yaklaşık 1 aydır kullanıyorum, 1000km ye yaklaştı. genel olarak izlenimlerimi paylaşayım.
öncelikle çok fazla asılsız söylenti var bu model hakkında, üretici sayfasından bilgi almak en doğrusu. bu görüşüme, distribütör tarafından sonradan yazılan ( başka motor için hazırladıkları bir kitabı buna uyduran diyelim) kullanıcı kitabı da dahil.
Öncelikle iyi yönleri:
*Fiyat çok uygun, özellikle taksit seçeneği çok uygun.
*Motor kalitesi iyi. Yıllardır Hindistan' da kullanılan, kendisi ispatlamış sağlam bir blok var.
*Plastik kalitesi güzel.
*Bu blok, modern gelişmelere adapte edilmiş. Enjeksiyon, marş motorsuz çalıştırma, start-stop özelliği ile motor güncellenmiş.
*2 emme sübabı ve 120kg hafiflik ile hızlanması 125cc için gayet iyi.
*LCD gösterge başarılı, bir çok veri var.
*2 parçalı sele var, sele konforlu.
*ışıklandırma sinyaller hariç LED ve başarılı.
*Koruma demiri üzerinde geliyor.
*Start-stop ve sakin-basmadan kullanılır ise fena ekonomik oluyor.
Gelelim madalyonun diğer yüzüne;
*İşçilik çok kötü. Montajını kim yapmış bilmiyorum ama olmamış. Bu motoru alacaklar iyi bir alet çantası ve bir tane loctite alsınlar.
*Vitesi düşüyor! Evet, vites çubuğunu tutan vida, ve bağlandığı burç %90 gevşeyip 300km içinde düşüyor. Alır almaz öncelikle bunları loctide ile sıkın. Sonra diğer vidalarını sıkın.
*lastikler, artık bir çok markada olduğu üzere, hatta bazı japon markalarda bile olduğu gibi; nylon. yani sıcak ve kuru günlerde fena değil.
*alırken vidalarını, kitabını, avadanlığını kontrol edin ve isteyin.
*teslim alırken, zincir gerginliğine kadar kontrol edin, bendeki aşırı gergin geldi, aynı gün gidip gevşettirdim ama hala gergindi. gergin zincir, zincir ve dişlerler başta olmak üzere bağlı olduğu parçalar üzerinde, kranka kadar zorlar.
*bu motor UMA distribütörü tarafından getirildiğinden, çin motoru ustalarınca servis hizmeti veriliyor. yani, servisi dışında iyi bir ustanız olsun, servisi garanti kaydı için kullanın ama sonrasında kendi ustanıza götürün.
*debriyaj nanetinde ayar vidası yok, aşağıdaki kontra vidasının olduğu yerden ayarlanıyor. Benim motorda ayarsız geldi, konta vidası ise yerinde bile değildi. alırken vites çubuğundan sonra bunu da kontrol edin.
izlenimlerim ise şu şekilde;
bu motoru oğlum için aldım, ilk motoru olacak. araştırarak aldım, aldığım için memnunum. çünkü bu paraya alınabilecek en iyi motorlardan, motoru güncel ve güçlü, görünüşü şık ve dolgun. egzos sesi tok ve güzel. fiyat avantajından dolayı, alırken hemen Anlas lastik taktıracak, tam korumalı bir kask ve kıyafet alacak, üstüne de sürüş eğitimi alacak bütçe, göreceli düşük motosiklet fiyatı nedeniyle daha kolay oluyor.
elim biraz alet tutabildiğinden zincir ayarı, vidaların tekrar sıkılması ve kontrolü gibi şeyleri kendim yapıyorum. bunu, benim bölgemdeki mondial(TVS) servislerine güvenmemem gerektiğini, bir kaç servisine giderek iyice öğrendim.
servis fabrika kitabında (distribütör kitabı değil, fabrika kitabı diyorum. kendi sitesinden indirebilirsiniz) yazıldığı şekilde değil, kafasına göre bakıyor. bence bu hususta en önemli detaylardan biri motor yağı. bu motorda start-stop özelliği bulunduğundan, fabrika tarafından yazılan tam sentetil 10w30 yağ kullanılması çok önemli. hiç bir servis bu yağı kullanmıyor.
arkada monoshcok amortisör var. motorun süspansiyonu genel olarak başarılı, arka amortisör için çamura karşı bir kotuma güzel olur, kendini yapabilirsiniz.
frenleri başarılı, aracı kontrol etmek için yeterli. arkadaki kampana fren kötü değil, ön disk ise yeterli. uydurma bir cbs sistemi var, iş görüyor.
motor naked oturma pozisyonunda, rahat ve kolay kontrol etmeye müsait.
motor hafif ve çabuk hızlanıyor, 100kmh hıza çabucak geliyor, ve de orada kalıyor. zaten 125cc için sonrası pek yok. max 122kmh gördüm ama 100kmh sonrası pek bir anlam ifade etmiyor.
yedek parça konusunu pek bilmiyorum ama online parça satan sitelerde pek bu motorum parçalarını göremedim. belki de henüz çok yeni bir model olduğu için olabilir, önümüzdeki zamanda göreceğiz.
alternatif olarak yeni çıkan honda cb125f modeli değerlendirilebilir. cb125f, buna göre bi tık daha güçsüz, arkasında eski tip çift amortisör var, start stop özelliği yok ve daha cılız duruyor. ama honda kalitesi tartışılmaz. servis ve 2. el honda da her zaman baki. fakattvs 125 raider ise hindistanda yıllardır geliştirdiği kalitesi, teknolojisi ve fiyat avantajı ile rekabetçi bir motor. mantar gibi çıkıp 2 yıl sonra kaybolan çinliler ile kesinlikle aynı sınıfta değil, çinliler ile japonlar arasında, koreli üreticiler yarışan bir sınıfta düşünebilirsiniz.
bu arada, başlığa da cevap vereyim;
TVS Raider alınır