ABS Konusundaki Fikir ayrılıkları

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Girme o topa girmeee

Biz bin kere söyledik ama dinlemiyorlar

Hatta aralarinda trail brakingin güvenli sürüs teknigi oldugunu iddia edenler bile var.

Onlara göre bizim bilgiler cok bayatmis , yeni teknikler varmis bizim haberimiz yokmus hocam. :cool:
Tabii eylemsizlik sürtünme falan torba kanuna sokulup değişti haberiniz yok mu :) Onla beraber tekniklerde değişiyor. Resmi gazetede yayınlanacak yakında :)

Tehlike anında o manet limon gibi sıkılamıyor maalesef.
ABS olmayan motor kullanmak, eğitim ister, yol zemin okuma kondisyon ister, ancak yinede tatsız bir durum kaçınılmazdır.
Kısacası ABS iyidir arkadaşlar.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Abs gereksiz diyenlerin halen absnin çalışma mantığını öğrenemediğini düşünüyorum. Abs zaten tekerin kayacağını anladığı anda devreye giriyor, yani abs olmazsa teker kayacak ve düşeceksin(ön teker için söylüyorum). Ön teker tutuşu kaybettikten sonra kazayı kurtarmak tecrübeyle alakalı değil tamamen şans işi.

Burada tercih devreye giriyor, abs olsun ve in azından çarpıp düşmeme ihtimalim mi olsun hafif hasarla mı atlatayım, abs olmasın teker kaysın düşeyim motorun heryeri darbe alsın ben de aracın bariyerin tehlikenin vs, altına mı gireyim? Fren yapmayı bilen insan zaten absli veya abssiz aynı mesafede durur, sonuçta abs devreye girmeyecek.

Üçüncü fikir yani düşük ccde abs olmasın frenleme öğrenilmesi için diyenler ise tamamen saçmalığın daniskası. Yani diyo ki yere yapışa yapışa öğren frenlemeyi. Niye düşmek zorunda olsun ki yeni başlayan adam? Absyi devreye sokmamaya çalışarak frenlemeyi öğrense olmuyo mu?

Gerçekten hiçbi zaman anlayamayacağım bu tartışma bu, ve inatla absnin çalışma prensibine aykırı fikirler halen yaşıyor. Sanıyo ki abs devreye girdiği için kaza yaptım, zerre alakası yok. Abs olmasa yere yapışacaklarını bilmiyolar, öğrenmiyolar, anlamıyolar.

abs nin olması olmamasından artıdır, abs olsun sen yine bilinçli fren yap bişi kaybetmezsin. Karşı çıkanlar zırvalıyor yada kendi motorunda yok motorunu yağlama derdinde bir diğer ihtimalde ben o kadar usta şoförüm ki abs ile v.s işim olmaz demek istiyorlar sanırım.
Fren yapmayı biliyorum diyenlerin bir çoğunluğu kas hafızası geliştirmediyse ani durumda belli olur ne olduğu, bu konuda büyük konuşmak doğru değil başına ne geleceğini bilemezsin.
Binde bir işe yarayacak olsa bile yinede bulunması iyidir. Abs şart hatta her yeni üretilen araçlarda zorunlu olmalıdır, istemeyen kapatır.

Son düzenleme:
Yeni aldigim motorda ilk yaptigim is abs nin hangi noktada devreye girdigini ogrenmektir. On ve arka tekerin hangi noktada kitleyecegini bilmem lazim. Abs olmassa bunu test edemem.

Ayrica abs en cok yeni baslayana lazim o yuzden absnin baslangic motorlarinda da zorunlu olmasi lazim.

Birde abs nin "lastigini degistirme zamanin geldi" uyarisini surucuyu öldürmeden yapma ozelligi var atlamayalim.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
benim bahsettiğim video da bu yorumlarda bu denyoyla kapışmıştım bana cevap vermek yerine cfmoto sürüyon edebiyatı yaptı bunlar konuşurlar şikayet ederler ama asla abssiz motora binmeye götleri yemez
Böyle tiplerle bir konuyu medenice tartışmak için yeterince bilgiye sahip olması lazım. Biri bana böyle saçmalarsa “peki” yazar geçerim. Uğraşmayınız. Doğal seleksiyon ile seçilim bu işi çözecektir.

Motosikleti
K 1600 GTL
Yeni aldigim motorda ilk yaptigim is abs nin hangi noktada devreye girdigini ogrenmektir. On ve arka tekerin hangi noktada kitleyecegini bilmem lazim. Abs olmassa bunu test edemem.

Ayrica abs en cok yeni baslayana lazim o yuzden absnin baslangic motorlarinda da zorunlu olmasi lazim.

Birde abs nin "lastigini degistirme zamanin geldi" uyarisini surucuyu öldürmeden yapma ozelligi var atlamayalim.
ABS nin hangi noktada devreye girdiğini öğrenemezsin aslında çünkü ABS nin devreye girmesi sadece motorla ilgili değil...

motorla işe ilk gittiğim gün ışıklara yaklaşırken yavaşlıyorum arabaların arasından bir teyze zuhur etti o panikle freni bir sıktım ki motosiklette ne kadar güvenlik önlemi varsa devreye girdi (sadece abs var), abs olmasa zırt diye yamulmuştum yere.

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
Hiç arazide motosiklet kullanmadın sanırım. Niye ABS kapatılıyor arazi motosikletlerinde hiç düşündün mü ?
Frenleri düzgün kullanarak arazide motosikletle bir WRC gibi gidebilirsin; frenler burada difrensiyal gibi bir etkiyle motorun izini değiştirmene ve ağırlık transferini de kullanarak motoru istediğin gibi yönlendirebilmene olanak tanıyor.

2 tekerlekteki fren dinamiği karmaşık bir konu. Bambaşka bir ekstrem örnek vereyim; dar bir dağ yolunda düzgün zeminde frenlerini - fren değil difrensiyal gibi kullanmayı öğrenmiş profesyonel bir bisikletçiyi motorla bile geçmek çok mümkün değil. Yaşayan örneği; Paolo Savoldelli. Kendisi 2012'de profesyonel yarışmayı bıraktı ama RAI için motosikletle yarış takip ediyordu ya da etapları önden trafiğe kapatılır kapatılmaz geçiyordu. T-Max ile geçtiği bir çok yolda; bisiklet kadar hızlanmamı beklemeyin, mümkün değil demiştir. Hala akıllarda kalan yarış etaplarında 122Km/s gibi iniş hızlarına sahip bir adamdan bahsediyoruz.

Motosikleti
1190 ADV
Frenleri düzgün kullanarak arazide motosikletle bir WRC gibi gidebilirsin; frenler burada difrensiyal gibi bir etkiyle motorun izini değiştirmene ve ağırlık transferini de kullanarak motoru istediğin gibi yönlendirebilmene olanak tanıyor.

2 tekerlekteki fren dinamiği karmaşık bir konu. Bambaşka bir ekstrem örnek vereyim; dar bir dağ yolunda düzgün zeminde frenlerini - fren değil difrensiyal gibi kullanmayı öğrenmiş profesyonel bir bisikletçiyi motorla bile geçmek çok mümkün değil. Yaşayan örneği; Paolo Savoldelli. Kendisi 2012'de profesyonel yarışmayı bıraktı ama RAI için motosikletle yarış takip ediyordu ya da etapları önden trafiğe kapatılır kapatılmaz geçiyordu. T-Max ile geçtiği bir çok yolda; bisiklet kadar hızlanmamı beklemeyin, mümkün değil demiştir. Hala akıllarda kalan yarış etaplarında 122Km/s gibi iniş hızlarına sahip bir adamdan bahsediyoruz.
Motosiklet freni ile diferansiyelin arasında nasıl bir bağlantı kurdun ?

Motosikleti
cbf 150
Abs si olmayan hayabusam vardı keza çekiş kontrol falan filanda yoktu. Şansa yaşamısız size öyle söylüyeyim. Yeni nesil hayabusa ile duruyorum korkmuyorum. Zaten abs yasal olarak zorunlu neyini tartışıyorsınuz. İyi fren yaparım diyen çıksın karşıma iki hayabusa fren yapalım kim grenajları eline alıyor görelim. Daniye 20 30 kere sıkarım diyen babayiğit karşıma çıksın ona limon vericem suyunu çıakraın içeriz

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Motosiklet freni ile diferansiyelin arasında nasıl bir bağlantı kurdun ?

Cevabi bu cümlenin icerisinde sakli ama senin anlayabilecegin birsey degil . Yorma güzel kafani.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Abs si olmayan hayabusam vardı keza çekiş kontrol falan filanda yoktu. Şansa yaşamısız size öyle söylüyeyim. Yeni nesil hayabusa ile duruyorum korkmuyorum. Zaten abs yasal olarak zorunlu neyini tartışıyorsınuz. İyi fren yaparım diyen çıksın karşıma iki hayabusa fren yapalım kim grenajları eline alıyor görelim. Daniye 20 30 kere sıkarım diyen babayiğit karşıma çıksın ona limon vericem suyunu çıakraın içeriz
Hayabusaya oturunca kendisini motosiklet tanrisi sanan adamlardaki öz güvenden bende istiyorum . Ne Hayabusaymis arkadas.

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)

Cevabi bu cümlenin icerisinde sakli ama senin anlayabilecegin birsey degil . Yorma güzel kafani.
Ön fren sıkınca motorun izi ne olur, arka fren sıkınca izi ne olur; vektörel kuvvetlerin ağırlık transferinde etkisi... Saçmalıyoruz Okan Hocam :) Hamburg'a selam - kıskanmaya devam :)

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
En tehlikelisi de şu forumda yeni başlayanlara ABS'siz motosiklet önerenler...umarım kimse bu tipleri ciddiye almıyordur...

Motosikleti
1190 ADV

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Hayabusaya oturunca kendisini motosiklet tanrisi sanan adamlardaki öz güvenden bende istiyorum . Ne Hayabusaymis arkadas.

Dayanamıyorsun demi, sana soru soran yok niye cevap verme isteği duyuyorsun :)

Senin çok iyi anladığın cümledeki terimleri açalım. Frenleri düzgün kullanarak WRC gibi gitmek ? World Rally Championship gibi gitmek. Dünya Rally Şampiyonası gibi gitmek. Dünya Rally Şampiyonası nereye gidiyor ?

Frenler diferansiyel gibi bir etki ile motorun izini değiştiriyor ? Diferansiyel bir aks üzerinde bulunan 2 tekerleğin farklı hızlarda dönmesini sağlar. Ne alakası var motosiklet freniyle :) Motosiklette tekerlekler birbirine bağlı da biz mi bilmiyorduk bunu.

Başkalarının adına cevap vermeyle uğraşarak bende sana yorma güzel kafanı diye tavsiye de bulunmak isterdim ama olmayan birşeyin yorulması da mümkün değildir. Yine de işkembene yazık. Onu yorma bari.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar