Sharp'ın patates olduğunu düşünmüyorum; sadece test ettikleri kask sayısı az ve bazı marka / modeller için güncel değil...
Şu Fortnine Ryan motosiklet konusunda derya deniz de olsa tipi tosuncuğa benzediği için önyargılı yaklaşıyorum.
[url]https://i.hizliresim.com/ptuhc4z.jpg[/url]
snell zaten benim gözümde piyasada satılanlardan farklı, özel üretilip gönderilen kaskları test ettiği için güvensiz bir kurumdu.
videoda bahsedilen ece standartı ece22.06 bu arada. şu an o standartın yaygınlaşması zaman alacak. piyasadaki neredeyse tüm ece sertifikalar 22.05 o da rotasyonal kuvvetleri test etmiyor
Bu doğru değil. Bilakis, SNELL'in diğer standartlara üstün olduğu yönlerden biri bu. Çünkü ECE gibi kaskın satış öncesi sertifika alması yeterli değil. Kask piyasada bulunduğu sürece belli aralıklarla rastgele mağazalardan parayla satın alınıp, test ediliyor, üreticiden habersiz. Yani kask üretildiği müddetçe denetlenip, ilk baştaki standarda sadık kaldığından emin olunuyor. Velhasıl dediğiniz durum diğer standartlar için geçerli olabilir, ancak SNELL için değil.
mağazaya gidip rastgele satın alarak test yapan SHARP, kaynaklarını kontrol et istersen. SNELL'e kaskı gönderip testin parasını verip test ettirirsin. Ama gönderdiğin kask piyasada satılandan farklı olabilir
Hayir, SNELL'den bahsediyorum. Belki yanlis hatirliyorsunuz, belki de karistirdiniz. Ancak yazdiginiz dogru degil:
For manufacturers, the direct and average cost for Snell certification of a motorcycle helmet is estimated at about $2.00 per helmet. This includes the certification sticker with a unique serial number for tracking, the certification testing fee to determine if the helmet is designed and made to meet Snell Standard and follow-up random sample tests to ensure certified helmets directly purchased in the market continue to meet Snell standards.
Random Sample Test (RST)
The Foundation acquires helmet test samples directly from stocks of helmets that are meant for sale or distribution to the general public, or specific groups of users, usually from retail or distribution sources.
Random Sample Test Follow-up (RSTR)
If it is found that RST helmets fail to meet the testing criteria, three more samples are obtained and tested to confirm the findings of the failed RST test. If any of these three follow-up tests results in failure, the Foundation first demands that the manufacturer discontinue production of these helmets as Snell certified products. The Foundation will then continue to investigate the matter and determine a suitable course of action.
"samples of certified helmets sold to consumers are bought randomly from retailers for more compliance testing."
"In fact Snell buys quite a number of helmets from online dealers for their random testing program."
Kaynak:
https://smf.org/certtrack
https://smf.org/faq
https://smf.org/docs/internet_helmets
aynı kaynaktan başka bir bilgi daha :
https://smf.org/manufZone
Request Payment Advisory Form to arrange payment.
Send the helmets with Pre-Test Information Sheet to Snell lab for testing.
Tabii ki test için ücret alınıyor, bu acik bir bilgi, ben de yazdım. Ve tabii ki bir kask piyasaya SNELL sertifikasıyla sürülmeden önce üreticiden test etmek için kask edinmek zorunda. Aksi takdirde piyasaya sürülmemiş kaskı üretici dışında kimden edinecek? Çelişki nerede? Çifte standart nerede?
SNELL bir şirket değil, kar amacı gütmeyen bir vakıf.
"Bir ihtimal gelen eleştirilerden sonra M2015 standartına 'piyasadan kask alma' işin eklemiş olabilirler." Bu da doğru değil. 2006'da ilk full face kaskımı alırken okumuştum bunu. Yok öyle olmadığına dair bir bilginiz varsa buyrun paylaşın. Yoksa bilgi yerine ön yargılarla tartışmanın bir faydası yok bence.
