Honda’nın sinyal ve korna tuşlarının yeri ve formuyla oynayıp durması

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F
Arkadaşlar merhaba.

Eğer 2011 model yılı öncesi (ya da en son CBF150 ile 2017 yılına kadar) bir Honda sahibi olduysanız sol kütükte kumanda tuşlarının ortada sinyal ve en altta da korna şeklinde dizili olduğunu bilirsiniz.

Otomobillerdeki sinyal kolunun direksiyonun solunda, silecek kolunun da direksiyonun sağında olduğuna alışmış olmamız gibi motosikletlerde de korna tuşunun sol kütükte en altta ve sinyalin de onun üstünde yer aldığına alışmışızdır yıllardır.

(Mercedes ve muhtemelen başka bazı otomobil üreticilerinin bu kolları bazı modellerde farklı şekilde yerleştirdiği de olagelmiştir.)

Dünyanın en büyük motosiklet üreticisi olan Honda’nın yıllardır bu formu kullanıp belki de bunun motosikletlerde standart hale gelmesinde en büyük paya sahip olduğunu da düşünüyorum. Bununla ilgili bir araştırma yapmadım ama “Bu standardı Honda belirlemiştir” diye iddialı bir cümle kursam doğru olma ihtimali çok yüksek çıkacaktır.

Ancak ne olduysa (yanlış bilmiyorsam) ilk kez 2012 model Honda Wave 110i modelleriyle ülkemize gelen bir modelde korna ve sinyal tuşlarının yerini değiştirdi Honda ki bu motordan 2013 yılından beri bende de olduğu için olayı yakından takip ettim sayılır.

2013 yılında gelen PCX, CRF 250 ve NC 700 modelleriyle birlikte diğer tüm modellerine de korna ortada-sinyal altta şeklindeki yeni tuş takımı yerleşimini standart hale getirdi Honda.

Bu değişikliği yapma amaçlarını hâlâ anlamış değilim.

Bunu neden değiştirirsin ki?

Bu standardı değiştirerek ne elde etmeyi hedeflemiş olabilirsin ki?

Yıllardır yerleri belli olan 2 tuşun yerini değiştirince eline ne geçmiş olabilir?

Motosikleti daha ucuza mı ürettin?

Daha mı az yakar ya da performanslı oldu motosikletlerin?

Daha mı güvenli oldu?

Bu değişimi savunan kullanıcılar güvenlikten dem vurup sinyal tuşunun korna tuşundan daha sık kullanılıyor olduğu için bu değişimin mantıklı olduğunu söylemişler ama dünya geneli baz alındığında azınlıkta kalan bir kesime hitap edecek bir durum bu bence.

Trafik düzenini sağlamış ve daha da önemlisi trafik kültürünü oluşturmuş toplumlarda araçların ve motorcuların kornaya basma ihtiyacı ayda yılda bir ortaya çıkıyordur muhtemelen ve sinyali kullanmak kornayı kullanmaya göre çok daha sık başvurulan bir davranıştır şüphesiz ama bizim gibi motorun ve motorcunun görülmediği, adamdan sayılmadığı, saygı görmediği ve bundan dolayı trafikte var olduğumuzu diğer araçlara hatırlatmak durumunda kaldığımız çok sık gelişen “korna tuşuna anlık olarak basmak durumunda kaldığımız” anlarda korna tuşunun yerini bulamamak ve/veya tuşu bulduğumuz halde tuşa basamamak gibi müthiş önemli ve hiç yaşanmaması gereken bir sorun yarattığının nasıl olur da farkına varamaz koskoca Honda, anlamış değilim.

Amacı doğrudan bu olmasa da korna tuşu yerine göre hayat bile kurtarabiliyor.

En alttaki korna tuşuna baş parmağımızla basmak elin doğal duruşunu neredeyse hiç değiştirmeden yapılabiliyorken kornayı ortaya aldığımızda o tuşa baş parmağımızla basmak için fazladan çaba harcıyoruz.

Bildiğim kadarıyla BMW, Harley Davidson ve Yamaha gibi başka üreticiler de bu tuşlarla denemeler yaptı yıllar içinde. BMW ve Harley eski modellerinde sol sinyali sol kütüğe sağ sinyali de sağ kütüğe bile koymuştu yanlış hatırlamıyorsam ama sonradan doğru yolu buldular galiba.

(Yamaha’nın MT25-R25-XSR serilerinde korna hâlâ alışıldık yerinde değil, sinyal tuşunun sağında, sol kütükte daha içe doğru konumlandırılmış. Kornaya basarken sol elin avuç kısmını hafiften gidondan ayırıp baş parmağımızı gidonun ortasına doğru fazladan 3-4 cm uzatmak gerekiyor.)

Yamaha bazı modellerinde 2024 yılından itibaren korna ve sinyal tuşlarının yerini tekrardan ideal konuma getirdi.

Gerçi aynı Yamaha 2025 model yılından itibaren CP2 motorlu modellerinde (ve muhtemelen başkalarında da) tuşların yerinde değil ama sinyal düğmesinin çalışmasında bir değişikliğe gitti ve o tuşu dokunmatik hale getirdi. Sinyal verdikten sonra sinyali iptal etmek isterseniz tekrardan aynı yöne itiyorsunuz tuşu.

Alışması çok sürmüyor ama bunu bilmiyorsanız durmadan sağa sola sinyal verip duran sağa sola devamlı iş atan kafası güzel bir sürücü gibi görünüyorsunuz dışarıdan.

Eğer motosiklete 2011’den sonra üretilmiş bir Honda modeliyle başlamış ve hep Honda’dan devam etmişseniz sizin için büyük bir sıkıntı yok zira siz ilk olarak sinyal ve korna tuşlarının yerinin değişmiş olduğu yeni dizaynı gördünüz ve ona alıştınız çünkü önceki standardı bilmiyorsunuz.

Ama daha eski model bir Honda motosiklet ya da farklı marka bir motosiklet de kullandıysanız yeni Hondalardaki korna-sinyal tuşlarının yerlerinin artık standart dışı olduğunu motora biner binmez fark edersiniz.

Ve yeni sisteme alışmanız teoride belki de sadece birkaç dakikanızı alacaktır ama uygulamada hiç ama hiç sanmıyorum öyle olacağını.

Ve benim gibi Honda dışında başka marka motosikletiniz de (mesela Yamaha) varsa ve o motosikletinizi de sıklıkla kullanıyorsanız asıl sıkıntı işte o zaman başlıyor.

Her motora bindiğimde korna sinyal tuş karmaşası yaşıyor ve sudan çıkmış balığa dönüyorum.

Kornaya basayım diye sinyal tuşuna basıyorum.

Ya da korna tuşunu sağa sola itip-çekip sinyal vermeye yelteniyorum.

Kaç kez kornaya basmam gereken yerde kornaya zamanında (veya hiç) basamamanın sıkıntısını yaşadım.

Derdini seveyim diyenleriniz olacaktır. 🥲 😆

Bir gün güncel bir Honda alırsanız anlarsınız buradaki sıkıntıyı.

Yıllardır alıştığınız sistemin değişik olmasının ne olduğunu ancak yaşayınca anlarsınız.

Sağdan direksiyonlu araç kullanmak gibi bir şey.

Kas hafızası denen şeyin hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığını bilirsiniz.

Onun sayesinde yeni öğrendiğimiz bir davranışı sonraki tekrarlarımızda çok daha az enerji harcayarak ve de göz ucuyla bakmadan ve hatasız şekilde yapabiliyoruz.

Debriyaja basmak, vites değiştirmek, direksiyon üstündeki tuşlarla hız sabitlemeyi devreye alıp/çıkartmak ve/veya hızımızı arttırıp azaltmak, yol bilgisayarı ve müzik sistemini gözümüzü yoldan ayırmadan kontrol edebilmek özellikle uzun yolculukları daha çekilir hale getiriyor çoğumuz için.

Acemi bir sürücünün bu eylemleri yaparken gözüyle de kontrol etmek istediğine şahit olmuşsunuzdur.

Siz de bu işlemleri araç kullanırken ekrana bakarak yaptığımızı düşünün.

Ya her seferinde aracı kenara çekip durdurup bu işlemleri öyle yapacağız, ya da ilk virajda yoldan çıkıp kamyonu pardon arabayı devireceğiz veya öndeki arabaya gireceğiz.

Bu arada bu bahsettiğim sıkıntıdan tüm dünyadan kullanıcılar da muzdaripler ki bununla ilgili farklı mecralarda bir sürü konu açılmış eski ve yeni tarihli.

Honda horn and turn signal button reverse

Linklerdeki en çok sıkıntı yaşayanlar birden fazla motora sahip olan motorcular oluyor genelde.

Bu gereksiz değişiklikten rahmetli Barkın Bayoğlu da birkaç videosunda bahsetmişti. Bir tanesi aşağıda:

Bu arada yıllardır bu gereksiz değişimle alakalı olarak Honda’ya olan kızgınlığım geçmemişken 2025 Ocak ayında yani geçen yıl bu günlerde aldığım NX 500 motorumun sol kütüğünde korna tuşuna basmanın daha da zor hale getirilmiş olmasını bizzat yaşayarak görmem ile artık sabrım taştı desem çok abartmam.

Korna tuşunu resmen saklamışlar.

Tuşun alt kısmına doğru olan küçük çıkıntıyı bulup basmanız lazım kornadan ses çıkıp korna işlevini yerine getirmesi için.

Ve kışlık eldivenle bunu başarmanız hiç ama hiç kolay değil.

15 yıldır korna tuşunun yerinin değişmesine bile alışamamışım zaten.

Üstüne bir de basması zor korna tuşuna sahip yeni sol kütük gelmesi bundan sonra Honda motosiklet alım kararımı etkileyecek kadar büyük bir hayal kırıklığı oldu benim için.

Büyük konuşmayayım ama bu tuş takımına sahip bir Honda motosiklet almam için çok ama çok büyük bir fiyat avantajı olması lazım.

Ve hatta öyle bile olsa 2 kez düşünürüm ve son anda muhtemelen de yine de tercih etmem.

Ancak ve ancak tekrardan tek motorum olursa bir gün, "nelere alışmadık ki gülüm, buna da alışırız herhalde" diyerekten usulca kabullenirim.

İnşallah Honda’dan bir yetkili bu yazılanları okuyordur da belki bir gün gereksiz yere kalkıştıkları ve çok sayıda kullanıcıdan hâlâ daha tepki alan bu hatada ısrarcı olmayı bırakıp zamanında kendilerinin oluşturduğu standarda geri dönerler.

Yaşlılık böyle bir şey olsa gerek. 😀

Alışkanlıklardan vazgeçip yeni davranışları mekanik hale getirmek zor geliyor, daha uzun süre alıyor.

Hele bir de bunun bir mantığı yoksa havanda su dövmek gibi geliyor insana.

Gençler belki bu yazdıklarıma gülüyordur ama mantığıma oturtamadığım için bende travma yaratacak kadar önemli bir durum bu.

Alışmışız işte.

"If it ain’t broke, don’t fix it." der ecnebiler.

Bir şey bozuk değilse, elleme-elleşme-dokunma- ve hatta dokanma. :LOL:

Ne diyorsunuz?

Var mı benimle benzer şekilde tecrübesi olan?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Bununla ilgili çok detaylı bir mesaj zaten yazmıştın diye hatırlıyorum @haluk23?

Ben mantığını (yani bu değişikliğin muhtemel sebebinin ne olduğunu) açıklamıştım sana ama kafana yatmamıştı.

Motosikleti
Bununla ilgili çok detaylı bir mesaj zaten yazmıştın diye hatırlıyorum @haluk23?

Ben mantığını (yani bu değişikliğin muhtemel sebebinin ne olduğunu) açıklamıştım sana ama kafana yatmamıştı.
Hiç hatırlamıyorum var ya...

Ya iyice yaşlanıyorum ya da tekrardan nüksetti bu durumdan duyduğum rahatsızlık.

Ya da bu sıkıntının ayrı bir konuyu hakettiğini de düşünüyor olabilirim.

O zaman yazmış mıydım bilmiyorum ama bekara hatun boşamak kolay derlermiş.

CB500F'i satmayıp yanına VStrom almış olsaydın ve her ikisini de değişmeli kullansaydın attan düşmek neymiş anlardın.:LOL:

Edit: Bununla ilgili birkaç mesaj yazmışımdır da ki onları da detaylı yazdığımı hatırlayamadım ama, senin açıklamanı hiç hatırlayamadım🥹 valla. Kusura bakma. Muhtemelen tanışmıyorduk o dönem.

Edit 2: Hala daha kafama yatmıyor bu tercih. :LOL:

Son düzenleme:
Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Soichiro Honda efendinin ruhuna Fatiha okunsun diye yapmışlardır. Başka türlü kim sövecek durup dururken?

Son düzenleme:
Motosikleti
Bir de korna tuşu o kadar büyük ki alışan kişi bile eldiven kullanıyorsa sinyal yerine kornaya basabiliyor. Bir gün dırzonun biri yanlış anlayıp kavga çıkaracak diye korkuyorum.
Sizdeki motor kaç model bilmiyorum ama yenilerdeki korna tuşu büyük olmasına rağmen sadece alt kısmındaki çıkıntıya basınca ses çıkartıyor diye aklımda kalmış. Yani NX500'deki öyleydi en azından.

Ama yazdığınızdan anladığım dizayn hatasının başka bir boyutu daha varmış meğer.

2017 cb 650f bendeki. Tüm tuş yekpare olduğu için alt üst farketmiyor, ötüyor.
Sizdeki motor kaç model bilmiyorum ama yenilerdeki korna tuşu büyük olmasına rağmen sadece alt kısmındaki çıkıntıya basınca ses çıkartıyor diye aklımda kalmış. Yani NX500'deki öyleydi en azından.

Ama yazdığınızdan anladığım dizayn hatasının başka bir boyutu daha varmış meğer.

Motosikleti
Hiç hatırlamıyorum var ya...

Ya iyice yaşlanıyorum ya da tekrardan nüksetti bu durumdan duyduğum rahatsızlık.

Ya da bu sıkıntının ayrı bir konuyu hakettiğini de düşünüyor olabilirim.

O zaman yazmış mıydım bilmiyorum ama bekara hatun boşamak kolay derlermiş.

CB500F'i satmayıp yanına VStrom almış olsaydın ve her ikisini de değişmeli kullansaydın attan düşmek neymiş anlardın.:LOL:

Edit: Bununla ilgili birkaç mesaj yazmışımdır da ki onları da detaylı yazdığımı hatırlayamadım ama, senin açıklamanı hiç hatırlayamadım🥹 valla. Kusura bakma. Muhtemelen tanışmıyorduk o dönem.

Edit 2: Hala daha kafama yatmıyor bu tercih. :LOL:
Şuradan itibaren:

Allah başka dert vermesin Haluk hocam :D

Motosikleti
Şuradan itibaren:

Allah başka dert vermesin Haluk hocam :D
Çok güzel yazmışım valla. Çok beğendim kendimi yine. :ROFLMAO: 😂

Ama üstte yazdığım gibi aynı anda 2 motorun olsa ve günlük değişimli kullansan dediğime gelirsin.

O konuda yazdığım mesajımı bu konu altına da yazayım ki aralarda kaybolmadığı gibi gayet de derli toplu dursun.

Motosikleti
Bu alttakileri diğer konudan kopyala/yapıştır yaptım. Değerli bilgiler içeriyor kanımca. :)

Cyan' Alıntı:
Korna kısmına yorum yapayım: Standart kornası olan Yamaha'dan Honda'ya geçtim 4 yıl Honda kullandım sonra yine standart kornası olan Suzuki'ye geçtim, kornanın yerine alışmak yarım gün sürmüyor. Öyle deneme sürüşü için alan adam şikâyet ediyor, binici için 2 saatlik mevzu. AEA'nın moda ettiği bir klişe bu...

Bu arada bence Honda'nın tuş dizilimi daha mantıklı; sinyalleri kornadan fazla kullanıyoruz.

Merhaba.

Ben bu yazdıklarınıza çok katılmıyorum doğrusu.

İlk olarak Yamaha da korna ve sinyal tuşlarının yerini değiştirdi.

MT 25 ve 07 serilerinin önceki modelleriyle son birkaç yıldır satılan modellerinde sinyal-korna yerleri farklı.

Avrupada kornaya basma ihtiyacı az olduğu için olsa gerek kornayı sinyal kolundan daha az kullanılacak yerlere taşıdı Honda ve Yamaha.

Oysa bizim ülkemizin trafik dinamikleri yanından geçmek üzere olduğumuz araçlara bizim orada olduğumuz görsel ve/veya işitsel olarak hatırlatmayı gerektirebiliyor maalesef.

Küfreder gibi değil de bip bip diye kısacık ve birbirine yakın 2 kez basarak çok fazla gürültü üretmeden kendimizi biraz daha güvenceye aldığımızı hissettiriyor bana.

İkinci olarak Honda son serilerinde kullandığı korna tuşu ile sanki "kornanın yerini bulamayalım ve de kornaya basamayalım"
hedefi güdüyor.

Alttaki görüntü benim NX500 motorumdan.

Yeni kasa bir sürü Honda modelinde de aynı kütük ve tuş takımı kullanılmış maalesef.

Kornanın yandan bakıldığında bir miktar üstte olmayışı/çıkıntılık yapmayışı, hele ki bir de kışlık-kalın eldiven kullanıyorsanız tuşun üstündeki sikindirik/ufacık tırtığı/çıkıntıyı bile hissedememenize ve acil durumda kornaya basamamanıza sebebiyet veriyor.

Korna-sinyal tuşunun yerinin değişmesiyle ilgili olarak şahsımı ilgilendiren bir durum daha var.

Allah isteyen herkese versin öncelikle.

Birkaç tane farklı motorum var ve farklı bir motoruma bindiğimde korna-sinyal meselesi konusunda sıkıntı yaşıyorum.

Yamaha Crypton S motorumda herşey ideal ve de bence olması gereken şekilde korna altta, sinyal üstte.

CRF Rally'de bu tuşların yeri değişik.

NX500'de tuşların yeri Rally ile aynı ama korna yandaki yüzeyle aynı yükseklikte.

Üstünde Q bilgisayar klavyelerindeki F ve J tuşlarında mevcut olan küçük bir tırnak/çıkıntı var.

Bir gün Crypton'a binip ertesi günü NX'e binersem attan düşmüşe dönüyorum.

Crypton-Rally değişimlerinde birkaç kez sinyal yerine kornaya basınca elim alışıyor ama NX'in korna tuşuna yanlışlıkla bile basmak büyük başarı.

Oysa bu tuşların yerleşimini otomobillerdeki sinyal-silecek kollarına benzetiyorum.

Bunların yerini değiştirmek neyi hedefler ve bunu yapınca kazanımın ne olur?

Honda olarak zaten bunun standardını sen oluşturmuşsun yıllar boyu.

Bunların yerini değiştirmenin sana hiç bir faydası yok ama kullanıcılara işkence etmekten başka bir işe de yaramıyor bence.

Son olarak Crypton ya da Wave Cub motorlarımdaki vites sistemiyle standart vitesli motorlardaki vites sistemi tamamen farklı.

Cub motorlarda sol ayaktaki manete basınca vites büyüyor.

Aynı manetin topuk kısmına gelen koluna basınca da vites küçülüyor.

Normal viteslerin tam tersi bir hareket.

Bunda şaşırmıyorum ve de 10 saniyede adapte oluyorum ama korna/sinyal tuşları avlıyor işte.

Motosikleti
...

Son olarak Crypton ya da Wave Cub motorlarımdaki vites sistemiyle standart vitesli motorlardaki vites sistemi tamamen farklı.

Cub motorlarda sol ayaktaki manete basınca vites büyüyor.

Aynı manetin topuk kısmına gelen koluna basınca da vites küçülüyor.

Normal viteslerin tam tersi bir hareket.

Bunda şaşırmıyorum ve de 10 saniyede adapte oluyorum ama korna/sinyal tuşları avlıyor işte.
Abi şuna alışabilen / adapte olabileb adam kornaya nasıl alışamıyor anlayamıyorum? :)

Motosikleti
Abi şuna alışabilen / adapte olabileb adam kornaya nasıl alışamıyor anlayamıyorum? :)
Muhtemelen şununla alakalıdır.

Motor hareket halindeyken sol ayağımızın yaptığı tek bir iş var. Vitesi büyütmek/küçültmek.

Ve bazen kan dolaşımını rahatlatmak için birkaç kültür fizik hareketi yapmak.

Sol elimizin ise debriyaj çekme, sinyal verme, korna çalma, vizörü aralama/açma, güneşliği indirme/kaldırma, (varsa) yol bilgisayarı kontrolü, (varsa) interkom kontrolü, (varsa) kamera kontrolü, ihtiyaç duyulması halinde bir yerlerimizi kaşıma, diğer motorculara selam verme, arabacılara nah çekme, ayna kırma, vb.:ROFLMAO:

Ayağın işi tekdüze ve sade.

Elin işi komplike, girift.

Görev karmaşası yaşanıyor. :LOL:

Ayak zorlanmıyor.

Eli rahatlatmak lazım. 😂

Motosikleti
Muhtemelen şununla alakalıdır.

Motor hareket halindeyken sol ayağımızın yaptığı tek bir iş var. Vitesi büyütmek/küçültmek.

Ve bazen kan dolaşımını rahatlatmak için birkaç kültür fizik hareketi yapmak.

Sol elimizin ise debriyaj çekme, sinyal verme, korna çalma, vizörü aralama/açma, güneşliği indirme/kaldırma, (varsa) yol bilgisayarı kontrolü, (varsa) interkom kontrolü, (varsa) kamera kontrolü, ihtiyaç duyulması halinde bir yerlerimizi kaşıma, diğer motorculara selam verme, arabacılara nah çekme, ayna kırma, vb.:ROFLMAO:

Ayağın işi tekdüze ve sade.

Elin işi komplike, girift.

Görev karmaşası yaşanıyor. :LOL:

Ayak zorlanmıyor.

Eli rahatlatmak lazım. 😂
Abi sen benim nasıl klavye kullandığımı program yazdığımı görsen, motosiklette kütüğün feriştahı gelse zorlayamaz. :D

Motosikleti
Abi sen benim nasıl klavye kullandığımı program yazdığımı görsen, motosiklette kütüğün feriştahı gelse zorlayamaz. :D

Sen o yüzden zorlanmıyorsundur işte. :ROFLMAO:

Biz ölümlülere ters geliyor o tuşların yerinin değişmesi.

Hem de bence hiç bir gerçekçi, elle tutulur, makul, akla yatan, araştırmalara dayanan, somut gerekçe olmadan.

Koskoca Hondaya yazık.

Motosikleti
Sen o yüzden zorlanmıyorsundur işte. :ROFLMAO:

Biz ölümlülere ters geliyor o tuşların yerinin değişmesi.

Hem de bence hiç bir gerçekçi, elle tutulur, makul, akla yatan, araştırmalara dayanan, somut gerekçe olmadan.

Koskoca Hondaya yazık.
Ben tekrarlıyorum; eski hali neden öyleymiş bilemem ama ilk ulaştığınız tuşun sinyal olması bana daha mantıklı geliyor.

Korna son derece medeniyetsiz ve gereksiz bir şey. (En çok korna sesi duyduğunuz memleketlere örnekler düşünün...) Trafikte zaten "kimse bizi görmüyor" kabulü ile sürmek gerekirken, korna çaldığımız kişinin bizi duyabildiğini varsaymak oldukça güvensiz olur; belki eleman arabanın (veya kaskın) içinde son ses müzik dinliyor ve bizi hiç duymuyor? (Motosiklerde canavar korna yok sonuçta...)

Korna çalmak bize aldatıcı bir güvenlik hissi veriyor sadece, kendi başına güvenliği artıran bir şey değil. Öyle olduğu için de aslında daha güvensiz sürmemize sebep oluyor.

Bence korna tamamen iptal edilsin, böylece hem kütüklerimiz hem de kulaklarımız rahatlar. 🤣 💦

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Bence korna tamamen iptal edilsin, böylece hem kütüklerimiz hem de kulaklarımız rahatlar. 🤣 💦
Bence de korna iptal edilip doğrudan küfreden yüksek watlı bir alet edevat mecburiyeti getirilmeli.
Korna denilen şeyin bu melmekette ikaz uyarı maksadıyla kullanıldığını kimse bana izah edemez.

Motosikleti
Ns200 15"
Ben tekrarlıyorum; eski hali neden öyleymiş bilemem ama ilk ulaştığınız tuşun sinyal olması bana daha mantıklı geliyor.

Korna son derece medeniyetsiz ve gereksiz bir şey. (En çok korna sesi duyduğunuz memleketlere örnekler düşünün...) Trafikte zaten "kimse bizi görmüyor" kabulü ile sürmek gerekirken, korna çaldığımız kişinin bizi duyabildiğini varsaymak oldukça güvensiz olur; belki eleman arabanın (veya kaskın) içinde son ses müzik dinliyor ve bizi hiç duymuyor? (Motosiklerde canavar korna yok sonuçta...)

Korna çalmak bize aldatıcı bir güvenlik hissi veriyor sadece, kendi başına güvenliği artıran bir şey değil. Öyle olduğu için de aslında daha güvensiz sürmemize sebep oluyor.

Eğer kornalar iptal edilirse camiden çıkan dedelere nasıl selam vereceğim?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar