Büyük Makine Tel jant🤔 Güvenlik? Tubeless dönüşüm?

Arkadaşlar öncelikle merhaba konuyu yanlış yere açmış olabilirim. afrika twin l1 kullanıcısıyım.
tel jantin, enduro motorlar için faydalı olduğunu biliyorum fakat bizim gibi ölümlüler ve motoru günlük kullanan insanlar veyahut yolda yüksek sürat yapanlar icin şamberli lastik ne kadar güvenli? bu konu kafama takıldı, motoru satma aşamasına geldim çünkü uzun yolda 190 sabit gidiyorum aklima kotu senaryolar geliyor
yolda giderken bu şekilde lastiği patlayan oldu mu?

çeşitli ürünlerle tel jantları tubelless yapılan videolar izledim sizce ağırlık yolda kullananlar için böyle bir dönüşüme gerek var mı?

böyle bir dönüşüm yapan oldu mu? veya etrafınızda hiç gördünüz mü?

super sport tan geçtim yani ara ara otobanda yapiyorum seyir süratimin yüksek olduguna vurgu yapmak amacli öyle yazdım

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
super sport tan geçtim yani ara ara otobanda yapiyorum seyir süratimin yüksek olduguna vurgu yapmak amacli öyle yazdım

21" ön jant ve enduro süspansiyonu ile 190 kovaliyorsaniz tubeless veya samriyel farketmez risk altindasiniz demektir. Motorunuzun o hizlara cikabiliyor olmasi güvenli oldugu anlamina gelmez. Özellikle 21" ön jantin göreceli yüksek jiroskopik etkisi nedeni ile motosiklet yönünü degistirmekte zorlanacaktir.

Hiz tavsiye edilen birsey degildir ama illa yapacaksaniz bu motor ile yapmayin.

Yolda bu sekilde lastigi patlayan oldumu ? diye sormussunuz . Asagidaki linkte yasanmisini görebilirsiniz.

Mitasin intikami

super sporttan geçtim yani ara ara otobanda yapiyorum yüksek surat

21" ön jant ve enduro süspansiyonu ile 190 kovaliyorsaniz tubeless veya samriyel farketmez risk altindasiniz demektir. Motorunuzun o hizlara cikabiliyor olmasi güvenli oldugu anlamina gelmez. Özellikle 21" ön jantin göreceli yüksek jiroskopik etkisi nedeni ile motosiklet yönünü degistirmekte zorlanacaktir.

Hiz tavsiye edilen birsey degildir ama illa yapacaksaniz bu motor ile yapmayin.

Yolda bu sekilde lastigi patlayan oldumu ? diye sormussunuz . Asagidaki linkte yasanmisini görebilirsiniz.

Mitasin intikami
Bende bu lastigi kullaniyorum suan oldukcada memnunum aslinda.
Bu esnada süratiniz neydi neler yaşandı orada? 🙂

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Bende bu lastigi kullaniyorum suan oldukcada memnunum aslinda.
Bu esnada süratiniz neydi neler yaşandı orada? 🙂

Izmit Adapazari arasinda en sol seritte bir anda ön taraf yalpalamaya basladi , ayni anda KTM in ekrani tamamen kirmizi renge döndü ve lastik patladi uyarisi verdi. Aldigim egitimlerin ve tecrübemin etkisi ile bir anligina dahi olsa gazi kapatmadan mümkün olan en kisa sürede emniyet seridine gecmeye calistim . Ilk iki seritte sorun olmadi ama en sag seritte agir vasitalarinin lastik izlerinde olusan oluklari gecebilmek ömrümden ömür götürdü diyebilirim. Emniyet seridine gectigimde motoru en büyük viteste akisina birakarak uzun sayilabilecek bir mesafede durmasini sagladim. Yerimde deneyimsiz birisi olsaydi olacaklari düsünmek bile istemem.

Izmit Adapazari arasinda en sol seritte bir anda ön taraf yalpalamaya basladi , ayni anda KTM in ekrani tamamen kirmizi renge döndü ve lastik patladi uyarisi verdi. Aldigim egitimlerin ve tecrübemin etkisi ile bir anligina dahi olsa gazi kapatmadan mümkün olan en kisa sürede emniyet seridine gecmeye calistim . Ilk iki seritte sorun olmadi ama en sag seritte agir vasitalarinin lastik izlerinde olusan oluklari gecebilmek ömrümden ömür götürdü diyebilirim. Emniyet seridine gectigimde motoru en büyük viteste akisina birakarak uzun sayilabilecek bir mesafede durmasini sagladim. Yerimde deneyimsiz birisi olsaydi olacaklari düsünmek bile istemem.
Okurken yaşadım :) valla iyi kurtarmışsın abi
Sürat neydi o an?

Izmit Adapazari arasinda en sol seritte bir anda ön taraf yalpalamaya basladi , ayni anda KTM in ekrani tamamen kirmizi renge döndü ve lastik patladi uyarisi verdi. Aldigim egitimlerin ve tecrübemin etkisi ile bir anligina dahi olsa gazi kapatmadan mümkün olan en kisa sürede emniyet seridine gecmeye calistim . Ilk iki seritte sorun olmadi ama en sag seritte agir vasitalarinin lastik izlerinde olusan oluklari gecebilmek ömrümden ömür götürdü diyebilirim. Emniyet seridine gectigimde motoru en büyük viteste akisina birakarak uzun sayilabilecek bir mesafede durmasini sagladim. Yerimde deneyimsiz birisi olsaydi olacaklari

F54

tr de tellere silikon sıkıp dublex yaptım diyenler var ama kesinlikle jant yanakları buna uygun değil
bakın olmaz demiyorum uygun değil
bunun için orj jantlar var durumunuz el veriyorsa onlardan alın
hız konusunda birşey diyemeyeceğim bizimde sizin gibi kahvaltıda yürek yiyip yola çıkan afrika cı arkadaşlar var diyor ki abi ben 230 yaptım bla bla lan sen canını yolda mı buldun diyorum
kesinlikle afrika bu hızlara uygun bir motor değil

tr de tellere silikon sıkıp dublex yaptım diyenler var ama kesinlikle jant yanakları buna uygun değil
bakın olmaz demiyorum uygun değil
bunun için orj jantlar var durumunuz el veriyorsa onlardan alın
hız konusunda birşey diyemeyeceğim bizimde sizin gibi kahvaltıda yürek yiyip yola çıkan afrika cı arkadaşlar var diyor ki abi ben 230 yaptım bla bla lan sen canını yolda mı buldun diyorum
kesinlikle afrika bu hızlara uygun bir motor değil
Jant yanaklari diyorsunuz ama lastiklerde hem dublex hem tuplu kullanima uygun yaziyor adv lastiklerin bir çoğu bu durumda mantiken jantta öyle diye dusunuyorum
Yinede fikriniz ve bilgilendirdigin icin tesekkur ederim

Şu silikonculara gelelim gavurlar 3m in 5200 diye bir tutkali var tekneler icin ondan kullaniyorlar
Siz hic bu uygulamayi yapmis birini gordunuz mu esas sorum bu ukalalik olarak görmeyin :)

F54

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARIN bir sürü yapan var sizin bahsettiğiniz tarz
söz konusu 2 teker olunca mantık değil teknoloji ve bilim arge devreye giriyor
evet lastikler her iki jant için uygun ama bizim motorlara iç lastik koymuşlar
ukalalık olarak görmeyin ama dünyanın en çok satan motosiklet firmasında çalışan mühendisler bu sizin düz mantığınız gibi mantık yürütüp silikonu basıp dublex yapmayı akıl edemezler mi ?

şu sayfayı incelerseniz ne demek istediğimi görürsünüz

Şimdi su lastik olayını derinden incelemeye başladım. benim motosiklette tubeless ( namı diğer dubleks) lastik var. Almayı düşündüğüm motosikletlerin tamamı tel jantlı. Tel jantı sonradan tubeless lastiğe çevirmeninde uygun olmadığını biliyorum. Bir kaç sorum olacak. 1000 cc veya üzeri olan adv lerin hangilerinde alaşım jant var? Ayrıca tubetype lastik tubless lastiğe gör ne avantaj ve dezavantajları var.
Genelde asfalt dışına çıkmayan veya %15 çıkan birisi için ( o da köy yolları ) tubetype ne anlam ifade eder?
AT de veya Vsrtom 1050 gibi motorlarda tubeless lastik kullanan seriler var mıdır?

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
versyslerin hepsi multilerin çoğunluğu ktm triumphların bazı serilerinin alaşım jantı ve tubeless lastik kullanıyolar
tuareg tubeless tenere şambrelli mesela alacağın motorda o kadar da belirleyici bi faktör değil gibi

21-18 adventure motorunda tubeless lastik kullanıyorum.

Bu tip motorlarda performansla/Güvenlikle alakalı asıl sıkıntı öndeki 21" arkadaş. Bu janta tubeless lastik takmışsın, şambrelli lastik takmışsın bir şey farketmez. Yani motorunla 190'la giderken "ulan bu lastik şambrelli ama" diye düşünmene gerek yok, ona bişey olmaz.

Supersport'tan 21" ön tekere geçen birisi olarak en dikkat etmen gereken şey yön değiştirme hızı, arka arkaya yön değiştirme hızı - ikisi farklı şeyler- ve yüksek süratte ön tekerin sabit kalabilmesi. Sorun(?) yaşayacağın alanlar buralar.

Özet olarak sueprsporttan AT'a geçtiğinde dikkat etmen gereken şey motorun laf dinlememesi, kendi kendine salınması, yüksek hızlarda yavaşken hissettirdiğinin aksine "yön değiştirmem beeen" diye bir tepki vermesi gibi şeyler olur. Ama 190'la giderken bir lastik şambrelli diye yarılmaz patlamaz.

Ayrıca tubetype lastik tubless lastiğe gör ne avantaj ve dezavantajları var.
Genelde asfalt dışına çıkmayan veya %15 çıkan birisi için ( o da köy yolları ) tubetype ne anlam ifade eder?
AT de veya Vsrtom 1050 gibi motorlarda tubeless lastik kullanan seriler var mıdır?

Telli jantın alaşım janta göre en hissedilmesi kolay farkı sürüş pürüzsüzlüğü olacaktır. Ama bu da janttan başka faktörlere de bağlı olduğu için iki farklı motor arasındaki farkı anlatmaya yetmez.

En en temel anlamda fark şu, şambrelli kombinasyonlarda lastik basıncı 1.0 bar ve altına akdar rahatlıkla indirilebilir.
Tubeless lastiklerde ise buralar pek akıl karı alanlar değiller. Ben tubeless lastikleri 1.5 bar'a kadar indiriyorum - ki bu bile önerilmiyor zira lastiğin jantla olan ilişkisi ve hava basıncının durduğu yer farklı - ancak daha fazla indirmem. Bu da belli arazi tipleri iyi tutuş alamama veya ilerleyememe ile sonuçlanabilir.
Özet olarak bu soruyu soracak kadar konuyla ilgilenen birisinin telli jant ve şambrelli lastik kombosuna ihtiyacı yoktur.
Şambrelli lastikle seyahat eden ve ağır arazi yapmayan birisi, hasbelkader yolda lastiğine bir çivi girdiğinde, tubeless olsaydı diye dua edecektir muhtemelen.

Son düzenleme:
21-18 adventure motorunda tubeless lastik kullanıyorum.

Bu tip motorlarda performansla/Güvenlikle alakalı asıl sıkıntı öndeki 21" arkadaş. Bu janta tubeless lastik takmışsın, şambrelli lastik takmışsın bir şey farketmez. Yani motorunla 190'la giderken "ulan bu lastik şambrelli ama" diye düşünmene gerek yok, ona bişey olmaz.

Supersport'tan 21" ön tekere geçen birisi olarak en dikkat etmen gereken şey yön değiştirme hızı, arka arkaya yön değiştirme hızı - ikisi farklı şeyler- ve yüksek süratte ön tekerin sabit kalabilmesi. Sorun(?) yaşayacağın alanlar buralar.

Özet olarak sueprsporttan AT'a geçtiğinde dikkat etmen gereken şey motorun laf dinlememesi, kendi kendine salınması, yüksek hızlarda yavaşken hissettirdiğinin aksine "yön değiştirmem beeen" diye bir tepki vermesi gibi şeyler olur. Ama 190'la giderken bir lastik şambrelli diye yarılmaz patlamaz.

Telli jantın alaşım janta göre en hissedilmesi kolay farkı sürüş pürüzsüzlüğü olacaktır. Ama bu da janttan başka faktörlere de bağlı olduğu için iki farklı motor arasındaki farkı anlatmaya yetmez.

En en temel anlamda fark şu, şambrelli kombinasyonlarda lastik basıncı 1.0 bar ve altına akdar rahatlıkla indirilebilir.
Tubeless lastiklerde ise buralar pek akıl karı alanlar değiller. Ben tubeless lastikleri 1.5 bar'a kadar indiriyorum - ki bu bile önerilmiyor zira lastiğin jantla olan ilişkisi ve hava basıncının durduğu yer farklı - ancak daha fazla indirmem. Bu da belli arazi tipleri iyi tutuş alamama veya ilerleyememe ile sonuçlanabilir.
Özet olarak bu soruyu soracak kadar konuyla ilgilenen birisinin telli jant ve şambrelli lastik kombosuna ihtiyacı yoktur.
Şambrelli lastikle seyahat eden ve ağır arazi yapmayan birisi, hasbelkader yolda lastiğine bir çivi girdiğinde, tubeless olsaydı diye dua edecektir muhtemelen.
Şimdi anladığımı yazayım. Anlamadığım yer için tekrar açıklama rica edeyim.
Teker çapı 21 e çıktığı için , tekerin dönüşünden kaynaklanan jiroskobik etkinin fazla olduğunu ve bunun özellikle yüksek hızlarda yön değiştirmelere karşı direnç göstereceğini, hatta ani ve sık yön değiştirmelere karşı daha bir direnç göstereceğini belirtmişsiniz. Bunun da sürüş üzerine negatif etkisi olacağını söylemişsiniz.
Anlamadığım kısımsa şudur. Teker çapı 21 olduktan sonra tubeless veya tubetype her ikisinde de aynı jiroskobik etkiyi görmez miyiz?

Bunun yanında güvenlik anlamında fark olmadığını anladım. "Sadece iç lastiği değiştirme kısmı rahatsızlık verir" gibi bir anlam çıkardım.
Doğru anlamış mıyım?

Motosikleti
Honda CRF250L
Ben hala şamyelli lastik ile tubless lastiğin birbirine göre ne avantajı var anlayamadım.

(Psi farkı dışında)

Bana göre şamyelli lastik her anlamda daha güvenli, yolda giderken Tamir edilebilirliği daha yüksek ve kolay.

Üstatlardan dinlemek isterim birbirine göre artı ve eksilerini

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
bir de bütün tel jantlar şambriyelli değil, benim vstrom'da XT modellerinde tel jant var ama lastikler tubeless. Kötü yanı telli jantların yapısı daha ince, metal sibop uyduramadık, arka tekere uyar gibi oldu ama kaçırma yaptı, ön tekerde tellerin gireceği yeri ortada kanal şeklinde bir şekil yapıp takmışlar sibop kanalın ortasından çıkıyor, oraya da metal L şeklinde sibop hiç uymadı.
XT olmayan vstromlarda döküm jant ve tubeles var, Cyan'ın vstrom o şekilde.
yine vstrom 1050'lerin DE olanlarında tel jant ve ön lastik şambriyelli ama onun da de olmayan düz versiyonunda döküm jant varmış.

Şimdi anladığımı yazayım. Anlamadığım yer için tekrar açıklama rica edeyim.
Teker çapı 21 e çıktığı için , tekerin dönüşünden kaynaklanan jiroskobik etkinin fazla olduğunu ve bunun özellikle yüksek hızlarda yön değiştirmelere karşı direnç göstereceğini, hatta ani ve sık yön değiştirmelere karşı daha bir direnç göstereceğini belirtmişsiniz. Bunun da sürüş üzerine negatif etkisi olacağını söylemişsiniz.
Anlamadığım kısımsa şudur. Teker çapı 21 olduktan sonra tubeless veya tubetype her ikisinde de aynı jiroskobik etkiyi görmez miyiz?

Bunun yanında güvenlik anlamında fark olmadığını anladım. "Sadece iç lastiği değiştirme kısmı rahatsızlık verir" gibi bir anlam çıkardım.
Doğru anlamış mıyım?

Dangır dungur yazmış olabilirim çok pardon.

21" tekerle ilgili kısmı konuyu açan arkadaş bilhassa supersport kullanıyordum diye vurguladığı için yaptım. Sürekli böyle bir tekerlekle gezen kişi için sıkıntı yok, ama spor motor kullanan birisi, bir de hele gerçekten kullanıyorsa, ilk olarak 21'e geçtiğinde çok garip gelecektir.

Tam olarak söylemek istediğim aslında ikinci kısımda değindiğin. Bu noktadaki farktan sonra, tubeless/tubetype bu açıdan bir fark oluşturmaz. Arkadaş 190kmh ile sabit gidiyorum ama bunla olur mu bu diye soruyor. Benim tubeless 21 ile 190'la gitmemden farkı yok yaptığı şeyin, o yüzden ekstra bir güvenlik kaygısı duyması gerekmiyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ben hala şamyelli lastik ile tubless lastiğin birbirine göre ne avantajı var anlayamadım.

(Psi farkı dışında)

Bana göre şamyelli lastik her anlamda daha güvenli, yolda giderken Tamir edilebilirliği daha yüksek ve kolay.

Üstatlardan dinlemek isterim birbirine göre artı ve eksilerini

Nasıl yani? =)
Bizzat bir arkadaşımın lastiği patlamıştı, Akyaka'dan İstanbul'a yola çıkacağız.
Patlağı görünce adamla dalga geçmek için kenara çekip çay sigara yapalım gülelim dedik, çaylar bitmeden fitilini atmış yola çıkmaya hazırdı.
Tamir kolaylığı açısından arada galaksiler kadar fark var. Şambrelli lastiği sök onu çıkar bunu yamam tekrar tak vs acayip fark var arada.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar