Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Önünüzü görmeden gaza basarsanız...

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Geçtiğimiz günlerde, İstanbul'da, Bağdat Caddesi'nde bir motosikletlinin düşüşüne şahit oldum. Aslına bakarsanız önemsiz, küçük bir olaydı.


    Zaten sürücü de hemen kalkıp, devam etti. Ama olayın oluş sebebi açısından, bu satırlarda yeralması gerektiğini düşünüyorum...

    Güzel, güneşli bir sabah, arkadaşımız tennis raketlerini sırt çantasına almış, üzerinde şortu (uygun motosiklet kıyafeti değil ama scooterda bunun önüne geçmek pek mümkün değil anlaşılan!), scootera binmiş, belli ki kulübüne gidip tenis oynayacak... Ayrıca kafasına kask takmayı da ihmal etmemiş! Hava çok güzel, yerler kuru, bir ışıktan dikkatlice sağa sapıyor, virajı döner dönmez uygun yol ve hava şartına güvenerek, biraz daha hızlanmak için gazı açıyor ve aynen yere yapışıyor...

    Kendisi bile ilk anda ne olduğunu anlamıyor, çünkü bahsettiğmiz hız çok yavaş, ortada onu düşürecek hiçbir etken yok. Ben olayı uzaktan görüyorum, o noktaya gelene kadar zaten sürücü ayağa kalkmış, motosikletini düzeltmiş, şaşkın şaşkın etrafına bakıyordu... Sonra da motosiklete atlayıp gitti. Neden düştüğünü belki de o anda anlamadı bile... Düştüğü yere geldiğimde gördüm ki, yolda metal geniş bir kapak var. Kapağın üstü artık ayna gibi parlak bir hal almış. Motosikletli arkadaş da, bu kapağı belli ki görmemiş ve dönerken tam üzerinde gaz vermiş.

    Dikkat şart!..
    Onun olayında bu kaza bir iki sıyrıkla atlatıldı, biraz büyük bir motosiklette ve yüksek hızda sonuçlar daha üzücü olabilirdi. Önünüzdeki yol şartlarını tam anlamıyla görmeden kesinlikle kontrol edemeyeceğiniz süratlere çıkmayın ve hiçbir zamanda viraj sonrasında herşeyin normal olacağına güvenmeyin. Virajın arkasında, çukur, kasis veya bir diğer tehlike sizi bekliyor olabilir...

    Buna benzer, uyarıda bulunmak zorunda hissettiğim bir başka olay da yollarda kullandığımız viraj çizgileri. Son zamanlarda pek çok arkadaşımız, keyifli bir yol güzergahı seçtikten sonra grupça motosiklet gezileri yapıyorlar. Fakat daha önceleri de değindiğim gibi, bu tip gezilerde uyulması gereken kurallar var. Spor motosikletli arkadaşlar, motosikletlerinin ve kendilerinin gerçek performansını denemek istiyorlarsa, bunun için yarış pistlerine gitmeliler. Bütün yarış pistlerimizi, özel antremanlar için de kiralıyabilmek mümkün.

    Ama bu gezilerde gaza gelip birbirinizle kapışmak kazalara yol açabilir. Kural olarak, arkasını bilmediğiniz virajlarda, "kontrollü bir yarış pistiymiş gibi" yarış çizgisi seçemezsiniz. Virajın arkası, yolun doğal akışına göre değil de, tahmin dışı bir şekilde ilerliyor olabilir... Yol bozuk, yolun eğimi farklı ve sizi dışarı doğru atacak şekilde olabilir. Yine, yanlış bir çizgi nedeniyle, karşı yönden gelen bir araçla burun buruna gelme ihtimaliniz de var ki, bahsetmek bile istemediğim sonuçlar doğurabilir!

    Her zaman viraj çizgileriniz konusunda tutucu davranın. Virajı, yoldaki gidiş gelişi ayıran orta çizgiye yakın almayın. Çünkü karşıdan gelen otomobil, o çizginin sizin tarafınızdaki kısmına taşmış şekilde geliyor olabilir. Viraj içi hakimiyeti bakımından motosikletin kaldırabileceği merkezkaç kuvveti, otomobile göre daha azdır. Yani viraja yatmışken yapmak isteyeceğiniz bir manevra, oldukça zordur. Viraja daha girerken güvenli bir çizgi ve sürat seçmelisiniz... Dediğim gibi, içinizdeki heyecanı, pistlerde giderin, maharetlerinizi orada gösterin... Kimbilir, siz de yeni bir Kenan Sofuoğlu olabilirsiniz!.


    Kemal Merkit
    kemal@sportworksgroup.com
    neonxc bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    14 Ocak 2006
    Abi bu konuda mesaj olmaması normal orhun kitabeleri gibi.Araba arkasına takılıp motor taşımaya yarayan romörke ihtiyacım var . Yardım edermisiniz ?

  3. #3
    Donald_Duck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Mayıs 2003
    Şehir
    New York, ABD
    Motosikleti
    BMW R1150GS Adventure
    erdalarslan, bu tur seyleri forumda sor. Yeri burasi degil.

  4. #4
    AKREPAHMET - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Ağustos 2006
    Şehir
    İSTANBUL
    Abi çok Doğru Sölüyorsun.motorum şu Anda Yok Ama Olunca Dikkat Ederim.çok Teşekkürler Yazi Için.
    [I][B][COLOR="Blue"]Ahmet KÖSE[/COLOR][/B][/I]
    [I][B][COLOR="Blue"]05544016341[/COLOR][/B][/I]
    ::tutkuy::

  5. #5

    Üyelik
    26 Haziran 2006
    Şehir
    istanbul bebek
    Motosikleti
    harley davidson night rod special
    verdiği bilgiler için teşekkür ederim her ne kadar motorum hız motoru olmasada bende dikkat ediceğim
    ]

  6. #6
    GÖKSEL... - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Temmuz 2006
    Şehir
    İSTANBUL- KASIMPAŞA- KURTULUŞ- BAKIRKÖY
    Motosikleti
    HYOSUNG GT250
    646 Görüntülenme
    1 Alakasiz Soru
    1 Alakasiz Soruya Cevap
    1 De Normal Msj
    Enteresan
    ###########################################
    Verdiginiz Bilgiler Için Teşekkürler Bu Ve Buna Benzer Mesajlar Gerek Motosiklete Gönül Vermiş Ama Tecrübesi Olmayan Arkadaşlara Gerekse Yillardir Motosiklet Kullanan Ama Malesef Hala Yanliş Kullanan (zaman Zaman Bende Dahil Olmak üzere) Arkadaşlar Içi Faydali Bilgiler Devamini Bekliyoruz.
    Emege Saygilar.

  7. #7
    Gökhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Haziran 2006
    Şehir
    Rize
    Motosikleti
    F 650 GS
    dogru ve güzel bir yazı elinize saglık teşekkkür ederimm...

  8. #8

    Üyelik
    30 Eylül 2006
    Şehir
    istanbul kemerburgaz
    Motosikleti
    HONDA cgl 125
    tebrikler cok güzel düşünmüş sün bunu işşallah motor kullan maya yeni başlayan arkadaşlarda okur onlar için çok faydalı olabilir

  9. #9
    marefb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Haziran 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    1299 Panigale
    o küçük parcayı görmekte biraz sansmı dielim acaba ama yinede dikkatli olunması sart!!

  10. #10
    doganay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2006
    bu tür bilgilerin ehil kişiler tarafından devamlı verilmesinde fayda var.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler