lastik havaları hk.

selamlar,

honda cbr500 192 kg 120 ön 160 arka lastik ve hava basınçları sırasıyla 36 - 42 psi,

kawasaki er6f 210 kg aynı lastik ebatları ama hava basınçları sırasıyla 32 - 36 psi.

iki motorun arasında yaklaşık 20 kg fark var iken daha ağır olanın lastik hava basınçları nasıl daha az olabiliyor ?

bu bana matematiğe aykırı geldi ama bekli fizik kurallarına uygundur :)

bilen varsa aydınlatsın beni lütfen ?

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Zıplaya zıplaya gidersin abi, o en son dayanımı değil mi?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Amortisörleri ve/veya jant profilleri bire bir aynı mı bu motosikletlerin?

Ama lastik havası konusu zaten kişiye ve kullanım tarzına özel bir durum. Kitapçıkta tavsiye edilenden başlayıp çeşitli denemeler ile sürüş şekli mevsim ve lastik/yol koşullarına göre size özel uygun basınçları bulmanız gerekir.

Tecrübe etmekten korkmayın.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Evet Er6f'in kitapçığında ön:32, arka:36 psi diyor. Bu değerler lastikler soğukken,tek kişiyken ve sürücünün 70 kg olması dikkate alınarak mı belirlenmiş? Misal benim kilo 95, artçı almadığım taktirde lastik basınç değerlerim yine 32-36 mı olmalı? yoksa farklı basınç değerleri mi?

Evet Er6f'in kitapçığında ön:32, arka:36 psi diyor. Bu değerler lastikler soğukken,tek kişiyken ve sürücünün 70 kg olması dikkate alınarak mı belirlenmiş? Misal benim kilo 95, artçı almadığım taktirde lastik basınç değerlerim yine 32-36 mı olmalı? yoksa farklı basınç değerleri mi?

güzel sorular :)

Amortisörleri ve/veya jant profilleri bire bir aynı mı bu motosikletlerin?

Ama lastik havası konusu zaten kişiye ve kullanım tarzına özel bir durum. Kitapçıkta tavsiye edilenden başlayıp çeşitli denemeler ile sürüş şekli mevsim ve lastik/yol koşullarına göre size özel uygun basınçları bulmanız gerekir.

Tecrübe etmekten korkmayın.

aynı ebat lastik olduğuna göre jant profilleri büyük ihtimal aynıdır ama amortisörleri bilemem.. belki farkın sebebi orasıdır ?
bize bi mühendis lazım :)

yağ değişiminde ustaya. ayağımız alışsın sen fazla yağ koy motora diyen insanlar var :D

Benim araba 1530 kilo. Eee ona da 32 diyor??

Lastik basıncı motosiklet ağırlığına göre hesaplanmıyor ki. O mantıkla gidersek tır kaç basacak? 800 mü?

Amortisöy sönümlemesi, jantın çapı, motor öne mi yakın arkaya mı. Birkaç farklı hesap var. Sadece ağırlık yanlış.

Kocaeli İl Temsilcisi

XJ6'nın da hava basınç değerleri şu şekilde:

egMTu9.jpg
[/url][/IMG]

Motosikleti
aynı ebat lastik olduğuna göre jant profilleri büyük ihtimal aynıdır ama amortisörleri bilemem.. belki farkın sebebi orasıdır ?
bize bi mühendis lazım :)

İşte aslında benim bahsetmeye çalıştığım buydu: Amortisörler, lastik + jant ağırlıkları sistemin bir parçası. İdeal ölçüyü buna + belli bir kullanıcı profiline (ort. bir ağırlık ve limitleri zorlama yeteneği...) + belli bir kullanım tarzı (motosikletin dizayn felsefesine göre...) vs. göre iyi bir başlangıç noktası olarak tavsiye ediyorlar. Oradan hareketle kendi koşullarımıza göre ufak ufak oynamalar ile değerlendirmemiz lazım... Mühendis sizin koşullarınızı %100 bilemeyeceği için bir ortalamaya göre hesap yapıyor, sonrası sizde :)

Tamamen kişisel yorumumu paylaşayım. Honda birçok 600cc ve üstü motosikletinde 36Ön,42Arka öneriyor (Benim CBR1000RR da öyle). Uzun yolda bu basınçlarda artçısız yaptığım denemelerde hiç bir problem yaşamıyorum. Hatta kapalı alanda yaptığım viraj çalışmalarında lastik yanağını sonuna kadar eritebiliyorum. Fakat sürüş agresifleşmeye başladıkça, bu basınç değerlerinin fazla geldiği hissediliyor. Ben genelde agresif kullanmadığım için 36ön-42arka ile 34ön-38arka değerleri arasında ayarlıyorum. Aksi takdirde lastik basıncı ne kadar düşürülürse, aşınmalar o kadar düzensizleşir ve lastik ömrü azalır. Ama bununla birlikte tutuş artar, yoldan alınan geri bildirim artar (tabi belli bir seviyenin de altına düşmemek kaydıyla). Bu nedenle pist sürüşlerinde ve yarışlarda hava basınçları oldukça düşürülüyor. Bununla birlikte bazı arkadaşların da hatırlattığı gibi lastikleri soğuklen ölçüp, soğukken hava basmalı ve ayarlamalı. Bunu sağlamak için bir basınç ölçer ve ayak pompası şart.

Motosikleti
Tamamen kişisel yorumumu paylaşayım. Honda birçok 600cc ve üstü motosikletinde 36Ön,42Arka öneriyor (Benim CBR1000RR da öyle). Uzun yolda bu basınçlarda artçısız yaptığım denemelerde hiç bir problem yaşamıyorum. Hatta kapalı alanda yaptığım viraj çalışmalarında lastik yanağını sonuna kadar eritebiliyorum. Fakat sürüş agresifleşmeye başladıkça, bu basınç değerlerinin fazla geldiği hissediliyor. Ben genelde agresif kullanmadığım için 36ön-42arka ile 34ön-38arka değerleri arasında ayarlıyorum. Aksi takdirde lastik basıncı ne kadar düşürülürse, aşınmalar o kadar düzensizleşir ve lastik ömrü azalır. Ama bununla birlikte tutuş artar, yoldan alınan geri bildirim artar (tabi belli bir seviyenin de altına düşmemek kaydıyla). Bu nedenle pist sürüşlerinde ve yarışlarda hava basınçları oldukça düşürülüyor. Bununla birlikte bazı arkadaşların da hatırlattığı gibi lastikleri soğuklen ölçüp, soğukken hava basmalı ve ayarlamalı. Bunu sağlamak için bir basınç ölçer ve ayak pompası şart.

Pist için biraz daha az hava basmanın sebebi lastiğin pistte çok daha fazla zorlanması ve ısınması dolayısıyla ısı genleşmesi ile ideal yere gelmesi olabilir mi?

Normal kullanımda (misal) 50-60C'ye kadar ısınmış bir lastik pistteki çılgın frenler ve gazlamalar sonucu belki de 70-80C'ye çıkıyordur; bunun için de soğuk haline daha az hava basmak lazım; 20C yaklaşık 3-4PSI fark yapar...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar