TR'de Modifiyenin Yasak Olmasının Rasyonel Sebebi Nedir ?

Motosikleti
Motoru satıldı...
Modifiye işinin bir usulü standartı olsa ve buna göre yapılsa amenna buna hiçbir şekilde karşı değilim (App plakaya karşıyım ancak her araçtada sabit font yada plaka boyutu olmaması gerekli) ancak usule göre bir düzenleme gelir ve bunu delecek bir modifiye yapılacaksa tabiki ceza yazılmalı ben de buna karşı değilim.
Örneğin motora güzel bir kaplama yaptın bunu ruhsata işlettiğinde bir sorun olmamalı (bazı polislerimiz kafasına göre ceza yazıyor.)
yada orjinal akrep, sc, mivv, yoshi falan takıldığında bununda usulüne göre ruhsata işlenip çevirmelerde ise prosedüre göre kontrol edilmeli.
Adama bakıyorsun fabrika çıkışı orjinal akrep var alıyor motoru kesiciye sokuyor, sonrasında ceza kesip yolluyor
yada adam sonradan orj egzoz yapmış katalizör, susturucular olmasına rağmen redlineye sokup ceza kesiyor, hem motora yazık hemde boşu boşuna yediğin cezaya yazık.
(Sözüm meclisten dışarı bu cgnin egzozunu delipte yada katalizör iptalli susturucu falan olmadan gezenlere tamamen karşıyım onlar sonuna kadar cezayı hakediyor.)

Modifiyeden kasıt nedir?

Şöyle ucube şeyler mi?
hq720.jpg

Modifiye bir de kültür işidir.

Adamların modifiye şu:

Brian_McCann_2005_Nissan_350Z_Tuner_Battlegrounds_12.jpg

Bizim modifiye şu:

images

He bir de şu CG'cileri durdurup dövmek istiyorum, bebeği var, yaşlısı var tüfek gibi patlatıyor egzosu gecenin bir vakti şeref yoksunu adiler.
Kastım şu: ABD olduğu gibi milletin atıyorum arabayı alıp komple soyup söküp yeniden kesip biçip dizayn ettiği şekilde modifiye yapmak esasen. Yani çünkü sonuçta taşıt Senin özel malın parası ile alınmış ve bizzat şahsına ait. Benim arabamın nasıl göründüğü niye bu kadar dert oluyor mesela ? Bunun topluma kamuya zararı ne ? Ben işin mantığını anlamıyorum özellikle görsel modifiye bazında. Arka plandaki fikir ne yani o inceyi anlamak istiyorum ben. Esas kastım motosiklet modifiyesi değil. Esas arab modifiyesinde problem var zaten
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ha bide garip olan şu var bizim ülkede orjinal araç hastalığı da var. Vatandaştada veya alım satım piyasasında da ilginç bir hiç bir tarafı ile oynanmamış araç hastalığı olmasıda garip. Mesela çizgi olup lokal boya yapılan araca göre çizik dolu ama hiç boya sürülmemiş araç piyasaya çıkarsan daha değerli muamele görüyor. Vatandaşın da yani araçla oynama alerjisi var sosyolojik olarak bakarsak. Yani Modifiyenin Yasak gibi bişey olması bizim insanımızın kafa yapısı ile ilgili bile desek çok abartı olmaz gibi

Motosikleti
Sym joymax 250
APP plakayı sevmek, adını telaffuz etmek bile suç olmalı bence. adı gıcık, tipi desen ne kattığı belli değil. sadece yasa dışı olduğu için ilgi çekiyor herhalde.
aslında benim demek istediğim app plaka amerikalıların kullandığı şekilde orda resmen kendine özgü kültür gibi bizdeki gibi durmuyo :D

Motosikleti
Ns200 15"
Sakin oturaklı bir araba almasaydım modifiyenin ne olduğunu çevremdekilere bir güzel anlatırdım. :D

Modifiye demek 2 jant koyup arabayı basmak değildir, modifiye benim kitabımda mekanikten geçer. Bir e36 alsaydım eğer turbolayıp amortisörlerini ve frenlerini geliştirir manyak bir projem olurdu.

Türkiye'den nasip olsunda gideyim çok güzel şeyler yapacağım.

Motosikleti
DUKE 250
çelik cant
kumandalı çakma abarth egzoz
ya komple arabayı yere bas, ya önü bas arkayı kaldır, biraz para varsa air tak,
aynalı cam filmi,
gözleri s*kip atan aliexpressten alma led ampüller,
saçma sapan ledlerde yapılmış arka stoplar.
cins renkte sis farları,
arabanın içine amber iç aydınlatma,
reiss, forx, gibi saçma sapan markalardan oluşan hiç bir yerine özenilmemiş ses sistemi,
ön cama saçma büyük fontlarda yazılmış yazı, arka çamurluğa çapraz şekilde momo yazısı,

al sana modifiyekşın.

Motosikleti
D400
Ülkedeki kaçak yapılan modifiyenin bile %90'ı kurallar aykırı, tehlikeli ve rahatsız edici.
Yasak olmasa neler olur sen düşün.

Motosikleti
Triumph Street Triple RS, Yamaha Tracer 9 GT+
Dogukan manconun turkiyeye getirdigi GTR R34 ile ben uzun sure sonra ilk defa guzel birsey yaptik dedim :) adam Turkiyedeki dandik yada yetersiz modifikasyon gercegine son noktayi koydu ve citayi goklere cikardi. daha iyisi gelirmi bilmiyorum. Bende de 1978 e21 kasa bir bmw var idi bir zamanlar, modifikasyona baslayali 6 ay olmusken yedirdigim para iflasin esigine getirdi beni , sattim sonra. Bu is cok cok para isteyen olu bir yatirim bence. keyif icin yapilmali yada delinin birisi gelip senin motorunu almali. egzos harici modifikasyon bilmeyenler icin evet turkiyede yasak. ama kaportadan motor bloguna bircok seyi modifiye ediyorsunuz. Tek hayalim bir tommy makkinen bir EVO yu su ahir omrumde olmeden cincik gibi yapip binmek. Diger hayalim ise japonyada bir kultur haline donmus HONDA MSX125 i degisik modifikasyonlarla neseli bir motora donusturmek. kismen daha ucuz. MSX 125 i aldim gecen ay , sonraki iznimde japonyaya gidip grenajlarini getirmeyi planliyorum. bakalim.

Onu bunu bilmem ama opel corsa smoke edition kasanın arkasına yapıştırılan "recaro, ecuhard, garrett, motul" zart zurt sticklerı +10hp veriyor aga... Denendi!!!!!

1_org_zoom.jpg

Bir de Japon harici arabalara yapıştırılan JDM stickerları yere basma gücünde kayıplara neden olur ve torka -5 puan yazar.

Millet bilinçsiz bilinçsiz modifiye yapıyor ya.

Motosikleti
QJ SRT800s
"ufff arabaya bak nasıl basık yapmışlar" anlayışından öteye pek geçmeyen kişilerin yaptırdığı saçma şeyler yüzünden yasaklanmıştır.

Güzel ülkemin müthiş kasisli ve bol çukurlu yollarında basık araç kullanmak ahmaklıktan başka birşey olamaz. Birde bunlar kasise girerken çapraz geçmeye çalışıp sağında solunda kim var bakmadan hareket ederler.

3 santim egzoz çıkışına soba borusundan hallice "KIROM" başlık takarlar. Böyle yapınca abarthğjh falan oluyomuş.

Egea ya bmw tamponu takmışlar, bi üretici üşenmemiş bunun kalıbını yapmış ve satıyor. İğrenç duruyor yazmış biri, altına sen ne anlarsın demişler.

185 lastiği 200+ janta takıyorlar, gereksiz yere spacer takıp lastikleri dışarı alıyorlar vs. vs.

Bu yaptıklarının sürüş güvenliğini etkilediğini, başkalarının güvenliğini de tehlikeye attığını anlamalarını anlamalarını beklemiyorum. O kapasite yok.

O yüzden bizde yasaklamak daha doğru.

Hatta bu şekilde yakalanan araçların trafikten men edilmesi, sürücüsün belgesinin iptali ve hatta psikolojik testten geçirilerek ehliyet alması uygulanmalı ( bana kalırsa dövülmeli )

Birde bunların motosiklet kullanan türleri var ki of of. abiii egzozu matkapla deldim 600 lük gibi ses çıkarıyooooğ

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Birde bunların motosiklet kullanan türleri var ki of of. abiii egzozu matkapla deldim 600 lük gibi ses çıkarıyooooğ

Özellikle buna ayar oluyorum, ben yaylanın dibinden geçerken debriyajı çekip geçiyorum benim Apaçi gürültülü diye. Bunlar yaylanın yanında özellikle baarttıra baarttıra geçiyor. Bazıları aynı yerden birkaç kez hemcinsleriyle geçiyor ve fena kafa ütülüyor. Egzozu çürümüş veya hasarlı yaşı geçmiş amcaların ekmek teknesi Cub ve CG lerini hariç tutarsak var buralarda birkaç keko. Çim biçme makinesi bile daha güzel ses çıkartıyor.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Yasak değil ki.

Şöyle anlatayım, xxx marka otomobilin halojen farı için mühendisler 1000 iş saati harcadı diyelim. Sen gittin o fara xenon ya da led ampul taktın. Mühendise şunu demiş oluyorsun "Senin okuduğun mektebinde emeğininde aq, ben daha iyi bilirim"

Ama onun yerine araca özel tasarlanmış bir şey taktın. Haliyle 1000TL değil 5000TL verdin belkide. Ama ne kimsenin gözünü aldı, ne de görüşün bozuldu. Üstelik güvenli bir parça olmasından kaynaklı polislede sorun yaşamadın.

Motosikleti
Motoru satıldı...
Özellikle buna ayar oluyorum, ben yaylanın dibinden geçerken debriyajı çekip geçiyorum benim Apaçi gürültülü diye. Bunlar yaylanın yanında özellikle baarttıra baarttıra geçiyor. Bazıları aynı yerden birkaç kez hemcinsleriyle geçiyor ve fena kafa ütülüyor. Egzozu çürümüş veya hasarlı yaşı geçmiş amcaların ekmek teknesi Cub ve CG lerini hariç tutarsak var buralarda birkaç keko. Çim biçme makinesi bile daha güzel ses çıkartıyor.
beeeğ beeeeğ bağırıyor gitmiyor kuru gürültü
Bu Hırtlar heryerde aynı

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Özellikle APP Plaka neden ceza gerektirir anlamış değilim, normal ve şık duruyor
Tam tersi asıl ceza alması gereken bu zaten.

Kimlik kartını bakkalda şekil şukul yaptırıp taşıyabiliyor musun? O da arabanın kimliği.

Yasal olduğunu düşünsene istediğini yazarsın plakaya, ne ceza yazabilirler ne suç işlense bulabilirler.

Serbest ise yap da bir yol göster insanlara be İsmet abi.. =)

Türkiye'deki bir çok yasak gibi bunun da sebebi çok daha temel bir sıkıntıya dayanıyor. Bizde siyaset kurumu kıçı kırık diye beğenmeyeceğimiz ülkelerde bile göremeyeceğimiz seviyede bireysel ya da ideolojik çıkar gözetmek için kullanılıyor. Hal böyle olunca da yönetmek yerine yönetmeye çalışır gibi yapmak en kolay çözüm. Bunun bir örneğini bizler çok iyi yaşıyoruz. olumsuz hava koşullarında kuryelerin çalıştırılmasını denetlemek zor geliyor ya da bir sebepten işlerine gelmiyor, o yüzden bu konuda bir şey yapmış gibi görünmek için komple motosikletlerin trafiğe çıkışını yasaklıyorlar. Bu akıl sır erdirilecek bir uygulama değil ama ülkedeki durum bu.

veya sanırım bir milli eğitim bakanımızın güzel sözüydü, o da çok iyi özetler. okullar olmasa ne güzel yönetirim bakanlığı diye. =)

Türkiye'de satın aldığın otomobilin jant kapağını dahi değiştirmek yasak, egzoz uc takmak bile yasak. ruhsata işletirsen her şey serbest safsatasının var oluş sebebi zaten yasak olması.
tuono'ya bar-end ayna taktım, polisin biri canı isterse şak diye buradan cezayı saplayabilir bana. bu mu yasak değil denen şey?

Son düzenleme:
Dogukan manconun turkiyeye getirdigi GTR R34 ile ben uzun sure sonra ilk defa guzel birsey yaptik dedim :) adam Turkiyedeki dandik yada yetersiz modifikasyon gercegine son noktayi koydu ve citayi goklere cikardi. daha iyisi gelirmi bilmiyorum. Bende de 1978 e21 kasa bir bmw var idi bir zamanlar, modifikasyona baslayali 6 ay olmusken yedirdigim para iflasin esigine getirdi beni , sattim sonra. Bu is cok cok para isteyen olu bir yatirim bence. keyif icin yapilmali yada delinin birisi gelip senin motorunu almali. egzos harici modifikasyon bilmeyenler icin evet turkiyede yasak. ama kaportadan motor bloguna bircok seyi modifiye ediyorsunuz. Tek hayalim bir tommy makkinen bir EVO yu su ahir omrumde olmeden cincik gibi yapip binmek. Diger hayalim ise japonyada bir kultur haline donmus HONDA MSX125 i degisik modifikasyonlarla neseli bir motora donusturmek. kismen daha ucuz. MSX 125 i aldim gecen ay , sonraki iznimde japonyaya gidip grenajlarini getirmeyi planliyorum. bakalim.

msx dönüşümü japonyada veya yaşadığınız yerde, trafiğe çıkmadan önceki yasal prosedür hakkında bilginiz varmı ? kıyaslama ve bilgi açısından güzel bir örnek olacak

olumsuz hava koşullarında kuryelerin çalıştırılmasını denetlemek zor geliyor ya da bir sebepten işlerine gelmiyor, o yüzden bu konuda bir şey yapmış gibi görünmek için komple motosikletlerin trafiğe çıkışını yasaklıyorlar.
bu aşırı mantıklı bir yasak bence ya. motosikletlerin değil kuryelerin trafiğe çıkışını yasaklıyorlar ve bence çok iyi bir çözüm. şehri sel almış götürüyor mesela hangi kuryenin neyini denetlesinler.

bu aşırı mantıklı bir yasak bence ya. motosikletlerin değil kuryelerin trafiğe çıkışını yasaklıyorlar ve bence çok iyi bir çözüm. şehri sel almış götürüyor mesela hangi kuryenin neyini denetlesinler.

Hayır tüm motosikletlerin trafiğe çıkışı yasaklanıyor. Dediğin gibi olsa ne ala.

Şimdi devlet nedir, 3 kişiyle 400 vatandaş nasıl denetlenir falan bunlar çok yerinde ama başka konunun soruları. ama yani talip oldukları ve maaş aldıkları iş bu denetim düzenleme işi sonuçta. bana nasıl yapacağımı bilmediğim bir iş geldiği zaman almıyorum mesela. :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar