Bu ülkede ehliyet aşırı ucuz. Ülke fakir olduğu için pahalıymış gibi geliyor ama eğitim dandik, bu fiyata da anca bu kadar eğitim olur. Düzgün bir eğitim masraflı iş, motosikletydi, yakıtıydı ayrı masraf ama eğitmenin de düzgün olabilmesi için eğitmenin de iyi kazanması lazım hepsini üst üste ekleyince aslında sürücü kursları zararına çalışmak ya da eksik eğitm vermek zorunda kalır ki öyle oluyor.
Araba ya da motosiklet, yani genel olarak motorlu araç kullanmak için düzgün kurs şart olmalı, üstüne de düzgün bir sınav sistemi olsa şimdi ehliyet alanların yarısı alamaz, almasınlar da, ama Almanya standardında bir ehliyet süreci orada 2000 eurodan başlıyormuş, bizde de o fiyatlar olursa başka hiç bir şey için isyan etmeyen halk isyan eder, haliyle yönetenlerin de işine gelmiyor. Sonra biz gelip trafikten yakınıyoruz, böyle trafiği bu halk istiyor ne yapalım, anca kendimizi nasıl koruruz derdindeyiz.
Buradaki ehliyet alim asamalarini elimden geldikce anlatmaya calisayim. Hem Türk ehliyetimi Alman ehliyetime cevirdim hem de su asamada oglum sifirdan ehliyet yapiyor.
EU disi ülkelerden gelen kisiler 6 aydan fazla Almanya'da kalacak ise mutlaka ehliyetini degistirmesi gerekiyor. bunun icin önce ehliyetiniz olmasina ragmen teorik sinava giriyorsunuz. Bu sinava girmeden once calismaniz icin bir app satin aliyorsunuz ve oradaki sorularin hepsini dogru cevapladiktan sonra ancak teorik sinava girerseniz gecebiliyorsunuz. Teorik sinav kendi dilinizde yapabiliyorsunuz. sinavi gectikten sonra min 5 saat pratik ders görmeniz gerekiyor. Eger kurs yeterli görürse bu 5 dersten sonra sinava girebiliyorsunuz. Degilse derslere devam. Bir arkadasim 2 defa pratik sinava girmek zorunda kaldi. Toplam maliyet ise yaklasik, 5 ders pratik aldiginizi var sayarsak, 1500 Euro civarinda. Tek seferde ödemiyorsunuz. Her asamayi gectikce size fatura geliyor havale yapiyorsunuz.
Sifirdan almak biraz daha pahali. Yaklasik 3500 Euro civarinda tutuyor. 14 ders mecburi teorik derse katilmaniz gerekiyor. Ayrica yine app teki bütün sorulari cevaplamaniz gerekiyor. Teorik sinavda basarili olunca min 20 saat pratik ders almaniz gerekiyor. Bu derler arasinda gece sürüsü, otoban sürüsü, sehir ici sürüsü gibi özellikli derslerde mevcut.Pratik sinavda da basarili oldugunuz zaman sinavci size bir belge veriyor ve o belge ile ayni gün gidip ehliyetinizi alabiliyorsunuz.
Asil ilginc olan bu sisteme o kadar güveniyorlarki oglumun sinif arkadaslarindan ikisi sinavi gecer gecmez araba kullanmaya balsayabildiler ve okul gezmeleri icin yeni ehliyet alanlara okulun arabasini verebiliyor.
Ama yeni ehliyet aldiginiz zaman 21 yasiniza kadar ceza yemememelisiniz ve alkol üst siniri 0 promil.