Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

YTL’nin izinde 5 bin 371 kilometre...

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Gültekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Haziran 2005
    Motosikleti
    BMW F650FB
     
    Murat Özten (43) “Türkiye’nin en güzel yerleri buraları olmalı” diyerek, bu yıl tedavülden kalkacak kağıt YTL’lerdeki fotoğrafların peşine düştü. Üç hafta önce motosikletiyle Kırklareli’nden yola çıktı. 10 YTL’deki Piri Reis’in Ege haritası, 20 YTL’deki Efes Antik Kenti, 1 YTL’deki Atatürk Barajı, 100 YTL’deki İshakpaşa Sarayı, 50 YTL’deki Kapadokya ve 5 YTL’deki Anıtkabir’i banknotlardaki açılardan bir kez daha fotoğrafladı.

    500 cc’lik Enduro tarzı motosikletiyle 115 saat sürüş yaptı, 215 litre benzin tüketti, 1150 TL harcadı, en büyük iki gölü, nehri, en yüksek dağı gördü. “Bu gezi sayesinde Güneydoğu’nun farklı yüzünü keşfettim, önyargılarım silindi” diyor.

    Motosikletimle çıktığım kısa seyahatlerde, hep Türkiye turu yapmayı düşünürdüm. Bir gün cebimdeki kağıt YTL’lere bakarken, her birinin arkasında Türkiye’nin farklı yerlerinden fotoğraflar olduğunu fark ettim. “Türkiye’nin en güzel yerleri buraları olmalı. Keşke motosikletimle gidebilsem” diye içimden geçti. Kağıt paraların arkasındaki fotoğrafları defalarca inceledim, fotoğrafların çekildiği yerler hakkında araştırma yaptım. Bilgisayarımdaki Türkiye haritasının üzerine paraları yerleştirdim. Aradaki yolları işaretleyince gezimin rotası ortaya çıktı.

    İLK HEDEF PİRİ REİS

    Eczanemi kapatamazdım. Yerime bakacak bir arkadaş ayarlar ayarlamaz, 10 Ağustos sabahı 06.00’da apar topar yola çıktım. İlk hedefim 10 YTL’deki Piri Reis haritasına en benzeyen noktadan Ege kıyılarını fotoğraflamak, geceyi de ablamın Ayvalık yakınlarındaki evinde geçirmekti. Yolu iyi tanıdığım için Çanakkale’ye kadar durmadan sürdüm. Çanakkale’de ziyaret ettiğim arkadaşlarımla rotam hakkında konuştum, fikirlerini aldım. Ayvalık’a doğru yola çıktığımda, haritaya çok benzeyen bir noktadan fotoğraf çektim. İkinci sabah İzmir’e yöneldim. Günün hedefi 20 YTL’deki Efes Antik Kenti’ydi. Tempolu bir sürüşle ulaştım. 20 YTL’deki Celsus Kütüphanesi’ni buldum. Yapı Roma döneminde 115-117 yılları arasında inşa edilmişti. 12 bin 500 kitabıyla çağının en büyük kütüphanelerinden biriydi. Paradaki fotoğrafın çekildiği açıyı da bulduktan sonra, kasketli bir dededen beni elimde parayla fotoğraflamasını istedim. Katarakt nedeniyle gözleri fazla görmese de fotoğraflarımı çekti. Sonrasında tüm günlük sakin bir sürüşle Eğirdir’e ulaştım. Geceyi göl kenarındaki küçük, sessiz bir otelde geçirdim.

    DİKKAT, AİLE VAR!

    Üçüncü gecede İskenderun’a ulaşmayı planlamıştım. Yakıt molası dışında durmadan, 624 kilometreyi geçtim. Karaman’ı geçtikten sonra otoyola çıktım. Benzincilerde kamyon şoförleri için duş kabinleri vardı. Birindeki “Duştan sonra üzerinize bir şey giyin. Dışarıda aileler var” yazısı beni çok güldürdü. İskenderun’da gitarla yemek müziği yapılan bir restorana oturdum. Otel bulma telaşı nedeniyle ne yazık ki yeterince dinleyemedim.

    Sabah erken yola çıkıp Gaziantep üzerinden Şanlıurfa’ya geçtim. Balıklıgöl’ü ziyaret ettikten sonra 1 YTL’deki Atatürk Barajı’na yöneldim. Gün batımını ise Adıyaman’da, Nemrut’un zirvesinden izlemeyi planladım. Atatürk Barajı’nın kapaklarının önünde fotoğraf çektirip oyalanmadan Adıyaman’a geçtim. Nemrut’un zirvesine 6 kilometre kala, 1450 metre irtifadaki bir pansiyona yerleştim. Güneşi Nemrut’un zirvesinden uğurladıktan sonra pansiyona döndüm. Yapının tam ortasından ahlat ağacı yükseliyordu. Sorduğumda, “Meyveleri çok güzeldi. Kesmeye kıyamadık. Evi üzerine yaptık” dediler.

    Sabah, Kahta’dan kalkan Derya feribotuna yetiştim, barajın karşı kıyısına geçtim. Siverek üstünden Hasankeyf’e vardım. Buraya gelmişken Dicle kıyısındaki çardaklarda, bakır kapta buz gibi ayran içmeden, nehrin içine kurulan masada alabalık yemeden edemedim. Restorandakiler Bitlis yolunun bozuk olduğunu söyleyip geceyi Hasankeyf’te geçirmemi tembihledi. İlçenin tek otelinden oda ayarladı. Sıcaktan uyuyamadım. Klimalı bir internet kafede vakit geçirdim. Otelden bahşişle ayarladığım vantilatörün karşısında uyuyakaldım.

    OTOYOLDA SANKİ GÖRÜNMEZ OLDUM

    Sabah erkenden yola çıktığımda, tuhaf bir duyguya kapıldım. Sanki otoyolda görünmez olmuştum. Karşıdan gelen araçlar birbirini solluyor, üzerime geliyordu. Sürekli defans halinde sürerken, kontrol noktasında durduruldum. Polisler Kırklareli’nden geldiğimi duyunca çok şaşırdı. ”O kadar yol gelmişsin, ver bakalım ehliyetin var mı” dedi biri. Meğer motosiklet meraklısıymış. İzin isteyip, bir tur attı. Vedalaşıp, Mardin’e yöneldim. İsmini aldığı Süryanice Kale (Merdo) sözcüğünü çağrıştıran şehirde, merkezdeki İpek Yolu döneminden kalma kervansaray ve hanları gezdim. Mor Gabriel Kilisesi’ne uğrayıp, geceyi Midyat’taki küçük bir otelde geçirdim. /_np/5737/8705737.jpg

    Ertesi gün Bitlis üzerinden Van’a doğru yol aldım. Hedefim 100 YTL’deki İshakpaşa Sarayı’ydı. Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nı görebileceğim noktada mola verdim. Gün sonunda Doğubeyazıt’ın sarp kayalarında kartal yuvasını andıran İshak Paşa Sarayı’na vardım. 99 yılda tamamlanan 116 odalı sarayın, avlularını, camisini, surlarını, divan ve harem salonlarını gezdim. Elimde banknotla sarayın önünde poz verdim. Ağrı’ya dönüşte, bozuk, tenha yolda, batan güneşin görüşümü engellemesi nedeniyle zorlandım. Ağrı plakalı bir otomobil beni durdurdu. Ağrı’ya nasıl gidileceğini sordu. Ön koltuktaki kadının bakışları korkutucuydu. Yağmur atıştırmasına rağmen arkamdaki otomobilden kurtulmak için hızla sürdüm. Bir benzincinin otelinde konaklamaya karar verdim. Ücret 10 TL’ydi. Otelci “Odadaki ikinci yatağı gece başkasına verebilirim” deyince, 20 TL ödedim. Gece boyunca otobüs karşılama mesajlarından uyuyamadım!

    NEVŞEHİRLİNİN TEPKİSİ

    Ertesi gece Şarkışla’da konaklayıp, yolculuğumun sekizinci gününe iki parayı birden sığdırmak üzere yola çıktım. Kapadokya’ya vardığımda 50 YTL’deki görüntünün çift parçalı olduğunu fark ettim. Peribacasını fotoğraflayıp, ikinci parçayı aramaya koyuldum. İki saat sonra ikinci parçanın Uçhisar Kalesi olduğunu anladım. Fotoğrafımı çeken işportacı, ilk kez paraya dikkatle bakıyordu. “Yeni parada da var mı kale” diye sordu. Olmadığını öğrenince “Bozdular güzelim parayı” diye söylenip uzaklaştı.

    Yolculuğumun son ve en önemli fotoğrafını Ankara’da çekecektim. Akşama doğru Ulu Önder Atatürk’ün huzuruna çıktım. Anıtkabir’i 5 YTL ile fotoğrafladığımda sanki dünyanın en mutlu kişisiydim. Tüm kağıt YTL’lerdeki fotoğrafları aynı açılardan çekmiştim. Hava kararmadan Bolu’yu geçip, İzmit’te konaklamak üzere yola çıktığımda feci bir yağmura tutuldum. Bir kamyonet, yavaşlamam için işaret etti. Zor bela durdum. Şoför “İstanbul’a gidiyorum.

    Motosikleti kasaya at, seni götüreyim” dedi. Teşekkür edip yola devam ettim. İzmit’te yağmur kesilmişti. Konaklamaktan vazgeçtim. Gece 01.30’da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne vardığımda, modifiye edilmiş iki otomobilden biri akrobasi yapıyor, diğeri video çekiyordu. Akrobat şoför başka bir araçla aramızdan geçti! Motosikletçiler için İstanbul yollarının benim geçtiğim rotadan çok daha tehlikeli olduğunu düşündüm. Saat 04.00’te yolculuğa başladığım noktaya, eczanemin önüne vardığımda 22 saattir motor üstündeydim. Bu yolculuk sayesinde terörle özdeşleşen Güneydoğu’nun farklı yüzünü keşfettim. Karşılaştığım misafirperverlik önyargılarımı, korkularımı sildi. Yol boyunca “Biz gidersek, belki burada olmaması gerekenler bölgeyi terk eder” diye düşündüm.

    Kaynak: Hürriyet
    Ülkemde hiçbir iyilik cezasız kalmaz.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Gültekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Haziran 2005
    Motosikleti
    BMW F650FB
    Kimseyi ilgilendirmemiş bu haber.
    Ülkemde hiçbir iyilik cezasız kalmaz.

  3. #3
    yak88 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Ağustos 2008
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha Ybr 125 City Honda Cbr 500 r
    Macera diye buna derim ben

  4. #4
    mete_han - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ağustos 2005
    Şehir
    4.LEVENT & SERENGETI
    Motosikleti
    Melmeket Uşak/Manisa.2020 NC 750 X DCT/2015 CBF150
    Alıntı Gültekin adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Kimseyi ilgilendirmemiş bu haber.
    kimin açtığıylada alakalı...
    Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT
    (1992/2020) Köftestar&Pandastar&Banstar

  5. #5

    Üyelik
    16 Eylül 2008
    Şehir
    şimdilik ankara
    Motosikleti
    mondial 125zn gitti tiger250 geldi.
    macera çok güzel hatta olağanüstü ama bir sorun var.piri reisinin haritası egeyi değil atlas okyanusunu gösteriyordu.
    2 teker tek ruh tek yol.

  6. #6
    snaken - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Haziran 2009
    Şehir
    ataşehir
    Motosikleti
    mondial zc
    parasal durumda güzel demekki gezebiliyor iyi fikir ama yinede
    OTOBÜSCÜ DEYİLİZKİ HOSTESİMİZ OLSUN

  7. #7
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Alıntı Gültekin adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Kimseyi ilgilendirmemiş bu haber.
    Hocam biz kirk yildir o paranin pesinde oldugumuzdan 5bin km ilginç gelmemis olabilir.

    Gormedik hocam basligi.
    Su an okumus da degilim zaten.
    Sakin kafayla bir degerlendiririz sonra.
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

  8. #8
    tigermbz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Şubat 2006
    Şehir
    Samsun
    Motosikleti
    Ducati 797
    para bu eczacilarda var

  9. #9
    askon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Şubat 2009
    Şehir
    istanbul-gaziosman paşa
    Motosikleti
    pıoneer 200cc 2007
    :
    Alıntı coq adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hocam biz kirk yildir o paranin pesinde oldugumuzdan 5bin km ilginç gelmemis olabilir.

    Gormedik hocam basligi.
    Su an okumus da degilim zaten.
    Sakin kafayla bir degerlendiririz sonra.

    bende yeni gördüm başlığı ama ıyı fıkır ALLAHTAN avrupa bırliğine gırmedık yoksa arkadaş butun paraları dolaşırdı herhalde

  10. #10
    CBR- KADİR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Aralık 2008
    Şehir
    istanbul - beykoz
    Motosikleti
    honda cbr 125r repsol idi..
    süper bi fikir anlamsız bir gezi olmamış en azından....tebrikler..
    motorumla hayatımı çeyrek mil yaşıyorum

  11. #11
    Silverwing - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Mayıs 2009
    Enteresan bir fikirmiş. Başlığı görünce niyeyse aklıma benzin fiyatlarını protesto ve MT'nin tişörtü geldi. Bu gezide kaç YTL benzin harcanmış acaba?

  12. #12
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Simdi okudum sakin kafayla.
    Alelacele yazilmis gibi geldi rapor.
    Muhtemelen geziyi yapan arkadasin bir blogu falan vardir.
    Sanirim detaylari oraya saklamis.
    Resimleride gorsek iyi olacakti.
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

  13. #13
    Unique693 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Kasım 2008
    Şehir
    Bolu
    Motosikleti
    CBR 600F4İ
    Bu adam bence bunu bahane etmiş paso geziyo :D
    HONDA

  14. #14

    Üyelik
    12 Ocak 2008
    Şehir
    mardin
    Motosikleti
    CBF 150
    Harika bir gezi yapmış arkadaş..fikirde çok güzel..
    hayat bir sınavsa adımı yazar giderim.

  15. #15
    bur-k@ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2006
    Şehir
    izmir-ankara- kısa süre istanbul :)
    Motosikleti
    cbr 125 pert oldu :(
    motordelisinde topik açıp tüm fotoğrafları yayınlamıştı...
    ÖĞRENMEDEN,ÇALIŞMADAN,YORULMADAN,RAHAT YAŞAMANIN YOLLARINI ARAMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİREN MİLLETLER;ÖNCE HAYSİYETLERİNİ, SONRA HÜRRİYETLERİNİ,SONRA İSTİKLALLERİNİ,KAYBETMEYE MAHKUMDURLAR. K.ATATÜRK

  16. #16
    azgurbuz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Eylül 2007
    Şehir
    Adana
    Motosikleti
    Bianchi 21 Vites
    Gezi yapmak için orjinal bir fikri

    Düşündüm de, YTL'deki tüm figürleri zaman içinde ben de görmüşüm


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler