shell 100 oktan ve hyosung 250 gtr

Arkadaşlar epeyden beri 250 gtr ıma 100 oktan koymak istiyordum arabamı uçuruyordu şimdide motorumda denedim süper ya gazı açar açmaz fırlıyor 250cc. ye bunu yapabiliyorsa daha yüksek cc.lere kimbilir ne yapar

Arkadaşım yüksek oktan motora iyi gelmez bilinenin aksine düşük oktanlı benzin daha cabuk yanar yani yanma gücü daha fazladır..
Özetlemek gerekirse 95 oktan benzin 100 oktan benzinden daha rahat yanar ve 95 oktan benzinle motorun daha seri olur..

Arkadaşım yüksek oktan motora iyi gelmez bilinenin aksine düşük oktanlı benzin daha cabuk yanar yani yanma gücü daha fazladır..
Özetlemek gerekirse 95 oktan benzin 100 oktan benzinden daha rahat yanar ve 95 oktan benzinle motorun daha seri olur..
valla hocam o kadarını bilmem ben sadece gördüğümü söyledim belkide psikolojik olarak etkilendim)))

valla hocam o kadarını bilmem ben sadece gördüğümü söyledim belkide psikolojik olarak etkilendim)))

Bak bu olabilir işte :p
Bence kullanma kitapçığında yazanın dısına cıkma
Ama yuksek oktanlarada daha fazla para vermek saçmalık gibi geliyor bana

Bu konuda daha detaylı teknik bilgi sahibi arkadaş yok mu?Neden 95 neden 97 oktan...

Arkadaşlar o 97 oktan 100 oktan dediğiniz benzine verilen adlar değildir. Genel kanı bu yönde olsada 97 oktan yada 100 oktan yani oktan kavramı benzinin yanma değeridir. Yani 95 oktan benzinin yanma değeri 95 97 oktanın yanma değeri 97 100 oktanında yanma değeri 100 oktandır. Yani 100 oktan alan bir insanın performans hissetmesi normaldir çünkü benzinin yanma değeri daha yüksek olduğu için daha zengin bir karışım ve daha yüksek bir yanma gücü elde edilmiş olurki bu da performansın artmasına sebep verir zaten adı üstünde performans yakıtı. Şöyle düşünün biri odun kömürü yanma sayısı az diğeri yumurta yada kok kömür yanma sayısı daha fazla sobaya attığınızda aynı miktarda kömürü kok yada yumurta kömürün odayı daha fazla ısıttığını görürsünüz bunun sebebide yanma sayısının fazlalığıdır. Aslında aynı miktarda kömür atılmıştır. Ama ortaya çıkan enerji daha da kuvvetlidir. Yani performans yakıtı kullanan araçlarda performans daha iyi olur. Zaten performans yakıtlarının amacı 200 km maks. sürati olan araca 220 km yaptırmak değildir. Performans diyince herkes bu şekilde algılar ama ana amaç ara hızlanmalardaki ivmelenmenin kalkışlardaki performansın arttırılması daha iyi verim alınmasıdır. Kısacası performans yakıtları yararlıdır diyebiliriz. Ama parasal açıdan aynı şeyi diyemeyeceğim :) İyi Akşamlar.

Arkadaşlar o 97 oktan 100 oktan dediğiniz benzine verilen adlar değildir. Genel kanı bu yönde olsada 97 oktan yada 100 oktan yani oktan kavramı benzinin yanma değeridir. Yani 95 oktan benzinin yanma değeri 95 97 oktanın yanma değeri 97 100 oktanında yanma değeri 100 oktandır. Yani 100 oktan alan bir insanın performans hissetmesi normaldir çünkü benzinin yanma değeri daha yüksek olduğu için daha zengin bir karışım ve daha yüksek bir yanma gücü elde edilmiş olurki bu da performansın artmasına sebep verir zaten adı üstünde performans yakıtı. Şöyle düşünün biri odun kömürü yanma sayısı az diğeri yumurta yada kok kömür yanma sayısı daha fazla sobaya attığınızda aynı miktarda kömürü kok yada yumurta kömürün odayı daha fazla ısıttığını görürsünüz bunun sebebide yanma sayısının fazlalığıdır. Aslında aynı miktarda kömür atılmıştır. Ama ortaya çıkan enerji daha da kuvvetlidir. Yani performans yakıtı kullanan araçlarda performans daha iyi olur. Zaten performans yakıtlarının amacı 200 km maks. sürati olan araca 220 km yaptırmak değildir. Performans diyince herkes bu şekilde algılar ama ana amaç ara hızlanmalardaki ivmelenmenin kalkışlardaki performansın arttırılması daha iyi verim alınmasıdır. Kısacası performans yakıtları yararlıdır diyebiliriz. Ama parasal açıdan aynı şeyi diyemeyeceğim :) İyi Akşamlar.

Yanlış bilgi arkadaşım..
97 oktan benzinin yanma oranı 100 oktan benzinden daha fazladır..

Dostum 7 yıldır akaryakıt sektöründe çalışıyorum bence iyice bir araştır derim sana. Benim bu konularla ilgili aldığım eğitim 15 yıllık okul hayatımdan daha fazla belki ukalalık gibi algılayacaksın ama bunlar eğitimle sabit bilgiler.Bu olayın kimyası ve işleyişi bu şekilde zaten. Nasılki su 100 derece kaynıyorsa bu sabit bir veri ise buda onun gibi bir durum ve bu duruma verilen adlandırmadır. Saygılar

Son düzenleme:
ben sürekli akpet 98 kullanıyorum 95 kullandığım zaman süratte düşüş oluyor shell den hiç performans alamadım opeti hiç denemedim daha petrol ofiside iyiydi ama ençok akpetten performans aldım

yüksek oktan benzin performans arabalarında işe yarar mesela golf gtida 7hp subaru da 15hp gibi bi artı güc saglar fakat 1.4 bi arabada 1 beygir bile alamazsınız hic bi işe yaramaz..
artık motora uyarlamasınıda siz yapın :)

Atıyorsun. İkisi de aynı kaloriyi verir. Sadece patlama hızları farklıdır. 97 oktan benzin daha yavaş patlar. Forumu araştırırsan detaylı bilgi bulabilirsin. Mesela:

"Oktan oranı yüksek benzinler sıkıştırma oranı yüksek motorlarda erken patlamayı önlerler. Biliyorsunuz akaryakıtlar sıkıştırıldıklarında ısınırlar ve belli ısıdan sonra da kendi kendilerine patlarlar. Dizel motorlar yüksek sıkıştırma oranına sahiptirler ve yakıt kendisi alev alır, bunlarda buji bulunmaz. Benzin de yeterince sıkıştırılırsa kendisi patlar. Yüksek sıkıştırma oranına sahip motorlarda benzinin yüksek basınçla kendiliğinden patlamasını önlemek için yüksek oktanlı benzin kullanırlar, böylece motordaki vuruntuları en aza indirirler. Yüksek oktanlı benzinin tek özelliği daha yavaş yanmasıdır. Yoksa verimi ve temizliği vs 95 oktanla hemen hemen aynıdır. Motorunuz 12/1 den daha fazla bir sıkıştırma oranına sahipse 97, daha azsa 95 kullanmalısınız."

öyle olmasına öylede parası_?:)

oktan sayısı=sıkıştırılmaya gösterdiği direnç
oktan sayısı ne kadar yüksekse o kadar çok sıkıştırılabilir.bununla doğru orantılı olarak ne kadar çok sıkışırsa o kadar çok ısınır ve yandığı zaman az sıkıştırılıp az ısınan yakıttan fazla enerji açığa çıkarır.ancak motorlarda sıkıştırma oranı değişken değil sabittir.bu yüzden motorunuz hangi yakıta uygunsa onu kullanmalısınız,aksi taktirde ya performans düşer,titreşimli çalışma ve vuruntu artar,ya da motorunuzu eskisinden daha hızlı yıpratmaya başlarsınız.

Rigel arkadaşım atıyosun diyosun ama motorun performansını en büyük düşmanı vuruntu değilmidir vuruntu kısaca kontrolsüz yanma olarak tanımlanabilir. Benzin yapısı gereği çok kolay tutuşabilir. Bujinin amacı, sıkışma sonucu artan sıcaklığa bağlı benzin hava karışımı kendi kendine yanmadan önce ateşlemeyi başlatarak yanmayı kontrol altına almaktır.

Motorlardan daha yüksek verim alabilmenin en önemli çözümlerinden bir tanesi, kompresyon oranını artırarak operasyon sıcaklığını yukarı taşımak ve ayni hacimli motordan daha yüksek verim elde etmektir.Yüksek kompresyon oranı, yüksek sıcaklık, kendi kendine tutuşma olasılığını gündeme getireceği için, yakıtın kimyasal yapısında iyileştirmeye gidilerek, kolayca tutuşum eğilimi daha az olan hidrokarbonların oranı artırılır ve bu da oktan cinsinden ifade edilir.

Özet olarak, kompresyon oranı yüksek ve verim arattırmak üzere tasarlanmış modern motorlar, yüksek oktanlı benzinlere ihtiyaç duyarlar diyebilriz peki bu vuruntunun zararları nelerdir.

1- Yanma hızı ve basınçların çok yükselmesi nedeniyle, piston ve yataklar üzerine inen darbeler bu elemanların malzemelerinin yorulmasına neden olur.

2- Ani basınç yükselmesi ile meydana gelen basınç dalgaları titreşimlere neden olur. Bu titreşimler ısı kayıpları ve yakıt sar. yatını arttırarak verim ve gücü düşürür.

3- Sıcaklıkların artması, motorun daha fazla ısınmasına neden olur ki bu da vuruntuyu daha fazla şiddetlendirir. Bu ve buna benzer daha birçok zararlara neden olan vuruntu olayını önleyebilmek için, ilk olarak, kullanılan yakıtın kendi kendine tutuşma yeteneğini düşürülmesi sağlanmalıdır. Böylece yakıtın vuruntuya direnci arttırılır. Bu nedenle, ilk çözüm olarak, benzinin vuruntuya daha çok dirençli hidrokarbonlardan teşkil etmeye çalışmak olacaktır. Teşkil edilen benzinin vuruntuya direnci “Oktan Sayısı” denilen bir değer ile anlaşılır. Oktan Ölçümü Benzinlerin vuruntuya karşı dirençleri hakkında . kir veren ‘oktan sayısı’ değerleri, sıkıştırma oranı değiştirilebilen ve vuruntu değeri elektrikle ölçülen bir benzin motoru (C.F.R-Cooperative Fuel Research Motor) ile saptanır. C.F.R motoru ile yapılan deneyde, oktan sayısı ‘100’ olarak kabul edilen izo-oktan ile ‘0’ olarak kabul edilen normal heptan yakıtları referans yakıt olarak kullanılır. Oktan sayısı saptanacak benzinin işlenişi şu şekildedir.

1- C.F.R motoru yakıt deposuna doldurulur

2- Yakıtın motora giriş sıcaklığı ile motor devir adedi,kullanılacak yöntemlere göre belirli değerlerde sabitleştirilir, motordan vuruntuyu haber veren darbe sesleri gelinceye kadar sıkıştırma oranı arttırılır.

3- Oluşan vuruntunun miktarı nokmetre (knockmeter) ile saptanır ve yakıt deposu boşaltılır.

4- Bundan sonra depoya, muayyen yüzdeler dahilinde izo-oktan ile heptan doldurulur. Daha önce saptanmış devir sayısı, giriş sıcaklığı ve sıkıştırma oranı değiştirilmeksizin aynı vuruntuyu meydana getirecek şekilde, izo-oktan ile heptan yüzdeleri değiştirilmek suretiyle deney tekrar edilir.İlk bulunan vuruntuya eşit bir değer ortaya koyan deneyde kullanılmış olan izo-oktan yüzdesi, deney benzinin oktan sayısını verir. Örneğin, aynı vuruntuyu elde edebilmek için %95 oranında izo-oktan kullanılmış ise, deney benzinin Oktan Sayısı 95’dir.
- 98-100 Oktanlı benzinin 95 Oktanlı benzine göre en büyük avantajı, daha yüksek Oktan Sayısına sahip olması nedeniyle motorun çalışması sırasında oluşabilecek vuruntuya karşı direncini arttırmaktadır. Bu da 98-100 Oktan Benzin kullanan bir aracın daha sessiz çalışmasını sağlar.Titreşimsiz çalışan bir motorun performansı da paralel olarak artmakta ve en yüksek verim elde edilmektedir. Bu sayede motor ekipmanlarının ömrünü uzatmaktadır.

2- 98-100 Oktanlı benzin,sahip olduğu yüksek oktan sayesinde, yakıtın birkaç noktada kendi kendine tutuşmasını önleyip düzensiz basınç dalgalanmalarının önüne geçer. Bu nedenle yanma, belki biraz daha yavaş ama en yüksek verimde gerçekleşir. Böylece motordan maksimum güç ve ivmelenme elde edilmesini sağlayarak motor üreticisinin belirttiği değerlere ulaşmasını sağlar.

3- 98-100 Oktan benzin, motordaki yanmanın en verimli şekilde gerçekleşmesini sağladığı için, egzoz gaz sıcaklıklarının da düşmesine neden olur. Bu da katalitik konvertör ömürlerinin uzamasını sağlar. Bu sayede egzoz emisyonlarında da ciddi bir iyileşme sağlanmaktadır.

4- Yüksek oktana göre tasarlanmış (98-100 oktan gibi) ve vuruntu sensörü içeren araçlarda, yüksek oktan, hava-yakıt karışımının yanma verimini arttırdığı için hem güç artışı sağlar hem de egzoz emisyonlarının insan ve çevre sağlığı açısından daha uygun olmasını (NOX’leri azaltır) sağlar. Turbocharged ve vuruntu sensörü olan araçlarda yüksek oktanlı (98-100 oktan) yakıtın %6’lara varan güç kazancı yarattığı tespit edilmiştir.Vuruntu yapan araçlarda ise hava/yakıt karışımının yanmaya başlangıç zamanını (ignition time), gecikmeyi önleyerek ve optimize ederek vuruntuyu ortadan kaldırır. Benzinde oktanın yükseltilmesi, üreticilerinin yüksek sıkıştırma(hava/yakıt karışımını) oranı ile daha yüksek performanslı motor dizayn edebilmelerine ve dolayısıyla daha fazla güç kazanılmasına,yakıt ekonomisi sağlanmasına ve egsoz emisyonlarının iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Çok sıktıysam özür dilerim ama dedim ya fark maks. hızlarda değil alınan verimdedir. Ama sonuçta herkes kesesine göre hareket eder. Ayrıca bir motordan sadece gerekli olan istenilen verimi almak için kitapçığında yazan benzini almak yeterlidir. Hepinize İyi akşamlar.

benim bildiğim kadarıyla 97 oktan 100 oktan benzin aldığınızda performans artar dogrudur ama bu benzinler 95 oktana ğöre daha incedir yanma dereceleri daha yüksektir uzun vadede motorunuza zarar verebilir motorunuz eskiyse hiç tavsiye etmem arkadaşın eski bir motoru vardı bir kac ğün 97 oktan kullandı performansından da gayet memnundu fakat bir hafta sonra motor indirdik beraber

Çok güzel izah etmişsiniz. Ancak sıkıştırma oranıyla performansın ilgisini anlamamışsınız. Performans sadece silindir içine birim zamanda giren yakıt/hava karışımı miktarıyla ilgilidir. Bu miktar atmosferik motorlarda ancak devir sayısını arttırmakla mümkündür (devir sayısı x silindire bir emişte girebilen karışım miktarı/zaman=güç). Kompresör, turbo gibi zorla besleme sistemlerinde ise ne kadar yüksek basınçlara çıkabilirseniz o kadar güç elde edebilirsiniz (tabii mekanik parçaların gerilim ve ısı direnç sınırları içinde). Sıkıştırma arttıkça yakıt/hava karışımı daha küçük bir hacimde buluşup daha etkili (fizikteki iş anlamında daha randımanlı) ve daha güçlü patlamalar elde edilebilir. Ama değişen oktan sayısı ile sadece vuruntuların (detonation veya pinging) sayısı değişir, yoksa elde edilen nihai güç değil.

benim bildiğim kadarıyla 97 oktan 100 oktan benzin aldığınızda performans artar dogrudur ama bu benzinler 95 oktana ğöre daha incedir yanma dereceleri daha yüksektir uzun vadede motorunuza zarar verebilir motorunuz eskiyse hiç tavsiye etmem arkadaşın eski bir motoru vardı bir kac ğün 97 oktan kullandı performansından da gayet memnundu fakat bir hafta sonra motor indirdik beraber

"..doğrudur" derken ? Zaten bunu konuşuyoruz değil mi?

Son düzenleme:
Berkant Abi, 12,2/1 sıkıştırma oranına sahip bir motosiklete sürekli 95 oktan kullanılsa çok büyük bir zararı var mı?

Bu oktan konusunu iyice anladım orada bir sorun yok fakat reçeteyi 12/1 üstü=95oktan üstü şeklinde yazmak kesin doğru mudur? Yoksa üç aşağı beş yukarı söylenmiş bir söz müdür? Eğer üç aşağı beş yukarı ise kesinlikle kullanma klavuzuna mı güvenilmelidir? Teşekkürler...

Soru biraz gazetelerdeki sağlık köşesi sorulanlara benzedi ama ne yapayım demekki bu tarz soru olunca böyle çıkıyormuş, e karşımda da bir doktor var. Soru bile etkilendi bu durmdan... :)

ya arkadaşlar kavga etmeyin:bounce: ulen ne topic açmışım be tartışma konusu oldu:queen: valla arkadaşlar 100 oktan kullanan olarak ben bir performans hissettim azmı yakar çokmu yakar 95 mi yararlı 100 mü yararlı bilemem sadece arabamda hissettiğim performansı motorumdada deneyeyim dedim memnun kaldım yada şöyle diyeyim bazen motorlarda devir düşüklüğünden motor pır pır yapar o pır pırın kesildiğini hissettim.

ya arkadaşlar kavga etmeyin:bounce: ulen ne topic açmışım be tartışma konusu oldu:queen: valla arkadaşlar 100 oktan kullanan olarak ben bir performans hissettim azmı yakar çokmu yakar 95 mi yararlı 100 mü yararlı bilemem sadece arabamda hissettiğim performansı motorumdada deneyeyim dedim memnun kaldım yada şöyle diyeyim bazen motorlarda devir düşüklüğünden motor pır pır yapar o pır pırın kesildiğini hissettim.

Bence aşağıdaki linki bir inceleyin.Sağolsun arkadaş çok iyi anlatmış.Mantıklı bence.

http://www.motosiklet.net/forum/fay...lesinin-aciklamasi-kendinizi-kandirmayin.html

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar