Karayolları Trafik Kanunu’nda değişikliğe gidiliyor. İşte Yeni Cezalar!

motosiklet-plaka-cezasi-ne-kadar.jpg

Karayolları Trafik Kanunu Değişikliği Teklifi 2025 maddeleri ve içeriği; Yeni trafik cezaları neler, ne zaman çıkacak, Meclis’ten geçti mi? Karayolları trafik kanunu maddeleri değişiyor mu? TBMM’ye geliyor!

– Y eni Trafik Yasası Yolda: Cezalar Katlanıyor, Denetimler Sıkılaşıyor

Trafikte kural ihlalleri artık çok daha ağır cezalarla karşılık bulacak. Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Yeni düzenlemeyle birlikte hızdan alkole, telefon kullanımından plakasız araç sürmeye kadar birçok ihlalin cezası katlanarak artıyor.

– En Yüksek Cezalar “Tehlikeli Sürüş”lere

Yeni yasa teklifine göre, drift yapmak, makas atmak, ters yönde ilerlemek gibi trafiği tehlikeye atan hareketler için 140 bin TL’ye kadar para cezası uygulanacak. Bu tür ihlallerde ehliyete el konulabilecek, araç trafikten men edilebilecek.

– Alkollü Araç Kullananlara Rekor Ceza

Alkollü araç kullanan sürücülere uygulanacak ceza ilk ihlalde 25 bin TL’ye çıkıyor. Aynı yıl içinde tekrarlanması halinde ceza miktarı 50 bin TL’ye, üçüncü kez ihlal edilmesi durumunda ise 150 bin TL’ye kadar yükselecek.

– Uyuşturucu Etkisi Altında Araç Kullananlara Sıfır Tolerans

Uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisinde araç kullananlara 150 bin TL para cezası kesilecek. Ayrıca sürücü belgesi iptal edilecek ve yargı süreci devreye girecek.

– Kırmızı Işıkta “Tekrar” Cezası Artıyor

Kırmızı ışık ihlalinde ilk ceza 5 bin TL olarak belirlendi. Aynı yıl içinde ihlalin tekrarlanması durumunda ceza kademeli olarak 10 bin, 15 bin, 20 bin, 30 bin ve 80 bin TL’ye kadar çıkabilecek.

– Cep Telefonuna Elveda

Seyir halindeyken cep telefonu kullanmak artık sadece uyarıyla geçiştirilmeyecek. İlk ihlalde 5 bin TL ceza uygulanacak; tekrarı durumunda 10 bin, üçüncü defasında ise 20 bin TL’ye çıkacak. Üçüncü ihlalde sürücünün ehliyetine 30 gün süreyle el konulabilecek.

– Plakasız veya Ruhsatsız Araca Ağır Yaptırım

Plakasız ya da tescil belgesi bulunmayan araçla trafiğe çıkan sürücülere 46 bin TL ceza kesilecek. Plakasını okunmaz hale getiren sürücülere 140 bin TL ceza uygulanacak, araç 30 gün trafikten men edilecek.

– “Dur” İhtarına Uymayanlara 200 Bin TL Ceza

Polisin “dur” ihtarına uymayan veya kaçan sürücüler, 200 bin TL’ye kadar para cezası ve sürücü belgesine el konulma yaptırımıyla karşılaşacak.

– Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Teklifin Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından çoğu madde iki ay sonra yürürlüğe girecek. Bazı istisnai düzenlemelerde ise farklı tarihler uygulanabilecek.

Yerleşim yeri içinde:
– 46–55 km/s fazla hız yapanların ehliyeti 30 gün,
– 56–65 km/s fazla hız yapanların 60 gün,
– 66 km/s ve üzeri hız yapanların 90 gün süreyle geri alınacak.

– Yarış yapan motorlu araç sürücülerine 46 bin lira idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgeleri 2 yıl süreyle geri alınacak.

– Yol kesene 3 yila kadar hapi̇s

Trafikte yol kesme eylemi TCK’da müstakil suç olarak düzenlenecek.

Hukuka aykırı davranışla bir aracı durduran veya hareket etmesini engelleyenler hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmedilecek.

