Mart 2010
    Şehir
    Çorum
    Motosikleti
    Hyosung GV250 idi, Honda VT750 oldu
    Uzun zamandır Ubuntu ve Windows u beraber kullanıyorum. Çok çok da memnunum bu durumdan. Bilgisayarım açılışta hangi işletim sistemini kullanmak istediğimi soruyor. Oyun oynamak istersem Windows u diğer durumlarda Ubuntu yu açıyorum.

    Ubuntu nun son versiyonu yeni başlayanlar için çok uygun, program yüklemek çok kolaylaştırılmış.

    Ben nvidia ekran kartı kullanıyorum. Eğer linux tabanlı bir işletim sistemi kullanacaksanız ati tercih etmenizi öneririm. Nvidia kapalı kaynak sürümünü veriyor ve ekran performansı biraz düşük kalıyor. Tabi bu normal kullanımızı etkilemez merak etmeyin.

    Başınız sıkıştığında size yardım edecek bir sürü site var merak etmeyin.

    Mükemmel bir fotoğraf editörü var.

    Bozulmaz, virüs bulaşmaz. Yüklediğiniz programları güvenli kaynaklardan indirirseniz, hiç korkmayın isteseniz de bozamazsınız.

    Bilgisayarın Windows yüklü kısmına rahatlıkla ulaşırsınız. Windows ta yüklü filmleri izleyebilirsiniz mesela. Ancak Windows asla Ubuntu yu göremez.

    Partition editor diye bir program var ki sabit diskinize takla attırır, harikadır (Ayrıntısını kullanıp görün).

    Sayılacak bir sürü güzel özelliği var Ubuntu nun, mesela sabit diskiniz olmasa da çalışır. Sabit diskiniz yanmış olsa, kavrulmuş olsa da çalışır. Windows gibim oram arıyo güncelim olmadan asla, muayyenim geldi demez çalışır. Bazen ekran hafif kararır çöker gibi yapar ama çökmez çalışır.

    Daha ne deyim kurun gari, kurarken biraz zorlansanız da (özellikle çift sistem kurarken) sona rahat edersiniz çünkü Ubuntu hep çalışır.
    En umutsuz köle, köle olduğunu bilmeyendir.

  7. #27
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    01 Eylül 2009
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Hyosung GV 250
    Öncelikle belirteyim windows fanı ya da linux karşıtı değilim, ayrıca daha önce de belirttiğim gibi bir kaç linux dağıtımı denemiştim bir kaç yıl önce, hatta iş yerimde bir kaç boyunca yıl rip yazılımı sebebiyle yoğun bir şekilde olmasa da kullandım. Manasız Linux Windows tartışması başlamasını da istemiyorum ama amacı sadece bilgisayar kullanmak olan birisinin hali hazırda kullandığı, alıştığı windows varken ve bir şikayeti yokken neden linux'a ihtiyacı olur. Tamam açık kaynak kodlu ücretsiz falan ama açık kaynak kodlu olması geliştirme yapmayacak olan birisi için hiç bir şey ifade etmiyor. Çökmez falan deniliyor, doğrudur iş yerindeki sistemi sanıyorum 2-3 yıl kadar kullandım hiç bir hata vermedi ama bunu yazdığım bilgisayarıma da windows 7'yi 3 yıl önce kurmuştum, ondan önce windows xp yüklüydü ve yaklaşık 5 yıl boyunca kullandım ve hiç çökmedi. Geriye sadece ücretsiz olması avantajı kalıyor. Windows'un ücretli olmasının önemli bir sebebi destek sağlanması. Linux'da herhangi bir sorunla karşılaşıldığında -ki yaygın olmaması sebebiyle basit bir kullanıcı için çok olası bir şey- forumlarda orada burada neyi nasıl yapacağınızı ararsınız ama windows'da bir sorunla karşılaşıldığında verdiğiniz paranın karşılığı olarak telefonla, epostayla ya da online olarak sürekli yardım alabilirsiniz. Ayrıca yaygınlığı sebebiyle driver aramak neyi nasıl yapacağınızı düşünmek ve program uyumluluğu sorgulamak gibi dertleriniz de olmaz. Motosiklet forumunda olduğumuza göre şöyle bir örnek garip sayılmaz herhalde. Mesela bir bmw motosiklet alıyorsunuz bunun için epey yüksek bir miktar ödüyorsunuz ve size bunu açıp kurcalayamazsın sadece benim servislerimde bakım yaptırabilirsin diyor, bir de bu işten az çok anlayan birilerinin toplanıp motosiklet ürettiğini düşünün gayet makul bir fiyata satıyorlar ve bmw ile yakın özelliklere sahip ama al sana servis manueli bu motorda eksik, yanlış bir şeyler olabilir böyle bir şeyle karşılaşırsan ya da arıza yaparsa seni tanımam ya kendin yaparsın ya da anlayan birilerini bulur yaptırırsın diyor. Şimdi kendi motorunu tamir edebilecek, bakım yapabilecek birisi neden bmw'ye o kadar para veriyorsunuz aynısı 1/4 fiyatına var diye düşünebilir ama anlamayan birisi için acaba arıza yapar mı kuşkusu olmaması ve servis desteği aradaki fiyat farkından daha önemlidir.

    Ayrıca linux dağıtımlarındaki açık/eksikler açık kaynak kodlu olduğu için kullanıcılar tarafından belki görülebilir/düzeltilebilir ama windows satışa çıkmadan önce ve sonra yüzlerce kişi tarafından kontrol ediliyor. Bu tabii ki açık olmadığı anlamına gelmiyor ama Linux'un daha güvenli olmasının asıl sebebi windows kadar yaygın olmamasıdır. Linux eğer windows kadar yaygın kullanılan bir işletim sistemi olsaydı windows'dan daha fazla sorun yaşardır.

    Son olarak windows'un korsan kullanılmasına Bill Gates bile Linux kullanıcıları kadar karşı değil. Çünkü korsan kullanımını tamamen engelleseler (yapabileceklerini düşünüyorum) windows'un yaygınlığı az da olsa düşebilir bu da microsft için pek iyi olmaz. Bence tamam bakmıyorum hadi yap der gibiler. Mesela windows 8 yükseltmesini 29 TL'ye yapmaları da yıl sonuna kadar şu kadar windows 8 sattık demek için muhtemelen. Hatta bir süre bu yükseltme olayı korsan windows 7'lerden bile yapılabiliyordu key denetlemesi yoktu, çok fazla duyulunca o açığı kapadılar.

    Şimdi yazdıklarımı bir okudum da bayağı windows fanı gibi yazmışım, microsoft görse tüm ürünlerine bedava lisans verir herhalde.

  8. #28
    umurcan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Haziran 2010
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    MT-07
    Alıntı Slayerrr adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Çökmez falan deniliyor, doğrudur iş yerindeki sistemi sanıyorum 2-3 yıl kadar kullandım hiç bir hata vermedi ama bunu yazdığım bilgisayarıma da windows 7'yi 3 yıl önce kurmuştum, ondan önce windows xp yüklüydü ve yaklaşık 5 yıl boyunca kullandım ve hiç çökmedi. Geriye sadece ücretsiz olması avantajı kalıyor.
    Sadece bedava demek ağır bir indirgeme. Çökme yapmaz dediğiniz win zaman içinde hantallaşır, linuxta benzeri bir durum hiç yaşamadım.

    Alıntı Slayerrr adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Mesela bir bmw motosiklet alıyorsunuz bunun için epey yüksek bir miktar ödüyorsunuz ve size bunu açıp kurcalayamazsın sadece benim servislerimde bakım yaptırabilirsin diyor, bir de bu işten az çok anlayan birilerinin toplanıp motosiklet ürettiğini düşünün gayet makul bir fiyata satıyorlar ve bmw ile yakın özelliklere sahip ama al sana servis manueli bu motorda eksik, yanlış bir şeyler olabilir böyle bir şeyle karşılaşırsan ya da arıza yaparsa seni tanımam ya kendin yaparsın ya da anlayan birilerini bulur yaptırırsın diyor.
    BMW'nin sınıfının lideri olma iddiasındaki motorları ürettiği ayrıntısını es geçmemekte de fayda var. Windows linuxtan iyi değil, en iyi hiç değil Ayrıca windows ne zaman size bir durumda şirket sıfatıyla yardım etti merak ettim.

    Alıntı Slayerrr adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ayrıca linux dağıtımlarındaki açık/eksikler açık kaynak kodlu olduğu için kullanıcılar tarafından belki görülebilir/düzeltilebilir ama windows satışa çıkmadan önce ve sonra yüzlerce kişi tarafından kontrol ediliyor. Bu tabii ki açık olmadığı anlamına gelmiyor ama Linux'un daha güvenli olmasının asıl sebebi windows kadar yaygın olmamasıdır. Linux eğer windows kadar yaygın kullanılan bir işletim sistemi olsaydı windows'dan daha fazla sorun yaşardır.
    Bir o kadar insan aynısını linux için yapıyor, daha fazlasının da yapılmasına izin de veriyor. Yine açık kaynaklı olmasından dolayı kullanıcısı ne kadar fazla olursa olsun asla o kadar fazla sorunu olmayacak. Aksine ilgili insan, şirket sayısı artacağından daha da kaliteli olacaktır linux sürümleri.

    Alıntı Slayerrr adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Son olarak windows'un korsan kullanılmasına Bill Gates bile Linux kullanıcıları kadar karşı değil. Çünkü korsan kullanımını tamamen engelleseler (yapabileceklerini düşünüyorum) windows'un yaygınlığı az da olsa düşebilir bu da microsft için pek iyi olmaz. Bence tamam bakmıyorum hadi yap der gibiler. Mesela windows 8 yükseltmesini 29 TL'ye yapmaları da yıl sonuna kadar şu kadar windows 8 sattık demek için muhtemelen. Hatta bir süre bu yükseltme olayı korsan windows 7'lerden bile yapılabiliyordu key denetlemesi yoktu, çok fazla duyulunca o açığı kapadılar.
    AMA şu çok güzel bir tespit. Aynı zamanda microzırtın ne kadar piyasaya yönelik oynadığını da gösterir.

    Ben de linuxa laf edenin üzerine yürüyen bir ayı gibi göründüm ama gerçekten inandığım birşeyi savunduğum için bu durum. Tecrübeyle de sabit

    Motorcu adam özgürlükten yana olmalı ooolum Gel doğru yolu bul
    Heil Spellcheck

  9. #29

    Üyelik
    01 Nisan 2012
    @Slayerrr
    Söylediğin fiyat en başta yanlış. O belirli tarih aralığında windows 7'li laptop alırsan ödeyeceğin yükseltme bedeli. Şu an windows yüklü bir PC'de yükseltme bedeli 40 dolar. 31 Ocak sonrası bu artacak. Ayrıca önceki windows'a parayı çoktan vermiş oluyorsun, bunlar yükseltme fiyatları. Sıfırdan windows 8 alırsan 100 / 140 dolar. 31 Ocak sonrası 140 / 200 dolar. Kısacası haybeye verilen en az 40 dolar söz konusu.

    Ubuntu'nun windows'tan aşağı kalır hiçbir yanı yok. Arayüz inanılmaz kullanıcı dostu, windows'tan geçen kimse zorlanmaz. Dediğin teknik servis olayı yine doğru değil, çünkü ubuntu'da sorun yaşasan, aynı şekilde cevap verebilecek kullanıcı insan çok. Şu ana kadar hiçbir windows sorunumda resmi kaynaklardan yardım almadım. Temel donanım sürücüleri zaten tam. Sistem güvenliği açısından linux'un güvenli oluşu windows kadar yaygın olmamasıyla alakalı değil, açık kaynak kodlu olmasında yatıyor. Örnek verirsek firefox ve IE güvenlik açığı karşılaştırmasında IE'de yılın 200 küsur günü güvenlik açığı giderilmiyor, firefox içinse maksimum 2 hafta. Linux'ta da durum aynı şekilde oluyor. Microsoft patch yayınlayana kadar linux'la uğraşan binlerce geliştirici sorunu patch'liyor.

    Bana göre Windows'un tek artısı oyunlar ve office. Oyun olarak da Steam'in linux'a çıkacak olması ve indie oyunlar ve bazı AAA oyun yapımcılarının linux sürüm çıkartmalarıyla windows tekeli de ortadan kalkacak. Office konusunda ise microsoft office, libreoffice veya openoffice'i her türlü eziyor, o konuda microsoft çok başarılı .

    Anti windows'çu değilim. Ubuntu ve windows beraber kullanıyorum. Ama Windows'u tutmamın sebebi üstte belirttiğim iki artısı .

  10. #30
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    01 Eylül 2009
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Hyosung GV 250
    Alıntı umurcan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Sadece bedava demek ağır bir indirgeme. Çökme yapmaz dediğiniz win zaman içinde hantallaşır, linuxta benzeri bir durum hiç yaşamadım.
    İşte o windows aslında hiç hantallaşmıyor. Dediğim gibi 5 yıl aynı sistemi kullandım ve tekrar yüklememin sebebi 3 yıldır kullandığım windows 7 içindi. Hiç bir hantallık da hissetmedim. Genel olarak "abi bu çok yavaşladı bi format atalım" 'ın sebebi bir web sayfası açmak için adresi google'a yazan seviyedeki bilgisayar kullanıcısının her gördüğüne tıklaması, gereksiz sistem kaynağı kullanan ve arkaplanda çalışan uygulamalar yüklemesi sebebiyle oluyor.

    Alıntı umurcan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    BMW'nin sınıfının lideri olma iddiasındaki motorları ürettiği ayrıntısını es geçmemekte de fayda var. Windows linuxtan iyi değil, en iyi hiç değil Ayrıca windows ne zaman size bir durumda şirket sıfatıyla yardım etti merak ettim.
    Dediğim gibi driver olsun istediğin programı yüklemek olsun bu açıdan üstün olması bile basit bir kullanıcı için çok önemli bir şey. Ayrıca Microsoft'tan bir kaç kez online yardım aldım. Ayrıca konu sadece microsoft'la sınırlı değil mesela lisanslı Kaspersky kullanıcısıyım, iki kere sorunla karşılaştım ve forumlarda cevap aramak yerine online destek bile değil doğrudan telefonla arayıp sorunumu anlattığımda çok kısa sürede çözdüler.

    Alıntı umurcan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bir o kadar insan aynısını linux için yapıyor, daha fazlasının da yapılmasına izin de veriyor. Yine açık kaynaklı olmasından dolayı kullanıcısı ne kadar fazla olursa olsun asla o kadar fazla sorunu olmayacak. Aksine ilgili insan, şirket sayısı artacağından daha da kaliteli olacaktır linux sürümleri.
    Evet kullanan fazla olursa ilgili sayısı artar ama o kadar çok kullanıcısı olursa şimdiki gibi kullanıcılarının büyük bir bölümü bu işten anlayan kişiler değil de mesela 1000 kullanıcıdan biri anlayan kişiler olur, dolayısıyla çok iyi olmayan destek hepten yetersiz kalır. Ayrıca virüs vs. saldırıları yoğun olarak kullanılan platform windows olduğu için buna yönelik yapılıyor ve açıklar daha kolay ortaya çıkıyor. Linux bu kadar yaygın kullanılsa saldırılar buna yönelik olacağı için daha çok fark edilemeyen açık ortaya çıkacaktır. Dediğin gibi olsa da istediğim zaman destek bulabilsem bile mesela ben iyi kötü motordan anlayan birisiyim ama ücretsiz servis desteği olsa motorda bir sorun olduğunda bana sorup kendin mi yapmaya çalışırsın yoksa benden çok daha deneyimli olduğunu bildiğin servise mi gidersin?

    Alıntı umurcan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Motorcu adam özgürlükten yana olmalı ooolum Gel doğru yolu bul
    Daha önce de dediğim gibi kaynak kodlarının kapalı olması amacı sadece bilgisayar kullanmak olan birisini ilgilendirmiyor. Windows'un da kaynak kodları açık olsa çok büyük bir kullanıcı kitlesi için değişen hiç bir şey olmayacak. Ayrıca kendi adıma cevap verecek olursam kullandığım programlar sebebiyle linux kullanmam mümkün değil.

    Alıntı seigen adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    @Slayerrr
    Söylediğin fiyat en başta yanlış. O belirli tarih aralığında windows 7'li laptop alırsan ödeyeceğin yükseltme bedeli. Şu an windows yüklü bir PC'de yükseltme bedeli 40 dolar. 31 Ocak sonrası bu artacak. Ayrıca önceki windows'a parayı çoktan vermiş oluyorsun, bunlar yükseltme fiyatları. Sıfırdan windows 8 alırsan 100 / 140 dolar. 31 Ocak sonrası 140 / 200 dolar. Kısacası haybeye verilen en az 40 dolar söz konusu.
    Dediğim gibi korsan kullanıcılar, hatta windows 7 yüklü bir bilgisayarı olmayanlar dahi 29 TL'ye yükseltme yapabiliyordu, bunu engellediler ama halen 2 Haziran 2012 sonrasında alınmış bir bilgisayar lisans anahtarıyla 29 TL'ye windows 8 lisansı alınabiliyor. Daha da güzeli her windows 7 lisans anahtarıyla 5 tane 29 TL'lik windows 8 lisansı alınabiliyor. Yani benim 2 Haziran sonrası alınmış bir lisansım yok ama arkadaşımın lisansıyla onun bilgisayarı hariç 4 tane daha lisans alıp kullanabilirim mesela.

    Alıntı seigen adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ubuntu'nun windows'tan aşağı kalır hiçbir yanı yok. Arayüz inanılmaz kullanıcı dostu, windows'tan geçen kimse zorlanmaz. Dediğin teknik servis olayı yine doğru değil, çünkü ubuntu'da sorun yaşasan, aynı şekilde cevap verebilecek kullanıcı insan çok. Şu ana kadar hiçbir windows sorunumda resmi kaynaklardan yardım almadım. Temel donanım sürücüleri zaten tam. Sistem güvenliği açısından linux'un güvenli oluşu windows kadar yaygın olmamasıyla alakalı değil, açık kaynak kodlu olmasında yatıyor. Örnek verirsek firefox ve IE güvenlik açığı karşılaştırmasında IE'de yılın 200 küsur günü güvenlik açığı giderilmiyor, firefox içinse maksimum 2 hafta. Linux'ta da durum aynı şekilde oluyor. Microsoft patch yayınlayana kadar linux'la uğraşan binlerce geliştirici sorunu patch'liyor.
    Bu kısım için zaten yukarıda benzer bir cevap verdim.

    Benim amacım Linux'u tartışmak değil aslında, demek istediğim hali hazırda windows kullanan ve hiç bir şikayeti olmayan basit bilgisayar kullanıcısı neden linux'a geçsin? Linux kötüdür diye demiyorum. Windows'da avantaj olarak saydığım her şey linux'da olsa bile hali hazırda kullanılan işletim sistemini değiştirmek için bir sebebi yok basit bir kullanıcı için. Çoğu kullanıcı bu şartlar sağlansa hatta üzerine para bile verilse sadece alışkanlıklarını değiştirmemek için bile sistemini değiştirmeyebilir.

  11. #31
    umurcan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Haziran 2010
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    MT-07
    Bir yanda projemi aksatıp yazıyorum bak cevabını Değerini bil Slayerrr kazanılacaksın Linux cemiyetine

    VARAN 1
    Alıntı Slayerrr adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    İşte o windows aslında hiç hantallaşmıyor. Dediğim gibi 5 yıl aynı sistemi kullandım ve tekrar yüklememin sebebi 3 yıldır kullandığım windows 7 içindi. Hiç bir hantallık da hissetmedim. Genel olarak "abi bu çok yavaşladı bi format atalım" 'ın sebebi bir web sayfası açmak için adresi google'a yazan seviyedeki bilgisayar kullanıcısının her gördüğüne tıklaması, gereksiz sistem kaynağı kullanan ve arkaplanda çalışan uygulamalar yüklemesi sebebiyle oluyor.
    Valla bu konuda seninle aynı fikirde olmayacak bir sınıf dolusu 4. sınıf öğrencisi bulurum Kasarsam hocasından kantincisine bir fakülteye yükselir o rakam. Windows'un zaman içinde RAM kullanımının arttığı ve bir takım sistem dosyalarının şiştiği bir gerçek. Ha sadece belli programlarla bu süre uzatılabilir ama eninde sonunda olur.

    Alıntı Slayerrr adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Dediğim gibi driver olsun istediğin programı yüklemek olsun bu açıdan üstün olması bile basit bir kullanıcı için çok önemli bir şey. Ayrıca Microsoft'tan bir kaç kez online yardım aldım. Ayrıca konu sadece microsoft'la sınırlı değil mesela lisanslı Kaspersky kullanıcısıyım, iki kere sorunla karşılaştım ve forumlarda cevap aramak yerine online destek bile değil doğrudan telefonla arayıp sorunumu anlattığımda çok kısa sürede çözdüler.
    Bu konuda gelelim Ubuntu'da sürücü yüklemeye. Kendisiyle geliyor açık kaynaklı sürücüler ama "Yok, ben illa ekran kartı şirketinin kendi sürücüsünü kullanacağım." dersen de, kısıtlı sürücüler>(istediğin sürücüyü seç listeden), kur, yeniden başlat dedinmi bitti. Profesyonel yardımı da istersen Canonical böyle bir hizmet veriyor. Winzorta en az 100$ verene kadar masaüstü bilgisayar başına 105$. Kaldı ki az araştırmayla çoğu sorunun ya üstesinden gelinebilir ya da alternatif bir yol bulunabilir.

    Alıntı Slayerrr adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ayrıca virüs vs. saldırıları yoğun olarak kullanılan platform windows olduğu için buna yönelik yapılıyor ve açıklar daha kolay ortaya çıkıyor. Linux bu kadar yaygın kullanılsa saldırılar buna yönelik olacağı için daha çok fark edilemeyen açık ortaya çıkacaktır.
    Öyle bir durumda Linux için yazılan virüsler artacak orası doğru. Linux tarihi virüs görmemiş değil ama. Bir yerde yardımcı bile olur bu durum. Virüs açığı kullanır, iki hafta içinde o açık kapatılır. Kullanıcı-Saldırgan sayısının artmasının Linux için zararlı olacağı bir senaryo benim aklıma gelmiyor ama varsa da çok kısıtlı olacak.

    Alıntı Slayerrr adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Dediğim gibi korsan kullanıcılar, hatta windows 7 yüklü bir bilgisayarı olmayanlar dahi 29 TL'ye yükseltme yapabiliyordu, bunu engellediler ama halen 2 Haziran 2012 sonrasında alınmış bir bilgisayar lisans anahtarıyla 29 TL'ye windows 8 lisansı alınabiliyor. Daha da güzeli her windows 7 lisans anahtarıyla 5 tane 29 TL'lik windows 8 lisansı alınabiliyor. Yani benim 2 Haziran sonrası alınmış bir lisansım yok ama arkadaşımın lisansıyla onun bilgisayarı hariç 4 tane daha lisans alıp kullanabilirim mesela.
    Farkı fiyatı Daha iyisinin sınırsız sayıda olanı bedava. İstersen adresine bile postalıyor adamlar

    Alıntı Slayerrr adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Benim amacım Linux'u tartışmak değil aslında, demek istediğim hali hazırda windows kullanan ve hiç bir şikayeti olmayan basit bilgisayar kullanıcısı neden linux'a geçsin?
    Şu da o paraya araba alırdın diyen 4 tekerci lafı gibi geliyor Gerçekten bir sebep yok ama şu bir gerçek, Linux'ta olan herşey için bunu ben başardım diyebilir bir insan. Komut satırına çalışan bir komut yazıp da sonucunu görmenin tadı ayrı Bunun için profesyonel geliştirici olmaya gerek yok, google kullanmayı bilmek yeterli
    Heil Spellcheck

  12. #32
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    01 Eylül 2009
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Hyosung GV 250
    Alıntı umurcan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bir yanda projemi aksatıp yazıyorum bak cevabını Değerini bil Slayerrr kazanılacaksın Linux cemiyetine
    Daha fazla uzatıp tartışmaya çevirmeyecem, dediğim gibi amacım linux kötü demek değil, basti bir kullanıcı neden kullansın demek sadece. Ayrıca yine dediğim gibi linux kullanmam, kullandığım programlar sebebiyle pek mümkün değil.

    Alıntı umurcan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Şu da o paraya araba alırdın diyen 4 tekerci lafı gibi geliyor Gerçekten bir sebep yok ama şu bir gerçek, Linux'ta olan herşey için bunu ben başardım diyebilir bir insan. Komut satırına çalışan bir komut yazıp da sonucunu görmenin tadı ayrı Bunun için profesyonel geliştirici olmaya gerek yok, google kullanmayı bilmek yeterli
    Bir web sitesine girmek için adres çubuğuna adresi yazmak yerine anasayfası olan google gireceği sitenin adını yazıp giren sadece 62 yaşındaki babam değil Tahmin ettiğinden büyük bir kitlenin bilgisayar kullanım bilgisi bu düzeyde. Bu insanlara neden bilmiyorsun diyemeyiz kimse kullandığı şeyi detaylı bir şekilde bilmek zorunda değil. Mesela bir arabanın bujilerini değiştirmek çok basit ve neredeyse herkesin yapabileceği bir işlemdir ama araba kullanıcılarının çok büyük bir kısmı bujinin nerede olduğunu dahi bilmez, öğrenmeye ihtiyaç duymaz, kimse de bunu nasıl bilmezsin demez. Yani senin benim için çok basit olan bir şey başkası için çok karmaşık ve gereksiz olarak görülebilir.

    Yine tekrar ediyorum benim linux kullanmama imkan pek yok. Zaten burada bahsettiğim de "linux kötü ben kesinlikle kullanmam" değil. Hatta eğer windows ihtiyacım olmasa sadece değişiklik olsun, yeni sürümleri nasılmış diye bile linux kurabilirim. Bahsetmek istediğim sıradan bir bilgisayar kullanıcısının gereksinimi olmadığı, dolayısıyla kullanmak istemeyeceği.

  13. #33
    umurcan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Haziran 2010
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    MT-07
    Tartışma çıkmayacak merak etme zaten O tarafa gittiğini sezdiğim anda haklısın der çekilirim kenara.

    Şimdi buna ne denir bilemiyorum. Burada biraz öncelikler devreye giriyor siz rahatım yerinde gerek yok diyorken ben bir ütopyanın tutması peşindeyim. Çok büyük ihtimalle sizin dediğiniz olacak ama ben elimden geldiğince çok insanı linux kullanıcısı yapmaya çalışacağım.

    O yüzden şimdilik sevgiyle kalın Allah Microzırttan kurtarsın inşallah tez zamanda
    Heil Spellcheck

  14. #34
    Jubaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Kasım 2008
    Şehir
    Amerika,CA
    Alıntı erro adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    süper moderatör olcay;

    ben daha pardus kullanılan kamu kurumuna rastlamadım...olsaydı duyardık

    diğer arkadaşlara da paylaşımları için teşekkür ederim..dağıtım nedir öğrenmiş olduk bu bile pozitif bişey

    ama korsanı olduğu için bahsedilen omiktarda ücretleri ödeyenlerin çok olduğunu düşünmüyorum ev kullanıcıları için...kaldı ki windows 8 in 60-70 lira olduğunu okumuştum sanırım...
    http://www.comparebusinessproducts.c...ght-not-expect

    Bu listeyi bi incelemenizi tavsiye ederim.

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_adopters

    Bu listede isinizi gorur.

    Ayrica milli istihbarat teskilati, TUBITAK ve ASELSAN da gerektiginde Linux/GNU kullaniyor.
    Unix tabanli, yada (Unix le alakasi yok)Linux kernelini kullanan cogu isletim sistemi "daha guvenli".


    Birde Linux sadece kernelin ismi, millet agiz aliskanligi Linux diyor.
    Gercek ismi GNU/Linux bu isletim sisteminin.
    Ubuntu falanda bu isletim sisteminin ustune yazilmis cesitli surumleri/dagitimlari.

    Ayrica guvenli isletim sistemi diye bisey yoktur.
    Guvenlik istiyorsaniz bilgisayarin fisini cekin en guvenlisi o.

    Koskoca e-bay,Sony hack leniyor siz simdi cikipta benim kici kirik desktop bilgisayarimi kimse hack leyemez demeyin.
    Virus de girer,ki daha once yazildi da ama Linux tabanli isletim sistemleri nerdeyse gunluk update edilir bu yuzden 1 saat once calisan bisey 1 saat sonra calismayabilir ve virus dedigin 1 saatte ortaya cikan bi kod olamaz hele ki olay linux tabanli bi isletim sistemi ise imkansiz.

    Hack ornekleri...
    http://alagad.com/2012/08/24/help-my...st-got-hacked/

    http://www.omgubuntu.co.uk/2011/09/s...rg-worry-world

    FreeBSD hack ornegi...(bu isletim sistemi bile hacklandiyse zaten)
    http://thehackernews.com/2012/11/int...o-freebsd.html
    umurcan bunu beğendi.
    We are many...

  15. #35
    umurcan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Haziran 2010
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    MT-07
    Bu konu gittikçe güzelleşiyor yav

    O zaman "Özgür Yazılım" kavramının doğumuna gidelim
    Buyrun.. İlk 45 dakikayı izleseniz zaten ben de geçeyim diye düşünür insan

    Bu arada film herkesi sarmayabilir ama ilgili olanlara tavsiye ederim
    Heil Spellcheck

  16. #36
    remzi_39 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Kasım 2009
    Şehir
    büyük bir köy
    Motosikleti
    Var
    Harika bir konu..
    Ben seneler önce bu Linux la biraz ugrastim..
    Cok sorunlar vardi Treiber (Türkcesi sürücü oluyor sanirim) falan..
    Sonra vazgectim...
    Hayatin icin bir saniyeni harca.
    Hayatini bir saniye icin harcama.

  17. #37
    Süper Moderatör Olcay Avşar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Mayıs 2005
    Şehir
    İstanbul / Çekmeköy
    Motosikleti
    Honda NC 750X
    Başlığı versus yapmayalım lütfen

    Amacımız ilgilenen merak edenlere yardımcı olmak ve bunların yaygınlaşmasını sağlamak.

    Pardus sanırım sadece kurumsal olarak devam edecek yayınlanmaya. Neden acaba?

    Pardus kapanmış artık olmayacakmış bir türkiye gerçeği al işte biz bi şeyi beceremeyiz vs diye serzenişte bunulanlara tek bir lafım var;

    İndirip kurup kullansaydık hep birlikte, aslanlar gibi bir Türk işletim sistemimiz olurdu ve yoluna devam ederdi.

    Sadece korsan windows kullananlar bile korsanlıktan vazgeçip pardus kursaydı çok büyük bir kullanıcı sayısına ulaşırdı ve geri dönüşü olurdu.

    Ben dahil hepimizin suçudur bu.

    E hadi kurmak denemek isteyen yok mu onuda yakalım
    "normal insanlar bir yerden bir yere gitmek için araba kullanırlar, motorcular ise motosiklet kullanmak için bir yerlere giderler"

  18. #38
    emomen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Nisan 2006
    Şehir
    KOCAeli/Gebze
    Motosikleti
    cbr 1100 xx
    Google ve Microsoft tabanlı yazılımlarda black liste düşmeyelim bu başlıktan dolayı : ))

    Şaka bir yana yıllardır şirketin birkaç server'ında Centos kullanmaktayım , hiç sorun çıkarmadı.

    Şahsi notebookumda Ubuntu, extra olarak evdeki masaüstü bilgisayarın sanal işletim sisteminde Pardus mevcut.

    Microsoft'un sorunlarından zırtpırt çökmesinden kurtulmak için iyi bir bahane olabilir.

    Başlık için teşekkürler.
    Bedenimdeki Ruhun ^3^ günlük sahibiysem istedigim gibi yaşarım.

  19. #39
    Süper Moderatör Olcay Avşar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Mayıs 2005
    Şehir
    İstanbul / Çekmeköy
    Motosikleti
    Honda NC 750X
    Ulan ya herkes korsan kullanıyor ya da Halkta para var arkadaşlar
    "normal insanlar bir yerden bir yere gitmek için araba kullanırlar, motorcular ise motosiklet kullanmak için bir yerlere giderler"

  20. #40
    tigermbz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Şubat 2006
    Şehir
    Samsun
    Motosikleti
    Ducati 797
    Alıntı Olcay Avşar adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ulan ya herkes korsan kullanıyor ya da Halkta para var arkadaşlar
    macosx kullananlar var kardeşim

    beOS hakkında malumatı olan var mı?


    REKLAM ALANI
2. sayfa BirinciBirinci 123 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)