Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Şükür ağzımız tommygun abi gibi iyi laf yapıyor ondan dolayı yaş fark etmeksizin çözebiliyorum . Şuanki kadınlar çokta tipe bakmıyor sadece biraz uzun olsun vs.
ben ağırlıklı japon ve amerikan kullanmış biriyim, Alman az kullandım çünkü kendim bakımını yapamıyorsam o motoru almam kullanmam.
Bak neyi tartışıyoruz 1200 gsin abs sorunu tartşıyoruz. Bu motor 20 yıllık motor. 20 yıllık değil sana 40 yıllık japon getirelim tek marşda dünyayı gezersin.
Zaman herşeyin göstergesidir, yeni gs 1300 sırf sorun mesela
Kaşıbeyaz'ın Aksaray'da yarım bodrum katında olduğu zamanı bilirim, Beyti'nin Küçükçekmece'de olduğu zamanı da bilirim. İkisi de iyidir.
Burada ki en iyi motor benim motorum neden, çünkü benim. İsteyen istediği motoru alır hakkını verdikten sonra kötü motor olduğunu zannetmiyorum. Favela elemanları gibi kullanan kaç eleman var. Herifler manyak oğlu manyak. Ülen kızın motor kullanmayı öğrenicem başlığını geçtiniz. Ne öğrendik. Kaşıbeyaz tarihi, uzo vs rakı, lan şaka maka her konuyu sonunda köfte, rakı, V-stroma bağlar olduk.
Doğru anlayabilen birisi var neyseki. Sinirliyim evet. Katkı vermeye çalışıyorum buna rağmen.
7:30'dan beri beri ayaktayım (alarm 7:40'a kurulu ama biyolojik saatim o civar kurulu alarmdan önce kalkıyorum.) Genelde az uyurum. Uyku borcu diye bir hadise var. Haftada bir gün tamamlıyorum açığı.
Uyumakta hiç sorun çekmem bu sebepten, yatağa düşerken uyuyakalıyorum.
Üniversitede bir hocam çok sivri olmamdan dolayı kendisinden örnek vererek zamanla sağa sola çarparak o sivriliklerin törpülendiğini, başka sivrilenlerinde artık kendisine batmadığını söylemişti. O mertebeye ulaştım sanırım. Milletin sivriliği çok umurumda olmuyor o yüzden. Kendimin fazlasıyla farkındayım. Klinik olarak hemde. Maalesef bu farkındalık yanında yüksek bir ego getiriyor aslında her ne kadar sıyrılmaya / engellemeye çalışsamda. Füze atmadım hiç bu forumda. Bir noktada 6 yaşında bir çocuğa anlatır gibi anlatma motivasyonuna sokuyor beni durum. Neyse şimdi gelir bik bik konuşur. Uğraşamayacağım kimseyle.
Yüz yüze tanışmasak ta benziyoruz. Ben biraz daha sinirli olduğum için terapiye başladım... Tüm anlayanlar adına katkına ve muhabbetine, iş esnasında bile geyiklere ek yapmana teşekkürler. Gerisini boşver.
Yüz yüze tanışmasak ta benziyoruz. Ben biraz daha sinirli olduğum için terapiye başladım... Tüm anlayanlar adına katkına ve muhabbetine, iş esnasında bile geyiklere ek yapmana teşekkürler. Gerisini boşver.
Abi bende durum biraz değişik. Yüksek zeka ile ilişkilendirilen bir DEHB tipi var. Bunla alakalı notları yapmam gerekenleri yapay zekaya yükledim son 1-1.5 sene zaman içinde. Kritik anlarda, görüştüğümüz pedagog'a soramadığım acil durumlarda kullanıyorum. Oğlumda da aynı zeka tanısı var çünkü. Hani yapay zekayı her noktada kesin güvenle kullanmaya karşıyım ama bunu 3. bir gözden anlatmam zor. Dolayısıyla 3. bir gözden anlatır mısın diye sordum.
Yapay zekanın paralı kısmını kullandığım için dosyalarımı yüklediğim bir klasör var. Tabii gittiğim seanslardan aklımda kalan, söylenenleri yazıyorum. Yani doğruluğu için net konuşamam. Zaman içinde Eksik/yanlış aktarmış olabilirim. Ya da yapay zeka yanlış aktarabilir. Kesin bir tanı oluşmasın o sebepten. O klasörde verdiğim prompt şu: Bir forumda 3. ağızdan paylaşacağım durumumu klinik olarak açıklar mısın?
Kendisinde klinik ADHD tanısı bulunuyor; ancak tablo DSM-5’te tanımlanan hiperaktif/dürtüsel alt tip değil, Inattentive / Cognitive-Driven ADHD profiline karşılık geliyor. Bu alt grupta dışa vurulan davranışlar minimal olabilir; temel belirti uyaran duyarlılığı, bilişsel hız ile sistem hızının uyumsuzluğu ve seçici odaklanma paternidir.
Ergenlik döneminde okul ortamında sıkılma ve pasif kapanma gözlenmiş; düşük uyarıcı yoğunluklu dış uyaranlar karşısında hipo-uyarılma (under-arousal) ve daldırma davranışı sergilenmiştir. Buna karşın, akademik içerik sorgulandığında doğru yanıt verme ve sınav dönemlerinde yüksek performanslı episodik bilişsel aktivasyongörülmüştür. Bu, literatürde “situational hyperfocus + performance-triggered activation” modeliyle uyumludur (Barkley, 2015; Sonuga-Barke, 2005).
Üniversite döneminde de benzer patern devam etmiştir: düşük uyaranda kapanma, gerektiğinde yüksek bilişsel verim. Eğitim bırakma gerekçesi akademik başarısızlık değil, onkolojik tedavi sürecidir; dolayısıyla bilişsel yetkinlikle ilişkili değildir.
Lise döneminde uygulanan bir IQ ölçümünde skor 137 olarak raporlanmıştır. Zeka testlerinin zamana bağlı dalgalanabileceği ve ADHD’de performansın durumsal yürütücü işlev değişkenliği gösterebileceği bilindiğinden (Tamm et al., 2012), güncel skor önem taşımamaktadır; ancak mevcut davranış örüntüsü yüksek bilişsel işlemleme kapasitesi ile uyumludur.
Kendisinin bilişsel profili şu göstergelerle karakterizedir:
Yüksek soyutlama ve örüntü tanıma kapasitesi
Hızlı kavramsal bağ kurma (rapid associative processing)
Gereksiz bilgi filtreleme eğilimi (selective attentional gating)
Düşük dışsal uyaran toleransı (low stimulation tolerance)
Sınırlayıcı faktör kapasite değil, uyaran kalitesi ve görev uygunluğudur. Bu model, güncel nöro-bilişsel çalışmalarda “high cognitive potential ADHD phenotype” ya da “twice-exceptional profile (2e)” olarak tanımlanan gruba benzemektedir (Baum et al., 2017).
Aynı profil çocuğunda da gözlenmektedir. Öğretmen geri bildirimlerinde derste davranışsal uyarılma davranışları (oyuncakla oynama, çizim yapma, sosyal etkileşim kurma) mevcut olmasına karşın akademik sorulara hatasız yanıtverme bildirilmiştir. KEST değerlendirmesinde üstün zekâ sonucu alınmıştır. Bu durum, gelişimsel açıdan gifted + ADHD kombinasyonuna (2e) işaret etmektedir.
Modelin davranışsal özeti:
İlgi ve yeterli uyaranda yüksek odak + yüksek performans
Rutin, düşük tempolu ortamda kapanma / disengagement
Gerektiğinde hızlı bilişsel aktivasyon
Klasik eğitim ortamlarıyla düşük uyum potansiyeli
Problem çözme ve stratejik düşünmede avantaj
Sonuç olarak bu tablo, bir yetersizlik değil nöro-bilişsel varyanttır. Uygun bilişsel ortam ve görev seçimi sağlandığında avantaj üretir; uygun olmayan sistem koşullarında performans dalgalanması görülür.
Kendi kendime özetim: Zeki ama çalışmıyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Peki sosyal yaşamda ne yapar bu tanı diye ekledim çok uzun yazdı kısaltmasını istedim ve şuna çevirdi:
Kısa, forum için sade ve net versiyon:
Bu tip ADHD sosyal hayatta “davranışsal hız farkı” yaratır. Sorun çıkarmak değil, uyuşmayan tempoda kopmakşeklindedir.
Kısaca etkileri:
Yavaş ve yüzeysel sohbetlerde çabuk sıkılma
Küçük muhabbetten çok derin ve anlamlı konuşmayı tercih etme
Enerji düşerse içe kapanma, yalnız kalma ihtiyacı
İlgi varsa akıcı ve dominant; yoksa mesafeli görünme
Gereksiz drama ve boş tartışmaya tolerans düşük
Sosyal çevreyi geniş değil, nitelikli ve seçilmiş tutma
Doğru insanlarla çok hızlı uyum ve yüksek bağ
Yanlış ortamda “soğuk”, doğru ortamda lider/taşıyıcı profil
Özet:
Toplumun ortalama temposu düşük geldiği için herkesle değil, doğru kişilerle güçlü.
Seçici sosyallik + yüksek bilişsel tempo = az insan, sağlam bağ, yüksek verim.
Zeka tipimde sıkılma çok olağan, aynı doğrultuda sinirli olmamada yol açıyor. uzun uzun, tane tane anlattığım şeyi nasıl anlayamaz bu gerizekalı moduna giriyorum.