Selamlar,
Ön amortisörlerin yay uzunluğu zamanla alçalıyor, bu da yayın uyguladığı direncin azalması anlamına geliyor. Servis kitaplarında yayın normal ve minimum uzunlukları belirtilmekte, ona göre değişim zamanı belirlenmekte. Yayların ömürleri ise biraz aracın yaşına, biraz da kullanım şekline göre değişmekte. Genelde bu detayı göz ardı ediyoruz. Bence ilk 80-100 bin km den sonra gerekir diye tehmin ediyorum. Henüz tecrübem olmadı.
Ancak daha önemlisi içindeki yağın zamanla kullanım esnasında oluşan ısıdan dolayı eskimesi, bir de yaylanma esnasındaki sürtünmelerden dolayı metal partikülleri ile kirlenmesi, eskimesi. Yapılan km ile alakalı birazda ancak ön freni sıkıp 3-4 kez yaylandırmak suretiyle basit bir test yapılabilir, yaylanmanın yukarı doğru yavaş olması gerekir. Eh bunu da anlamak için aracın yeni halini bilmek veya yenisi ile karşılaştırmak gerekiyor. Şu nokta önemli ki, ön amortisör yağı eskiyince frenajda ve viraj da sorunlar oluşuyor. Özellikle viraj esnasında dalma tabiri edilen, viraj çizgisini koruyamama olarak ortaya çıkıyor. Önemli.
Ne yazık ki servisler de titizlikle yaptırmak kolay değil. Geçtiğimiz yıllarda Transalp kullanıyordum ve yağı kendim değiştirdim. Onun değişimi için markaya özel anahtar gerekmiyordu. Zaten 90 ların teknolojisi gereği bazı bakımları yapmak kolaydı. Şimdiki ürünler biraz daha servise muhtaç hale geldi.
Nihayetinde çok zor da değil, Youtube bu konuda binlerce video ile dolu. Kullanmakta olduğum YBR125 in ve XT660Z nin amortisör yağları bir miktar eskidi, bu kış kendim değiştireceğim. Sanırım uzun bir lokma anahtar kolu gerekiyor, bir şekilde temin edeceğim. Servis kitabı da internet de var, pdf olarak indirdim. O esnada conta-keçe de değişse iyi olur, bunun için daha sonra uğraşmaya değmez.
Yakın zamanda fren hidrolik yağlarımı değiştirdim, dot4 olarak vermiş kitap bilgiyi. Çok kolay ve ekonomik oldu. Sonrasında fren tepkisi ve freni ölçekleme kısmı hemen iyileşti. Bunda dikkat edilecek nokta yağın boyaya zarar verebilir olması, temiz çalışmak gerekiyor, bir de sistemde hava kabarcığının kalmaması.
Bazı bakımları kendimiz yapabiliriz, yıllardır yağ değişimimi kendim yapıyorum, üstelik istediğim marka yağı da kullanma özgürlüğüm var. Hava filtresi, yağ filtresi, buji değişimi bunlar kolay. İyi kaliteli bir lokma takımı ile keyifli oluyor. Tavsiye ederim.
Sevgiler, saygılar....