Araçları gitmekte olduğu yerden başka yere götürenlere de 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

– Saldırı için arabadan inen yandı

Trafikte saldırı amacıyla başka bir aracı ısrarla takip eden veya bu amaçla araçtan inen sürücülere 180 bin lira idari para cezası uygulanacak, sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak, araçlar 30 gün süreyle trafikten menedilebilecek.

PCDKzK.png

Haberin devamı için tıklayın.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
"Makas atmak" bunun tarifi nedir tam olarak? Ayrıca bu kadar büyük cezalarda ispat yükümlülüğü nasıl oluyor? Cezaların tutarı bu kadar arttıkça artık kameralı / videolu ispat gerekiyor bence. Öyle iki memurun doldurduğu bir kağıtla olmaz bu işler / olmamalı...

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Yetmez ama EVET :)

Motosikleti
Yok
Bi halta yaramaz bence.. Emniyet kemeri takmama 2.500TL, kırmızı ışıkta geçme 5.000TL - nedir ki bu cezalar? "Yakalanırsam öderim, olur biter" zihniyetinde olmayacak mı bu şoför müsvetteleri?

Yapacaksın kırmızı ışıkta geçme cezasını 1.000.000,00 TL, bak bakalım ondan sonra kırmızı ışık ihlali yapan kalıyor mu memlekette. Yapan olursa arabasını satıp, yahut evini satıp da öder cezayı, bunlar yoksa maaşına haciz falan konulur, bu sebeple herhalde akıllanır artık.

Hoş 60 milyon - 100 milyonluk Porsche, Ferrari, Bugatti vs. kullanan için bu gene çerez parası olacaktır, o da ayrı.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

...........................................................................................................

Yani yukarıdaki mesajım için, "Manyak mısın sen kardeşim?" diyen de olabilir, ama ben de haklıyım kendime göre.

Kendim araç kullanıyorum, kız kardeşim ve eniştem araç kullanıyor, annem 73 yaşındaki kadın (süper babaanne) ara sıra halen araç kullanıyor, büyük kızım bir hafta önce ehliyetini aldı, o da kullanmaya başlayacak. Yahut yaklaşık 25-26 senedir beraber çalıştığımız, işimin adeta demirbaşı olan, bir kuruş harama tenezzül etmeyen, daha uzun yıllar beraber çalışmayı ümit ettiğim iş arkadaşım da araç kullanıyor.

İşte bundan dolayı, kendim ve saydıklarımın başına trafik teröristleri tarafından bir şey gelsin istemiyorum elbette.

Ben nasıl kurallara harfiyen uyuyorsam, trafiğe çıkan herkesin de benim gibi uymasını istemek en doğal hakkımdır diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bi halta yaramaz bence.. Emniyet kemeri takmama 2.500TL, kırmızı ışıkta geçme 5.000TL - nedir ki bu cezalar? "Yakalanırsam öderim, olur biter" zihniyetinde olmayacak mı bu şoför müsvetteleri?

Yapacaksın kırmızı ışıkta geçme cezasını 1.000.000,00 TL, bak bakalım ondan sonra kırmızı ışık ihlali yapan kalıyor mu memlekette. Yapan olursa arabasını satıp, yahut evini satıp da öder cezayı, bunlar yoksa maaşına haciz falan konulur, bu sebeple herhalde akıllanır artık.

Hoş 60 milyon - 100 milyonluk Porsche, Ferrari, Bugatti vs. kullanan için bu gene çerez parası olacaktır, o da ayrı.

...........................................................................................................

Yani yukarıdaki mesajım için, "Manyak mısın sen kardeşim?" diyen de olabilir, ama ben de haklıyım kendime göre.

Kendim araç kullanıyorum, kız kardeşim ve eniştem araç kullanıyor, annem 73 yaşındaki kadın (süper babaanne) ara sıra halen araç kullanıyor, büyük kızım bir hafta önce ehliyetini aldı, o da kullanmaya başlayacak. Yahut yaklaşık 25-26 senedir beraber çalıştığımız, işimin adeta demirbaşı olan, bir kuruş harama tenezzül etmeyen, daha uzun yıllar beraber çalışmayı ümit ettiğim iş arkadaşım da araç kullanıyor.

İşte bundan dolayı, kendim ve saydıklarımın başına trafik teröristleri tarafından bir şey gelsin istemiyorum elbette.

Ben nasıl kurallara harfiyen uyuyorsam, trafiğe çıkan herkesin de benim gibi uymasını istemek en doğal hakkımdır diye düşünüyorum.
Bize de kuzey ülkelerindeki (norveç, isveç, finlandiya vb) gibi gelirine orantılı trafik cezası lazım. Orada hız yaparken yakalanınca 150bin euro ceza çıkanı da varmış. Tabi bunun için kayıtdışının sıfıra yakın olması lazım. Bizde zenginlerin geliri biz bordrolu çalışanlardan bile daha düşük görünüyor resmi olarak yine yürümez o sistem bizde.

Aslında olay cezaların yüksek olması değil, uygulama yok, kontrol yok, cezalar yükselse de kontrol az olduğunda üç beş şanssız yakalanır yüksek cezayı yer ama herkes yapıyor bana denk geldi der kendine haksızlık edilmiş olarka görür.

Yani yere çöp atana 10bin lira ceza yazmak çözüm değil, ceza 100 lira olsun ama çöp atan herkes hemen yakalanıp uygulansın o zaman daha etkili olur.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Kamerayla gezmek şart oldu. Arkadaşınla yan yana giderken birisi yarışıyorlardı diye foto çekip şikayet etse parasını geçtim 2 yıl ehliyetten oluruz. En azından yarışmıyorduk diye kayıt gösterilir.

Motosikleti
Kamerayla gezmek şart oldu. Arkadaşınla yan yana giderken birisi yarışıyorlardı diye foto çekip şikayet etse parasını geçtim 2 yıl ehliyetten oluruz. En azından yarışmıyorduk diye kayıt gösterilir.
Benim motora taktığım tripmate android auto ekranın önde ve arkada kameraları da var. kontak açıkken hep kayıt halindeler. Umarım gerek olmaz ama lazım olursa diye iyi bunlar demiştim.

Kusura bakmasın kimse ama ancak biz bordrolu çalışanlara etkili sayılar bunlar. Ayda 300-400 bin tl gelire ulaşan adam sizce korkar mı 25-30 binden?
Ben hayatım boyunca %10 hız cezasından fazla yemedim. Ben de biliyorum makası ata ata , tekere alarak gitmeyi. İsterim parası neyse verip güzel bi akrep takmayı. Ama şartlar yapma diyor.
Arttır kardeşim cezayı, riski alan düşünsün.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Kusura bakmasın kimse ama ancak biz bordrolu çalışanlara etkili sayılar bunlar. Ayda 300-400 bin tl gelire ulaşan adam sizce korkar mı 25-30 binden?
Ben hayatım boyunca %10 hız cezasından fazla yemedim. Ben de biliyorum makası ata ata , tekere alarak gitmeyi. İsterim parası neyse verip güzel bi akrep takmayı. Ama şartlar yapma diyor.
Korkar, 23-30k sokağa atmak için az para değil.

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Olay tamamen @espresso 'nun dediğinde bitiyor.
Denetleme olmazsa ya da keyfi olarak seçmece ceza verilirse ne anlamı ne de etkisi olur.
Ben aksine her gün trafiğin daha da kontrolsüz olmaya başladığını ve magandaların arttığını gözlemliyorum.

Bazı insanlar klavye başında NFS Underground oynadığını zannediyor.

Şunu da dipnot olarak söyleyeyim.
Geçen bayram patır patır ceza yağdırmaya başladılar Ankara'da. Bir anda trafik düzeldi. Yurt dışı gibiydi. Hatta bayramdan sonra da 1 ay boyunca insanlar normalden daha sakin ve kurallı gitmeye devam etti.
Cezalar kesildi, düzen bitti.

Her zaman söylüyorum, tekrar söyleyeceğim.

Mesele denetimleri artırmak, cezaları artırmak değil.

Tezi mi de şöyle örneklendiriyorum.

Kırmızı ışıkta şu an geçmenin cezası 2.168 lira, peki kamera olan yerde kırmızı ışıkta geçiliyor mu hayır. Kamera veya polis olan yerde emniyet şeridine giriliyor mu hayır. İstisnalar hariç o her yerde var.

Cezaların yüksek olması halkın sindirilmesine, pasivize edilmesine yol açar. Devletin en ufak kararına itiraz edemez, en alt kademede ki memuru görse yolunu değiştirir.

Cezaların yüksek olması rüşvete, adam kayırmaya, haraç almaya yol acar. Bazı polisler devlete değil kendine çalışmaya başlar.
Örneğin, iş ikinci kez alkollü yakalanan 150 k vereceğime, gel şu işi 50 k ya bağlamalıma döner.

Polis makas attın dese neyi nasıl ispatlayacaksın veya kaç kişi ispatlaya bilir, ya da kaç kişi memur bey bunun orta yolu yok mu der. Kiraların 50 k ya yaklaştığı bir yerde 60 k ya çalışan kaç memur olur mu öyle şey diyebilir?

Motosikleti
Her zaman söylüyorum, tekrar söyleyeceğim.

Mesele denetimleri artırmak, cezaları artırmak değil.

Tezi mi de şöyle örneklendiriyorum.

Kırmızı ışıkta şu an geçmenin cezası 2.168 lira, peki kamera olan yerde kırmızı ışıkta geçiliyor mu hayır. Kamera veya polis olan yerde emniyet şeridine giriliyor mu hayır. İstisnalar hariç o her yerde var.

Cezaların yüksek olması halkın sindirilmesine, pasivize edilmesine yol açar. Devletin en ufak kararına itiraz edemez, en alt kademede ki memuru görse yolunu değiştirir.

Cezaların yüksek olması rüşvete, adam kayırmaya, haraç almaya yol acar. Bazı polisler devlete değil kendine çalışmaya başlar.
Örneğin, iş ikinci kez alkollü yakalanan 150 k vereceğime, gel şu işi 50 k ya bağlamalıma döner.

Polis makas attın dese neyi nasıl ispatlayacaksın veya kaç kişi ispatlaya bilir, ya da kaç kişi memur bey bunun orta yolu yok mu der. Kiraların 50 k ya yaklaştığı bir yerde 60 k ya çalışan kaç memur olur mu öyle şey diyebilir?
evet, cezalar düşük olsun ama hep uygulansın.
Mesela sokakta elindeki çöpü yola atana hemen 50TL yağıştırsınlar ama şimdiki gibi nadiren değil hep olsun o zaman yola gelir insanlar.
Dentim az olursa ceza çok yüksek de olsa kimse sallamıyor, hatta bu sefer de kendine ceza yazılan haksızlığa uğradım diyor. denetim düzgün olsa ceza az olsa bile yeterince işe yarar, az bir ceza için de kimse rüşvete falan da kalkışmaz ama tekrar yakalanacağını bildiği için dikkat eder.

Motosikleti
D400
yine kesin bilgi, onaylanmış gibi açılmış bir başlık.
yönetim troll ise biz napalım

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Ben de denetimin layıkı ile yapılması taraftarıyım. Grup sürüşlerimizde motorlarımız yüksek cc li, full ekipmanlı olduğumuz için trafik polisleri bizi neredeyse önümüze atlayarak durduruyor. Evrak vs eksik çıkmaz, motosiklet denetleme kotamı da doldurayım mantığı ile yaklaşıyor. Ama yanımızdan kasksız, apaçi tipliler geçiyor bakmıyor bile. Uğraşmak istemiyor çoğu zaman.

Maalesef milletimiz cezadan ürküyor. Miktar da önemli değil ceza yemesin yeter, cezayı haksızlık olarak görüyor. Denetim artar ve neredeyse kural ihlali yapanların çoğu ceza yer ise bu iş çözülür.

Aynı yurt dışındaki gibi trafik kurallarına şaşılacak şekilde uyan bir toplum olma yoluna gireriz her halde. İlkokulda da zorunlu ve uzun saatli trafik bilgisi, eğitimi, saygısı vs dersleri konulabilir.

Bağlantı yollarında, kırmızı ışıklarda sağa veya sola dönüşlerde sıra var ise adam açıktan gelip en öne burnunu sokmaya çalışıyor, o kadar bekleyen varmış yokmuş umrunda değil. Hatta açıktan kaynak yapacam diye ikici şeridi oluşturup akan trafiği durduran insanlar var. Her ışığa koy kamerayı, kaynak yapanlara kes 10KTL ceza anında bir Allahın kulu kaynak yapamaz.

Ceza miktarı artınca "para kalmamış işleri güçleri cezayı arttırmak" algısı haklı olarak oluşuyor. Çok da denetim yapamıyorum, bari cezayı arttırayım da 1 denetimle 15 denetim yapmış gibi gelir elde edeyim mantığı da var.

Motosikleti
Ben de denetimin layıkı ile yapılması taraftarıyım. Grup sürüşlerimizde motorlarımız yüksek cc li, full ekipmanlı olduğumuz için trafik polisleri bizi neredeyse önümüze atlayarak durduruyor. Evrak vs eksik çıkmaz, motosiklet denetleme kotamı da doldurayım mantığı ile yaklaşıyor. Ama yanımızdan kasksız, apaçi tipliler geçiyor bakmıyor bile. Uğraşmak istemiyor çoğu zaman.

Maalesef milletimiz cezadan ürküyor. Miktar da önemli değil ceza yemesin yeter, cezayı haksızlık olarak görüyor. Denetim artar ve neredeyse kural ihlali yapanların çoğu ceza yer ise bu iş çözülür.

Aynı yurt dışındaki gibi trafik kurallarına şaşılacak şekilde uyan bir toplum olma yoluna gireriz her halde. İlkokulda da zorunlu ve uzun saatli trafik bilgisi, eğitimi, saygısı vs dersleri konulabilir.

Bağlantı yollarında, kırmızı ışıklarda sağa veya sola dönüşlerde sıra var ise adam açıktan gelip en öne burnunu sokmaya çalışıyor, o kadar bekleyen varmış yokmuş umrunda değil. Hatta açıktan kaynak yapacam diye ikici şeridi oluşturup akan trafiği durduran insanlar var. Her ışığa koy kamerayı, kaynak yapanlara kes 10KTL ceza anında bir Allahın kulu kaynak yapamaz.

Ceza miktarı artınca "para kalmamış işleri güçleri cezayı arttırmak" algısı haklı olarak oluşuyor. Çok da denetim yapamıyorum, bari cezayı arttırayım da 1 denetimle 15 denetim yapmış gibi gelir elde edeyim mantığı da var.
işte bu son cümlendeki gibi yaptıkları için cezayı yiyen de kendine haksızlık yapılmı gibi görüyor çünkü aynısını yapan bir sürü kişi ceza yemezken niye ben yiyorum oluyor.
Her ışığa koy kamerayı, 10bin ceza basma 50 lira 100 lira yazılsa bile ama her seferinde yazılsa, kırmızıda mı geçtin her seferinde 100 lira, kavşakta kaynak mı yaptın yaz 50 lira, maksat ceza olsun ama herkese yazılsın sürekli denetlensin, o zaman akıllanır insanlar. bir kere 100 lira vermek caydırıcı olmaz belki ama katlamalı ceza yap bir yıl içinde tekrar ettikçe ikiye katlansın 3. tekradan sonra ehliyet iptal olsun ama sürekli herkese uygulansın bak o zaman kuzu gibi olur trafik canavarları.

Parası çok, hatta ne kadar olduğunu bilemeyecek durumda olanlar alış verişte daha dikkatli oluyor. Olay ucuz, pahalıdan, kazıklanıyor muyum, enayi yerine konuyor muyum psikolojisine dönüyor.
O yüzden daha dikkatli oluyor, kuruşun hesabını yapıyorlar, pintilikten değil.

Memurlarla muhatap olmamak adına trafikte daha dikkatli ve kuralcı oluyorlar, genel ortalamaya göre. Tabi biri hata yapınca medyanın ilgisinden dolayı hepsi paralarına güvenerek şımarıklık yapıyormuş imajı oluşuyor.

İstedikleri kadar cezaları artırsınlar, insanlarımız yeterli bilinç düzeyine gelmediği sürece kurallar alt üst edilmeye devam edecek.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar