Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Gençleri motokrosa yönlendirmek...

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Biliyorsunuz, yazılarımda Türkiye'de motokros sporunun oldukça geri olduğunu, bunun da, anne-babaların çocuklarını bu spora teşvik etmemelerinden kaynaklandığını vurguluyorum


    Tamam, biraz pahalı bir spor olduğunu kabul ediyorum, ama çoğu kez çocuklarımıza aldığımız gereksiz bir sürü oyuncağa, neredeyse bir kros motosikleti kadar para harcıyoruz. Halbuki motokros hem fiziksel olarak, hem de yarış stratejileri bakımından da insanı zihinsel olarak geliştiren bir spor.
    Ne tesadüftür ki, mahalleden bir komşum, bu konuda takdir edilecek bir adım atarak, oğluna bu konuda destek vermeye başladı ve büyük ihtimalle, çok yakın gelecekte hem ülkemizde, hem de yurtdışında başarılar kazanmaya aday bir motokrosçu kazandırdı. Bundan birkaç yıl önce Cihan Nurcan, kendi hobisini de oğlu Ata ile paylaşmak istedi ve ona bir çocuk motosikleti aldı. Başta motosiklete yalnızca eğlence amaçlı binen küçük Ata'nın, günün birinde kesin bunu spor olarak da yapması gerektiğini düşündüm. Çünkü biniş stili ve gaz açmaktaki cesaretinden etkilenmişti. Görüşümü babasıyla paylaştım.
    Okulunda da çok başarılı bir öğrenci olan Ata, takdirname getirince babası tarafından 65 cc'lik bir KTM'yla ödüllendirildi. Böylece günden itibaren motokrosa adım atan Ata, çok kısa sürede önemli gelişme kaydetti. 65 cc'lik motosikletinin sınırlarını zorlamaya başlayan Ata, 85 cc'lik KTM'ye geçti. Babasının da özverili desteğiyle bir an önce tecrübe kazanmak için Türkiye'den önce Avrupa Şampiyonası'na katılmış. Fakat henüz 85 cc'liğe yeni başladığından, bu yarışta tecrübeli rakiplerinin arasında başarılı olamamış, ama yılmamış.
    İkinci yarış tecrübesini Türkiye'deki Motokros Şampiyonası'na katılarak yaşamış ve bu yarışta 2. olmuş. Daha sonra iki Balkan Şampiyonası'na katılarak tecrübeli rakipleri arasında 11. ve 9. olarak ülkemize bu kategorilerde ilk puanları getirmiş. Ata, Türkiye'deki son yarışta da 2. oldu.
    Ata Nurcan'ın hedefi, üç sene içinde Balkan Şampiyonluğu ve Avrupa'da ilk üç...

    İmkan verilmeli
    Ülkemizde aileler, Ata gibi gençlere imkan verirse, bu sporda kesinlikle dünya klasmanında sporcular yetişir. Bir Kenan Sofuoğlu örneğini gördük... Kenan gerçekten çok zor şartlardan bulunduğu yerlere ulaşmış bir isim.
    Kendisi motosiklete binen kişiler bile, bazen çocuklarına bu sporu aşılamak yönünde neden çekingen davrandıklarını anlamak güç. Tekrar ediyorum, genç yaştan motosikletle büyüyen birinin motosiklet tekniği mükemmel olacak, hazmetmiş olduğu için de, caddelerde gazlamak yerine bunu yarış parkurlarında yapacaktır.
    Tabii yarış parkuru demişken, bu sporun gelişememesinin bir başka sebebi de, motokros parkurlarının azlığıdır. Aslında belde belediyeleri de, bazı devlet arazilerini bu spor için tahsis ederek, motokrosun gelişmesinde öncü olabilirler. Yurtdışında, basket, tenis veya futbol sahaları gibi motokros parkurları var. Bu sayede oradaki her yarışa yüzlerce katılımcı, buradakilereyse Türkiye Şampiyonası'nda dahi katılımcı adedi 30-40'ı geçmiyor.
    Ata gibi, aileleri tarafından desteklenen gençleri, motokros parkurlarında gençleri görmeyi ümit ediyorum.

    Kemal Merkit
    kemal@sportworksgroup.com
    poetcross bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    halukbaris - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Ekim 2005
    Şehir
    ankara
    Motosikleti
    Honda CR250R 62hp lik canavar
    Merhaba arkadasım bu yazını gerçekten baştan sona soluk almadan okudum bu konuda çok haklısın bende motocross cuyum 14yasında XLR125 gibi enduro sayılacak bir modelle basladım ama o motorla bile 16m atlamakta ve bir çok motoru geçmekte fakat düzlükte gaz açamadıgım için geçilmekteydim. Şu anda 16yaşındayım CR250R motorum var ve istedigim her seyi kolayca basara biliyorym bu motorumla henüz profesyonel yarışmaya katılmadım ama yine aynı yarışmacılarla aramızda yaptıgımız yarışlarda gayet başarılı idim tek şikayetim var oda senin anlattıgın konu genç arkadaslarımız çok az hatta benim arkadaslarımın ailesi benim yaptıgım sıradışı sporları duyunca çok korkuyorlar. Ama ben mümkün olabildigince fazla arkadasıma ve onların ailesine bu sporu aşılamaya çalışmaktayım örn: Bizim okuldaki fizik ögretmenimizin ogluda sınıf arkadasımız ve benimle bir kaç kere motora binince çok sevdi ve babası öğretmen maasına ragmen arkadasıma uygun motor bulmaya çalışmak. Umarım kısa zaman içinde bunun gibi örnekler artıcak ve yarışmalarda 20yaş altı sporcuları görücez zaten 25yaşı geçen sporcuların çogu tehlike almayıp atlamıyorlar bile bu yüzdendirki ülkemizdeki motocross yarışmaları çok yavaş geçmektedir. Gençlerin artması dilegi ile senin bu duyarlı tutumuna tüm motocross cular olarak çok tesekkür ederim.

  3. #3
    yarışçı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Mayıs 2006
    Şehir
    çorlu
    Motosikleti
    honda-cg+mz+cbr125+R1
    SİZİ VE ARKADAŞLARINIZI TEKİRDAĞA BEKLERİM HAYROBOLU DİYE BİR

    İLÇEMİZ VAR BİZİM ORADA BELKİ DUYMUŞSUNUZDUR Kİİ BU İŞLE UĞRAŞAN

    DUYMAMASI MÜMKÜN DEĞİL ÇÜNKÜ AVRUPADA BİLE TANINAN BİR PİSTTİR

    BURASI GELİRSENİZ ELİMİZDEN GELEN MİSAFİR PERVERLİĞİ YAPMAK İSTERİZ

    YÜRKİYEDE MOTOCROSS ve TÜM MOTORSİKLET DALLARI İLERLEMESİ

    TEMENNİYLE HOŞÇAKALIN

  4. #4
    motocycleboyreigns - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Şubat 2006
    Motosikleti
    BMW R26-MZ 251-SRAD 750
    Eheh iyiymiş be...Resmen 'tuzu kuru olmak' deyimini çağrıştırdı bu yazı bana.
    Kolpa Adamları

  5. #5
    mete_han - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ağustos 2005
    Şehir
    4.LEVENT & SERENGETI
    Motosikleti
    Melmeket Uşak/Manisa.2020 NC 750 X DCT/2015 CBF150
    Alıntı admin adlı üyeden alıntı

    Halbuki motokros hem fiziksel olarak, hem de yarış stratejileri bakımından da insanı zihinsel olarak geliştiren bir spor.
    Kemal Merkit ağabeye saygım sevgim sonsuzdur...Kendisiyle Parokormanda Motorcular gecesinde tanıştık...fekat yazısının bu bölümüne katılamayacağım..Enduro ve racing motorlar bünyeyi yorar ve vücudu kasar...hiç tavsiye etmem...kullanım rahatlığı yoktur...doğa dağ taş ve bayırada çıksanız motor rahatsız ve kısa devirleriyle sürekli vites isteyerek kullanım tadı vermez görüşündeyim...Kemal ağabeye sponsor desteği olduğu için tuzu kuru demek hoş olmaz...o bir şampiyon ...Ülkemizi başarıyla temsil eden bir Çınar...yaşayan efsane diyebiliriz...
    Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT
    (1992/2020) Köftestar&Pandastar&Banstar

  6. #6
    SmirnouF - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Mayıs 2006
    Şehir
    Tekirdağ - Çerkezköy & Kırklareli - Pınarhisar
    Motosikleti
    ne bulursam gezerim xD
    Alıntı mete_han adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Kemal Merkit ağabeye saygım sevgim sonsuzdur...Kendisiyle Parokormanda Motorcular gecesinde tanıştık...fekat yazısının bu bölümüne katılamayacağım..Enduro ve racing motorlar bünyeyi yorar ve vücudu kasar...hiç tavsiye etmem...kullanım rahatlığı yoktur...doğa dağ taş ve bayırada çıksanız motor rahatsız ve kısa devirleriyle sürekli vites isteyerek kullanım tadı vermez görüşündeyim...Kemal ağabeye sponsor desteği olduğu için tuzu kuru demek hoş olmaz...o bir şampiyon ...Ülkemizi başarıyla temsil eden bir Çınar...yaşayan efsane diyebiliriz...
    mete han abi yanliz bu biraz zevk meselesi.biliyosundur 40-50 metreye ulasarak yere cakilan ve sagini solunu kiran insanlar var.bu insanin zevkine kalmis.
    ayrica Kemal Merkit ile tanismak isterim ve insallah bu yaz onunla taniscam
    Bir Afrika Atasözü; Sular yükselince, balıklar karıncaları yer.Sular çekilince de karıncalar balıkları yer .Kimse bugünkü üstünlügüne ve gücüne güvenmemelidir. Çünkü kimin kimi yiyecegine “suyun akışı" karar verir. - Drift Religion

  7. #7

    Üyelik
    16 Mart 2007
    Bu bahsettiğiniz çocuk 2007 senesinde Balkan Şampiyonasında ilk 3e oynuyor ve desteklerimizi bekliyor.Daha fazla bilgi için www.atanurcan.50megs.com

  8. #8
    C@NSU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Ekim 2006
    Şehir
    İst - bjk
    Motosikleti
    keske enduro olsa..
    scooter a ikna edemedigim aileleri motocrossa ikna etmek kasar biraz...

  9. #9
    worldwideweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Ağustos 2006
    Şehir
    Ankara
    Hertürlü spora teşvik, yardım ve yataklık bende mevcut

  10. #10
    kroscu01 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Mayıs 2007
    Şehir
    Adana
    Motosikleti
    Honda XR400R
    dostum güzel 1konuya parmak basmışsın bende çok meraklıyım bu işe ama yarışlar bütçemi çok aşıyor geçen hafta antalyada yarışa gittik arkadaşlarla tüm paramız bitti benim oğullarımda motokrosçu ama anca kendi çapımızda yarışa onları götüremedim.izlemek isterseniz bu linkten izleyin çocukları.http://www.motosiklet.net/forum/gezi...i-filimli.html

  11. #11
    yucika - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Mart 2006
    Şehir
    Manavgat
    Motosikleti
    BMW R26 "56 model
    İmkanlar kısıtlı tesis yetersiz bu nedenle bu spor dallarında ilerlemek zor biraz.
    Oğlum 4 yaşında ileride isterse motorsporlarında kendisini destekleyeceğim. Ancak konyada bu işi nasıl yapacağız. İstanbuldakileri önü açık ama burda işler zor. İşin maddi yönü bir tarafa ama pist parkur vs. nasıl bulunacak.

  12. #12
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Yapılan yorumlardan anladığım kadarıyla sevgili üyelerimiz ne bu satrıları yazan Kemal Merkit, Ne de yazısında bahsettiği ve daha geçtiğimiz aylarda Balkan şampiyonasında 2. olan Ata Nurcan'ı tanıyorlar.

    Ben müsadenizle tanıştırayım sizleri.
    Ata Nurcan



    Kemal Merkit ise geçen yıl Dakar'da Kutlu Torunlar ile büyük bir başarıya imza atarak ayakta alkışladığımız sporcu abimiz.

    Solda Kemal Merkit


    Bu iki özgürlük savaşçısı bildiğim kadarıyla şu sıralara harıl harıl aşağıdaki organizasyona hazırlanıyorlar.


  13. #13
    e_trkuz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Nisan 2007
    Şehir
    aydın-ısparta-istanbul
    Motosikleti
    Yamaha MT-09
    Kemal abi çok güzel söylemişsin de bu işler çevresi ve destekleyicisi olmayan biri için çok zor. Ben de yıllardır cross motor hayali kuruyorum en sonunda ailemi zor zekat ikna ederek aldım motorumu. Bu sene istanbuldaki enduro yarışlarına katılmak istiyorum fakat lastik , korumalar vs. derken yine para lazım, çevre lazım.. Zor yani . Bazen diyorum değer mi bu kadar sıkıntı çektiğime ama değecek inş.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler