Motorcular için Takograf ve Zorunlu Mola Dönemi Başlıyor

Bu konu 1 Nisan Şakası Amaçlı Açılmıştır. Gerçek Değildir. Dikkate Almayın.

motosiklet-takograf.jpg

Türkiye’de motosiklet sürücülerini ilgilendiren yeni bir düzenleme gündemde. Yetkili kurumların üzerinde çalıştığı taslağa göre, motosikletlere takograf cihazı zorunluluğu getirilmesi planlanıyor.

Yeni sistemle birlikte sürüş süresi ve hız verileri kayıt altına alınacak, kesintisiz uzun kullanımlar tespit edilerek sürücülere ceza uygulanacak. Denetimlerde bu veriler yetkililer tarafından incelenebilecek.

Düzenlemenin bir diğer ayağı ise zorunlu dinlenme arası uygulaması. Buna göre motosiklet sürücülerinin her 100 kilometrede en az 10 dakika mola vermesi gerekecek. Kurala uymayan sürücülere idari yaptırım uygulanması planlanıyor.

Editör Notu:
Bu haber 1 Nisan şakasıdır. Gerçek bir düzenleme bulunmamaktadır.
Ama uzun yol sürüşlerinde düzenli mola vermek, sürücünün dikkatini koruması ve güvenli bir yolculuk için büyük önem taşır.

motosiklet-molasi.jpg

Motosiklet Sürüşünde Molaların Önemi​

Motosiklet sürüşü, hem fiziksel hem de zihinsel olarak yüksek dikkat gerektiren bir aktivitedir. Bu nedenle sürüş sırasında oluşan yorgunluk (fatigue), kazaların en önemli nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yapılan araştırmalar, sürücü davranışlarının büyük bölümünün insan kaynaklı olduğunu ve yorgunluk ile uykusuzluğun bu davranışları ciddi şekilde olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır .

Yorgunluk Sürüşü Nasıl Etkiler?​

Eğitmenlere göre uzun süre mola vermeden motosiklet kullanmak:
  • Tepki süresini uzatır
  • Dikkat seviyesini düşürür
  • Risk algısını zayıflatır
  • “Yol hipnozu” olarak bilinen dalgın sürüş durumuna yol açar
Bu durum özellikle motosiklet gibi dış etkenlere açık araçlarda çok daha hızlı gelişir. Çünkü sürücü; rüzgâr, titreşim ve sürekli denge ihtiyacı nedeniyle otomobil sürücülerine göre daha çabuk yorulur.

Araştırmalar, sürüşte yorgunluk ve uykusuzluğun kaza riskini ciddi şekilde artırdığını ve sürücülerin çoğu zaman dinlenme ihtiyacını göz ardı ettiğini ortaya koymaktadır .

Ayrıca motosiklet kullanıcıları üzerine yapılan çalışmalar, güvenli sürüş deneyiminin sadece yol ve araçla değil; konfor, fiziksel durum ve uygun dinlenme koşullarıyla da doğrudan ilişkili olduğunu göstermektedir .

Eğitmenlerin Önerdiği Mola Düzeni​

Profesyonel sürüş eğitmenleri genellikle şu kuralı önerir:
  • Her 1,5 – 2 saatte bir mola
  • Ortalama 100 – 150 km’de duruş
  • En az 10–15 dakika dinlenme
Bu molalarda sadece durmak değil;
- Kaskı çıkarıp nefes almak
- Hafif yürüyüş yapmak
- Su tüketmek
- Kasları gevşetmek

oldukça önemlidir.

Fiziksel Yorgunluk Göz Ardı Edilmemeli​

Uzun sürüşlerde:
  • Boyun ve omuz kasları gerilir
  • Bel ve bileklerde ağrı oluşur
  • Kan dolaşımı yavaşlar
Bu durum sürüş pozisyonunu bozar ve motosiklet hakimiyetini düşürür. Eğitmenler bu yüzden molaları “lüks değil, zorunluluk” olarak tanımlar.

Ayrıca bu molalarda motosiklet sürücüleri, yolda ya da mola noktalarında tanımadıkları diğer motorcularla sohbet fırsatıdır.

Kaskını çıkaran iki sürücü için sohbet başlatmak neredeyse refleks gibidir; motor, yol, hava ya da rota gibi konular kendiliğinden açılır. Motosiklet kültürü yabancılar arasındaki mesafeyi hızla ortadan kaldırır.

Haberin devamı için tıklayın.

Moderatör tarafında düzenlendi:
motosiklet-takograf.jpg

Türkiye’de motosiklet sürücülerini ilgilendiren yeni bir düzenleme gündemde. Yetkili kurumların üzerinde çalıştığı taslağa göre, motosikletlere takograf cihazı zorunluluğu getirilmesi planlanıyor.

Yeni sistemle birlikte sürüş süresi ve hız verileri kayıt altına alınacak, kesintisiz uzun kullanımlar tespit edilerek sürücülere ceza uygulanacak. Denetimlerde bu veriler yetkililer tarafından incelenebilecek.

Düzenlemenin bir diğer ayağı ise zorunlu dinlenme arası uygulaması. Buna göre motosiklet sürücülerinin her 100 kilometrede en az 10 dakika mola vermesi gerekecek. Kurala uymayan sürücülere idari yaptırım uygulanması planlanıyor.

Editör Notu:
Bu haber 1 Nisan şakasıdır. Gerçek bir düzenleme bulunmamaktadır.
Ama uzun yol sürüşlerinde düzenli mola vermek, sürücünün dikkatini koruması ve güvenli bir yolculuk için büyük önem taşır.

motosiklet-molasi.jpg

Motosiklet Sürüşünde Molaların Önemi​

Motosiklet sürüşü, hem fiziksel hem de zihinsel olarak yüksek dikkat gerektiren bir aktivitedir. Bu nedenle sürüş sırasında oluşan yorgunluk (fatigue), kazaların en önemli nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yapılan araştırmalar, sürücü davranışlarının büyük bölümünün insan kaynaklı olduğunu ve yorgunluk ile uykusuzluğun bu davranışları ciddi şekilde olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır .

Yorgunluk Sürüşü Nasıl Etkiler?​

Eğitmenlere göre uzun süre mola vermeden motosiklet kullanmak:

• Tepki süresini uzatır
  • Dikkat seviyesini düşürür
  • Risk algısını zayıflatır
  • “Yol hipnozu” olarak bilinen dalgın sürüş durumuna yol açar

Bu durum özellikle motosiklet gibi dış etkenlere açık araçlarda çok daha hızlı gelişir. Çünkü sürücü; rüzgâr, titreşim ve sürekli denge ihtiyacı nedeniyle otomobil sürücülerine göre daha çabuk yorulur.

Araştırmalar, sürüşte yorgunluk ve uykusuzluğun kaza riskini ciddi şekilde artırdığını ve sürücülerin çoğu zaman dinlenme ihtiyacını göz ardı ettiğini ortaya koymaktadır .

Ayrıca motosiklet kullanıcıları üzerine yapılan çalışmalar, güvenli sürüş deneyiminin sadece yol ve araçla değil; konfor, fiziksel durum ve uygun dinlenme koşullarıyla da doğrudan ilişkili olduğunu göstermektedir .

Eğitmenlerin Önerdiği Mola Düzeni​

Profesyonel sürüş eğitmenleri genellikle şu kuralı önerir:

• Her 1,5 – 2 saatte bir mola
  • Ortalama 100 – 150 km’de duruş
  • En az 10–15 dakika dinlenme
Bu molalarda sadece durmak değil;
- Kaskı çıkarıp nefes almak
- Hafif yürüyüş yapmak
- Su tüketmek
- Kasları gevşetmek

oldukça önemlidir.

Fiziksel Yorgunluk Göz Ardı Edilmemeli​

Uzun sürüşlerde:
  • Boyun ve omuz kasları gerilir
  • Bel ve bileklerde ağrı oluşur
  • Kan dolaşımı yavaşlar
Bu durum sürüş pozisyonunu bozar ve motosiklet hakimiyetini düşürür. Eğitmenler bu yüzden molaları “lüks değil, zorunluluk” olarak tanımlar.

Ayrıca bu molalarda motosiklet sürücüleri, yolda ya da mola noktalarında tanımadıkları diğer motorcularla çok hızlı şekilde sohbet fırsatıdır.

Kaskını çıkaran iki sürücü için sohbet başlatmak neredeyse refleks gibidir; motor, yol, hava ya da rota gibi konular kendiliğinden açılır. Motosiklet kültürü yabancılar arasındaki mesafeyi hızla ortadan kaldırır.

Haberin devamı için tıklayın.
Bir an gerçek zannettim. Takofgrafın arasına kibrit çöpü koyup nasıl kandırırım diye düşünüyordum k 1 nisan şakasını okudum.
Bu arada yaşımız da ortaya çıktı sanırım.

Motosikleti
D400
zaten inanmadım.

şu forumda büyük bir kitle tek defada 100km üstüne gitmemiştir.
arkadaşım var 100k tecrübesi var max uzun yolu 110 km o da zorla yaptı :D

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
O kadar güveniyorum ki mevcut hükümete bir an gerçek sandım.
Tam döşenecektim dipnotu gördüm 😆

yec

Motosikleti
Joymax Z+ 250
Editöre verdiği spoiler için teşekkür ediyoruz. :D

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
zaten inanmadım.

şu forumda büyük bir kitle tek defada 100km üstüne gitmemiştir.
arkadaşım var 100k tecrübesi var max uzun yolu 110 km o da zorla yaptı :D
100km bir şey değil yaa, ben bile yapıyorum.
Eskiden kadıköy-büyükçekmece arası 55km yolu merter'de mola verip giderdim, tomygun sağolsun yıllar önce forumdan özel mesaj attı, Yalova, gemlik arası süreceğiz sen de gel dedi de tanışmış olduk, o gün xmax ile 500km yol yaptım, benim için rekordu, sonrasında mola kavramım da değişti, bir saat ya da 100-150km'de bir mola vermeye başladım.

Motosikleti
cb 125 f- nc 750x dct
Şu dönem yapılacak şaka mı bu. Birilerinin aklına bişeyler düşürmenin alemi yok.

Motosikleti
1190 ADV
Valla admin kusura bakma ama buna şaka değil "eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmek" denir.

2 gün sonra böyle bir uygulama çıkarırlarsa sebebi sensin :)

Motosikleti
Garajda yatan bir Ninja 650
Böyle şaka yapılır mı la 😅 ağır sövme moduna geçiyordum tam

Yok artık deyip tam sesli küfür edecektim ki editör notu kısmını gördüm.
Valla ben güzel şaka diyorum. Bravo...

Motosikleti
Yok
"Oha ulan artık" diye düşünürken, 1.Nisan'ı gördüm.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Ben her ihtimale karşı peşin peşin sövdüm. Boşa gitmez nasıl olsa. 🥱

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar