Motosiklet sevdalıları ayaklanıyor / Ayşe Şule BİLGİÇ

Admin
Yönetici
Motosikleti
Yamaha MT-09 Tracer
Motosiklet sevdalıları ayaklanıyor / Ayşe Şule BİLGİÇ

[BOS]
ayse8tx.jpg
Motosiklet sevdalıları ayaklanıyor Bu aralar inanılmaz kazalar peş peşe olmaya başlayıp sayısız motosiklet sevdalısı hayatını kaybedince artık motosiklet derneklerinde kazanlar kaynamaya başladı. İlk olarak Motosiklet Endüstrisi Derneği’nden (MOTED) geldi. Hemen sonra Türkiye Motosiklet Federasyonu da tasarı aşamasındaki Trafik Kanunu’na çeşitli öneriler sunan bir duyuru yayınladı.

Peşine gelen pek çok derneğin kampanyaları ile bu ay hiç görülmemiş ölçüde bir "Toplumsal motosiklet bilincini artırma hareketi" startı verildi izlenimi doğdu bende. Hepimizin omzuna düşen sorumluluktan pay alması gerekiyor. Öneri ve fikirleriniz için bana yazın, çorbaya her motosiklet sevdalısı ne kadar katkıda bulunabiliyor görelim. Yoksa yakında Fransa’daki ’Kızgın Motorcular Grubu’ gibi eylemler yapmamız mı gerekecek? Hadi pamuk eller klavyeye...

MOTED BASIN DUYURUSU

"Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok sebep nedeniyle ölümle sonuçlanan trafik kazaları meydana gelmektedir, motosikletin de trafikte yer alan bir araç olması nedeniyle motosiklet kazaları da hali ile meydana gelmektedir. Modern toplumlar ölümle sonuçlanan trafik kazalarını ve can kaybını önlemek için sürekli yöntem geliştirmekte ve önlem almaktadırlar. İnsan hayatı hiçbir şeyden daha önemli olamaz. Ancak ülkemizdeki genelde yürütülen mantık-önümüzdeki sorunlara kalıcı çözümler getirmek ve bu sorunları ortadan kaldırmaya yönelik yöntem geliştirmek, önlem almak yerine - her nedense sebepleri düşünülmeden ve en basit şekli ile saptırılarak azami tepki çekecek şekilde görüntülenmekte ve yansıtılmaktadır. Bu haber iletme şekli en basit, en kolay ve ulaşılmak istenen okuyucu kitlesine doğrudan etki edecek biçimde tasarlanmaktadır.

Motosiklet tehlikeli bir araç değildir, insanı ve trafiği rahatlatan modern ve medeni bir alternatiftir. Sürücüsüne motosiklet kullanmayı tehlikeli hale getiren ise genel trafik eğitim eksikliği ve trafik bilinçsizliğidir. Tehlikeyi katmerli halde arttıran bir başka konu ise yollarımızın alt yapısında motosikletin emniyetli sürüşüne etki edecek konuların bilinmemesi, dolayısı ile motosikletlerin umursanmaması ve sonuç itibarı ile araç trafiğinde motosiklet varlığının "yok" sayılmasıdır. Motosiklet eğitim ve bilincinin esasında tüm kesimlerdeki "alt yapıdan" başlatılması gerektiğini böylece söylemek mümkündür.

İstanbul da son meydana gelen kazada, son derece eğitimli, motosiklet ileri sürüş tekniklerini öğrenmiş, başında kaskı ve bütün korumalı giysileri ile birlikte motosiklet kullanan bir arkadaşımız ne yazık ki trafik cehaletine kurban gitmiştir. Bir taksi çarpıp, düşürüp bacağını kırmış, diğer bir taksi üzerinden geçerek öldürmüştür. Şimdi tehlikeli olan motosiklet ve motosikleti kullanan mıdır? Yoksa milyarlarca lira ile plaka ticareti yapanların direksiyona oturttuğu eğitimsiz ve bilinçsiz sürücüler midir?

Türkiye de motosiklete bakış açısını değiştirecek bir eğitim kampanyasına ihtiyacımız var, bu kampanya Trafik yasalarından, ehliyet sınavlarında motosiklet ile ilgili bilgilendirici soruların sorulmasına, okullardaki trafik eğitiminden, sürücü kurslarındaki eğitime, ve motosiklete karşı işlenen trafik suçlarındaki cezaların arttırılmasına, Karayollarında yol standartlarının, bariyerlerin, tarifelerin motosiklete uygun hale getirilmesine kadar bir sürü kurum ve kuruluşu kapsamaktadır.

YASA BİR TÜRLÜ ÇIKMIYOR

Bu konuda motosikletçiler olarak yıllardır çok çaba harcadık ama ne yazık ki yetmiyor, yetmiyor, yetmiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Trafik Daire Başkanlığı bürokratları ile defalarca görüştük, konuyu bilen ve çözümü kolaylaştıran bir anlayışa sahipler, Trafik yasa taslağına motosikletle ilgili olması gereken düzenlemeler girdi, TBMM Trafik komisyonu ile de görüştük, ancak Trafik yasası bir türlü çıkmıyor. Sorunun ana halkası eğitim diyoruz, trafik eğitiminin alfabesi ehliyet sınavıdır ülkemizde, binlerce insan ilk trafik bilgilerini ehliyet sınavına girerken alıyor. Trafik yasasında ’Kavşak geçiş önceliği’ diye belirtilen ama trafikteki araçların öncelik sırasını belirleyen sıralamada en önde olması gereken motosikletin adı bile yoktur. İşte yeni trafik yasası bu yüzden önemlidir.

ACİL ÇÖZÜM İÇİN ÖNERİLER

Meclisteki yeni trafik yasası bekletilmeden çıkartılıp yürürlüğe konmalıdır.

Trafik kanununa esas olan Karayolları Trafik Yönetmeliği içerisinde motosiklet ile ilgili yer alan maddeler geliştirilerek uygulamaya konulmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli olarak ehliyet sınav soruları yeniden düzenlenerek, motosiklet ile ilgili yasal ve etik koruyucu sorular bu sınavlarda adaylara sorulmalıdır.

Motosiklete karşı işlenen trafik suçlarında tıpkı alkollü sürücülere yapıldığı gibi ciddi ve önleyici cezai müeyyideler uygulanmalıdır.

Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışma yaparak yol standartlarının artırılması ve motosikletlerin de bu standartlarda dikkate alınması sağlanmalıdır.

Otomobiller için koruyucu ve yönlendirici olan çelik bariyer ve işaret levhaları, düşme anında motosikletçi için ölümcül olmaktadır. Süreç içinde bu bariyer ve levhalar Avrupa’da olduğu gibi esnek ve kesici olmayan malzemeler ile değiştirilmelidir. Daha önce yol kenarlarındaki beton reflektörler plastik malzeme ile değiştirilmiş ve birçok can kaybı önlenmiştir.

Köprü ve otoyol tarifeleri motosikletçi lehine yeniden düzenlenmelidir.

Büyükşehirlerde ana arterlerde motosiklet park yerleri yapılmalı, yolu kaygan ve tehlikeli hale getiren, ayarsız sulama sistemler kontrol edilmeli, sokaklarda araç yıkanmasının önüne geçilmelidir. Trafik yoğunluğu olan arterlerde motosiklet yolları açılmalıdır.

Motosiklet lüks araç olarak vergilendirilmekten çıkartılmalı ve trafiğe alternatif çözüm yaratan bir araç olarak bilinçli bir biçimde teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.

Motosikletin üzerindeki katmerli ve ağır vergiler hafifletilmelidir.

[/BOS]
Ayşe Şule BİLGİÇ
[email protected]
Rüzgarın Kızı - Ayşe Şule Bilgiç'in Yazıları Her Çarşamba Hürriyet Gazetesi Otoyaşam Ekinde Yayınlanır.

her zaman bişeyler yazılıp çiziliyor.ama bi türlü icraat e geçilemiyor.artık ne yapılacaksa yapılsın ben her zaman varım:cat:

Bu böyle olmayacak...Kaç senedir uğraşmışsınız adamların tındığı yok...Öyleyse eylem yapmak gerek...Ardı ardına bir sürü kalabalık eylem yapalım, belki o zaman motosikletlilerin "3-5 serseriden" ibaret olmadını anlarlar.

abicim kaç senedir çıkacak bu düzenleme yaşlandık artık ama bizi tınlıyan mı yoktur nedir eften püften bir sürü yasa çıkararn meclisimiz konu bize gelince dirsek gözteriyo kendimizi fark ettirmek için eylemse eylem hodri meydan yeter yaw bu nebiçim bir yasamadır anlamadımki:farao:

Motosikleti
Dl650vstorm
meclisteki yeni trafik yasasının ne olduğunu detaylarını öğrenmek gerek öncelikle ondan sonra bu yasanın çıkartılması için her türlü baskıyı yapalım gerekirse ankaraya kadar gidelim motorlar la. derim ben.:cat:

Her konuda olduğu gibi baştaki siyasilerin birinin veya akrabasının canı yanması lazımki bu konuya hemen el atıp halletsinler.Yani kendilerinden biri yaralanmayıp veya ölmedikten sonra o taslaklar daha mecliste çokkk bekler.
Eylem yapsan kim yayınlar medyaya reyting getirecek haber lazım.Motorcular ölüyor kaza yapıyor umurlarındamı.Nerde motorcunun suçlu olduğu kazalar var onları yayınlıyorlar.Yok sevgilisi motordan düştü haberi olmadı bastı gitti, yok 120 km/h ile kamyona arkadan girdi. vs.
Saygılar.

