Toprak Razgatlıoğlu'nun MotoGP Kariyeri

IhgaCg.jpg

Toprak Razgatlıoğlu MotoGP’ye Geçti

Türk motosiklet tarihinin en parlak isimlerinden biri olan Toprak Razgatlıoğlu, yıllardır pistlerde gösterdiği üstün performansın ardından sonunda MotoGP’ye resmen adım attı. Dünya Superbike Şampiyonası’nda kazandığı zaferlerle adını dünya motor sporlarına altın harflerle yazdıran Toprak, 2026 sezonunda Yamaha destekli Pramac Racing ile MotoGP’de mücadele edecek.

Bu tarihi adım, sadece Toprak için değil, Türk motor sporları için de büyük bir gurur kaynağı. Dünyanın en üst düzey motosiklet yarış serisine yükselen Toprak, agresif frenleme tarzı, cesur saldırıları ve yarış içinde gösterdiği kararlılıkla MotoGP’de yepyeni bir heyecan yaratmaya hazırlanıyor.

Uzun yıllar boyunca istikrarlı bir şekilde başarı merdivenlerini tırmanan Toprak’ın, MotoGP’de nasıl bir etki yaratacağı şimdiden merak konusu. Ancak bir gerçek var ki: Türk bayrağı, bundan sonra MotoGP pistlerinde de en ön sıralarda dalgalanmaya aday.

Toprak Razgatlıoğlu MotoGP’de Hangi Takımda Yarışacak?

Toprak Razgatlıoğlu, 2026 MotoGP sezonunda Prima Pramac Yamaha takımı ile yarışacak. Bu transfer, Yamaha'nın MotoGP projesinin en önemli adımlarından biri olarak görülüyor.

Toprak Razgatlıoğlu’nun MotoGP’deki Takım Arkadaşı Kim Olacak?

2026 sezonunda Toprak’ın takım arkadaşı, MotoGP’nin deneyimli isimlerinden Jack Miller olacak. Bu ikili, Pramac Yamaha’nın güçlü kadrosunu oluşturacak.

Pramac Yamaha Geçen Yıl Hangi Pilotlarla Yarıştı?

2025 MotoGP sezonunda Pramac Yamaha takımında şu iki pilot yer aldı:
  • Jack Miller
  • Miguel Oliveira

Pramac Yamaha Pilotları Geçen Sezon MotoGP’de Kaçıncı Oldu?

2025 sezonu sonunda takımın pilotlarının toplam puanları:
  • Jack Miller: 52 puan
  • Miguel Oliveira: 6 puan
Bu sonuçlar, 2026 sezonunda Toprak Razgatlıoğlu ve Jack Miller ikilisinin takımı daha yukarı taşımak için önemli bir fırsat yakaladığını gösteriyor.

MotoGP 2026 Yeni Sezon: Ne Zaman Başlıyor?​

• 2026 sezonu için takvim de açıklandı ve ilk yarış 1 Mart 2026’da Tayland’da yapılacak.
SıraGrand PrixTarihPist
1Tayland27 Şubat – 1 MartBuriram
2Brezilya20 – 22 MartGoiânia (Ayrton Senna)
3Amerika (USA)27 – 29 MartCircuit of the Americas
4Katar10 – 12 NisanLusail
5İspanya24 – 26 NisanJerez
6Fransa8 – 10 MayısLe Mans
7Katalonya15 – 17 MayısBarcelona-Catalunya
8İtalya29 – 31 MayısMugello
9Macaristan5 – 7 HaziranBalaton Park
10Çekya19 – 21 HaziranBrno
11Hollanda26 – 28 HaziranAssen
12Almanya10 – 12 TemmuzSachsenring
13İngiltere7 – 9 AğustosSilverstone
14Aragon28 – 30 AğustosMotorLand Aragon
15San Marino11 – 13 EylülMisano
16Avusturya18 – 20 EylülRed Bull Ring (Spielberg)
17Japonya2 – 4 EkimMotegi
18Endonezya9 – 11 EkimMandalika
19Avustralya23 – 25 EkimPhillip Island
20Malezya30 Ekim – 1 KasımSepang
21Portekiz13 – 15 KasımPortimão
22Valencia20 – 22 KasımRicardo Tormo

Toprak Razgatlıoğlu İçin 2026’da En Yüksek Podyum ve Galibiyet İhtimali Olan Pistler

İspanya — Jerez: Bu pist Toprak’ın freestyle fren üstü sürüş stiline inanılmaz uyuyor. MotoGP’de ilk podyum ihtimali en yüksek yarışlardan.
Macaristan — Balaton Park: Pistin teknik yapısı WSBK tarzı
Assen — “MotoGP Katedrali” : Assen her zaman “edge grip + hızlı yön değiştirme” ister, Toprak’ın sürüş tarzına en uygun pistlerden biri. Sürpriz galibiyet bile mümkün.
Mandalika: Islak yarış ihtimali + yoğun fren bölgeleri.

