Bence sigorta ve emeklilik çok istismara açık bir konu. Tek bir sistem olmalı, ve herkes eşit prim yatırıp aynı maaşı almalı. Atıyorum 9.000 gün 55 yaş gibi. Aldığı maaştan standart sigorta primi kesilmeli. Tabii esasında gönül ister ki herkese brüt maaş verilsin, herkes vergisini, sigortasını kendi ödesin. Belki o zaman hesap sormayı öğreniriz.
Bu konu acayip tartışmaya açık bir konu.
Sosyal güvence nedir, devlet emeklilik sistemi nedir hepsini baştan bir masaya yatırmak gerekiyor.
AKP'nin yaptığı soygunları falan ayrı tutuyorum şimdilik, zamanında 40-45 yaşında emekli olan insanlar bu ülkedeki ciddi mali problemlerden biri. Hangi(!) aklı evvel bunu başımıza sardıysa artık, bir insanın 40 yaşında devlet tarafından otomatik olarak maaşa bağlanması, kadınların 70 yaşında bil kocaları öldüyse babalarının emekli maaşından almaya devam etmeleri falan olacak iş değil.
Ülkenin ekonomik gelişmişliğinin az olmasından ötürü bu durumda olup da bu paraya ihtiyaç olan insanlar olabilir, bu ayrıca bir konu ve bunun için ayrı önlemler alınması gerekebilir. Ama yani olacak iş değil, kendisi emekli olmuş 43 yaşında maaş alıyor, evlenmemiş babası ölünce ondan maaş alıyor. Bu ne saçma sapan bir şeydir arkadaş.
Bir de üstüne bu ballı dönemde emeklilik ikramiyesi ile ev almış bunaklar çıkıyor, 20 yaşında çocuğa iş beğenmiyorsun biz çalıştık gak guk ediyor. Bunak lafıma kimse alınmasın, benim de anam babam 65 yaş üstü insanlar. Böyle saçmalayanlara söylüyorum bunak diye.
Ha bu söylediğim şey şu an emeklilerin "tabanına" yapılan kötülüğün gerekçesi olmamalı elbette. Bu da apayrı bir konu. 7500TL 9500TL şaka gibi rakamlar.
-
Söylediğin brüt maaş konusu, düzgün bir şekilde düzenlenen bir yasa yönetmelik olursa bu ülkeye tarihinde yapılmış en büyük iyilik olacaktır. O yüzden de yapmazlar

Bu arada bunun sosyalizm ya da komünizm ile pek ilgisi yok. Devletin şeffaf olması ve vatandaşın da neye ne verdiğini daha kolay anlamasıyla alakalı. Dümdüz kapitalist sistemlerde de kolaylıkla uygulanabilir bir durum, hatta kapitalist devletler az vergi toplayacakları için oralarda yapması daha kolay olur.