Bu konu nazarımda bulandı biraz; şimdi henüz piyasaya sürülmemiş bir kaskın tek tedarik noktası tabi ki üreticinin kendisi. Ancak, piyasadan parasını verip kask almak kısmı ne zaman ve nasıl devreye giriyor orası muğlak - var mı bununla ilgili detaylı bir bilgi? (Linkleri okumadım...)
Şahsen "The Foundation acquires helmet test samples directly from stocks of helmets that are meant for sale or distribution to the general public, or specific groups of users, usually from retail or distribution sources." kısmında kalın ve altı çizgili kısımlardan oldukça kıllandım: Burada kasklar mutlaka piyasadan alınır demiyor, üretici deposundan dağıtılmak için hazır edilmiş kasklar da alınır ve test edilir anlamı da çıkıyor. (Smallprint mühim nitekim, bu Anglosaksonlar bu şekil Ali Cengiz oyunlarında meşhurdurlar...) Üreticinin depodan tedarik ettiği kaskların "özel seri"(!) olmadığı ne malum? Burada insiyatif biraz da üreticiye bırakılmış gibi görünüyor. Para karşılığı denetim olan senaryolarda hep bir belirsizlik ve güvensizlik ihtimali vardır. (Arthur Andersen - Enron skandalını hatırlayalım...)
FortNine'ın eleştirdiği gibi çifte standart uygulayan bir kurumu - kusura bakmayın - ben çok ciddiye alamıyorum...
Özelden mesaj atan bir arkadaş oldu cevabı genel olarak paylaşayım : "snell güvensiz diyebilir miyiz? " Şeklinde sormuş;
- kesinlikle güvensiz değildir,ancak sadece Türkiye'de değil, dünyanın genelinde "snell onayı olan kask daha iyi korur" gibi saçma bir algı var,benim söylemek istediğim öyle birşey olmadığı ve ECE standardı varsa snell standartı aranmamasi gerektiği. Snell kar amacı gutmuyor vb ama üreticiye 2 dolardan çakıyor stickeri , senede kaç milyon tane satiyodur,açıp mali bilançolarini incelemedim ama babasının hayrına yapmıyor ve ticari endişe taşıdıklarını düşünüyorum.
Yoksa snell ve Ece hangisi olursa olsun kask iyi bir koruma sağlar . Ece'nin geçerliligi ve verdiği onay motosiklet kasklari için daha kâfi. Watercolorsun da bahsettiği gibi Snell aslında araba kaskı test ederdi
Non-profit tanimi Amerika'da cok nettir. Non-profit vakiflar vergi vermezler, bu vakiflara verilen bagislar vergiden dusulur. Vergi meselesi Amerika'da bagimsiz denetlenen acaip ciddi bir konudur. Velhasil non-profit bir kurum kesinlikle ticari kaygi gudemez. Kimseyi de zengin edemez. Kask basina $2 sertifikasyon ucreti utopik bir rakam degil. Sadece 1 senede test edilen 3000 kusur profesyonel seviyede kaskin fiyati 1 milyon dolara yaklasiyor.
Snell'in 60 kusur sene once araba sporlari ile kask standardizasyonuna baslamis olmasi, bugun motosiklet kasklari hakkinda geri olduklari anlamina gelmiyor. Onyillardir degil araba ve motosiklet, kayaktan atciliga kadar bir cok spora ozel standartlar ureten bir kurum. ECE'nin E'si yokken, SNELL 25 yillik kurumdu.
Kask secimi ciddi bir konu. On yargiyla degil, dogru verilere dayali secim yapmak kendi yararimiza. Sahsen bir sonraki kask secimimde meseleyi yeniden tartmam gerekecek. An itibariyle SNELL'e olan guvenim eskisi gibi degil. Yeni ECE sertifikasyonunu da goz onune alacagim gibi gorunuyor. Lakin SNELL guncel elestiriler isiginda ne yapacak izleyecegim. Cunku burada pist gunune katilmak icin tulumla birlikte SNELL sertifikali kask ta sart. Eli mahkum makul bir duzenlemeye gideceklerdir gibi geliyor bana. Gitmezlerse de olan kendilerine olur. Bakalim gorecegiz.