Yarış Kazanan Pilotlar Kaç Puan Alıyor?​

• Normal (pazar) MotoGP yarışı kazanan pilot 25 puan alır.
  • 2. sıradaki pilot 20 puan, 3. sıradaki 16 puan alır.
  • – 15. pozisyonlar için sırasıyla: 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 puan verilir.
  • Sprint yarışlarında (Cumartesi) puan sistemi farklıdır: 1. 12 puan, 2. 9 puan, 3. 7 puan… ve 9. sıraya kadar puan var.
  • Bir Grand Prix haftasında (sprint + ana yarış) bir pilot maksimum 37 puan toplayabilir.

2025 Sezonunda Kim Kaç Puanla Şampiyon Oldu?​

• 2025 MotoGP şampiyonu: Marc Márquez (Ducati Lenovo).
  • Sezon sonunda puanı: 545 puan.
  • İkinci sırada: Alex Márquez – 445 puan.

Yorumcuların ve Uzmanların Beklentileri​

Adaptasyon Süreci Zorlu Olabilir

• Bazı MotoGP içi kaynaklara göre, Toprak’ın agresif frenleme stili MotoGP’nin Michelin lastikleriyle “tamamen uyumlu olmayabilir.”
  • The Race podcast’inden Simon Patterson, “2026'nın öğrenme yılı olabileceğini” ve Toprak’ın “ön lastiği çok agresif kullandığını” belirtiyor.
  • Bu uyum süreci önem taşıyor zira Michelin lastikleri, Superbikelerde kullanılan lastik tiplerinden farklı karakterde tepki verebilir.

Teknik Destek Avantajı

• Pramac Yamaha ile çalışması büyük bir avantaj: Haber kaynaklarına göre Pramac’ın mühendis kadrosu Yamaha ile güçlü bağlara sahip ve Toprak’a fabrika benzeri destek sağlanacak.
  • Yamaha teknik ekibi, Toprak’ı “savaşçı ruhu ve gelişime açık yapısıyla” uzun vadeli bir yatırım olarak görüyor.
  • Yamaha yönetimi, Pramac takımı içinde 7 mühendisle çalışarak motor ve elektronik gelişmelerinde Toprak’a doğrudan katkı sağlamayı planlıyor.

Takımın Stratejisi ve Beklentisi

• Yamaha’nın yöneticisi Paolo Pavesio, Toprak’ın “geri dönüş”ünün hem sembolik hem stratejik bir adım olduğunu söylüyor: “kademeli büyüme” hedeflenmiş.
  • Pramac takım yöneticisi Gino Borsoi ise, Toprak’ı “yalnızca imaj için değil, yetenek ve hız için aldıklarını” vurguluyor.
  • Bu yaklaşım, Toprak’a aşırı baskı yapmaksızın potansiyelini geliştirme fırsatı vermek istendiğini gösteriyor.

Kariyer Planlaması ve Gelecek Perspektifi

• CycleNews’e göre Toprak’ın 2026’daki MotoGP anlaşması, 2027’de “daha büyük bir adım” atmak için planlı bir giriş olarak değerlendiriliyor — 2027’de motor kuralları ve lastik değişimi olacağı için.
  • Bazı yorumcular, Toprak’ın başlangıçta fabrika takımına yükselmek için Pramac’ta güçlü bir referans noktası kurabileceğini düşünüyor.
Riskler ve Uyarılar

• Bazı otoriteler, Toprak’ın MotoGP’de “ilk yıllarda podyum veya galibiyet odaklı değil, öğrenmeye odaklı olacağını” belirtiyor.
  • Başka bir eleştiri de MotoGP’nin teknik karmaşıklığı: farklı şasi, aerodinamik ve elektronik sistemler, WorldSBK’den gelen sürücüler için geçişi zorlaştırabiliyor.
  • Bazı yorumcular, Toprak’ın MotoGP’ye geçişinin “yüksek risk, yüksek ödül” barındıran bir hamle olduğunu düşünüyor: eğer uyum yakalarsa potansiyeli çok büyük, ama hata yapma lüksü sınırlı.