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
İnsanlarımı tvden radyodan bilinçlendirmek gerek. Bunuda yapacak olan motorsiklet üreticileridir. Ne kadar motor satılırsa onlara o kadar kar kalacağını düşünürlerse anlarlar. Bizde insanları sinir etmiyeceğiz adam gibi süreceğiz. Adam trafikte sıkışmış gidemiyor. Sen sağından solundan zorlayarak geçersen alt benliğindeki öfke artıyor. Ben 4 teker sürerken sebepsiz nefretimi kazanıyordu. Heleki lahmacun pizza dağıtanlar.

BEN DERIMKI gelebılecek olan canını ve malını seven tum motorcu ve moto severlerle dev bır organızasyon yapılsın ve meclıse yurunsun eger bunun adı baskaldırmak ve dıs gostermekse ben varım maddı ımkanım ne kadar kısıtlı olursa olsun ben boyle bır organızasyonda yer almaktan onur duyarım bırleselım ve BIZIM OLAN MECLISIN kapısına dayanalım derım.

VE inanıyorumkı boylesıne buyuk bır organızasyonla meclıs bızı dıkkate alacaktır.Sabrımızın taşmak üzere oldugunu gostermelıyız ve meclıs bızı dıkkate aldıktan sonra her ılde motosıklet federasyonlarının ve bızlerın bılınclendırmeye yonelık ılanları her ılden dostlarımız dagıtım ına yardımcı olarak ınsanların bu konuda once zıhnıne gırıp sonrada bahsedılen alternatıf kampanyaların yapılmasıyla buyuk mesafe katedılecegıne yurekten ınanıyorum kaybettıgımız tum motorcu ve moto severlerı rahmetle anıyorum sevgılerımle

RUHUNU DEĞİL LASTİĞİNİ YAK............:rendeer:

Son düzenleme:
Konu vekillerin maaşları olsaydı bir gecede geçerdi:farao: ama konu motorsiklet
ile ilgili trafik yasası olunca böyle oluyo malesef :pr: yer meclis olunca işin
içine de vekiller girdiyse işimiz oldukça uzun gibi arkadaşlar.

bu yasanın yürürlüğe girmesi için malesef koltuk sahibi (Unakıtan olabilir)
bu işe ticari olarak girmesi gerek :)

Daha dün akşam Pakistandan döndüm,orada otomobil başına 5 motor 5 de bisiklet düşüyor neredeyse.Gerçi hava sıcaklığı dün bile gündüz 34,gece 25 derece dolayısıyla iklim şartları çok belirleyici.
Bu iş bizde tamamen politik.Eğer toplu taşımayı başaramıyorsanız ya da işinize gelmiyorsa,millette kendi çaresini buluyor,toplu yerine özel taşımayı tercih ediyor.
Bu noktada teşvik edici önlemler alınsa istanbulda bile 9-10 ay motor kesinlikle kullanılabilir.Şehir merkezlerinde 8-10 M/2 yer işgal eden otomobiller için otoparklar inşaa edilirken aynı alana 10 motosilet sığdırılabilir.
Pakistanda bir sağlık kolejinin önünde ki park yerinde en az 1000 motor bir o kadar da bisiklet vardı,ilaç için bir tane bile 4 teker yoktu.
Bizde 50-60 senedir amerikan filmleriyle otomobil özendiriliyor.
Nedenmi?çünkü yakıt yedek parça ve diğer giderleriyle otolar kullanıcılarının kaynaklarını daha fazla tüketiyorlarda ondan.Ben demiryolu taşımacılığını koministlik diye gören zihniyetler bile biliyorum,aynı zihniyet motorcuya da serseri kulbunu takmıştır.
Yani tamamen duygusal sebeplerle,ülke ve insanımızın çıkarları gözetilmeden uygulanan politikalar bizi tam bir küçük amerika yapmıştır.
Yetkilileri tebrik ederim.

İHTİYAR;850804' Alıntı:
Ben demiryolu taşımacılığını koministlik diye gören zihniyetler bile biliyorum,aynı zihniyet motorcuya da serseri kulbunu takmıştır.

"Demiryolu kominist icadıdır, kominist sistemde insanları takip etmek için kullanılır" diyen şahsiyet, bu lafı sarfettiğinde ABD halihazırda dünyanın en uzun demiryolu ağına sahipti.Demek ki neymiş, ABD dünyanın en kominist ülkesiymiş:) (bu hesaba göre hala da öyle:mrgreen: )

Türkiye'de yabancı otomobil firmaları milyarlarca dolarlık araba satıyorlar her sene, bunu tabi ki kaybetmek istemeyeceklerdir.Türkiye'yi yönetenler de halkın değil onların çıkarını gözeteceği için işimiz çook ama çok zor:pale:

Son düzenleme:
Motosikleti
Mondial Virago 50i
Kulüp, dernek vs. yasal bir topluluk olmak böyle zamanlarda işe yarıyor. Ne yapılacaksa, nasıl tepki vermek gerekirse elimden geldiğince varım. Kafalarına vura vura yola geleceklerse öyle yapmalı. Bir millete bu kadar açık şekilde, bu kadar uzun süre 'sen tüketim için varsın, hakkın, hukukun ancak tükettiğin ölçüde var' denilmez. :farao:

bende o kudum bugün gazetede ama ne yapsakta iş meclise kaldıysa daha çokkk bekleriz

Bilinçli bir topluluk olmak ve sivil toplum örgütü halini almak gerekli bence.Yaptırım gücümüz ne kadar çoksa lehimize çıkacak kanunlar o kadar güçlü olur.Bu düzenlemenin gecikmesi belki kötü gibi görünüyor ama saflarımızı sıklaştırmamızda gayet iyi bir etki yaratıyor.

Sevgili Arkadaşlar,
Bu iş Avruıpa normlarına öyle ya da böyle uyacak zaten. Ben bir başka önemli noktaya dikkat çekmek istiyorum. Biz birlik olduğumuzu göstermeye artan bir şiddet ile devam edelim, organizasyonlarımızı, gezilerimizi, buluşmalarımızı, protestolarımızı devam ettirelim. Gerçek ve iyi bir Motorcu topluluğunu arttırmak için çalışalım. Bu demek değil ki her işe atlayalım,hep kendimizi gösterelim! Biz bildiğimiz yolda ilerleyelim, motor seven insanlar olarak, kendimizi tek tek göstermeye çalışmanın değil, hepimizin iyiliği güvenliği için uğraşmanın savunucusu olalım. ''İğne ile kuyu kazmak'' diye takılırdı arkadaşlarım ban, evet!! İğne ile kuyu kazacak adamlara ihtiyacımız var, hele bu niyette gönül birliğinde olan arkadaşlarla hger türlü kuyuyu kazabileceğimize eminim. gelişmiş ülkeler de adamlar yaptı, biz dünyanın yuvarlak olduğunu ispatlamayacağız! Bütün güç, her zaman birlikten doğmuştur:cat::cat:
herkese kazasız belasız sürüşler dilerim

BEN DERIMKI gelebılecek olan canını ve malını seven tum motorcu ve moto severlerle dev bır organızasyon yapılsın ve meclıse yurunsun eger bunun adı baskaldırmak ve dıs gostermekse ben varım maddı ımkanım ne kadar kısıtlı olursa olsun ben boyle bır organızasyonda yer almaktan onur duyarım bırleselım ve BIZIM OLAN MECLISIN kapısına dayanalım derım.

VE inanıyorumkı boylesıne buyuk bır organızasyonla meclıs bızı dıkkate alacaktır.Sabrımızın taşmak üzere oldugunu gostermelıyız ve meclıs bızı dıkkate aldıktan sonra her ılde motosıklet federasyonlarının ve bızlerın bılınclendırmeye yonelık ılanları her ılden dostlarımız dagıtım ına yardımcı olarak ınsanların bu konuda once zıhnıne gırıp sonrada bahsedılen alternatıf kampanyaların yapılmasıyla buyuk mesafe katedılecegıne yurekten ınanıyorum kaybettıgımız tum motorcu ve moto severlerı rahmetle anıyorum sevgılerımle

RUHUNU DEĞİL LASTİĞİNİ YAK............:rendeer:

arkadaslar tek yol bu yoksa polıtıkayla kımse kagıt ustunde basa cıkamaz

paylaşım için çok teşekkürler..
artık bizler için de bişeyler yapsınlar , bişeyler yapmalı...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar