Ben sizin sorunuzu yanıtladım. Son iki ayda Rupi %22 değer kazandı.
Bir tacir için bu kur değerleri bugün hiçbir işe yaramıyor. Çünkü risk geçmişte değil, gelecekte. Son iki ayda %22 değer kazanan/kaybeden bir mal sepetinin önümüzdeki iki ay daha aynı seyirde ilerlemeyeceğinin garantisini verebilir misin? Risk buradadır.
Ayrıca Cyan'ın da söylediği gibi dış ticaret yerel para birimleri ile değil USD, EURO ve GBP ile yapılıyor.
hocam burda ticaretin hangi para birimi uzerinden yapildigi onemli degil. onemli olan tl/rupi paritesi. cunku malin degeri rupi cinsinden.
ve unutmayalim ki tl dolar karsisinda deger kaybederken, rupi de deger kaybetti.
yani atiyorum motorun cikis fiyati gecen sene 1000 dolar iken, suan 900 dolar oldu. daha nasil anlatayim bilemiyorum.
-Ben burda kuralkan artis yapamaz demiyorum.
isterse 40 ister isterse 50 mal onun, ticaret onun.
demek istedigim ve kendimce elestirdigim sey suydu:
japonlar kur artisina bagli zorunlu zam yaparken, kuralkan nispeten daha az etkilenmesine ragmen daha fazla zam yapti.
yaptigi suc mu? hayir
benim tuketici olarak yaptirimim var mi? yok
peki elestirmeye hakkim var mi? var
kuralkanin bu ticari tavri karisinda bajaj alirmiyim? almam
benim fikirlerime katilirsiniz, katilmazsiniz, medenice bilgi alisverisi yapariz. forumun amaci bu degil mi zaten?
onemli olan bunlari hakaret etmeden, saygi cercevesinde yapmak.
vatandas hakli da cikabilir, yanilabilirim de, yeni birsey ogrenmis olurum.
ama oyle klavye basinda hakaretvari konusmak insanligi da, adamliga da yakismaz.