Test Performansına Dair İlk Sinyaller

• Valencia testlerinde Toprak, yeni Yamaha M1 ile birkaç tur attı.
  • Bu testlerde takım yöneticileri ve bazı iç kaynaklar, performansının “beklenenden daha iyi” olduğunu ve frenleme konusunda hâlen güçlü yönleri olduğunu belirtiyor. (Yamaha ve Pramac içinden olumlu sinyaller var.)
  • Ancak “ön lastik tutuşu” ve elektronik ayarlarla ilgili geliştirilmesi gereken alanlar da var.

Uzmanlar, Toprak’ın 2026’da podyumları ve zaman zaman güçlü yarışları hedefleyecek seviyeye gelmesini mümkün görüyor, ama tam şampiyonluk için “önce öğrenme yılı” senaryosunu daha gerçekçi buluyorlar.

Yamaha ve Pramac’ın stratejik yaklaşımı, Toprak’ın potansiyeline uzun vadeli yatırım yaptığını gösteriyor. Bu da onun MotoGP’de sürdürülebilir bir kariyer kurma şansını artırıyor.

Geçişin zorlu olduğu bir gerçek: Michelin lastikleri, prototip şasi ve MotoGP’nin yoğun takvimine adapte olmak kolay değil. Eğer Toprak bu adaptasyonu başarıyla geçerse, çok önemli bir figür haline gelebilir – hem Yamaha için, hem de Türk motosiklet sporu açısından.

Yolun açık olsun Şampiyon!

MotoGP’nin en üst seviyesine adım attığın bu yeni yolculukta tüm kalbimiz seninle Toprak!
Sana yakışan cesaretin, benzersiz fren kabiliyetin ve mücadele ruhunla 2026 sezonunda da adını zirveye yazdıracağına inanıyoruz.

Her virajda, her fren noktasında, her yarışta Türk bayrağını gururla dalgalandıracağına eminiz.
Yeni takımınla, yeni motosikletinle çıktığın bu büyük arenada sana gönülden başarılar diliyoruz.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Motosikleti
Yamaha x-max 250 ABS (2025)
ilk sezon top 18 içinde yer alır diye düşünüyorum. motora alıştım, Yamaha v4 geliştirmeleri derken şampiyonada 15. olması ilk sezon için harika sonuç olur.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Zor bir süreç bekliyor Toprak'ı. Bulega şampiyon olmuş Ducati ile hiç bir varlık gösteremedi. Umalım da Toprak için işler daha iyi gitsin. İLk sezondan çok bir beklenti içinde olmamak gerekiyor.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
ilk 10 zaten imkansız uzun vadede de başarılı olacağını sanmıyorum

Motosikleti
Tiger Sport 800- Yamaha D'elight 115
Açıkçası Daha tam olarak gerçek sınırlarını göremedi . Dünkü testte yeni v4 ‘e sahip sadece birer adet olduğundan düşmeyi göze alamadı , ilk defa kullandığı tamamen farklı bir motosikleti düşürmeden “ortalama” bir süre yapabiliyor olması bile büyük başarı -ki 4 yamaha sürücüsünden 3 tanesini geçti . Bulega dünkü testte iyi sonuç elde etti lakin hem gridin en iyi motosikletine sahipti hem de bu pistte geçenki yarış ile beraber çok fazla tur attı yani daha fazla tecrübe edinmişti ayrıca bir önceki yarışa da katılma fırsatı olmuştu ona rağmen 2 defa düştü … Biraz duygusal olmakla beraber ben ilk 10 a oynayacağını düşünüyorum . Sonuç ne olursa olsun Motogp tarihinde ilk defa bir Türk sporcumuzun katılmış olması bile bir gururu, yolu açık olsun .

Toprak için valencia testi bence çok iyi geçmiş. Adam bilmediği bir pistte çok çok az tecrübesi olan bir motorla 4 yamahanın içinde 2. olmuş. Yine topraklığını yapmış yani ki çok zorladığını da düşünmüyorum. Motorun davranışları, lastiğin tepkisi çok farklı, pisti bilmiyor yine de iyiydi. Bu sene motora alışıp biraz daha risk almaya başlayınca belki podyumlar gelicek gibi gözüküyor, galibiyet çok zor. Ducati şuanda çok önde diğer motorlardan, yamahaların pek şansı yok bakalım v4 ü becerebilecekler mi. Toprak kendini gösterirse bu yıl, ki daha ilk testten sinyalleri verdi bence bir şekilde önümüzdeki yıllarda kendini bir ducatinin üstüne atabilirse belki şampiyonluk yarışının içine girebilir kariyeri bitmeden. Bakalım göreceğiz ama şu anda kasımda motogp testi izletti 😄

Motosikleti
Dominar 250
Milletin pata küte düştüğü, sürmesi gerçekten çok zor makineyi tekte adam kullanıp düşmeden görece iyi de derece elde etti ilk turda ama bazı arkadaşlara göre yapamaz.

Zaman gösterecek belki gerçekten yapamaz bana bence büyük bir yıldız olacak.

He bu arada kendisi için s sport aldım ki futbol falan da sevmem, sadece kendisi için aldım. Uzun zaman sonra ilk defa bu tarz hisse kapılıyorum. Umarım çok başarılı olur.

Ayrıca Jorge Lorenzo Podyum yapma potansiyeli yüksek dedi denemelerden sonra kendisi için. Şampiyon olmasını geçelim şimdi, 10 yıl önce sorsanız insanlar bi tarafıyla gülerdi MotoGP'de bir Türk olacak ve ilgi odağı olacak deseniz ama bugün bunu yaşıyor ve görüyoruz. Müthiş bir tecrübe bizler için. Ayrıca çocukların telefonunda bile şimdiden görüyorum hep Toprak var wallpaper olarak. Ülke çocukları için de acayip bir ilgi odağı olacağı kesin.

Son antrenmanlarda takım arkadaşından bir saniyeye yakın hızlıydı hadi bakalım ama yaş olarak geç geldi buraya , 3-4 yıl önce Motogp de yarışmaya başlasa bu yıllarda belkide şampiyonluk yaşayacaktı..

İlk iki sezonda ciddi başarı gösteremese bile ben ileride ilk beşin sabitlerinden olacağını düşünüyorum. Motora ve pistlere iyice alıştıktan sonra görmek lazım bir de. Hele o son anda yaptığı frenlere başlasın, asıl eğlence o zaman başlar.

Motosikleti
D400
Bende başarılı olacağını düşünüyorum, olmasa bile çabalaması yeterli.

fakat o yandaş şovmen abisi ile takılmaya devam ederse istediğine erişemez.

Motosikleti
Honda Forza 250 / Triumph Street Triple 765 RS
Beklentimin çok çok üzerinde bir performans sergiledi. Bu sezon kullanılacak lastikler Toprak'ın frenleme stiline pek uygun lastikler değil. 2027 sezonu ile MotoGP'ye Pirelli lastik üretecek. Bununla birlikte bambaşka bir Toprak izleyeceğimizden hiç şüphem yok.

fakat o yandaş şovmen abisi ile takılmaya devam ederse istediğine erişemez...
bence Toprağın şampiyonluklarında payı var , uzun zamandır beraberler faydasız olsa devam edemezlerdi ki destek verdiği başkalarıda var , izliyoruz kendi oğlunuda nasıl yetiştiriyor , o çocukda güzel işler yapacak doğuştan yetenekde var belli..

siyasi duruşu eleştirilebilir ama sportif başarıları ile alakasız bir şey..

Motosikleti
D400
bence Toprağın şampiyonluklarında payı var , uzun zamandır beraberler faydasız olsa devam edemezlerdi ki destek verdiği başkalarıda var , izliyoruz kendi oğlunuda nasıl yetiştiriyor , o çocukda güzel işler yapacak doğuştan yetenekde var belli..

siyasi duruşu eleştirilebilir ama sportif başarıları ile alakasız bir şey..

Kenan ın onu geliştirdiği aşikar fakat onun da belli bir limiti var, MotoGP'ye gitmekten kaçındı, Ezbere bildiği bir yerde şampiyonluklar aldı.

Evet bu da büyük bir başarı hepimiz gurur duyduk fakat motogp'ye gitmekten korkan (bence) birisinin oraya gidecek birisine tavsiye vermesi tamamen negatif etki yapar.

ha kendisi sponsorluk vs. olmadı gibi bahaneler üretmiş fakat ben gerçekçi bulmadım.

Ayrıca siyasi olarak baktığımızda oraya giderken bizim camiaya yönelik "yapcam etcem" şovları vardı. noldu? balon =)

Toprak artık Kenan'ın üst segmenti, kimse alt segment birisinden öneri almamalı.

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
Toprak artık Kenan'ın üst segmenti, kimse alt segment birisinden öneri almamalı.
Ne yapalım, Mick Doohan'ı mı çağıralım... :ROFLMAO:
Ben işinde başarılı sporcu ve sanatçıların siyasete girmesine karşıyım. Siyasi duruşu olması bu kimliğin önüne geçiyorsa sonu hayırlı olmuyor...

Motosikleti
D400
Ne yapalım, Mick Doohan'ı mı çağıralım... :ROFLMAO:
Ben işinde başarılı sporcu ve sanatçıların siyasete girmesine karşıyım. Siyasi duruşu olması bu kimliğin önüne geçiyorsa sonu hayırlı olmuyor...

Soförlerini milletvekili yapıyor adamlar, Toprak ne ki =)

Siyasete girenlerin siyaset eğitimi y ada kapsayacak düzeyde donanımlı olmalı.

Türkücü türkü söylesin, oyuncu dizisinde oynasın, soför aracını sürsün.

Bende başarılı olacağını düşünüyorum, olmasa bile çabalaması yeterli.

fakat o yandaş şovmen abisi ile takılmaya devam ederse istediğine erişemez.
buna ben de katılıyorum. artık kenanın seviyesinin üzerinde bir platforma gidiyor, ona göre danışacağı adam da o seviyelerde çalışmış biri olmalı bence. kenan yine yarışlarda ona destek olsun, ancak taktik verecek adam motogp görmüş biri olursa daha faydalı olur.

Kenan ın onu geliştirdiği aşikar fakat onun da belli bir limiti var, MotoGP'ye gitmekten kaçındı, Ezbere bildiği bir yerde şampiyonluklar aldı.

Evet bu da büyük bir başarı hepimiz gurur duyduk fakat motogp'ye gitmekten korkan (bence) birisinin oraya gidecek birisine tavsiye vermesi tamamen negatif etki yapar.

ha kendisi sponsorluk vs. olmadı gibi bahaneler üretmiş fakat ben gerçekçi bulmadım.

Ayrıca siyasi olarak baktığımızda oraya giderken bizim camiaya yönelik "yapcam etcem" şovları vardı. noldu? balon =)

Kenan siyaset yapacak kafada biri değil vede birilerinin telkini ile girişti o işlere ama çekti kendini sonra..

Motogp için çok geç kalmıştı , bunu gördü ve daha fazla maceraya kalkışmadı , Toprak da şimdi gitmese bir iki sene sonra aynısını düşünürdü..

Ayrıca Toprağın yarış danışmanı farklı biri artık , Kenan ı yine takım garajında görebiliriz ama aralarındaki abi kardeş ilişkisindendir herhalde..

Ben bu sene çok bir numara beklemiyorum, olursa plase olur ama bunu başarmak için de ekstra risk almaz umarım.
Toprak tamamen hissiyatla süren bir sürücü - mesela Pecco gibi. Bunu da sokakta satılan çok daha yüksek flex'e sahip Pirelli SBK lastikleriyle gerçekleştirdi. Şimdi hiç o kadar flexi olmayan, o kadar yanıt vermeyen ve (kendi standardında da) arka lastiği kadar tutmayan bir ön ile karşı karşıya.
Bu seneyi padoğu tanıma, Yamaha GP ekibiyle iletişimi güçlendirme vb konularla geçirecektir. Bindiği motoru da biliyoruz.

2027'den itibaren işin rengi belli olur. Elbette çok isterim başarılı olsun, ama bizim millet bu işlerin en başta biraz şans, motor ve binici uyumu gibi "ince" bişeyden geçtiğini bilmiyor, abuk subuk beklentilere giriyor. Pol Espargaro da Moto2'deyken Marquez ile dişediş mücadele ediyordu. Ne oldu sonra?

Hayırlı olsun.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar