Trafik kazalarının yüzde 25’ine uyku apne sendromu (Uyku nefes duraklaması) olan sürücüler neden oluyor.

DİYARBAKIR - Uyku apne sendromunun uykusuzluk, kalp rahatsızlığı ve yüksek tansiyonunun yanı sıra dikkatsizlik, unutkanlık, sakarlık ve konsantrasyon eksikliğine de neden olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gökhan Kırbaş, “ABD’de bu hastalara sürücü belgesi verilmiyor” dedi.

Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Kırbaş, uyku apne sendromunun diyabet ve astım hastalığından daha fazla görüldüğünü, Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kişide bu hastalığın bulunduğunu söyledi. Çenesi küçük ve geride olan kişilerde daha çok görülen hastalığın kalp krizi ve yüksek tansiyona neden olduğunu bildiren Kırbaş, uyurken apneden çıkamayan bazı hastaların boğularak yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Uykunun en önemli kısmının rüyaların görüldüğü “REM uykusu” adı verilen bölümü olduğunu ve bu uykuyu alamayan kişilerin uykusuz kaldığını belirten Kırbaş, şöyle konuştu:
“Uyku apne sendromu olanlar solunum yetersizliği nedeniyle bu bölümde uyuyamıyor. Solunumları kesildiği için farkında olmadan uyanıpnefes alıyor. Ancak, bu bölümü uyuyamadıkları için uykusuz kalıyorlar.Gecede 12 ile 15 saat uyumalarına rağmen uykusuzdurlar. Bu nedenle gündüzleri her fırsatta uyukluyorlar. Bu hastalar dikkat isteyen işlerde çalışması sakıncalıdır. Trafik kazalarının yüzde 25’ini uyku apne sendromu olan sürücüler yapıyor. Bu hastalar gece uyuyamadıkları için araç kullanırken uyukluyorlar. Uyukladıkları için kazalara neden oluyorlar. ABD’de sürücü belgesi almak isteyen kişi uyku apne sendromukontrolünden geçmek zorundadır. ABD’de bu hastalara sürücü belgesi verilmiyor. Türkiye’de sürücü belgesi almak isteyenlere uyku apne kontrolünden geçme zorunluluğu getirilmelidir. Toraks Derneği, bu talebi yetkililere illetti. Avrupa ülkelerinde de bu yönde çalışmalar var.”

“İKTİDARSIZLĞA NEDEN OLUYOR”
Kırbaş, rahatsızlığın uykusuzluk, kalp rahatsızlığı ve yüksek tansiyonunun yanı sıra dikkatsizlik, unutkanlık, sakarlık ve konsantrasyon eksikliğine de neden olduğunu belirtti. Hastalığın, erkeklerde “Libido Kaybı” (cinsel arzuda azalma) ve iktidarsızlığa neden olduğunu ifade eden Kırbaş, şöyle devam etti:
“Genelde orta yaş erkeklerde ortaya çıktığı için hastalar yaşlanmaya bağlı olarak cinsel arzularında azalma ve iktidarsızlık yaşadıklarını düşünüyorlar. Oysa uyku apne sendromu nedeniyle erkeklikhormonu salgılanmıyor. Bu nedenle hasta cinsel yaşamında sıkıntı yaşıyor. Yapılan tedavinin ardından hastaların cinsel sorunları 1-2 ayiçinde ortadan kalkıyor. Uyku apne sendromu yaşayan çocuklarda büyüme hormonu sağlanmıyor. Bu nedenle çocuğun büyümesi ve zeka düzeyi gelişmiyor. Hastalık kadınlarda ise menepoz döneminden sonra ortaya çıkıyor. Hastalığın 3 önemli sorunu horlama, gündüz aşırı uyuklama ve nefes duraklamasına başka birinin tanıklık etmesidir. Apne sırasında 10 saniye ile 2 dakika arasında hasta nefes alamıyor. Dünyada 4 dakika süren apneler de tespit edilmiştir. Apneden çıkamayan hasta yaşamını kaybediyor.”