Dizellerde rejenerasyon sistemi için o, benzinlilerde yok. Motosikletler de motorinle çalışmıyor... Şimdi motosiklet bağlamında faydasını geregini anlatın da faydalanalım.
Egsoz ve motorun dış yüzeyindeki ısının bir bölümü fan yardımıyla atılır. Yeterli mi?
Böylece Şaseniz ve motor aksamı üzerinde ki elektrik kablolarınız ve diğer modüller daha az ısınır ve ömürleri uzar.
Biraz termodinamik okumanızda fayda var...
O eski model arabalarda öyle. Bendeki 2012 model arabada da eskiden iş yerinde kullandığım 2016 sıfır aldığımızda da kontağı kapatınca fanda kapanıyor. Yani bizim 1992 model Tempra dışında motor kapattıktan sonra fan açanını en son 1997 senesinde görmüştüm galiba.
2012 model vw caddy de fan çalıştığı zaman kontağı kapatınca fan kapanmiyor. Arabadan arabaya değişiyor galibaO eski model arabalarda öyle. Bendeki 2012 model arabada da eskiden iş yerinde kullandığım 2016 sıfır aldığımızda da kontağı kapatınca fanda kapanıyor. Yani bizim 1992 model Tempra dışında motor kapattıktan sonra fan açanını en son 1997 senesinde görmüştüm galiba.
Motorun su ısısını yükselten nedir? Yani ısı kaynağı nedir motorun içinde olan yanmadan kaynaklı ısı. Isı kaynağımız motorun içinde olan patlama. Bunu aldık. Peki fan açıkken motoru kapatırsak ne olur?
Kendini fanla soğutmaya çalışan motorun işkencesine ısı kaynağını kapatarak son veririz.
Motoru soğutmak için rolantide bekletmek gibi bir saçmalığı hayatımda ilk defa duydum. Motoru ısıtan şey çalışması zaten dahada çalıştırarak nasıl sogutabilirsiniz ki mantık alıyor mu?
Cevap verildi ama dikkate almadınız. Siz bekleyin fan durana kadar, öyle yapmak istiyorsunuz zaten belli...
.......arabalarda kontağı çekseniz bile arabanın fanı kendisini soğutana kadar durmaz......
sorunuzun cevabı fan açıkken kontak kapandığında motosiklete zararı olmaz. Zaten o motosikletler ona göre tasarlanıyor. Motosiklet hareket halindeyken dışardan gelen havayla soğuyamayıp belli bir derece sıcaklığa kadar çıktığında fanı açıyor motor soğutmaya destek olmak için. Motosikleti durduğu yerde rolantide bırakırsanız fan motoru soğutmaya çalışırken motor ısınmaya devam edecektir. Yani fan pervanesi tek başına motosikleti soğutmaya yetmez ki durduğu yerde motosikleti iyice zorlarsınız. Fan sürekli açılıp kapanacak ve motor gittikce ısınacaktır. Tavsiyem kullanımdan geldikten sonra motordan inip kontağı kapatmanız.
Yahu sizin aklınıza nasıl yatıyorsa öyle yapın işte, dünya kadar cevap yazılmış, madem hiç biri "tatmin etmiyor", kendi kafanıza göre davranın, nasıl olsa aksi öneriler tatmin etmeyecek... Küllüm vakit kaybı bir konu oldu bu böyle.
Kapatın geçin, çalışırken ateşleme patlama oluyor, çalışmayan motordan daha çabuk soğuma olmaz. Kapalı motorda ısı zaten olduğundan fazlaya çıkamaz...
---------- Mesajlar birleştirildi - 13:03 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:59 ----------
Fan açması hararet yaptı demek değil, ki motor hararet yaptığında da hemen kapatın denir kitapçıklarda.
Herkese iyi forumlar ben Forza 250 kullanıyorum.Her motosiklet gibi belirli zamandan sonra fan açıyor ve ben eve geldiğimde fan hala açık oluyor. Benim fan açıkken ne yapmam lazım. Motosikleti direk kapatmam mı yoksa rölantide bekleyip fanın kapanmasını mı beklemem lazım. Bu arada kışın beklediğimde kapanıyordu 2 dk felan ancak şuanda fan kapanmıyor yazdan dolayı beklesem de rölanti de doğrusu nedir ? Direk kontağı kapatmak mı yoksa rölanti de soğumasını beklemek mi? yaz kış farklılık olucak mıdır ? 600 CC motosikletlerde bunlardan hangisi yapılır ?
Peki Dünya'da ki mühendisler bunu bilmiyor mu? fan, arabalarda kontak kapalıyken bile çalışıyor?
Fanın Görevi sadece radyatörü soğutmak mı?
Bu sorular üzerinde biraz düşünüp, arama motorlarına neden böyle olduğunu soralım!