Yabancı Markaların Telaffuzu

Bence sen en iyisi kafana göre takıl. her kafadan farklı ses çıkacaktır. Ayrıca TÜRKÇE okumak varken niye ingilizce okuyasın.Mesela yamaha ybr ye Yet Bi Ar denmiyor YBR deniyor. :) Ama ülkemizde bir batılaşma ve batıya özentilik olduğu için kimse aldırış etmez, hatta motosikletten anlamıyor bile derler.:farao:

Son düzenleme:
Ben çoğunun Türkçe okunması taraftarıyım.

CBR 125R (cebere 125 re)
Hyosung (Hıyosung)
CBR600RR (cebere 600 re re)
R1 (re 1)

Tabi ki İngilizce ile özleşleşenler de var;

CBR1000RR Fireblade
Harley Davidson
Honda V-Strom

Şahane bir başlık oldu burası. Tam geyik. :):):)

szr

Yamah Bw's:Bi wi si mi , Be we se mi yoksa Be we cursor es mi yoksa Bi wi es mi:p

kısaca her marka, model ait olduğu ülkede ki okunuşuna göre okunmalıdır
Örneğin Alman markası Porshe (porşeyi) fransız aksanı (porş) şeklinde okumak yanlıştır...

Aslında haklısınız 600 ar ar çok komik.Madem öyle six hundred rr diye okunması lazım.Ama ağız alışmış altıyüzarar...

Şaka mı bu ? Kaç yaşındasın evladım sen, ilkokulda başlıyor çocuklar İngilizce'ye....

ben hyosung a hıyosang dıyorum nedenı : youtube de adamlar oyle telafuz edıyo:mrgreen:

Cbr 'e Ye Be Re Dİyolar Gerİ Kalanlari Bende TÜrkÇe Olark DuymuŞdum Cbf Ce Be Fe Gİbİ

Herkes içinden geldiği gibi okusun, Türkçe'yi katletmediği sürece... Yani Marka telaffuzu orijinaline uygun olmalıdır evet ama diğer sözcük ve terimleri Türkçe kullanmaya özen gösterirsek (mesela co-rider yerine artçı, rider yerine sürücü vb...) daha iyi olur kanısındayım

Bu arada Hyosung olayı benim için de bir muammadır...

bide mobilete mobilyette motosiklete motorpiskilet diyenler var onları ayrıca tebrik ediyorum :):p

Ben kesinlikle Türkçeyi koruma taraftarıyım...

Fakat; bunlar özel isimler ve özel isimler çevrilmeden okunur...

Mesela Jack bir isim olsa , ona jack değil "cek" dersiniz... çünkü özel isimdir.
Motorun modeli Jack olsa , o da "cek"'tir...
Mesela Kawasaki veya Cagiva... bunlar da özel isimdir ve "kavazaki" ve "kaciva" diye okunurlar.

Fakat bazı özel isimler , halk dilinde kolayca söylenebilmesi için değişmiştir.
Mesela BMW , "bemve" diye söylenebilir.

Sonuç olarak , herkes istediğini söylemekte özgürdür fakat 600RR'ı "altıyüz arar" şeklinde söylemek yanlış değildir...

O tamamen "Bi Em Dabulyu"'nun söylenişinin zor ve garip olmasından kaynaklanıyor :mrgreen:
Mesela Cbf'e "Si Bi Ef" diyenlere kafa atmıyoruz dimi...

Mesela Mercedes ; "mörsediıs" diye okunur :mrgreen:
Tamamen bizim dilimizin dönmesi veya dönmemesi ile alakalı bir durum. :cherry:

Windows Xp kullananlar için söylüyorum.
Denetim masasında konuşma diye bir program var oraya ingilizce ne yazarsanız yazın ingilizce okunuşunu veriyor

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar